Ανδρέας Ν. Ζεργιώτης Σχολικός Σύμβουλος 49ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Δ’ τάξη
Η διαφήμιση ως πεδίο αναγνωστικής και συγγραφικής πρακτικής
ΞΑΝΘΗ 2013, 2ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός.
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
Μερικά ακόμη παραδείγματα
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Χαρτογραφώ- Κατανοώ- Δημιουργώ
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Προσέγγιση του πεζού κειμένου - Διδακτικές επιλογές Τα ίδια κείμενα, εξεταζόμενα σε σχέση με τις αξίες που παρουσιάζονται σ’ αυτά, κατατάσσονται σε κείμενα.
Το Κειμενοκεντρικό-Διαδικαστικό Μοντέλο Παραγωγής Γραπτού Λόγου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Μια διδακτική παρέμβαση για τις Α΄ και Β΄ Τάξεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
Σενάριο.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΕΙΔΟΥΣ
ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΝΝΟΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ KIDSPIRATION Πάμπος Χρυσοστομου Σύμβουλος Πληροφορικής Λεμεσού.
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Πρόγραμμα Kidspiration
Ταξίδι στον κόσμο της Γλώσσας Β’ Δημοτικού
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ε’ ΚΑΙ Στ’ ΤΑΞΗΣ.
Δεκέμβριος 2014 Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη Αρσάκεια –Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
ΤΠΕ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
Κοσμάς Τουλούμης Διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών με ΤΠΕ: Δημιουργώντας σενάρια Δημοτικό Ωδείο Δράμας Σύνδεσμος Φιλολόγων 13 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου.
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
Γιάννης Τζωρτζάκης Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12 Αξιολόγηση με Πίνακες Διαβαθμισμένων Κριτηρίων (rubrics) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας στο Γλωσσικό Μάθημα (Ελληνικά): Εισηγήσεις για Χρήση και Αξιοποίηση Σταυρούλα Κοντοβούρκη Λέκτορας, Διδακτική Γλωσσικού.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για κωφούς και βαρήκοους μαθητές.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
1ο βήμα : επιλογή ενός θέματος από το Α.Π της γνωστικής περιοχής. 2 ο βήμα: καταγραφή των μαθησιακών στόχων- επιδιώξεων. 3ο βήμα : σχεδιασμός δράσεων.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Διδακτική της Πληροφορικής
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
2ο Γυμνάσιο Καλυβίων Ενημέρωση για το Γυμνάσιο
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Δημιουργία σεναρίου.
Ευ. Φρυδάκη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Χρήση ψηφιακών εργαλείων και πρόσθετη παιδαγωγική αξία
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
ΗΜΕΡΙΔΑ 49ης Περιφέρειας Δ. Ε
Ανάπτυξη και καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
Η ιστορία του γλωσσικού γραμματισμού.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανδρέας Ν. Ζεργιώτης Σχολικός Σύμβουλος 49ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής Η κειμενοκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλίας της γραπτής έκφρασης των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Ανδρέας Ν. Ζεργιώτης Σχολικός Σύμβουλος 49ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής

Σκοπός της λογοτεχνίας στη διδακτική πράξη δεν είναι απλά να κάνει το μαθητή ενημερωμένο αναγνώστη, αλλά κυρίως να υποστηρίξει τον ίδιο ως παραγωγό κειμένων. Στο γλωσσικό μάθημα προτεραιότητα έχει η τεχνική του λόγου και μετά η τέχνη του λόγου!!!

Μεταξύ προφορικού και γραπτού λόγου υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές σε ό,τι αφορά στον εκμάθησης και σε ό,τι αφορά στον τρόπο εκφοράς και οργάνωσής τους. Ο J.P. Sartre είπε ότι «μιλάει κανείς μέσα στην ίδια του τη γλώσσα, αλλά γράφει σε μια ξένη γλώσσα».

