ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΟ Μαγνητικο Πεδιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Advertisements

Ηλεκτρομαγνητισμός Ο Ηλεκρομαγνητισμός είναι ο τομέας της Φυσικής που μελετά τα φαινόμενα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με ηλεκτρικά φορτία και πηγές.
Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)Κινητήρας
ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟ ΑΓΩΓΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ
Ηλεκτρομαγνητισμός Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό – ο ηλεκτρομαγνήτης 15ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Υφαντής Βασίλειος Απρίλιος.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ Ηλεκτροακουστικές συσκευές που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές μεταβολές Τάση ή ρεύμα ήχος μικρόφωνα.
ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι Φ Ν
08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
2.3 Αρχή λειτουργίας του κινητήρα
Εργασία στην πληροφορική
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΡΟΗ ΚΑΙ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ
08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ
ΜΑΓΝΗΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΙΣΗ
ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΧΟ & ΕΙΚΟΝΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ 2.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ FARADAY
1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ -
Μαγνητικό πεδίο γύρω από ευθύγραμμο αγωγό («αγωγός απείρου μήκους").
2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
13. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ
Ο εναλλακτήρας και η αρχή λειτουργίας του
3.3 ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΗΝΙΟΥ
9. ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ.
Μαγνητισμός Σχολικό έτος
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ - Ο ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΗΣ
Η Συνολική Τάση εξ’ επαγωγής (Ηλεκτρεγερτική Δύναμη) του συνόλου των τυλιγμάτων μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος ισούται με: C – Μια σταθερά διαφορετική.
1 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ερευνητική Εργασία ΑΤ2 Καθηγητής: Τσαφάς Α. Σχ. Ετος Θέμα: Μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα και αντίστροφα.
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Β ΜΗΧ Μίχας Παναγιώτης 1 Εισαγωγικές Πληροφορίες ΣΚΟΠΟΣ : Η ενημέρωση των μαθητών για: Τα σύμβολα των οργάνων και των μετρήσεων.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Μαγνητισμός. Μαγνήτες ή μόνιμοι μαγνήτες Είναι τα υλικά που έλκουν το σίδηρο και ορισμένα άλλα υλικά όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο Φυσικοί μαγνήτες.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ.
Άσκηση Φυσικής Β Λυκείου Θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
Φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο
1ο Δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου (1dimagdim.blogspot.com)
Ο μαθητής να μπορεί να αναφέρει ότι η φορά περιστροφής εξαρτάται από :
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΗΣ Πιο κάτω απεικονίζετε ένας τεχνητός μόνιμος μαγνήτης, με τον Βόρειο Πόλο στην δεξιά άκρη του μαγνήτη και τον Νότιο Πόλο στην αριστερή άκρη.
Ηλεκτρικό ρεύμα.
Εκτροπή μαγνητικής βελόνας Κατασκευή ηλεκτρομαγνήτη
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
Άσκηση 3 Φυσικής Β Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Αυτές οι μηχανές λειτουργούν πάντα;
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ 08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ 08.6

ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε: Τι είναι ο ηλεκτρομαγνήτης και ποιος ο ρόλος του πυρήνα. Διαφορές του ηλεκτρομαγνήτη από το μόνιμο μαγνήτη . Εφαρμογές του ηλεκτρομαγνήτη. Να εξηγούμε τη λειτουργία διαφόρων εφαρμογών του ηλεκτρομαγνήτη.

Μαγνητικό πεδίο σωληνοειδούς Σε προηγούμενο μάθημα είδαμε ότι το μαγνητικό πεδίο ενός σωληνοειδούς (πηνίου) μοιάζει με το μαγνητικό πεδίο ενός ραβδοειδούς μαγνήτη. Ν S Το μαγνητικό πεδίο είναι ομογενές και πιο ισχυρό στο εσωτερικό του σωληνοειδούς.

Σωληνοειδές με πυρήνα (α) (β) Πυρήνας Τοποθετώντας ένα σιδερένιο πυρήνα στο εσωτερικό του πηνίου, το μαγνητικό πεδίο γίνεται κατά πολλές εκατοντάδες φορές πιο δυνατό. (α) σωληνοειδές χωρίς πυρήνα (β) σωληνοειδές με σιδερένιο πυρήνα

Ο ηλεκτρομαγνήτης Αν τυλίξουμε ένα λεπτό μονωμένο σύρμα, πυκνά, γύρω από ένα σιδερένιο καρφί, έχουμε ένα ηλεκτρομαγνήτη. Όταν το πηνίο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, ο σίδηρος μαγνητίζεται και συμπεριφέρεται σαν φυσικός μαγνήτης. Μόλις όμως διακοπεί η παροχή του ρεύματος, ο ηλεκτρομαγνήτης χάνει τις μαγνητικές του ιδιότητες.

