Κέτωση των μηρυκαστικών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ
Advertisements

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ AΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ               ΜΑΝΕΝΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΕΦΡIΟΥ ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Κολοβακτηριδίαση του μηρυκαστικών και χοίρου
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
ΤΑ 10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
Τυμπανισμός των μηρυκαστικών
Τραυματική περικαρδίτιδα
ΔΙΑΒΗΤΗΣ.
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Μεταβολική οξέωση Κ. Μαυροματίδης
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Ενότητα 1.1 Νερό.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β συμπλέγματος βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
ΕΝΔΟΓΕΝΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Δυσπλασία της άρθρωσης του ισχίου
ΔΥΣΠΕΠΤΙΚΗ ΟΞΕΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΥΠΑΣΒΕΣΤΙΑΙΜΙΑ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΗΝΥΣΤΡΟΥ – ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΗΝΥΣΤΡΟΥ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΚΕΚΡΥΦΑΛΟΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ
ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
Πανοστεΐτιδα Ηωσινοφιλική πανοστεΐτιδα, ινώδης οστεοδυστροφία
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος, Διευθυντής Ε. Σ. Υ..
1 ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΡΑΧΙΤΙΣΜΟΣ.
Ίκτερος - Χολόσταση Ίκτερος = αύξηση της χολερυθρίνης Κίτρινη χροιά των ιστών.
Κέτωση των μηρυκαστικών 1. Τι είναι; Κέτωση/κετωναιμία: αύξηση της συγκέντρωσης κετονοσωμάτων στο αίμα. Μεταβολική νόσος που αφορά κυρίως γαλακτοπαραγωγά.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 19: Σακχαρώδης Διαβήτης (Diabetes mellitus) Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
Bronsted – Lowry Οξεοβασική ισορροπία Οξέα(H 2 CO 2 )Ανθρακικό οξύ Αποδεσμεύει Η + Βάσεις(NαHCO3)Διττανθρακικό νάτριο Δεσμεύει Η + Sorensen Η πυκνότητα.
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε να έχετε ένα όμορφο, λαμπερό δέρμα, πρέπει να σταματήσετε το τσιγάρο - όχι μόνο το δικό σας, αλλά και των οικείων σας, διότι.
Υγιεινή μηρυκαστικών και διατροφικά ή διαχειριστικά λάθη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Σ.Δ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ,2-3% ΚΥΗΣΕΩΝ
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
Noσήματα Αγροτικών Ζώων Κεφάλαιο 6ο - Ενότητα 2η Λιστερίωση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ
Ηλεκτρολυτικές διαταραχές των αλκοολικών
Οξεοβασικη Ισορροπια ασκησεισ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
Τέτανος.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
Διατροφή και Ασθένειες
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
Μυϊκή κράμπα (muscle cramp)
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ! ΓΙΑΤΙ και ΤΙ πρέπει να κάνουμε!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ των ζώων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κέτωση των μηρυκαστικών

Τι είναι; Μεταβολική νόσος που αφορά κυρίως γαλακτοπαραγωγά ζώα υψηλών αποδόσεων. Εμφανίζεται συνήθως 10-60 ημέρες μετά τον τοκετό και είναι αποτέλεσμα της υπογλυκαιμίας που οδηγεί στο σχηματισμό κετονοσωμάτων (κυρίως ακετόνης) στο αίμα (λόγω καταβολισμού του λίπους). Εμφανίζεται γενικότερα σε καταστάσεις stress σε συνδυασμό με φτωχή δίαιτα. Στα πρόβατα συχνά σε περίπτωση πολυδιμίας (twin lamb disease)

Συμπτώματα Κατάπτωση, αδυναμία, αδιαφορία, απώλεια βάρους και μείωση της γαλακτοπαραγωγής δυσκοιλιότητα με βλεννώδη κόπρανα, αταξία και πάρεση (έλλειψη γλυκόζης). Μερικά ζώα εμφανίζουν υπερδιέγερση (τριγμό, ιδίως αγελάδες). Χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Τα ζώα εμφανίζουν διάθεση να φάνε ξηρά τροφή αλλά όχι συμπυκνωμένη. Μετά από 1-2 μήνες η γαλακτοπαραγωγή μπορεί να αποκατασταθεί από μόνη της και το ζώο να επανέλθει. Συνήθως η κέτωση είναι πρωτογενής. Το 1/3 των περιστατικών είναι δευτερογενή λόγω παρακράτησης πλακούντα, μετατόπισης ηνύστρου, νεφροπάθειας. Τα τελευταία συνοδεύονται συνήθως και από αυξημένη θερμοκρασία.

Διάγνωση Εξέταση αίματος δείχνει υψηλή περιεκτικότητα σε κετονοσώματα και χαμηλή σε γλυκόζη. Επιβεβαίωση με ανίχνευση κετονοσωμάτων στα ούρα. Θεραπεία Χορήγηση IV διαλυμάτων γλυκόζης. Χορήγηση κορτιζόνης.

Οξέωση Ένα από τα σημαντικότερα μεταβολικά νοσήματα των εντατικά εκτρεφόμενων μηρυκαστικών που προκαλείται από την υπερπαραγωγή οξέων λόγω της μαζικής απορρόφησης στη μεγάλη κοιλία μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων.

Οξεία μορφή Εκδηλώνεται με αιφνίδιο θάνατο του οποίου μπορεί να προηγηθούν νευρικά συμπτώματα που περνούν αμέσως με τη χορήγηση θειαμίνης (της οποίας η παραγωγή μειώνεται δραματικά λόγω της διαταραχής της μικροβιακής χλωρίδας).

Υποξεία οξέωση Πολύ δύσκολα γίνεται αντιληπτή αφού εκδηλώνεται κυρίως με μείωση της όρεξης και προοδευτικά της απόδοσης των ζώων. Μπορεί να εμφανιστεί ανησυχία, διάρροια, αλλοτριοφαγία.

Θεραπεία Υποξεία μορφή θεραπεύεται συχνά χωρίς κάποια ειδική θεραπεία αλλά με τη διόρθωση του σιτηρεσίου. Σε αντίθετη περίπτωση δίνουμε διανθρακικό νάτριο.

Υπασβεστιαιμία (milk fever) Χαμηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα συνήθως (3-4 ημέρες) μετά τον τοκετό. Συχνότερη κατάσταση στο κρύο, σε ζώα που διατράφηκαν πολύ πλούσια κατά την εγκυμοσύνη, σε ζώα προχωρημένης ηλικίας.

Συμπτώματα Ανησυχία και προοδευτικά κατάπτωση, στερνική κατάκλιση με το κεφάλι στραμμένο προς τα πίσω, δύσπνοια, αδυναμία ανέγερσης, ξηρό επιρήνιο, διάρροια. Αν δεν γίνει θεραπεία, πλάγια κατάκλιση, τυμπανισμός και θάνατος. Θεραπεία Βορογλυκονικό ασβέστιο IV και μισό IM ,για να αποφευχθεί ανακοπή.