 Μετά το θάνατο του Έκτορα το νεκρό σώμα του μεταφέρθηκε μέσω μιας άμαξας στη ν Τροία, όπου μαζεύτηκε πλήθος κόσμου γύρω του για να τον υποδεχτούν με.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Πάσχα και η Ανάσταση του Χριστού
Advertisements

Συγχώρα με, Αγάπη μου, που Ζούσα Πριν σε Γνωρίσω
Μια ιστορία ενδιαφέρουσα και για σκέψη.
Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «O ΑΡΔΗΤΤΟΣ» Έτος ιδρύσεως 1927 Καλοκαιρινές εκδηλώσεις Ιουλίου ΜΕΤΣ: η γειτονιά και οι άνθρωποί.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Πάσχα!! Γιώτα Τσακιρίδου.
Για σου. Σε σκεπτόμουν όλη μέρα!!!
Ο ανοιγμένος παράδεισος  ( Κυριακή του Πάσχα ). 1) Η τελετή της Αναστάσεως του Χριστού  Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου οι πιστοί αρχίζουν να συγκεντρώνονται.
ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ….Ο ΕΠΑΛ
Στο σούπερ μάρκετ. Σήμερα οι φίλοι μας είναι στο σούπερ μάρκετ και ψωνίζουν: -Λοιπόν τι χρειαζόμαστε; Για κοίτα την λίστα -Για να δούμε...γάλα, γιαούρτια,
ΝΗΣΤΕΙΑ.
ΤΡΕΙΣ ΛΑΛΟΥΝ ΤΖΑΙ ΔΚΙΟ ΧΟΡΕΥΚΟΥΝ
Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.
Ζωγράφος Μιχαήλ Άγγελος
Μια ιστορία ενδιαφέρουσα και για σκέψη…. Φαντάσου ότι υπάρχει μια τράπεζα, η οποία κάθε μέρα καταθέτει στον λογαριασμό σου το ποσό των €. Αυτή.
Χριστουγεννιάτικα έθιμα χωρών
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΖΩΤΤΗΣ Δ΄1.
Μυκηναϊκός πολιτισμός Η θρησκεία και η γραφή των Μυκηναίων
 Με μια πρώτη ματιά, ο πίνακας αυτός δεν τράβα το βλέμμα του παρατηρητή. Ωστόσο, παρατηρώντας τον πιο προσεκτικά διακρίνουμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,
ωρα σκεφτομαι στιχο για να φιαξω…
Lord Robert Baden Powell of Gilwell. TΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Αγαπητοί μου πρόσκοποι, είμαι 80 ετών (πώς σας φαίνεται;) αλλά δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι.
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
27o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Τ Ε Σ Σ Ε Ρ Α Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Α Π Ο Υ Χ Α Θ Η Κ Α Ν Σ Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ο ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΑΤΙΑ…
« Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ »
Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του στην Κέρκυρα.
Χριστούγεννα.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ.
Π.Π.Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
Ταφικά έθιμα Αγιάσου.
ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Νικολαίδου Κωνσταντίνα Τσέκου Αλεξάνδρα Σιβίλογλου Δώρα Χατζηιωαννίδου Σοφία.
Μέρος της παρουσίασης από το αφιέρωμα για το Πάσχα Από κείμενο του
Ο ΓεωργΟς και τα ΠαιδιΑ του
Ο Γεωργός και τα Παιδιά του
Εργασίες 3 και 4 από την σελίδα 62 του βιβλίου
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι.
Πρώτο Μάθημα: H Αρχαιολογία του Θανάτου
26. Ευχέλαιο: Για την υγεία του σώματος και της ψυχής
1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)
ΚΟΥΜΙΛΑΤΣΟ ΜΙΚΕΛΕ ΔΟΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη Ο Απρίλιος μέχρι την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα.
Ο Όμηρος δεν κρίνει την Ελένη για την πράξη της σε κανένα σημείο της Ιλιάδας. Η Ελένη παρουσιάζεται ως μια συμπαθητική, αξιοπρεπής και ενδιαφέρουσα.
ΟΙ ΤΥΦΩΝΕΣ ΚΑΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΝΤΥ. Μάθημα: Γεωγραφία Η 29 η Αυγούστου 2005 ήταν μία καταστροφική ημέρα για την πολιτεία της Λουϊζιάνα, γιατί χτυπήθηκε από.
Μια φορά ήταν ένα κοριτσάκι….
Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Αθήνας την κλασσική εποχή
Ο ανοιγμένος παράδεισος
Τα φυτά της Αγίας Γραφής
ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΖΩΟ Ο ΚΑΪΖΕΡ ΜΟΥ!!!
Θρησκευτικά Νίκη Κωνσταντινίδη
Γεια σου χαίρομαι που σε γνωρίζω το όνομα μου είναι υπολογιστούλης και έχω να πω ότι είσαι πάρα πολύ όμορφη. Γεια σου είμαι η υπολογιστούλα και είμαι.
Πώς λέμε ΟΧΙ; Βιβλίο σελ.58-61
Οι «μπότηδες» μας κρατούν συντροφιά Επιμέλεια: Άρης Σερμέτης
Μαντώ Μαυρογένους Φωτεινή Π. Τμήμα: Στ2.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΟΥΡΙΑ
ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν ένα απλό.
Θρησκευτικά Γιώργος Λεπίδας.
Άσκηση 6 σελ.96 από το εργασία στην τάξη.
ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΣ Γιώργος Αγερίδης.
«Ειρήνη» Γιαννησ ριτσοσ ποίημα
…απ΄τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά
Το Αγαπημένο Μου Μέρος Άγγελος-Πέτρος Δ
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Για σου. Σε σκεπτόμουν όλη μέρα!!!
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Μετά το θάνατο του Έκτορα το νεκρό σώμα του μεταφέρθηκε μέσω μιας άμαξας στη ν Τροία, όπου μαζεύτηκε πλήθος κόσμου γύρω του για να τον υποδεχτούν με θρήνους. Μεταφέρεται λοιπόν στο σπίτι του όπου φίλοι και συγγενείς θρηνούν και μοιρολογούν το νεκρό.  Η ε κφορά ξεκινά με τη μεταφορά του νεκρού σε ένα μέρος για να ξεκινήσει η πυρά του. Αφού ολοκληρώνεται η καύση του, σβήνουν τη φωτιά με κρασί.  Τέλος, ακολουθεί η ταφή όπου τα οστά του νεκρού τοποθετούνται σε μια οστεοθήκη η οποία τοποθε τείται σε ένα ν τάφο.

