Τα αμφίβια Χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαχείριση Φυσικών Πόρων
Advertisements

Θέσπιση μιας νέας διεθνούς συμφωνίας EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Κλιματική αλλαγή.
Η Ασία ακόμη «διψάει» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γιαννησ Φ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄5 Σχολικό έτος: Μια εργασία του:Ανδρέα Τσιτούρα.
Και γυρίνοι Βατράχια Στυλιανός Γεωργίου Γ΄2.
Χατζηαντωνίου Γιώργος Τριανταφύλλου Δημήτρης Γ’5
Καφέ αρκούδα                                                     Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί.
Πατήστε το πλήκτρο > για να ξεκινήσει η παρουσίαση Step key > in order to begins the presentation.
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Συστήματα Α.Π.Ε..
Η σχέση μας με τη γη Ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικοί πόροι.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ2
Διαχείριση Φυσικών Πόρων – Α’ & Β’ Λυκείου
Τα βιολογικά συστήματα στα θέματα του διαγωνισμού PISA
ΟΙ ΒΡΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ!
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αραμπατζή Ευθυμία Βογιατζόγλου Δήμητρα
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ.ΕΤΟΣ:
ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΒΑΤΡΑΧΩΝ ΦΩΤΙΟΥ ΔΑΝΑΗ Γ Κ.ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ.
LOGO ΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δανάη Φωτίου γ5 ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ.
Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις η αιτία είναι οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες
Με θέμα την έλλειψη νερού στην Αφρική
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Σοφία Κατερίνα.
Συνέδριο της Κοπεγχάγης Χατζηαντωνίου Γιώργος Τριανταφύλλου Δημήτρης Γ’5.
1 ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το νερό καλύπτει τα 4/5 του πλανήτη Βασικός-αναντικατάστατος παράγοντας της ζωής κάθε μορφής και κάθε επιπέδου Βασικός-αναντικατάστατος.
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
Zώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ
Συντονίστρια-Παρουσιάστρια:
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
ΑΛΕΞ ΚΑΙ ΤΖΙΜ ΚΑΙ ΕΒΕΛΙΝΑ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΗΣΗ ΚΟΑΛΑ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Από τον Γιάννο Παπαιωάννου
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ανάλογα με  Τον τρόπο κατανάλωσής τους και  Τη δυνατότητα ανανέωσής τους.
ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 3 Διάκριση Χλωρίδας
Λευκή Τίγρης.
Επίδραση του ανθρώπου στα οικοσυστήματα
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
Κλιματικές Αλλαγές – Μετρήσεις του Μικροκλίματος της Αγ. Παρασκευής
ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από.
Ε.Κ.Μπάση 4 ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Τετράδιο Εργασιών: Β 3.1 Το νερό στη φύση.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ&ΠΑΝΙΔΑΣ
Ρύπανση από ανθρωπογενείς παράγοντες Γ.Ε.Λ. Νιγρίτας
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχικές ιδέες ΑΙΤΙΕΣ Λιώσιμο των πάγων Όξινη βροχή Τρύπα του όζοντος Σκουπίδια Καταστροφή του περιβάλλοντος Φαινόμενο θερμοκηπίου Εργοστάσια.
1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ είναι η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των έμβιων όντων και γενικά των φαινομένων της ζωής Μελετά τα.
Κλιματική αλλαγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
οικοσυστήματα της Ελλάδας!
Ρύπανση του εδάφους.
Χουρεμίδου Παρθένα-Ιουλία
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΟΡΦΗΣ
Μελλοντική ύπαρξη νερού-Λειψυδρία
Η επιρροη του φαινομενου του θερμοκηπιου στην καθημερινη Μασ ΖΩΗ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α.
Εργασία φυσικών πόρων ομάδα 4
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχικές ιδέες ΑΙΤΙΕΣ Λιώσιμο των πάγων Όξινη βροχή Τρύπα του όζοντος Σκουπίδια Καταστροφή του περιβάλλοντος Φαινόμενο θερμοκηπίου Εργοστάσια.
Περιβαλλοντικά Προβλήματα
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ.
Από τον Παναγιώτη Ψυχογιό
Ούρδας Ιωάννης Παιδιά ας μιλήσουμε για οικοσυστήματα Οικοσυστήματα τι είναι πάλι αυτό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα αμφίβια Χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες: Άνουρα (Βάτραχοι και Φρύνοι) - 5.800 είδη Ουροδελή (Τρίτωνες, Σαλαμάνδρες) - 580 είδη Άποδα – 170 είδη

Τα θλιβερά στατιστικά… Το 30% των αμφιβίων (1895 είδη απ’ τα 6.285) απειλούνται με εξαφάνιση, το 6% (382 είδη) αρχίζουν να απειλούνται και για το 25% δεν υπάρχουν στατιστικά: Συνολικά 3.900 είδη ευρίσκονται σε κίνδυνο 165 είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί στη φύση (39 απ’ αυτά ζουν σε ενυδρεία) και 130 δεν έχουν φανεί τα τελευταία χρόνια 500 περίπου είδη δεν πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της εξαφάνισης Μόνο το 10% των ειδών αμφιβίων που απειλούνται με εξαφάνιση είναι δυνατόν να διασωθούν με τις υφιστάμενες δυνατότητες των Ζωολογικών Κήπων.

