Μελέτη Περίπτωσης (Listeria monocytogenes) Leonardo da Vinci.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Advertisements

Τεχνολογία Τεμαχισμού – Ταχείας ξήρανσης (Quick-Dry-Slice) Comaposada J., Arnau J., Garriga M., Xargayó M., Corominas M., Gou P., Lagares J. and Monfort.
Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP
Ουγγρικό Ινστιτούτο Ερευνών Κρέατος
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΝ ISO 9001 / 2000
Βόλος / 03 / Τελωνειακά δείγματα Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
Σχεδιασμός της συσκευασίας των προϊόντων κρέατος
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Msc Αντωνία Μανιάτη.
Leonardo da Vinci Μελέτη περίπτωσης (E. Coli). Leonardo da Vinci Περιληπτικό ιστορικό (1) •Μία εγκατάσταση παραγωγής αλλαντικών ζύμωσης ηλικίας 50 ετών,
Υπ.Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
Εισαγωγή στα Συστήματα Προτύπων Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων
Κατηγορίες κινδύνων Μικροβιολογικοί, Χημικοί, Φυσικοί
HACCP Αρχές Εφαρμογής σε ζυμούμενα προϊόντα με βάση το κρέας
Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων
Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 768/2008/ΕΚ
Επίδραση των επιλεγμένων LAB στην ανάπτυξη του L
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Ταξινόμηση των προϊόντων αλλαντοποιίας – Νομοθεσία
Αγροτική Επιχειρηματικότητα:
Meat Tips WP2 Εισαγωγή στα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Διαδραστική εκπαιδευτική συνεδρία: Επιθεώρηση της διαδικασίας τεμαχισμού και συσκευασίας.
Εισαγωγή στα ζυμώμενα τρόφιμα
2ήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ISO 22000:2005 T & T - Top Training Οργάνωση Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Ερμού 10, Κορυδαλλός τηλ. & fax:
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Θέμα πτυχιακής εργασίας
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Ανάλυση Κινδύνων- Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) 2/2
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
ΝΙΚΗ ΔΑΔΟΥΠΗ.  Με τον όρο Αναγεννησιακή τέχνη αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική παραγωγή κατά την ιστορική περίοδο της Αναγέννησης.  Η καλλιτεχνική αυτή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΕΜΑ : ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ, ΤΑΣΕΙΣ.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (Δ.Ο.Π) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Εταιρικές Σχέσεις (Partnerships) Τομεακό Πρόγραμμα Leonardo da Vinci.
Επίσημος ορισμός Ποιότητας (πρότυπο ISO 8402) Σύνολο χαρακτηριστικών μιας οντότητας για την ικανοποίηση εκφρασμένων και συνεπαγόμενων αναγκών. Αντικείμενο.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Προαπαιτούμενα HACCP Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ
Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου
Μέθοδος του Εσωτερικού Συντελεστή Απόδοσης. (Ε.Σ.Α.)
Μαθηματικά και τέχνη, μουσική και κλάσματα
Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & Εφαρμογές προτύπων ποιότητας
Η Συμμετοχή της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Νεολαίας.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Πρώτη Έρευνα Τίτλος: Σχέση μεταξύ ανοίγματος χεριών και ύψους μαθητών
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
2ο ΓΕ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ ΤΑΞΗ :Α΄ ΤΜΗΜΑ:4ο
Στατιστική Επιχειρήσεων
Project Ομάδας (4 άτομα)
Μέθοδος της Καθαράς Παρούσας Αξίας. (Κ.Π.Α.)
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ISO 22000:2005 ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ‘’ΕΣΤΙΑ’’ ΑΡΤΟΣ&ΓΛΥΚΟ Φράκουλλι Μπλερίνα.
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περί Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Αγορά Κανονισμός 1107/2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δένδρα αποφάσεων (Decision trees)
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 13o Γυμνάσιο Πατρών Τάξη:Β2 Μάθημα: Τεχνολογία Καθηγήτρια: Αλπέτζου Κ. Μαθητής: Tηλέμαχος Βρεττάκος Σχολικό έτος:
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 13o Γυμνάσιο Πατρών Τάξη:Β2 Μάθημα: Τεχνολογία Καθηγήτρια: Αλπέτζου Κ. Μαθητής: Tηλέμαχος Βρεττάκος Σχολικό έτος:
ΚΛΙΜΑΚΕΣ Είναι η σχέση του γραφικού μεγέθους ενός αντικειμένου προς το πραγματικό. Δηλώνει πόσες φορές ένα μέγεθος του σχεδίου είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο.
Τα ευπαθή τυριά των Κυκλάδων. Προκλήσεις & λύσεις. Η νομοθεσία
Η ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Δένδρα αποφάσεων (Decision trees)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μελέτη Περίπτωσης (Listeria monocytogenes) Leonardo da Vinci

Περιληπτικό Ιστορικό (1) 1. Κατά την επικύρωση του Σ.Δ.Α.Τ. (FSMS), σε μία εγκατάσταση παραγωγής αλλαντικών ζύμωσης (αέρος/ωρίμανσης), βρέθηκε Listeria Monocytogenes, σε ένα δείγμα πέντε υπομονάδων (n=5), να απουσιάζει σε 25g αποθηκωμένου τεμαχισμένου και συσκευασμένου προϊόντος, χρησιμοποιώντας την μέθοδο που αναφέρεται στον Καν. 2073/2005 – 1441/2007, ήτοι την μέθοδο κατά EN ISO Ο ΥΕΤ*(FBO**) επανέλαβε την δοκιμή στα ίδια δείγματα χρησιμοποιώντας τεχνικές μη εξαρτώμενες από καλλιέργεια (RT-PCR-DGGE). Βρέθηκε ένα θετικό δείγμα. *ΥΕΤ, Υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων **FBO, Food Business Operator

