Τερηδόνα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα νοσήματα του στόματος
Advertisements

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Οδηγίες πως παίζεται το παιχνίδι
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΝΗ» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
Καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια με νήμα
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Πυραμίδα των τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πρόληψη Να διατηρούμε πολύ καλή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας.
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.
4.2 Στοματική υγεία Στόχος της υποενότητας αυτής είναι οι μαθητές: Να ενημερωθούν για τη στοματική τους υγεία και τα προβλήματα της στοματικής τους κοιλότητας.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Η Αξία της Πρόληψης και Προαγωγής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μικτές ακτινοδιαυγαστικές- ακτινοσκιερές βλάβες
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Ανθρώπινο σώμα Το στόμα και τα δόντια Μεντεσίδου Σόνια Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Ουλίτιδα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
Τι είναι τα μικρόβια; Τι είναι η τερηδόνα;
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Διατροφή & θηλασμός Νάσια Πασχαλέρη Διαιτολόγος-Γεροντολόγος(MSc)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Dr. med. dent. ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΩΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
Τα δόντια μας.
Ενότητα 4.2 { Στοματική υγεία }.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τροφή και Τρόφιμα.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα
Περιεκτικότητες διαλυμάτων
ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ
Τι είναι τα μικρόβια; Τι είναι η τερηδόνα;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τερηδόνα

Ορισμός Η τερηδόνα είναι η πιο συνηθισμένη νόσος που καταστρέφει τα δόντια των παιδιών. Είναι η νόσος που η έναρξη και η εξέλιξη της απαιτεί την ταυτόχρονη ύπαρξη τριών ομάδων παραγόντων, τους υδατάνθρακες, τα μικρόβια και το δόντι. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 80 – 90 % των παιδιών έχουν χαλασμένα δόντια από τερηδόνα

Αίτια Η κύρια αιτία της τερηδόνας είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η οδοντική μικροβιακή πλάκα περιέχει δισεκατομμύρια μικρόβια τα οποία προσκολλώνται πάνω στα δόντια. Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, τα μικρόβια αυτά παράγουν κολλώδεις ουσίες που αυξάνουν τον όγκο της πλάκας και οξέα που διαλύουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Η παραγωγή οξέων αρχίζει αμέσως μετά τη λήψη της ζαχαρούχας τροφής και συνεχίζεται για μισή περίπου ώρα μετά την κατανάλωσή της. οργανικά οξέα Μικρόβια + σάκχαρη τερηδόνα

Ικανότητα προσκόλλησης τροφών στην επιφάνεια των δοντιών Τροφές Προσκόλληση σε gr/cm2 Καραμέλα 2630 Πατάτα βραστή 1100 Κέικ 1070 Ζαμπόν 1012 Αυγό βραστό 948 Αυγό τηγανητό 850 Μακαρόνια 791 Ψωμί με βούτυρο 762 Μήλο νωπό 619 Πορτοκάλι 502 Μπανάνα 174

Ζάχαρη ανά μερίδα σε κουταλάκια Πίνακας με περιεκτικότητα τροφών σε ζάχαρη Η μέση κατανάλωση ζάχαρης υπολογίζεται σε 42 Kg το χρόνο ανά άτομο. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της ζωής μας , καταναλώνουμε περίπου 3,5 t ζάχαρης. Προϊόν Μερίδα Ζάχαρη ανά μερίδα σε κουταλάκια Σοκολάτα 50 γραμμ. 6 Μπισκότα 1 τεμάχιο 1 Καραμέλες 1 μικρό πακέτο 7 Τσίχλες με ζάχαρη 1 πακέτο 8 Κέικ 1 κανονικό κομμάτι 4 Παγωτό 1 μεζούρα 2 Σοκολατούχο γάλα 1 μικρό κουτί 6,5 Αναψυκτικό cola 1 κουτί Πορτοκαλάδα 1 μικρό ποτήρι Γιαούρτι με φρούτα 1 μικρό 4,5

Στάδια 1ο στάδιο Αρχικό στάδιο της τερηδόνας. Η πρώτη ένδειξη είναι ένας αποχρωματισμός της αδαμαντίνης και στα σημεία αυτά γίνεται πορώδης. 2ο στάδιο Αν συνεχιστεί η επίδραση των παραγόντων που προκαλούν την απώλεια ασβεστίου, δημιουργείται μία "τρύπα" στην αδαμαντίνη και η βλάβη προχωρά προς την οδοντίνη. Το δόντι αρχίζει να   πονάει κυρίως σε επαφή με ζεστό-κρύο, ξινό-γλυκό. Η βλάβη είναι πλέον μη ανατρέψιμη και χρειάζεται η επέμβαση οδοντιάτρου.

Στάδια 3ο στάδιο Η αποσύνθεση της οδοντίνης συνεχίζεται και η τερηδόνα προχωράει προς τον πολφό. Ο πόνος γίνεται συνεχής και επίμονος ακόμα και τη νύχτα. 4ο στάδιο Ο πολφός αρχίζει να μολύνεται. Το δόντι πονάει με την πίεση ακόμη και με την επαφή.

Στάδια 5ο στάδιο Η μόλυνση επεκτείνεται σε όλο τον πολφό και προσβάλλει το νεύρο, προκαλώντας φλεγμονές. Το νεύρο νεκρώνεται και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τη δημιουργία αποστήματος. 6ο στάδιο Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια του δοντιού. Η εξαγωγή του δοντιού από τον οδοντίατρο είναι απαραίτητη