Η εξάπλωση των ειδών

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν; Όλοι οι παρακάτω κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι βάτραχοι είναι με ανθρώπινη υπαιτιότητα Καταστροφή του οικοσυστήματος που ζουν Μολυσματικές ασθένειες Ρύπανση του περιβάλλοντος και Φυτοφάρμακα Κλιματική Αλλαγή Εισβολή άλλων ειδών στο οικοσύστημά τους

Καταστροφή του οικοσυστήματος Είναι ο πιο σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των αμφιβίων με ευθύνη των ανθρώπων Αποδάσωση (Υλοτομία, εκχέρσωση) Αποστράγγιση λιμνών, βάλτων Κάλυψη ποταμών, ρυακιών για οικοδόμηση Κατασκευή Φραγμάτων σε ποτάμια για άρδευση και ύδρευση μεγάλων πόλεων

Μολυσματικές Ασθένειες Η άναρχη υπερ-«αλίευση» αμφιβίων, είτε για διατροφή σε χώρες της Ασίας/Αφρικής είτε για κατοικίδια και η μεταφορά τους από χώρα σε χώρα επέφερε τη διασπορά μολυσματικών ασθενει-ών, οι οποίες αποδεκατίζουν τους ιθαγενείς πληθυσμούς αμφιβίων, που δεν έχουν αναπτύξει μηχανι-σμούς αντίδρασης σ’ αυτές τις ασθένειες Η πιο σοβαρή ασθένεια είναι η Χυτριδιομηκητίαση (Chytridiomycosis)

Χυτριδιομυκητίαση Αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο για την εξαφάνιση των αμφιβίων Προκαλείται από τον μύκητα Batrachochytrium Dendrobatidis (Bd) που έχει επιφέρει κολοσσιαίου μεγέθους καταστροφή στους πληθυσμούς των αμφιβίων σ’ όλο τον κόσμο

Η διασπορά της ασθένειας

Τι είναι αυτή η ασθένεια; Όπως δηλώνει ο Δρ Joe Mendelson, του Ζωολογικού Κήπου της Atlanta, «αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την Χυτριδιομυκητίαση στα Αμφίβια, είναι γεγονός αντίστοιχου μεγέθους με την εξαφάνιση των Δεινοσαύρων…!!!»

Ρύπανση του Περιβάλλοντος Αποτελεί αντίστοιχα ένα σημαντικό συντελεστή στην μόλυνση των οικοσυστημάτων και την εξαφάνιση των ειδών ζωής που ζουν σ’ αυτά Τα αμφίβια, όπως και άλλα ζώα, πληρώνουν ακριβό τίμημα -την ίδια τους τη ζωή- εξαιτίας της αλόγιστης αυτής συμπεριφοράς του ανθρώπου

Κλιματική Αλλαγή Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές που έχουν εδώ και αρκετά χρόνια γίνει αισθητές, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα που συντελεί στην εξαφάνιση των αμφιβίων λόγω της καταστροφής των οικοσυστημάτων (πλημμύρες, ξηρασία κλπ)

Εισβολή άλλων ειδών Λόγω των κλιματικών αλλα-γών και της «μετανάστευ-σης» των ειδών αμφιβίων από μια περιοχή σε μια άλλη Λόγω της μεταφοράς αμφιβίων (κατοικίδια) από μια χώρα σε μια άλλη και απόρριψή τους σε λίμνες και ποτάμια Τα είδη αυτά προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον και ενδεχομένως αποβάλλουν απ’ αυτό άλλα παλιά είδη, που μερικές φορές γίνονται η τροφή τους

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές Να συμφωνήσουν οι χώρες στην μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Σύνοδος της Κοπεγχάγης) Να ελαττώσουμε το κατά κεφαλή Αποτύπωμα Άνθρακα (carbon footprint) Να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας Να προωθηθεί η «πράσινη» ανάπτυξη ακολουθώντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να περιοριστεί το φαινόμενο της μεταφοράς αμφιβίων από χώρα σε χώρα για κατοικίδια για να περιοριστεί η μετάδοση της Χυτριδιομυκητίασης και της εξαφάνισης των ντόπιων πληθυσμών Να περιοριστεί επίσης η μεταφορά φυτών από τροπικές περιοχές σε άλλες, στα οποία να υπάρχουν μύκητες αυτής της νόσου Να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών στη γεωργία

Εργασία Βιολογίας Τάξη: Β’5 2ο Γυμνάσιο Βούλας Σπύρος Χονδρός Εργασία Βιολογίας Τάξη: Β’5 2ο Γυμνάσιο Βούλας