Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η εποχή του χαλκού στον ελλαδικό χώρο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η εποχή του χαλκού στον ελλαδικό χώρο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η εποχή του χαλκού στον ελλαδικό χώρο
Μυκηναϊκός πολιτισμός

2 Χρονογραμμή

3 Τα κέντρα του μυκηναϊκού κόσμου

4 Χώρος ανάπτυξης μυκηναϊκού πολιτισμού
Χώρος ανάπτυξης μυκηναϊκού πολιτισμού Κέντρα Εγκατάστασης Μυκηναίων: 1. Πύλος 2. Τίρυνθα 3. Μυκήνες4. Αθήνα 5. Θήβα 6. Ορχομενός 7. Ιωλκός

5 Πού οφείλεται το όνομά του
Το όνομα του μυκηναϊκού πολιτισμού οφείλεται στις Μυκήνες, κέντρο του πολιτισμού, η πρώτη πόλη του μυκηναϊκού κόσμου που ήρθε στο φως με τις ανασκαφές. Ο Ερρίκος Σλήμαν ανέσκαψε βασιλικούς τάφους στην ακρόπολη των Μυκηνών

6 Η ιστορική εξέλιξη του μυκηναϊκού πολιτισμού
Τέλη 3ηςχιλιετίας π.Χ : οι πρώτοι ελληνικοί πληθυσμοί: Στο νότιο ελληνικό χώρο φτάνουν νέα φύλα που αποτελούν τους πρώτους ελληνικούς πληθυσμούς. Περίοδος βασιλικών τάφων: π,Χ.:οι απαρχές ανάπτυξης του μυκηναϊκού πολιτισμού: αφομοίωση στοιχείων κυκλαδικού και μινωϊκού πολιτισμού από τους νέους κατοίκους με παράλληλη διατήρηση της ταυτότητάς τους. Δημιουργείται ανεπτυγμένος μυκηναϊκός πολιτισμός πριν το Οι Μυκηναίοι γύρω στα 1600π.Χ διαθέτουν πλούτο και δύναμη, όπως φαίνεται από τα ευρήματα των βασιλικών τάφων που ανέσκαψε ο Σλήμαν.

7 Οι χώροι ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων Μινωϊτών και Μυκηναίων

8 Η ιστορική εξέλιξη του μυκηναϊκού πολιτισμού
Η παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού:1200π.Χ, μετά την άλωση της Τροίας λόγω: ερίδων μεταξύ των μελών των βασιλικών οικογενειών, πολέμων μεταξύ των διαφόρων μυκηναϊκών κρατών και της αναστάτωσης στην ανατολική Μεσόγειο που προκλήθηκε από τις μετακινήσεις των <<λαών της θάλασσας>> .

9 Η κοινωνική διαστρωμάτωση
Άναξ: Βασιλιάς, ανώτατος αρχηγός (πολιτικός, θρησκευτικός, στρατιωτικός ) Αυλικοί -ανώτατοι αξιωματούχοι, μεγαλοκτηματίες. Ιερατείο: διαχειριστές της περιουσίας των ιερών Δήμοι: οι κάτοικοι κάθε περιοχής που ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, και εξειδικευμένοι τεχνίτες. ίΔούλοι: η κατώτερη κοινωνική βαθμίδα (πολυάριθμη)

10 Οι οικονομικές δραστηριότητες των Μυκηναίων

11 Η οικονομία των Μυκηναίων
Η οικονομία των Μυκηναίων στηρίζεται: α)γεωργία, κτηνοτροφία β)ανάπτυξη βιοτεχνικών κλάδων με κέντρο τα ανάκτορα: ελεφαντουργία(κατασκευή αντικειμένων από ελεφαντόδοντο),λιθοτεχνία, μεταλλουργία γ)ναυτιλία και εμπόριο(ιδίως από τα μέσα του 15ου αιώνα με την κατάληψη της Κνωσού από τους Μυκηναίους, το μυκηναϊκό στοιχείο δεσπόζει στη θάλασσα και εξαπλώνεται στη Μεσόγειο. Η θαλάσσια εξάπλωση γινόταν και με πολεμικές συγκρούσεις(όπως ο Τρωϊκός πόλεμος->διάθεση Μυκηναίων να εκμεταλλευτούν τις περιοχές των παραλίων του Εύξεινου Πόντου) Εισαγωγές :πρώτες ύλες, όπως χαλκός, κασσίτερος, ήλεκτρο, ελεφαντόδοντο,αγγεία, κοσμήματα κ.ά. Εξαγωγές :λάδι, κρασί, όπλα, αγγεία Κέντρο οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων αποτελούν τα ανάκτορα

12 Ποιες επιδράσεις δέχτηκε ο μυκηναϊκός πολιτισμός;
Υιοθέτησε στοιχεία του μινωικού πολιτισμού: τεχνολογικά επιτεύγματα μορφές τέχνης και την ιδέα της γραφής

13 Η γραφή των Μυκηναίων Γραμμική γραφή Β’
• Συλλαβογραφική(κάθε σύμβολο αποτελεί και μία συλλαβή) • Παρουσιάζει ομοιότητες με τη Γραμμική Α • Αποκρυπτογραφήθηκε από τους Ventris και Chadwick • Δίνονται πληροφορίες για: κοινωνία, διοίκηση, οικονομία, θρησκεία, όπλα κ.λπ. Αποτελούσε προνόμιο των γραφέων.

