Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η κρίση της Κύπρου οδηγεί στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο Κ.Καραμανλής, καλείται από το Παρίσι όπου βρίσκεται.
Advertisements

Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Ιστορική Πορεία και Συνθήκες της ΕΕ
0,20 € 1 € 2 € 4 € 6 € 9 € 12 € 0,10 € 3 € Ποιό ήταν το νόμισμα της Ελλάδας πριν το ευρώ (€);
Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιωάννης Γυμνάσιο Β τάξη Παρουσίαση.
Ευρωπαϊκή Ένωση 27 κράτη-μέλη 23 επίσημες γλώσσες
Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί.
Ευρωπαϊκη ενωση Το μετέωρο βήμα….
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Ευρωπαϊκή Ένωση – E.E. European Union – E. U..
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
ΧΡΟΝΙΑ UNESCO.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη μεταξύ των χωρών τους ήταν να ενωθούν αυτές οικονομικά.
Ο δρόμος της Ελλάδας προς την Ενωμένη Ευρώπη ξεκινά στις 8 Ιουνίου του 1959 με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την νεοϊδρυθείσα τότε στην Ευρωπαϊκή.
Ευρώπη, Ελλάδα, Νέοι : προοπτικές. Ευρωπαϊκή ένωση.
Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απουσία πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα σε κράτη-μέλη και σταθερότητα Κατάργηση της θανατικής ποινής, προσήλωση στους δημοκρατικούς.
Τα Σύμβολα της Ενωμένης Ευρώπης
ΙΣΤΟΡΙΑ & ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Κριτήρια ένταξης των κρατών στην Ε.Ε. Κριτήρια ένταξης ενός κράτους στην Ε.Ε καθορίστηκαν: Πότε: 1953 Που: στο συμβούλιο της Κοπεγχάγης Ανανέωση: Ευρωπαϊκό.
Ιστορία, θεωρίες και θεσμοί της ΕΕ 2 ο τμήμα Η Ευρώπη της δεκαετίας του 1950.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή της πορεία Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε η προσπάθεια της ένωσης της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πρωταγωνίστησε.
Ευρωπαϊκή Ένωση: 28 κράτη μέλη 5 υποψήφια 3 δυνάμει υποψήφια.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Το πλαίσιο του πολιτικού και οικονομικού μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ως το 2000» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ηλιάδου-Τάχου.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΔΙΑ ΒΊΟΥ ΜΆΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ Εκπαίδευση Ενηλίκων.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ Σημειώσεις βασισμένες στο N. Nugent (2010) The Government and Politics of the European Union, 7 th edition.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Άρθρο 218 (πρώην άρθρο 300 της ΣΕΚ) Ιωάννα Παπαδοπούλου.
Bασικές Έννοιες Στην Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης-Ολοκλήρωσης
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
Οι χώρες της Ε.Ε..
2. Σκοπός της ΕΕ Ειρήνη, αξίες, ευημερία.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ);
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποια χρονιά προσχώρησε η Ελλάδα στην Ε.Ε.;
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
ΠΟΛΕΜΟΣ Ή ΕΙΡΗΝΗ; ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ
5ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Παρασκευή Βάγια ΠΕ13 Νομικός 20ο Γυμνάσιο Αθηνών
H ευρωπαϊκή ενοποίηση. Από την ΕΟΚ στην ΕΕ
«Η χώρα μου η Ευρώπη!!!» (ταξίδι γνωριμίας)
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Σε όλα τα όργανα της Ε.Ε. αντιπροσωπεύονται τα κράτη-μέλη.
Ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα 19ος & 20ος αιώνας
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
8.6. Πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε.
Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Μανώλης Περάκης Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
«Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε: Δίκαιο και Πολιτικές»
28. Οι Έλληνες: Ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014

Εισαγωγή-Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο μάθημα αναφερθήκαμε στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει ένας πολίτης καθώς και για την Ιστορική εξέλιξη των δικαιωμάτων του ατόμου. Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση,την ίδρυση και την εξέλιξη της. Στόχοι του μαθήματος 1.Τι είναι Ευρωπαϊκή Ιδέα και τι Ευρωπαϊκή Ένωση. 2.Πότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη απόπειρα ένωσης των Ευρωπαικών Κρατών. 3.Πότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 4.Συμπλήρωση ερωτηματολογίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ορισμός της Ευρωπαϊκής Ιδέας Η Ευρωπαϊκή Ιδέα είναι η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, το όραμα της οποίας βασιζόταν τόσο στην γεωγραφική ενότητα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου όσο και στα στοιχεία που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Παρ΄όλες τις διαφορές τους τα Ευρωπαϊκά κράτη διαμορφώθηκαν στη βάση του ευρωπαϊκού διαφωτισμού ο οποίος επηρεάστηκε από την αρχαία Ελληνική σκέψη.

Το όραμα μιας κοινής Ευρώπης Μετά τις τραγικές συνέπειες των 2 παγκοσμίων πολέμων, όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν κοινά συμφέροντα στην πορεία της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης τους. Το 1950 ξεκινούν οι πρώτες διαβουλεύσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Σουμάν να προωθεί την ιδέα της ίδρυσης μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής κοινότητας. Τo 1951 με την συνθήκη των Παρισίων ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου,Ολλανδίας και Λουξεμβούργου.

Το 1957 με την συνθήκη της Ρώμης πραγματοποιείτε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.), ανάμεσα στις ίδιες χώρες. Το 1992 με την συνθήκη του Μάαστριχτ ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στη θέση της Ε.Ο.Κ.

Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Η διαδικασία προσχώρησης της Ελλάδας στην Ε.Ε. ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Αθηνών το 1961 και προέβλεπε διαδικασίες εναρμόνισης της πολιτικής της χώρας με αυτήν της Ε.Ο.Κ. Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησε το 1962 και διακόπηκε κατά την διάρκεια της δικτατορίας ( ), λόγο της αναστολής των δημοκρατικών αρχών και ελευθεριών από το στρατιωτικό καθεστώς το οποίο κυβερνούσε την χώρα. Η Ελλάδα υποβάλει νέα αίτηση το 1974 προκειμένου να μπει ξανά στην Ε.Ο.Κ. ΤΟ 1979 υπογράφεται η Συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. Η Ελλάδα εντάσσεται οριστικά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981.

Ανακεφαλαίωση Σε ένα διάστημα μισού αιώνα οικοδόμησης, η Ε.Ε. δεν αφορά μόνον την οικονομική ένωση των κρατών μελών. Περιλαμβάνει, την κοινή ευρωπαϊκή ιθαγένεια των πολιτών, την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάστασή τους στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο, το κοινό νόμισμα (ευρώ) και κοινές πολιτικές στην ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τέλος το κοινό ευρωπαϊκό σύνταγμα. Στην συγκεκριμένη ενότητα είδαμε τους λόγους για του οποίους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, από ποια στάδια πέρασε μέχρι να πάρει την μορφή την οποία έχει μέχρι και σήμερα. Επίσης είδαμε πως η Ελλάδα κατάφερε να εισχωρήσει στην Ε.Ε. και τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να ενταχθεί σε αυτήν. Στο επόμενο μάθημα θα μιλήσουμε για τους βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.