 Η πρόθεσις σήμερα ξεκινά με τη μεταφορά του νεκρού στην ιδιαίτερη πατρίδα και συγκεκριμένα στο σπίτι του όπου για ένα βράδυ θρηνούν φίλοι και συγγενείς.  Η εκφορά συνεχίζεται με τη μεταφορά του νεκρού στην εκκλησία και μετά οδηγείται στ ο νεκροταφεί ο.  Τέλος ακολουθεί η ταφή του νεκρού κάτω από το χώμα.

 Καταλαβαίνουμε λοιπόν ό τι υπάρχουν κοινά όπως: Μεταφορά του νεκρού στο σπίτι του, θρήνος και μοιρολόι απ ό την οικογένει ά του και αναφορά στα θετικ ά πρ ά γμ ατα που έχει πραγματοποιήσει στη ζωή του.  Δεν είναι όμως όλα κοινά, καθώς η εκφορά του νεκρού πραγματοποιείται στην εκκλησία όπου ακολουθεί Νεκρώσιμη Ακολουθία και ολοκληρώνεται με την ταφή του νεκρού, σε αντίθεση με την αρχαιότητα όπου υπήρχε η καύση του νεκρού κάτι που δεν γίνεται σήμερα λόγω απαγόρευσης της θρησκείας μας.

 Τροπάρια και ύμνοι που ακούγονται στη Νεκρώσιμη Ακολουθία ε ί ναι από τους :  Ιωάνν η του Δαμασκηνού, τους Μακαρισμούς, τον Απόστολο, το Ευαγγέλιο, την Ευχή.  Στόχος τους είναι να τιμήσουν το ν νεκρό και να του ευχηθούν ‘Καλό Παράδεισο’

 Σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου συνηθίζεται ο νεκρόδειπνος, η διαφορά όμως είναι ότι σήμερα γίνεται σε ειδικές αίθουσες και όχι στα σπίτια, όπως στην αρχαιότητα.  Σήμερα περιλαμβάνει κ ονιάκ, καφέ και κάποια άλλα κεράσματα, ενώ σε άλλες ειδικές αίθουσες ακολουθεί φαγητό.  Κύριος στόχος είναι η τ ι μ ή του νεκρού και η ευχαρίστηση των ανθρώπων που βρέθηκαν στη κηδεία.