Αξιολόγηση Εκπαίδευσης: Αναγκαιότητα και Μύθοι Κώστας Συριόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Advertisements

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Η κρίση και το πρόβλημα της διακυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία Σταύρος Ιωαννίδης.
Ηλεκτρονική Δημοσίευση
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ- ΤΟΣ Εκ των κάτω (Bottom-up) προσέγγιση για τον Σχεδιασμό του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα,
Αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την CRE Χρονικό πλαίσιο αξιολόγησης Αυτοαξιολόγηση: Αξιολόγηση από CRE: Δημοσίευση εκθέσεων:
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Η πολιτεία εμπιστεύεται τον εκπαιδευτικό Ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
γιαννησ φιλοσ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Απρίλιος 2010.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Συντονιστική.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών προσφέρει τη δυνατότητα: Να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ PROJECT.
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Σχολική Ψυχολόγος Αν. Προϊσταμένη.
ΡΕΛΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΠΠΑΙΚ ΑΡΓΟΥΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας - Διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) 2 ο Βήμα: Επιλογή και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης Σχολικοί Σύμβουλοι.
Διοίκηση Ανθρώπινων πόρων Ενότητα 6&7: Επιλογή Εργαζομένων Αθανάσιος Κουστέλιος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας Λύκειο Αγίου Ιωάννη Οκτώβριος 2008 Γεώργιος Χατζηιωάννου Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
14-1 STEPHEN P. ROBBINS, DAVID A. DECENZO, MARY COULTER Διοίκηση επιχειρήσεων Αρχές και εφαρμογές.
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αλληλεξάρτηση Εσωτερικού - Εξωτερικού Ελέγχου Φοιτητές: Λιούπας Ευθύμης και Βιλλιώτης Χρήστος.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Άντρη Μιχαήλ (Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου)
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
Ερωτηματολόγιο Α.Κί.ΔΑ για τις βασικές πρόνοιες ενός Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης Απόψεις Εκπαιδευτικών.
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Τίτλος μαθήματος: Εκπαιδευτική αξιολόγηση
Αρχές Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Φοιτητής: Τάρταρης Παναγιώτης (Α.Μ 6510)
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Τσίτσκαρη Ε. ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ… Τσίτσκαρη Ε.
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Προγραμματισμός & Διδασκαλία
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
Η πορεία των Projects στα ΕΠΑΛ – ΓΕΛ (Πρώτος απολογισμός)
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αξιολόγηση Εκπαίδευσης: Αναγκαιότητα και Μύθοι Κώστας Συριόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανελλήνιος Επιστημονικος Σύλλογος Διδασκόντων Προτύπων-Πειραματικών Σχολείων Δ.Ε. Ημερίδα: “ Αξιολόγηση. Προβληματισμοί και προοπτικές“ Αμφιθέτρο Αργυριάδη, Προπύλαια ΕΚΠΑ,

Το πλαίσιο της αξιολόγησης εκπαιδευτικών μονάδων δεν μπορεί να είναι απλή διαδικασία που οδηγεί σε επιλογές, όπως ωσάν να πρόκειται για κάποιο εμπορικό προϊόν ή κατανάλωση άλλης υπηρεσίας. Το ερώτημα «αξιολόγησης από ποιόν και για ποιόν» είναι σημαντικό από τη μια, αλλά και από την άλλη η πάγια τοποθέτηση ότι «όλα είναι ίδια εάν λειτουργούν κατά μέσο όρο» είναι λανθασμένη. Κάποιες δυνάμεις «σπρώχνουν» εκμεταλλευόμενοι την μία ή την άλλη πλευρά.

Μύθοι: Δεν είναι ISO Δεν σημαίνει συνεργασίες Δεν σημαίνει βελτίωση → ανάλογα το σκοπό → εμπιστοσύνη Δεν μπορεί να είναι one size fits all το μοντέλο αξιολόγησης (συγκεκριμένα ερωτήματα-κριτήρια που ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις) Δεν σχετίζεται η εκπαίδευση με την αγορά. Ποιος ο ρόλος της αξιολόγησης;

Μύθοι: Δεν μπορεί να αξιολογηθεί η εκπαίδευση όπως ένα εμπορικό προϊόν. Δεν μπορεί να αξιολογείται μια σχολική μονάδα για τις … ελλείψεις της πολιτείας (π.χ. υποδομές) Δεν αξιολογείται μια αξία υποτιμημένη (υποβαθμισμένη) Δεν μπορούν τα σχολεία να είναι «ανταγωνιστούν» τα σχολεία. Η γνώση πρέπει να μεταφέρεται και να είναι ίδια για όλους (ανεξαρτησία, ισονομία). Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για αξιολόγηση (προκυκλικότητα)

Αναγκαιότητα: Aν ήμασταν αυτοδιαχειριζόμενοι χωρίς αξιολόγηση τότε ο Α δουλεύει 10 ώρες και ο Β δουλεύει/αποδίδει 5 ώρες = ΙΔΙΟΣ μισθός → ΑΔΙΚΙΑ και τελική διάλυση του οργανισμού → μπορώ να χρησιμοποιήσω σωστά αξιολόγηση. Απολογισμός έργου Καταγραφή τρέχουσας κατάστασης βάσει παρελθόντος Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος αξιολόγησης, αλλά από ποιους; Τι θέλουμε να διορθώσουμε/βελτιώσουμε/αλλάξουμε με την αξιολόγηση; Δηλαδή ποιο ερώτημα καλείται να απαντήσει η αξιολόγηση της εκπαίδευσης (ως κοινωνικού αγαθού και όχι εμπορεύματος);

Αναγκαιότητα: Αποτελεσματικότητα εκπαιδευτικής μονάδας; → και όχι αποτελεσματική διαγράφεται; Ικανότητα αξιολογητή → πρέπει να είναι πιστοποιημένοι οι αξιολογητές; Φταίει η αξιολόγηση εάν οι πολιτικοί έχουν κρυφό σκοπό να την χρησιμοποιήσουν πονηρά; Αν δεν γίνει αξιολόγηση να μείνουν τα πράγματα ως έχουν; Μας ικανοποιεί η ισχύουσα κατάσταση;

Απαντήσεις: 1). Κάθε σύστημα πρέπει να ελέγχεται και να αξιολογείται. 2). Το πλαίσιο της αξιολόγησης εκπαιδευτικών μονάδων δεν μπορεί να είναι απλή διαδικασία που οδηγεί σε επιλογές, όπως ωσάν να πρόκειται για κάποιο εμπορικό προϊόν ή κατανάλωση άλλης υπηρεσίας. Το ερώτημα «αξιολόγησης από ποιόν και για ποιόν» είναι σημαντικό από τη μια, αλλά και από την άλλη η πάγια τοποθέτηση ότι «όλα είναι ίδια εάν λειτουργούν κατά μέσο όρο» είναι λανθασμένη. Κάποιες δυνάμεις «σπρώχνουν» εκμεταλλευόμενοι την μία ή την άλλη πλευρά. 3). Πρέπει να διαμορφωθεί κουλτούρα αξιολόγησης. Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να βοηθήσει στο σημείο αυτό και να εντοπίσει προβλήματα. Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι καθοριστικής σημασίας. Π.χ. ενώ στην πρώτη φάση αυτοαξιολόγησης ( ) υπήρχε υπέρ-προσφορά συμμετοχής τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010 υπήρξε σύγκρουση με το νέο νομικό καθεστώς. Συνεπώς ή αναξιοπιστία προς το σύστημα είναι που πρέπει πρώτα να αμβλυνθεί.

Ευχαριστώ για την Προσοχή σας