ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ομάδες τροφίμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΛΕΞΗΣ ΘΑΛΕΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Η λέξη “πρωτείνες” προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω (πρώτο στοιχείο) και σημαίνει την εξαιρετική σημασία, που έχουν οι πρωτείνες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Οι πρωτείνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό για την ανάπτυξη και ανακατασκευή των ιστών, για το σχηματισμό των νυχιών, των τριχών και της επιδερμίδας, για την παραγωγή θερμότητας, για την καλή λειτουργία και δομή όλων των ζωντανών κυττάρων και για την πέψη των τροφών. Οι πρωτείνες από ζωικές πηγές έχουν υψηλότερη βιολογική αξία από τις πρωτείνες, που προέρχονται από φυτικές πηγές. Ζωικές πηγές πρωτείνης είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι και παρέχουν πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας. Τα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά παρέχουν πρωτείνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Ο συνδυασμός φυτικών πηγών πρωτεϊνών (π.χ. ρεβίθια με ψωμί) στο ίδιο γεύμα δίνει συχνά ένα μείγμα υψηλότερης βιολογικής αξίας. Τέλος, οι πρωτείνες πρέπει να καλύπτουν το 12%-15% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι 1gr πρωτεϊνών όταν καίγεται δίνει 4kcal. ΑΛΕΞΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΛΙΠΗ Τα λίπη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό μιας και αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού μας και παράλληλα επιτελεί πληθώρα λειτουργιών μέσα στο σώμα μας. Τα λίπη, που λαμβάνονται με την τροφή διασπώνται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, σε γλυκερόλη και λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (βούτυρο, τυρί, κρέας και τα προϊόντα του, γλυκά, πλήρες γάλα και γιαούρτι, κλπ). Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (φυτικά λίπη), που διακρίνονται σε πολυακόρεστα (σπορέλαια) και μονακόρεστα (ελαιόλαδο). Τα αποθηκευμένα λίπη χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ανάγκης (ασθένειες, ελλιπής διατροφή), προστατεύουν από χτυπήματα, συγκρατούν τα σπλάχνα, ρυθμίζουν τη σχέση μεταξύ θερμοκρασίας σώματος και περιβάλλοντος, επιβραδύνουν την πέψη των τροφών, προκαλούν παράταση της αίσθησης του κορεσμού και εφοδιάζουν τον οργανισμό με τις βιταμίνες A, D, E και K. Τέλος, τα λίπη πρέπει να καλύπτουν το 30%-35% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης και όχι περισσότερο από το 10% των θερμίδων να προέρχονται από κορεσμένα λίπη. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 20%-25% των θερμίδων πρέπει να προέρχονται από μονοακόρεστες και πολυακόρεστες πηγές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι 1gr λίπους όταν καίγεται δίνει 9kcal. ΘΑΛΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, αφού συμβάλουν ώστε να εκτελεί τις εσωτερικές και εξωτερικές λειτουργίες του και παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος. Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους ανάλογα με το πόσες δομικές μονάδες περιέχουν στο μόριό τους. Οι απλοί υδατάνθρακες χωρίζονται σε μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες χωρίζονται σε ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Σημαντικές πηγές υδατανθράκων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, το ρύζι, τα όσπρια, κλπ. Τέλος, οι υδατάνθρακες πρέπει να καλύπτουν το 55% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι 1gr υδατανθράκων όταν καίγεται δίνει 4kcal. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού παρόλο, που δεν προμηθεύουν ενέργεια στον οργανισμό. Κύριος ρόλος τους είναι η προστασία του οργανισμού από τις διάφορες παθήσεις και ασθένειες αλλά βοηθούν και στην ανάπτυξη του σώματος, στη θρέψη, στην υγεία των ιστών, στην αναπαραγωγή και στην ισορροπία του νευρικού συστήματος. Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τις υδατοδιαλυτές (B, C), που διαλύονται στο νερό για να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Τις λιποδιαλυτές (A, D, E, K), που διαλύονται και αποθηκεύονται στο λίπος του σώματος μέχρι να τις πάρει ο οργανισμός για να τις χρησιμοποιήσει. