Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γεωργία Αναστασίου Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ
Advertisements

Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε κάτι.
Toυ Νεκρού αδερφού Εισαγωγικά Παραλογές
Ο Μυστικός Κήπος F. H. Burnett Μάριος Σταύρου Α2.
Ομπάμα…άσε το άμα.. Στην Ελλάδα, όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, λέμε: άμα… γίνει αυτό… θα κάνουμε και το άλλο. Περιμένουμε δηλαδή να έρθουν όλα μόνα.
Γυναικείο Ποδόσφαιρο Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο αντρικό άθλημα; Υπάρχουν και γυναίκες που είναι εξίσου ταλαντούχες. Γενικώς τα αγόρια έχουμε.
Στέλλα Βιολάντη Γρηγόριος Ξενόπουλος.
H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ.
Επιμελήτρια παρουσίασης: Μαρία Γαϊτανίδου
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ-ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου
Το ποτάμι Να δημιουργήσετε μια φωτοαφήγηση επιλέγοντας όποιες από τις εικόνες προτιμάτε. Στη συνέχεια να τοποθετήσετε πάνω τους ως λεζάντες αποσπάσματα.
Τάξη Δ’ Ενότητα 4 Στάση Βροχοσταλίδων Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
Βέρα Δακανάλη1 2 Σε κάθε ανάγνωση υπάρχουν τρεις συντελεστές/παράγοντες: ο συγγραφέας, που υπάρχει έξω από το κείμενο, αλλά μπορεί να προσθέτει στην.
Παραγωγή γραπτού λόγου - Παραμύθι
Για το σχολιασμό της αφήγησης παρατηρώ:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ Πράξη επικοινωνίας με την οποία παρουσιάζεται προφορικά ή γραπτά μια σειρά πραγματικών ή πλασματικών γεγονότων. Προϋποθέτει τουλάχιστον.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Στάση Βροχοσταλίδων (συνέχεια)
Τα πρώτα βήματα μιας κριτικής ανάγνωσης
Αφηγηματικό κείμενο Ο χώρος όπου συμβαίνουν τα γεγονότα
Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΟΦΟΣ
Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου
Ελισάβετ Μαρτινέγκου Μουτζάν (ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ)
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα
ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας
Ας ελέγξω το γραπτό μου!.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ 11 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ.
Harry Potter Η μαγεία της ψυχολογίας
ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ, Τεύχος Α΄
ΕΝΟΤΗΤΑ 3, ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Διερεύνηση βασικών χαρακτηριστικών της Περιγραφής
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1 ΟΥ ΓΕΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΣΑ ΒΑΡΔΑΚΑ.
Βιωματικές δράσεις Α΄ τάξη Σχ. Έτος: Γ΄ Τρίμηνο
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΘΥΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Μια ματιά στη θεωρία…. ΜΕΡΟΣ Α: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ Τάξη Στ1 Σχολική χρονιά Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ομηρικά έπη: Ιλιάδα
1 Παιδική Λογοτεχνία Κωτόπουλος H. Τριαντάφυλλος Π.Τ.Ν. – Π.Δ.Μ.
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ UNICEF ΜΕ ΘΕΜΑ: “Να σας γνωρίσω τους φίλους μου, τα παιδιά του κόσμου” ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ: “ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ”
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια.
ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η΄ Εξάμηνο Τμήματος Χρηματοοικονομικής.
Αφήγηση αφήγηση.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
ΜΑΡΙΑ ΓΝΗΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β΄ ΙΕΠ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Το άγαλμα που κρύωνε του Χρ. Μπουλώτη
ΤΕΧΝΗΤΟ ΟΦΣΑΙΝΤ: γυναίκες και άντρες όμοιοι και διαφορετικοί
ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Λαδόπουλος Γεώργιος – Θεολόγος του 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ
Θρησκευτικά: Κεφάλαιο 22 Η θεραπεία του εκ γενετής τυφλού
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΙκοΣ ΚαζαντζΑκηΣ 18/02/ /10/1957
H Πολυάννα μεγαλώνει!!! Λίγα λόγια για το βιβλίο!
El Greco Η ιστορία του Έλληνα Ζωγράφου 1541–1614.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 22 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. Καπετανάκης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κωνσταντίνα Αντωνίτσα
Θεματική Ενότητα: Αξίες Τάξη: A’ Λυκείου
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου Κριτήρια αξιολόγησης Βασιλική Δεμερτζή

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα) Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5224_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα)

Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5224 ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα) γ1 Προσπαθήστε να αποδώσετε το περιεχόμενο του αποσπάσματος (Προχωρούσαμε αργά … σφούγγιζε τον ιδρώτα από το πρόσωπό του) αλλάζοντας τη φωνή και υιοθετώντας την οπτική της Κλάρας [ή του Φραγκίσκου] γ2 Περιγράψτε τι κατά τη γνώμη σας αλλάζει με την αλλαγή του αφηγηματικού προσώπου. γ3 Ποια από τις δυο εκδοχές προτιμάτε και γιατί; [αποδεκτές όλες οι απαντήσεις αρκεί να είναι τεκμηριωμένες]

Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5254_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα) Εναλλακτικά (γ) Επιλέξτε όποιον ήρωα θέλετε και από τη δική του οπτική γωνία γράψτε μια επιστολή σ’ ένα φιλικό του/της πρόσωπο [ή μια σελίδα ημερολογίου], εκφράζοντας τις εντυπώσεις του/της από τη σημερινή συνάντηση στην εκκλησία. «Στράφηκε πάλι στον Φραγκίσκο …την τραβούσαν κι οι δυο από τα χέρια να φύγουν» Ξαναγράψτε το τμήμα αυτό του κειμένου, μετατρέποντας το διαλογικό μέρος σε συνεχή αφηγηματικό λόγο.

Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5254_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα) Εναλλακτικά (γ) Γράψτε έναν διάλογο ανάμεσα στην Κλάρα και την αδελφή της Αγνή, χρόνια μετά, όταν οι δυο γυναίκες γνωρίζουν πια ότι ο Φραγκίσκος επέλεξε να στρατευτεί στον δρόμο του θεού και να αφιερωθεί αποκλειστικά στο έργο της φιλανθρωπίας. Σημείωση: ο Καζαντζάκης σκιαγραφεί στο έργο το πορτραίτο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης που εγκατέλειψε τα πλούτη και την οικογένειά του και πέρασε τη ζωή του στην απόλυτη φτώχεια βοηθώντας τους φτωχούς.

δ2 Από ποιες αντιδράσεις τους τα αναγνωρίζετε; Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0-5254_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα) δ1 Ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνουν οι δυο κεντρικοί ήρωες; δ2 Από ποιες αντιδράσεις τους τα αναγνωρίζετε; δ3 Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας τα αίτια που προκαλούν τις αντιδράσεις αυτές των ηρώων; Αιτιολογήστε την απάντησή σας με κειμενικές αναφορές.

Θέμα 1ο : GI_A_NEL_0_5254_ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957 ) Ο φτωχούλης του θεού (απόσπασμα) Εναλλακτικά δ1 Εντοπίστε στο απόσπασμα τα σημεία που αναφέρονται στη στάση και τις αντιδράσεις του Φραγκίσκου, κατά την είσοδό του στην εκκλησία και τη συνάντησή του με τα κορίτσια. δ2 Λαμβάνοντας υπόψη σας και τον τίτλο του μυθιστορήματος ποιες υποθέσεις κάνετε για τα αίτια της συμπεριφοράς του ήρωα [αποδεκτές όλες οι απαντήσεις αρκεί να είναι αιτιολογημένες]

Η θεια μας η Αγγελική ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981) Θέμα 2ο : GI_A_NEL_0_6799 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981) Η θεια μας η Αγγελική (Διήγημα – απόσπασμα)

γ.1. Από ποια οπτική γωνία αφηγείται ο αφηγητής; Θέμα 2ο : GI_A_NEL_0_6799 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981) Η θεια μας η Αγγελική (Διήγημα – απόσπασμα) γ.1. Από ποια οπτική γωνία αφηγείται ο αφηγητής; γ.2. Από πού το συμπεραίνετε; δ.1. Νομίζετε ότι ο αφηγητής παρουσιάζει ρεαλιστικά ή εξιδανικεύει τη θεια-Αγγελική; δ.2. Υπάρχουν σήμερα τέτοιοι χαρακτήρες;

Θέμα 2ο : GI_A_NEL_0_6799 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981) Η θεια μας η Αγγελική (Διήγημα – απόσπασμα) Εναλλακτικά (γ) Ξαναγράψτε τις 2 πρώτες παραγράφους του αποσπάσματος υιοθετώντας την οπτική της θειας Αγγελικής. Γράψτε μια κωμική σκηνή με ήρωες τα παιδιά της οικογένειας και αφορμή την επίσκεψη της θειας Αγγελικής στο σπίτι τους.

Θέμα 2ο : GI_A_NEL_0_6799 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981) Η θεια μας η Αγγελική (Διήγημα – απόσπασμα) Εναλλακτικά (δ) Στη συνέχεια του διηγήματος, όταν ξεσπά ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος, ο πλούσιος γείτονας της θεια Αγγελικής, εκμεταλλευόμενος την αφέλειά της, την κάνει εν αγνοία της συνεργό του στη μαύρη αγορά. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το σχόλιο του συγγραφέα σχετικά με τον χαρακτήρα της, το οποίο προϊδεάζει τον αναγνώστη γι αυτήν την εξέλιξη.

Ευχαριστώ