Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ « Το πρωί τρως για τον εαυτό σου, το μεσημέρι για τον φίλο σου και το βράδυ για τον εχθρό σου»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Υγεία.
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Α’ ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΞΟΥ.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Κασσαβέτης Τι είναι; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
To κρασί των αρχαίων Ελλήνων
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Μεσογειακή Διατροφή 3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ « Το πρωί τρως για τον εαυτό σου, το μεσημέρι για τον φίλο σου και το βράδυ για τον εχθρό σου»

Η ανάγκη του ανθρώπου για τροφή είναι πολύ βασική και εκδηλώνεται από τις πρώτες ώρες μετά τη γέννησή του, όπου φωνασκώντας αναζητείται η κάλυψη αυτής και σταματά μόνο όταν αυτή καλυφθεί. Ο άνθρωπος με τη διατροφή μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του οργανισμού για θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για την ανάπτυξή του, να ανανεώσει συστατικά του και να καλύψει τις ενεργειακές του απαιτήσεις.

Σημασία Διατροφής Η κακή διατροφή οδηγεί σε δυσλειτουργία του οργανισμού. « Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου ».

Πολλές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις κτλ οφείλονται στην κακή διατροφή.  Ο γνωστός διατροφολόγος Dr. Michael Colgan έχει πει το εξής :  "αν όλοι οι άνθρωποι μάθουνε να τρέφονται σωστά, πολλοί γιατροί και ακόμη περισσότερες πολυεθνικές φαρμάκων και χημικών θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα..." 

Η σωστή διατροφή Ο ανθρώπινος οργανισμός για να είναι ισορροπημένος χρειάζεται τα εξής: νερό πρωτεΐνες καύσιμα (υδατάνθρακες, γλυκερίδια) μεταλλικά και μη ιχνοστοιχεία ιχνοουσίες που άλλες τις παρασκευάζει ο ίδιος ο οργανισμός (ένζυμα, ορμόνες) και άλλες τις εισάγει έτοιμες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία).

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λιτή διατροφή. Αποτελεί το καλύτερο πρότυπο διατροφής (σ’αυτό βασίζεται η μεσογειακή διατροφή). Στηριζόταν στη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι, κρασί. Προτιμούνταν τα ψητά ή βραστά εδέσματα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν καρυκεύματα. Τρόφιμα προσφέρονταν και στους θεούς. Τοποθετούνταν όμως και δίπλα στα νεκρά σώματα (προκειμένου να ξεγελάσουν τον Κέρβερο).

Σημαντικότερες ήταν οι εξής τροφές: ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΡΕΑΣ / ΨΑΡΙ ΒΟΥΤΥΡΟ / ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΑΣΙ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά. Έφτιαχναν ένα μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Με το σιτάρι που χρησιμοποιείται σήμερα, οι αρχαίοι συντηρούσαν τα ζώα τους. Το κριθάρι ήταν απλό στην παραγωγή αλλά αρκετά πιο δύσχρηστο στην παραγωγή ψωμιού. Το ψωμί που προκύπτει από το κριθάρι είναι θρεπτικό αλλά και βαρύτερο.

2. ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά(λάχανα, κρεμμύδια, φακές ρεβύθια). Ειδικά οι λαϊκές τάξεις κατανάλωναν όσπρια. Σύκα, σταφίδες, καρύδια, φουντούκια τρώγονταν ως επιδόρπιο. Τα ξηρά σύκα χρησίμευαν και ως ορεκτικό.

3.ΚΡΕΑΣ / ΨΑΡΙ Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Στις πόλεις το κρέας –με εξαίρεση το χοιρινό- ήταν πολύ ακριβό. Οι αγροτικές οικογένειες κυνηγούσαν, ενώ οι πλουσιότεροι μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους κοπάδια.

4. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ / ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ   Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν επίσης γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Εκτός της τροφής, το λάδι χρησιμοποιούταν και για φωτισμό (λύχνοι), περιποίηση, καθαρισμό, αλλά και ως συντηρητικό.

5.ΚΡΑΣΙ Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό (κεκραμένος οίνος). Ξακουστοί αμπελώνες υπήρχαν στη Νάξο, τη Θάσο, τη Λέσβο και τη Χίο. Δευτερεύον κρασί παραγόταν από νερό και μούστο, αναμεμειγμένο με κατακάθια, το οποίο και διατηρούσαν οι χωρικοί για προσωπική τους χρήση. Ορισμένες φορές το κρασί γινόταν γλυκύτερο με μέλι, ενώ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για φαρμακευτικούς σκοπούς αν ανακατευόταν με θυμάρι, κανέλλα και άλλα βότανα.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η Μεσογειακή δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Η τεράστια απήχηση της δίαιτας οφείλεται σε έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν γύρω από τη Μεσόγειο, έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να έχουν καρδιολογικά προβλήματα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση.

Μεσογειακή διατροφή και τα βασικά χαρακτηριστικά της. Οι άφθονες φυτικές ίνες (ψωμί, λαχανικά, όσπρια και φρούτα, ξηροί καρποί) τροφές. Το ελαιόλαδο. Μέση προς μικρή κατανάλωση ψαριού, πουλερικών γαλακτοκομικών και αυγών. Μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος.  (σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ειδικοί σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών στις 11 Απριλίου 1997, στη Ρώμη).

Μεσογειακή διατροφή και πλεονεκτήματα Η μεγάλη ποικιλία των τροφών της μεσογειακής διατροφής εξασφαλίζει ανεξάντλητες δυνατότητες παρασκευής πολλών και διαφορετικών εδεσμάτων. Ένα τρόφιμο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα τα χόρτα μπορούν να γίνουν σαλάτα, γέμιση για πίτα ή συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο. Απολαυστική και υγιεινή. Τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και μυρωδικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι κ.ά. μας προσφέρουν μια υγιεινή διατροφή που είναι παράλληλα και ιδιαίτερα νόστιμη.

Μεσογειακή διατροφή και πλεονεκτήματα Η αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, είναι το βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής το οποίο εξασφαλίζει τη μακροβιότητα (π.χ βιταμίνες, φαινολικά οξέα). Ασπίδα για την υγεία μας. Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο ή διαβήτη. Οι πλούσιες φυτικές ίνες των δημητριακών έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται σε αφθονία, φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δράση των συστατικών και τροφών της μεσογειακής διατροφής οφείλεται στο συνδυασμό τους και όχι σε μεμονωμένη κατανάλωση.

Ελαιόλαδο Μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης. Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο. Δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση αίματος. Φαίνεται να προφυλάσσει από τον καρκίνο.   

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Άρτεμις Παπαλόη Νικολέττα Ράπτη Δήμητρα Τσάκωνα