Συστημική προσέγγιση του κειμένου Σύμφωνα με τη θεωρία των συστημάτων, το σύνολο είναι διαφορετικό από το άθροισμα των μερών του. Έτσι, κάθε κείμενο αποκτά ξεχωριστό νόημα μέσα από το διαφορετικό τρόπο που επεξεργάζεται ο συγγραφέας του τις έννοιες, διαπραγματεύεται και μεταδίδει τα μηνύματα που θέλει στον αναγνώστη του.

Σε κάθε περίπτωση πέρα από τις λέξεις και τις προτάσεις που το αποτελούν, ένα κείμενο δεν είναι απλά το σύνολο των γλωσσικών υπομονάδων (λέξεων και προτάσεων) οι οποίες το αποτελούν. Συγκροτημένο κείμενο, δηλαδή κείμενο με γλωσσική συνοχή, νοηματική συνεκτικότητα και υφολογική ταυτότητα είναι κάτι παραπάνω από αυτά τα δομικά του γλωσσικά στοιχεία.

Είναι ο ιδιαίτερος και μοναδικός τρόπος που αυτά τα στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους και συγκροτούν τη μοναδικότητα και την αυτοτέλεια του κάθε κειμένου, ενώ ταυτόχρονα το κατατάσσουν και σε ένα συγκεκριμένο κειμενικό είδος. Είναι τελικά ο ιδιαίτερος τρόπος που κάθε κείμενο επικοινωνεί με τον αναγνώστη του, ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης του κάθε κειμένου.

Είδη κειμενικού λόγου Αφηγηματικό Περιγραφικό Επεξηγηματικό Επιχειρηματολογικό

Διδακτική προσέγγιση του γραπτού λόγου στις μεγαλύτερες τάξεις Με βάση όσα αναφέραμε μέχρι τώρα, βασική μονάδα ανάλυσης και επεξεργασίας του γραπτού λόγου δεν πρέπει να είναι αποσπασματικά η λέξη ή η πρόταση, αλλά το ίδιο το κείμενο στο σύνολό του. Για το λόγο αυτό στη διδακτική προσέγγιση του γραπτού λόγου στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού εστιάζουμε στο κείμενο και στα χαρακτηριστικά του, γι αυτό και στην παραγωγή γραπτού λόγου δουλεύουμε με αυτά.

Το εγχείρημα της «ελεύθερης» γραπτής έκφρασης των μαθητών αν και ακούγεται προοδευτικό, είναι σήμερα όχι μόνο εξόχως παρωχημένο και αντιεπιστημονικό αλλά πλήττει καίρια ιδιαίτερα τους μαθητές από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, αφού οι εκφραστές της προοδευτικής παιδαγωγικής ήδη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα John Dewey και Paulo Freire καθώς και ο κοινωνιο-γλωσσολόγος Bernstein, τόνισαν ότι όσοι δεν είναι μέτοχοι της κυρίαρχης κουλτούρας είναι ανάγκη να διδαχθούν συστηματικά τους κανόνες πρόσβασης σε αυτή, ώστε να έχουν πρόσβαση στην κοινωνική πυραμίδα.

Για να φτάσουν επομένως στον κοινό στόχο της συγγραφής όλοι οι μαθητές και ιδιαίτερα όσοι (και οι οικογένειές τους) δεν αποτελούν μέρος της κυρίαρχης κουλτούρας, έχουν ανάγκη από συστηματική διδασκαλία και καθοδήγηση στη χρήση των διάφορων γλωσσικών δομών. Οι έμμεσες μορφές διδασκαλίας δεν αρκούν!!

Η επικοινωνιακή διάσταση του γραπτού λόγου Λογοτεχνικό τρίγωνο: Συγγραφέας Κείμενο Αναγνώστης

Ο L. Vygotsky επισήμανε εκτός από τη σκαλωσιά μάθησης που είναι απαραίτητη σε κάθε μαθησιακή διαδικασία, ότι ο γραπτός λόγος αναδιοργανώνει τον προφορικό. Ο J.P. Sattre είπε ότι μιλάει κανείς μέσα στην ίδια του τη γλώσσα, αλλά γράφει σε μια ξένη γλώσσα.

