ΑΝΕΡΓΙΑ 13η Διάλεξη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελαστικότητα 4η Διάλεξη.
Advertisements

Η ΑΓΟΡΑ 3η Διάλεξη.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ 2010 – 2011 Για το μάθημα της Γ’ Λυκείου: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Οικονομολόγος: Δέσποινα Αναστασάκη.
Εισαγωγή στον Πληθωρισμό και Ανεργία
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΜΑΘΗΜΑ:ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ 5η Διάλεξη.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
1.3 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ 9η Διάλεξη.
επιπτώσεις της στους νέους
ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
ΑΝΕΡΓΙΑ.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ/ ΤΙΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ/ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
1 Θεωρητική Αντιπαράθεση για τη Μακροοικονομική Πολιτική Ομάδες σκέψης: Α. Παρεμβατιστές Β. Μη παρεμβατιστές Γ. Υποστηρικτές της εφαρμογής κανόνα οικονομικής.
ΑΝΕΡΓΙΑ Ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που, ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 5 η Οικονομική Αξιολόγηση Έργων και Πολιτικών.
Προσφορά και Ζήτηση Χρήματος
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Ανεργία David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 6th Edition, McGraw-Hill, 2000 Power Point presentation by Peter Smith.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Κεφάλαιο 6 Οι Στόχοι της Μακροοικονομικής Πολιτικής «Όταν οι άνθρωποι εργάζονται είναι περισσότερο ευχαριστημένοι.» BENJAMIN FRANKLIN «Ο πληθωρισμός είναι.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
Απασχόληση και ανεργία Απασχολούμενοι είναι εκείνοι που σε μια δεδομένη στιγμή συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η απασχόληση ως έννοια αναφέρεται.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Νικολίνα Ιωάννου Γ’4 Μαριλένα Κωνσταντίνου Γ΄4 Ελένη Διονυσίου Γ’4 Εύη Πέτρου Γ’9 Κωνσταντίνος Κούκος Γ’4 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Χριστόδουλος.
{ Κοινωνικοοικονομικό & εργασιακό περιβάλλον εν μέσω οικονομικής κρίσης Απόψεις – Στάσεις μιας ομάδας φοιτητών Κυραγγέλου Χριστίνα Αρ. Μητρώου 6983.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4 η : ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις
Μακροοικονομική Ενότητα: Χρήμα και νομισματικό σύστημα (Μέρος Δ)
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 10η
Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Εισαγωγή στις Οικονομικές Διακυμάνσεις
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Σκεπτόμενοι σαν οικονομολόγοι
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
Η ΚΑΜΠΥΛΗ PHILLIPS Σύμφωνα με την θεωρία της βραχυχρόνιας καμπύλης του Phillips, ο πληθωρισμός και η ανεργία σχετίζονται αντίστροφα μεταξύ τους, δηλαδή.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
BA (Hons) Economics for Business Year 2 B2099 APPLIED MICROECONOMICS Lecture 2 Ελαστικότητα - Elasticity Panagiotis Koutsouvelis (Module leader) Maria.
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Η Νεο-Κλασική Θεωρία της Ανεργίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΕΡΓΙΑ 13η Διάλεξη

Στόχοι Να κατανοήσουμε τον επίσημο ορισμό της ανεργίας Να κατανοήσουμε τα δύο διαφορετικά μέτρα ανεργίας: του δικαιούχου και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Να κατανοήσουμε το μέτρο του ποσοστού ανεργίας Να κατανοήσουμε τις δύο διαφορετικές απόψεις ως προς την ανεργία: (α) την Κεϋνσιανή-ανεργία λόγω ανεπαρκούς ζήτησης και (β) την μονεταριστική- ανεργία λόγω υψηλών πραγματικών μισθών

Η σημασία της απασχόλησης Οι άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν αγαθά αλλά δεν έχουν χρήματα → πηγαίνουν στα εργοστάσια να εργασθούν για να παράγουν αγαθά → θα εισπράξουν μισθούς → στο τέλος κάθε εβδομάδας τα αγαθά αυτά πηγαίνουν στα μαγαζιά → οι εργάτες τα αγοράζουν με τους μισθούς τους → τα μαγαζιά διοχετεύουν τα χρήματα στα εργοστάσια ως πληρωμή τους Ο αριθμός των προσφερόμενων από τα εργοστάσια θέσεων εργασίας εξαρτάται από (α) την τεχνολογία και (β) το μέγεθος της ζήτησης που υπάρχει για τα αγαθά Η ζήτηση αντικατοπτρίζεται από την ποσότητα χρήματος που εισρέει στα εργοστάσια από τα καταστήματα Άρα, αν το ΑΕΠ αυξηθεί → αύξηση ζήτησης → αύξηση απασχόλησης Ισχύει και το αντίστροφο