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ Τα μέταλλα αποτελούν μόνο το 4% των ιστών του ανθρώπινου σώματος αλλά είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Παρόλο που δεν προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια, χρησιμοποιούνται σαν οικοδομικά υλικά και ρυθμίζουν πολλές εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σύστασης των υγρών του σώματος και αποτελούν βασικά συστατικά των οστών και των δοντιών. Τα μέταλλα χωρίζονται σε: Ανόργανα στοιχεία (mg) Ιχνοστοιχεία Μπορούμε να πάρουμε μέταλλα από όλες τις ομάδες τροφών καθώς επίσης και από το νερό. Τέλος, θα σας δώσω δύο πίνακες με τις σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα ώστε να μπορέσετε να δείτε από ποιες τροφές μπορείτε να τα παίρνετε και ποια χρησιμότητα έχουν. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΠΗΓΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α Πράσινα λαχανικά, καρότα, αυγά, γάλα και φρούτα(κυρίως κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος). Αναζωογονητική - αντιρυτιδική, για παθήσεις ματιών, πρόληψη καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Ψάρια, αυγά ,γάλα και μουρουνόλαδο. Για τον ραχιτισμό, οστεοπόρωση, τερηδόνα και πρόωρο γήρας. ΒΙΤΑΜΙΝΗ E Σιτέλαιο, σογιέλαιο, καρύδια, δημητριακά και ελαιόλαδο. Αναιμία, στειρότητα, αντιγηραντική και για μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. ΒΙΤΑΜΙΝΗ K Αυγά, γάλα, συκώτι, πράσινα λαχανικά και σογιέλαιο. Συμβάλει στην πρόληψη αιμορραγιών μιας και σχετίζεται με τον χρόνο πήξης του αίματος. ΒΙΤΑΜΙΝΗ C Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (κυρίως στις φράουλες, ακτινίδια και εσπεριδοειδή). Προστατεύει από σκορβούτο, κρυολόγημα, καρδιοπάθειες, καρκίνο και αιμορραγίες. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΜΕΤΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ασβέστιο ΠΗΓΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Ασβέστιο Γαλακτοκομικά προϊόντα, φακές, κουνουπίδι, λάχανο, θαλασσινά, κρόκος αυγού, ραδίκια και χαμομήλι. Κύριο συστατικό των οστών. Ομαλοποιεί την καρδιακή λειτουργία και ηρεμεί τα νεύρα. Φώσφορος Ξηροί καρποί και ιδίως οι ηλιόσποροι και πασατέμπος, τυρί, κρέας και σαρδέλες. Τονωτικό του εγκεφάλου, βοηθά στον μεταβολισμό των λιπών, στη λειτουργία των αδένων και στην ορμονική ρύθμιση. Μαγνήσιο Μπανάνες , φιστίκια, γάλα, γιαούρτι και κρέας. Βοηθά τους μυς και τα νεύρα. Συμμετέχει στη σύνθεση πρωτεΐνης και ενεργοποιεί τα ένζυμα. Κάλιο Ελιές, φρούτα και ιδίως μπανάνες, σαλάτες, σταφίδες, ξερά δαμάσκηνα, στιγμιαίος καφές και πατάτες. Απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών, των νεφρών και της υγείας των οστών. Νάτριο ξερά δαμάσκηνα, στιγμιαίος καφές και πατάτες Απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεφρών. Σίδηρος Συκώτι, κρέας, πορτοκάλι, ελιές, σαρδέλες, φακές, ηλιόσποροι, μαγιά μπύρας, ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες, σπανάκι και κουάκερ. Συστατικό της αιμοσφαιρίνης. Βοηθά την αναπνοή και διευκολύνει τη λειτουργία των αδένων και του εγκεφάλου. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Όπως θα καταλάβατε παιδιά, μια σωστή διατροφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μέτρο, δηλαδή είναι απαραίτητο το καθημερινό σας διαιτολόγιο να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, στις σωστές ποσότητες. Πρέπει να μάθετε ότι οι γιατροί και διατροφολόγοι κατέταξαν τις τροφές σε ομάδες και τις τοποθέτησαν στην πυραμίδα υγιεινής διατροφής θέλοντας να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε τις διάφορες τροφές, έχοντας κατά νου τη χρησιμότητά τους στον ανθρώπινο οργανισμό!!! Αν λοιπόν καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφών και στις σωστές ποσότητες τότε θα παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται για ανάπτυξη, ενέργεια και προστασία!!! ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΛΙΠΑΡΑ, ΓΛΥΚΑ ΚΡΕΑΣ, ΟΣΠΡΙΑ, ΨΑΡΙΑ, ΑΥΓΑ, ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΓΑΛΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