Η διάχυση του σκέφτομαι και γράφω σε όλα τα μαθήματα. Teaching writing across the curriculum. Η τεχνική αυτή μπορεί να εναρμονιστεί πλήρως με την κειμενοκεντρική προσέγγιση.

Ο δάσκαλος ως ζωντανό πρότυπο συγγραφέα Ο δάσκαλος αξιοποιώντας την τεχνική της εξωτερικευμένης λεκτικής αυτοκαθοδήγη-σης, λειτουργεί πολλές φορές μέσα στην τάξη ως ζωντανό παράδειγμα συγγραφέα, διαπραγματευόμενος όλα τα στάδια συγγραφής ενός κειμένου ένα προς ένα, παρουσία των μαθητών της τάξης του.

Στάδια συγγραφής Αυθεντικοποίηση του κειμένου Παραγωγή ιδεών Οργάνωση ιδεών Πρώτη προσπάθεια καταγραφής Βελτίωση αρχικού κειμένου Αυτο- & Ετερο- αξιολόγηση Επιμέλεια τελικού κειμένου

Στάδια επεξεργασίας αναλυτικά Υποδειγματική ανάλυση αντιπροσωπευτικού – αντιπροσωπευτικών κειμένων από το δάσκαλο ενώπιον των μαθητών της τάξης Αναλύεται από τους μαθητές συνολικά ένα παρόμοιο κείμενο με τη βοήθεια του δασκάλου Οι μαθητές σε ομάδες χωρίς την άμεση παρέμβαση του δασκάλου επαναλαμβάνουν την προηγούμενη διαδικασία ανάλυσης

Οι μαθητές επιχειρούν ομαδικά να συγγράψουν δικό τους παρόμοιο κείμενο Εμπλουτισμός κειμένου/ων από τους μαθητές, οι οποίοι επιχειρούν δημιουργικές αποκλίσεις από τα αρχικά κείμενα. Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές μαθαίνουν να προσπαθούν ώστε να αντιστοιχίσουν τις επικοινωνιακές τους προθέσεις με τις δυνατότητες και τις προσδοκίες του αναγνώστη του κειμένου τους !!!

Ο γραπτός λόγος ως κοινωνικό εργαλείο Οι μαθητές με τη χρήση του γραπτού λόγου, που αποτελεί όπως και ο προφορικός ένα κοινωνικό εργαλείο, μαθαίνουν να μην προσπαθούν απλά να απεικονίσουν μια «πραγματικότητα», αλλά να την κατασκευάσουν και να την οικοδομήσουν μέσα σε ένα ομαδο-συνεργατικό πλαίσιο επικοινωνίας, μιας και τόσο ο γραπτός όσο και ο προφορικός λόγος αποτελούν μια κοινωνική κατασκευή που οικοδομείται μέσα από τη συλλογική επεξεργασία και διαλεκτική μεταξύ των ατόμων.

Διάφορες τεχνικές Τεχνική αρχικής παραγράφου Τεχνική τελικής φράσης Τεχνική ανοιχτού κειμένου Τεχνική δημιουργικής αποτίμησης των μοτίβων Τεχνική της τροποποίησης και της ανατροπής των μοτίβων κ.λπ.

Η αξία του σχεδιαγράμματος στην επεξεργασία των κειμένων (τεχνική κειμενικής υπερδομής) Θέμα: …………………… Πλαίσιο: Ποιος, πότε, που, τι. Χαρακτηριστικά κατάστασης: Από ποιο γεγονός ξεκίνησε; Γιατί; Πως αισθάνθηκε ο/οι ήρωας/ες; Τι έκανε τότε; Εξέλιξη της κατάστασης: Πως αντέδρασαν οι άλλοι; Απροσδόκητο γεγονός…. Ολοκλήρωση: Πως τελειώνει η ιστορία; Τι έκανε ο ήρωας;