14 Τα σύμβολα της Γραμμικής γραφής Β’
Τα σύμβολα της Γραμμικής γραφής Β’

15 Η σημασία της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Β’
Γιατί η αποκρυπτογράφηση της γραμμικής γραφής Β’ έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες; Αποδείχθηκε ότι οι πινακίδες που είχαν βρεθεί ήταν γραμμένες σε γλώσσα ελληνική. Έτσι τεκμηριώθηκε ο ελληνικός χαρακτήρας του μυκηναϊκού πολιτισμού και με την ανάγνωσή τους μετατέθηκε η αφετηρία της ελληνικής ιστορίας τέσσερις τουλάχιστον αιώνες παλαιότερα.

16 Τα θέματα των πινακίδων της
Στα κείμενα των πινακίδων με Γραμμική γραφή Β καταγράφονται διάφορες εμπορικές-οικονομικές δραστηριότητες των ανακτόρων που αφορούν κυρίως τη διακίνηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Έμμεσα, όμως, τα ίδια αυτά κείμενα μας δίνουν πληροφορίες για τη διοικητική οργάνωση και τη θρησκευτική ζωή του μυκηναϊκού κόσμου. 

17 Απόψεις για την προέλευσή της
 Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Γραμμική γραφή Β είναι εξελιγμένη και τελειοποιημένη μορφή της Γραμμικής γραφής Α. Η προέλευση της Γραμμικής γραφής Β αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Διαμορφώνονται δύο αντίθετες απόψεις: είτε η Γραμμική Β γεννήθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Κρήτη, είτε προήλθε από τη Γραμμική Α στην Κρήτη και αργότερα πέρασε στην Ελλάδα. 

18 Τα στοιχεία που ένωναν τους Έλληνες των ιστορικών χρόνων.
Τα στοιχεία που ένωναν τους Έλληνες των ιστορικών χρόνων.  Κοινή γλώσσα Κοινή θρησκεία Κοινές μεταθανάτιες δοξασίες(αντιλήψεις) όπως τα έθιμα των νεκρών Η ομοιομορφία στην κοινωνικοπολιτική οργάνωση και τους θεσμούς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ(που αποτελεί μια ενότητα) πολιτισμού, του πολιτισμού της μυκηναϊκής κοινής.

19 Οι λόγοι της κατάρρευσης του μυκηναϊκού κόσμου
Μετακίνηση των νέων ελληνικών φύλων -κάθοδος των Δωριέων- Εσωτερικές αναταραχές Αναστάτωση που επικρατεί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, με την πτώση του κράτους των Χετταίων και τις επιθέσεις των <<λαών της θάλασσας>>εναντίον της Αιγύπτου. Ο μυκηναϊκός κόσμος έχασε την ισχύ του ,αλλά δεν κατέρρευσε τελειωτικά.

20 Στοιχεία διάκρισης του μυκηναϊκού πολιτισμού
Στοιχεία διάκρισης του μυκηναϊκού πολιτισμού μνημειακή αρχιτεκτονική: η αρχιτεκτονική που επιβάλλεται με το μέγεθός της α)οι κυκλώπειες οχυρώσεις των ακροπόλεων β)θολωτοί τάφοι

21 Κυκλώπεια τείχη Τείχη από μεγάλους ογκόλιθους
• Μέσα στα τείχη ζούσε ο βασιλιάς και μέλη της οικογένειας, αξιωματούχοι, βασιλικοί υπάλληλοι, τεχνίτες, δούλοι κ.ά. • Έξω από τα τείχη ζούσε ο λαός

22 Μυκηναϊκοί τάφοι

23 ( Τα ανάκτορα Χτίστηκαν το 1400 στις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Πύλο και τη Θήβα και το 1200 παρήκμασαν Τα ανάκτορα χτίζονταν στις κορυφές οχυρωμένων ακροπόλεων και ήταν πολυδύναμα διοικητικά κέντρα των επικρατειών που ήταν χωρισμένη η μυκηναϊκή Ελλάδα.


Κατέβασμα ppt "Η εποχή του χαλκού στον ελλαδικό χώρο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google