ΟΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κατηγορηματικός Λογισμός
Advertisements

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ.
Αιτιολογικές προτάσεις
ΕΙΔΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ.
Ρήμα Υποκείμενο Αντικείμενο Κατηγορούμενο
Μεταβατικά και αμετάβατα ρήματα Υποκείμενο, αντικείμενο, κατηγορούμενο
ΡΗΜΑ – ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ
Γ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ- ΚΡΙΤΙΚΗ.
Όρθιο γουρούνι, τα χλωμά πρόσωπα κόβουν τα δέντρα από τη γη των
Το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Δ’ τάξη
ΣΧΕΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΑΘΗΜΑ 2. ΣΧΕΣΙΑΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ • Μια σχεσιακή ΒΔ καταγράφει δεδομένα μέσα σε σχέσεις (πίνακες). • Μια πραγματική οντότητα γίνεται.
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
Ρήμα – Υποκείμενο –Κατηγορούμενο Συνδετικά ρήματα
Τι είναι το άρθρο; Άρθρα: ο, η, το, οι, οι, τα, ένας,μια, ένα
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α΄, Β΄, Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Τι είναι συνάρτηση Ορισμός
Επιμέλεια: Βέρα Δακανάλη
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 5) 1 Τυχαία συνάρτηση Μία τυχαία συνάρτηση (ΤΣ) είναι ένας κανόνας με τον οποίο σε κάθε αποτέλεσμα ζ.
Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Ενότητα 6
Δευτερεύουσες προτάσεις.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΑ ΕΙΔΗ
Η Αιτιατική ως ετερόπτωτος προσδιορισμός
ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.
ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!
Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ Το κειμενικό είδος της περιγραφής Σκεύη Στυλιανού – Χατζηαναστάση Σύμβουλος Ελληνικών
Δημιουργία: Όλγα Παΐζη, Φιλόλογος, Μed – users.sch.gr/olpaizi
Επιρρηματικοί προσδιορισμοί
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
2ο Γυμνάσιο Περάματος1 Η πρόταση 2ο Γυμνάσιο Περάματος2 Πρόταση είναι …  …ένα σύνολο λέξεων γύρω από ένα ρήμα, που έχουν συντακτική σχέση μεταξύ τους.
Έλενα Αναγνωστοπούλου
Αναφορικές προτάσεις Οι αναφορικές προτάσεις αναφέρονται σε όρο άλλης πρότασης που υπάρχει ή εννοείται.
Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ε’ ΚΑΙ Στ’ ΤΑΞΗΣ.
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η Β’ ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δευτερεύουσες Ονοματικές Προτάσεις
ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δευτερεύουσες Ονοματικές Προτάσεις
31 Μαρτίου 2015 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 1 ΤΥΠΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ. – ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Ι Για τον προτασιακό.
3. Πλάγιες ερωτήσεις Ορισμός: ονομάζονται έτσι, διότι μεταφέρονται εμμέσως (πλαγίως) από ένα πρόσωπο σε άλλο.
Βαθμοί και παραθετικά επιθέτων
α) ονόματα ουσιαστικά, β) ονόματα επίθετα γ) αντωνυμίες 
Teaching, Managing and Enhancing Diversity
Η διδασκαλία αδίδακτου κειμένου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Λύκειο «Υπατία»,25 Νοεμβρίου 2010 Χρύσα Αλεξοπούλου Αντώνης Μιχαηλίδης.
Τα φωνήεντα είναι επτά και φωνάζουν δυνατά : α,ε,ι,η,ο,υ,ω
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Γλώσσα και σκέψη Με τον όρο σκέψη εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα νοητικών διεργασιών: Επεξεργασία εννοιών, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, προγραμματισμό.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΛΟΓΟ Διδ/σα: Έλ. Κελεσίδου
Οι Δευτερεύουσες προτάσεις της αρχαίας ελληνικής
ΑΝΑΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ
ONOMATIKEΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ
1 Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 7 η Διαχείριση Πόρων.
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
Βαθμοι του επιθετου.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΕΡΑΚΙΝΗ. ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΟΙ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ  Απλά επιρρήματα: Εγώ φεύγω σήμερα.  Απλές άναρθρες πτώσεις: Ώρες.
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Συντακτική ανάλυση Ενότητα 2η Θυσία για την πατρίδα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Συντακτική ανάλυση Ενότητα.
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ Αλ. Ασημακοπούλου Σχολική Σύμβουλος (ΠΕ02)
Η Δομή του Εκπαιδευτικού Υλικού Για τη διδασκαλία της Γλώσσας στην Γ΄ τάξη του Δημοτικού χρησιμοποιείται το παρακάτω υλικό: Βιβλίο του Μαθητή, 3 τεύχη.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Σχηματισμός και χρήση παραθετικών
Δημοσιογραφική Γραφή & Στιλ γραφής.
Επίθετα Επίθετα σε -ης -ης -ες ες Επίθετα σε -ης -ης -ες ης.
Παρουσίαση της ώρας(χρόνος)
Υποκείμενο-Ρήμα-Αντικείμενο-Κατηγορούμενο
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
Μάθημα 8ο Ζητήματα γραφής και επιμέλειας κειμένου-εργασίας
Ρήματα Ουσιαστικά Επίθετα Και πώς να τα ξεχωρίζουμε.
Ο ι π ρ ο σ δ ι ο ρ ι σ μ ο ί ονοματικοί επιρρηματικοί επόμενο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Εισηγητής: Νικόλαος Πέτσας,Φιλόλογος Γυμνάσιο Καρυώτισσας, Ν.Πέλλας