Η σημασία της απασχόλησης Αν ένα μέρος των κατοίκων δεν μπορεί να εργασθεί → δεν έχει χρήματα → δεν μπορεί να αγοράσει αγαθά Το γεγονός αυτό (εκτός από την ανθρωπιστική- κοινωνική του διάσταση) σημαίνει ότι τα εργοστάσια παράγουν μικρότερες ποσότητες από αυτές που θα μπορούσαν Άρα, ολόκληρο το σύστημα υπάρχει για να υποστηρίζει τα άτομα → χωρίς άτομα → δεν υπάρχει ανάγκη για καταστήματα, εργοστάσια, χρήματα → ιδού η σημασία της απασχόλησης

Ορισμός της ανεργίας Αριθμός ανέργων : όλοι οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι και ικανοί να εργαστούν, αλλά δεν έχουν δουλειά Μέτρα ανεργίας : Ο αριθμός των ατόμων που αιτούνται επιδόματος ανεργίας Ο δείκτης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, δηλαδή όσοι εισπράττουν επίδομα ανεργίας + όσοι ζητούν απασχόληση (όσοι μπορούν να αναλάβουν εργασία εντός 2 εβδομάδων και έχουν ψάξει απασχόληση για 4 εβδομάδες) Ποσοστό ανεργίας : Ο αριθμός των ανέργων ως ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού

Είδη ανεργίας Υπολειμματική ανεργία : αφορά άτομα με κάποιο είδος αναπηρίας που μπορούν να εκτελέσουν ένα περιορισμένο φάσμα εργασιών Εποχική ανεργία : αφορά άτομα που εργάζονται σε κλάδους στους οποίους η απασχόληση μειώνεται προσωρινά κάποιες εποχές του έτους Ανεργία τριβής : αφορά άτομα που βρίσκονται μεταξύ εργασιών (εγκαταλείπουν μια δουλειά και ψάχνουν άλλη, απολύονται και αναζητούν άλλη κτλ.) Δομική ανεργία : Προκαλείται από θεμελιώδεις αλλαγές στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών και από τις τεχνολογικές αλλαγές

Δομική ανεργία Δεν εξαλείφεται εύκολα εξαιτίας 2 βασικών στοιχείων : Της γεωγραφικής ακαμψίας της εργασίας : η μετακόμιση για πολλά άτομα δεν αποτελεί επιλογή ή είναι δύσκολη Της επαγγελματικής ακαμψίας της εργασίας : οι εργασιακές δεξιότητες δεν μπορούν να μεταφερθούν από το ένα επάγγελμα στο άλλο

Κεϋνσιανή ανεργία : ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης Η ζήτηση για εργασία είναι μια προκαλούμενη ζήτηση (προκαλείται από τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται με τη βοήθεια της εργασίας) Άρα, αν πούμε ότι η ανεργία προκαλείται από τη μειωμένη ζήτηση εργασίας → προκαλείται από τη μειωμένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών Η σχέση μεταξύ συνολικής ζήτησης και απασχόλησης φαίνεται στο Σχήμα της επόμενης διαφάνειας

Δύο (2) σημαντικά ερωτήματα Ποια η σχέση μεταξύ αύξησης της ζήτησης χρήματος και ανεργίας ? Απάντηση : αύξηση της ζήτησης χρήματος → αύξηση των επιτοκίων → μείωση της συνολικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών (αφού υπάρχει κίνητρο για αύξηση των αποταμιεύσεων) → μείωση του επιπέδου του πραγματικού εθνικού εισοδήματος → αύξηση της ανεργίας Ποια η σχέση μεταξύ μείωσης της προσφοράς χρήματος και ανεργίας ? Απάντηση : μείωση της προσφοράς χρήματος → αύξηση του επιτοκίου → μείωση της συνολικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών → μείωση του επιπέδου του πραγματικού εθνικού εισοδήματος → αύξηση της ανεργίας

Μονεταριστική ανεργία : ανεργία λόγω υψηλών πραγματικών μισθών Οι μονεταριστές υποστηρίζουν ότι : ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης δεν υφίσταται Η ανεργία που ξεπερνά το φυσικό ποσοστό προκαλείται από τους τεχνητά υψηλούς μισθούς Οι τεχνητά υψηλοί μισθοί οφείλονται στη δύναμη των εργατικών συνδικάτων Η ανάλυση των μονεταριστών παρουσιάζεται στο Σχήμα της επόμενης διαφάνειας