Διαφορές από μόνιμο μαγνήτη Ο ηλεκτρομαγνήτης είναι πιο ισχυρός. Μπορούμε να ελέγξουμε με ακρίβεια πότε να είναι μαγνήτης και πότε όχι. Φόρτωση κοντέϊνερ σε πλοίο με ηλεκτρομαγνητικό γερανό

Εφαρμογές του ηλεκτρομαγνήτη Ο ηλεκτρομαγνητικός γερανός Το μεγάφωνο Ο ηλεκτρονόμος Η μαγνητική εγγραφή Το ηλεκτρικό κουδούνι Η ηλεκτρική κλειδαριά Η σωληνοειδής βαλβίδα Γερανογέφυρα

Ηλεκτρομαγνητικός γερανός - Πυρήνας από μαλακό σίδηρο + Πηνία Φορτίο

Το μεγάφωνο (α) Ο κώνος εκτός του μαγνήτη (β) Τομή μεγαφώνου (β) (α) Κώνος μεγαφώνου Πυρήνας από μαλακό σίδηρο Μαγνητικό πεδίο Μόνιμος μαγνήτης Πηνίο (β) Τομή μεγαφώνου ενισχυτής (α) (β) Το σήμα (τάση) που πάει από τον ενισχυτή στο μεγάφωνο, δημιουργεί μαγνητικό πεδίο στο πηνίο που βρίσκεται στον κώνο του μεγαφώνου. Το πεδίο αυτό αντιδρά με το πεδίο του μόνιμου μαγνήτη με αποτέλεσμα ο κώνος να πάλλεται.

Ο ηλεκτρονόμος (Relay) διάκενο Παροχή πηνίου πηνίο Ηλεκτρονόμος πυρήνας Όταν το πηνίο δεν έχει τάση το πράσινο είναι ενωμένο με το μπλε. Όταν το πηνίο έχει τάση το κόκκινο είναι ενωμένο με το μπλε Επαφέας (contactor)

Εγγραφή σε μαγνητοταινία Μαγνητική ταινία Ενισχυτής Ηλεκτρομαγνητική κεφαλή εγγραφής Σημείο που μαγνητίστηκε Διάκενο Το σήμα από το μικρόφωνο δημιουργεί μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο στο διάκενο, το οποίο μαγνητίζει ανάλογα τη μαγνητική ταινία σε σειρά από δίπολα.

Το ηλεκτρικό κουδούνι Ηλεκτρο-μαγνήτης Διακόπτης Σφυρί Ελατήριο Επαφή διακοπής/ επανασύν-δεσης Ηλεκτρική παροχή 1 Πατούμε το διακόπτη Δ. Ο ηλεκτρομαγνήτης Η έλκει το μεταλλικό στέλεχος Σ. Το σφυρί Φ κτυπά στο τύμπανο Τ. Ανοίγει η επαφή Ε. Διακόπτεται το ρεύμα. Ο ηλεκτρομαγνήτης μαζί με την επαφή πάνε στη αρχική θέση τους. Ο ηλεκτρομαγνήτης Η έλκει ξανά το στέλεχος Σ. Δ Σ Η Ε Τ Φ

Ηλεκτρική κλειδαριά Ηλεκτρική κλειδαριά Μηχανισμός ενεργοποίησης Διακόπτης μανταλάκι ελατήριο Σωληνοειδές πηνίο L N Σιδερένιος πυρήνας Ηλεκτρική κλειδαριά Μηχανισμός ενεργοποίησης Το σωληνοειδές πηνίο χρησιμοποιεί ένα κινητό σιδερένιο πυρήνα. Όταν ρέει ρεύμα από την πηγή στο πηνίο, δημιουργείται μαγνητικό πεδίο στο πηνίο. Το μαγνητικό πεδίο μετακινεί το σιδερένιο πυρήνα προς τα μέσα και ελευθερώνει το μανταλάκι της κλειδαριάς

Η σωληνοειδής βαλβίδα Μαγνητικό πεδίο πηνίο Ηλεκτρική παροχή πυρήνας Σωληνοειδής βαλβίδα ελατήριο ροή στόμιο Σωληνοειδές πηνίο Όταν ο ηλεκτρομαγνήτης ενωθεί στην παροχή, σπρώχνει τον πυρήνα και κλείνει το στόμιο. Όταν διακοπεί η παροχή, το ελατήριο σπρώχνει τον πυρήνα πίσω και το στόμιο ανοίγει.

Τι είναι ο ηλεκτρομαγνήτης ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Τι είναι ο ηλεκτρομαγνήτης Ο ρόλος του πυρήνα ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ Διαφορές του ηλεκτρομαγνήτη από το μόνιμο μαγνήτη Εφαρμογές των ηλεκτρομαγνητών