Πίνακας Περιεχομένων Πρόταση Όροι της Πρότασης Προσδιορισμοί Ονοματικοί Ομοιόπτωτοι Παράθεση Επεξήγηση Επιθετικός προσδιορισμός Κατηγορηματικός προσδιορισμός Ετερόπτωτοι Γενικής πτώσης Δοτικής πτώσης Αιτιατικής πτώσης Οι ονοματικοί προσδιορισμοί στη νέα Ελληνική

Παράθεση Παράθεση λέγεται ο ομοιόπτωτος προσδιορισμός που παραθέτει στον προηγούμενο προσδιοριζόμενο όρο το κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Στην παράθεση βαίνουμε από μερικές σε γενικές έννοιες. Ο προσδιοριστικός όρος είναι ουσιαστικό κυρίως ή προσωπική αντωνυμία. Η παράθεση ισοδυναμεί με αναφορική πρόταση που αποδίδεται στη Νέα Ελληνική – με τον προσδιοριζόμενο όρο πάντοτε – ως έχει ή με αναφορική πρόταση. Η παράθεση μπορεί να παρασταθεί γραφικά ως εξής: Παράθεση Προσδιοριζόμενος όρος

Επεξήγηση Επεξήγηση λέγεται ο ομοιόπτωτος προσδιορισμός που εξηγεί (διασαφηνίζει) τον προηγούμενο πάντοτε προσδιοριζόμενο όρο, όταν αυτός έχει νόημα γενικό, ασαφές και ακαθόριστο. Στην επεξήγηση βαίνουμε από γενικές σε μερικές έννοιες. Ο προσδιοριζόμενος όρος είναι κατά κανόνα ουδέτερο δεικτικής αντωνυμίας ή ουσιαστικό. Η επεξήγηση αποδίδεται στη Νέα Ελληνική – μετά τον προσδιοριζόμενο όρο πάντοτε - ως έχει ή με πρόταξη του δηλαδή. Η επεξήγηση μπορεί να παρασταθεί γενικά ως εξής: Προσδιοριζόμενος όρος Επεξήγηση

Επιθετικός προσδιορισμός Επιθετικός προσδιορισμός (ΕΠ) λέγεται το επίθετο που προσδιορίζει ένα ουσιαστικό αποδίδοντας σ’ αυτό μια ιδιότητα γνωστή και σταθερή. Ο ΕΠ συνδέεται τόσο στενά με το προσδιοριζόμενο ουσιαστικό, ώστε να αποτελεί μαζί του μια έννοια και το ξεχωρίζει από τα άλλα όμοιά του που δεν έχουν αυτή την ιδιότητα. Ο ΕΠ συμφωνεί πάντοτε με το προσδιοριζόμενο ουσιαστικό κατά γένος, αριθμό και πτώση. Ο ΕΠ μπορεί να συνοδεύεται ή να συνοδεύεται από άρθρο.

Κατηγορηματικός προσδιορισμός Κατηγορηματικός προσδιορισμός (ΚΠ) λέγεται το επίθετο που προσδιορίζει ένα ουσιαστικό αποδίδοντας σ’ αυτό, τη στιγμή της ενέργειας του ρήματος, μια παροδική ιδιότητα, που διαρκεί όσο και η ρηματική ενέργεια. Ο ΚΠ διαφοροποιεί το προσδιοριζόμενο ουσιαστικό από τον εαυτό του, το ξεχωρίζει δηλαδή από το ίδιο το ουσιαστικό, το οποίο σε άλλη χρονική στιγμή θα μπορούσε να έχει μια αντίθετη ιδιότητα. Ο ΚΠ συμφωνεί πάντοτε με το προσδιοριζόμενο ουσιαστικό κατά γένος, αριθμό και πτώση. Ο ΚΠ δε συνοδεύεται ποτέ από άρθρο. Γενικά, εάν ένα άναρθρο επίθετο βρίσκεται πριν ή μετά από ένα έναρθρο ουσιαστικό, είναι κατηγορηματικός προσδιορισμός αυτού. Ως ΚΠ λαμβάνονται συνήθως τα επίθετα : και οι αντωνυμίες:

Οι ονοματικοί προσδιορισμοί στη νέα Ελληνική Ισχύουν όσα και στην αρχαία ελληνική, μόνο που οι ονοματικοί ετερόπτωτοι προσδιορισμοί βρίσκονται σε γενική ή αιτιατική πτώση (η νέα ελληνική δε διαθέτει πτώση δοτική, που έχει επιβιώσει μόνο σε ορισμένες στερεότυπες εκφράσεις με επιρρηματική σημασία π.χ. εντάξει, εν ολίγοις, βάσει κλπ) Οι επιστήμονες έχουν ένα δυνατό όπλο, τη σκέψη. Ο Γεωργιάδης, ο καθηγητής, λείπει. Ο καλός καραβοκύρης στη φουρτούνα φαίνεται (ΕΠ). Κατάχλωμος ο παπάς κοίταζε το νερό (ΚΠ). Είναι ένοχος φόνου (γενική ως ετερόπτωτος προσδιοριμός). Το ποτάμι ήταν βαθύ τρία μέτρα (αιτιατική ως ετερόπτωτος προσδιορισμός).