Leonardo da Vinci Περιληπτικό Ιστορικό (2) 3. Αυτό θεωρείται ως ένδειξη παρουσίας της Listeria Monocytogenes στην εγκατάσταση ένα στάδιο παραγωγής που επιτρέπει στο βακτήριο να υπάρχει στο τελικό προϊόν. 4. Το προϊόν είχε pH 5.00 και aw Τα προαπαιτούμενα του ΣΔΑΤ επιτηρούνταν ορθά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην εγκατάσταση ήταν σύμφωνες με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Leonardo da Vinci Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν 1.Συμμορφώνεται το προϊόν με τον κανονισμό? 2.Είναι το ΣΔΑΤ επικυρωμένο ως προς το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής ασφαλών τροφίμων για τον καταναλωτή; 3.Ποιο στάδιο στο διάγραμμα ροής της παραγωγής είναι πιο πιθανό να αποτελεί το σημείο της μόλυνσης; 4.Υπάρχουν προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να παρθούν?

Leonardo da Vinci Σχόλια επί των ερωτημάτων (1) 1.Το προϊόν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, διότι σύμφωνα με την τεχνική που περιλαμβάνει ο Κανονισμός το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό (σημείο 1.3 του Παραρτήματος I του Καν. 2073/2005 – 1441/2007). 2.Η επικύρωση του ΣΔΑΤ θα πρέπει να θεωρηθεί δυνητικά αμφίβολη, αν όχι αρνητική. Προφανώς υπάρχει παρουσία Listeria Monocytogenes. Υπό ορισμένες συνθήκες* το προϊόν μπορεί να καταστεί μη ασφαλές. Σχετικές ενέργειες θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη για να προληφθεί κάτι τέτοιο. *: π.χ. επαναλαμβανόμενη αστοχία του προγράμματος απολύμανσης

Leonardo da Vinci Σχόλια επί των ερωτημάτων (2) 3. Το προϊόν με pH 5.00 και aw 0.90 δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes. Ως εκ τούτου, αυτό θα πρέπει να έχει μολυνθεί, πιθανότατα κατά την κοπή σε φέτες και κατά την συσκευασία. 4. Σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των μηχανών τεμαχισμού σε φέτες και των τραπεζιών συσκευασίας. Βακτηριολογικές δοκιμές πριν και μετά την απολύμανση

Leonardo da Vinci Ερμηνεία Παρά το ότι το προϊόν συμμορφώνεται με κανονιστικές απαιτήσεις, το γεγονός είναι ότι η Listeria monocytogenes είναι παρούσα, πιθανότατα με τη μορφή βιουμενίων (biofilm) Οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην εγκατάσταση (θ <+12 ο C), θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes και τον πιθανό σχηματισμό βιουμενίων (biofilms) Υπό αυτές τις συνθήκες και υπό το πρίσμα του χρόνου η παραγωγή μη ασφαλών προϊόντων δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα με την περίσταση.

Leonardo da Vinci Επιλογές για πιθανές δράσεις που θα πρέπει αναληφθούν (1) Καμιά Διερευνήστε πιθανά στάδια στο διάγραμμα ροής προϊόντος προκειμένου να αναζητηθεί η πηγή της μόλυνσης. Επαναλάβετε τις βακτηριολογικές αναλύσεις, όπως παραπάνω, για να επιβεβαιώσετε τα αποτελέσματα στα νέα δείγματα. Δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν, εάν το προϊόν έχει επιβεβαιωθεί ως: --θετικό όπως παραπάνω  βλ. παρακάτω «αρχικές ενέργειες και παρακολούθηση»

Leonardo da Vinci Επιλογές για πιθανές δράσεις που θα πρέπει αναληφθούν (2) -- αρνητικό  Αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος προγράμματος απολύμανσης/εξυγίανσης Συζήτηση του θέματος στην ομάδα ΣΔΑΤ. Πιθανή πρόταση από τον συντονιστή της ομάδας ΣΔΑΤ για ανασκόπηση του συστήματος Οποιοσδήποτε συνδυασμός των ανωτέρω (εξειδικεύστε)

Leonardo da Vinci Αρχικές ενέργειες και παρακολούθηση (1) 1.Ανασκόπηση του διαγράμματος ροής για διερεύνηση πιθανών σημείων επιμόλυνσης (εκτός από τα στάδια της κοπής σε φέτες και της συσκευασίας) 2.Επανάληψη της δειγματοληψίας και επιβεβαίωση των ευρημάτων 3.Αν τα ευρήματα δεν επιβεβαιωθούν φτιάξτε ένα σχέδιο για στενότερη επιτήρηση 4.Πάρτε δείγματα από τις επιφάνειες της μηχανής τεμαχισμού σε φέτες καθώς και των τραπεζιών που χρησιμοποιούνται στον τεμαχισμό και την συσκευασία

Leonardo da Vinci Αρχικές ενέργειες και παρακολούθηση (2) 5. Ανασκοπήστε την διαδικασία απολύμανσης και βελτιώστε τις διαδικασίες συμπεριλαμβάνοντας και αυτή της στενής παρακολούθησης/επιτήρησης 6. Επαναλάβατε περιοδικά τα πάντα Το σύνολο της μελέτης μπορεί να είναι μέρος των διατάξεων του Καν. 2073/2005 – 1441/2007, Παράρτημα 2, σε σχέση με τον καθορισμό του χρόνου ζωής του προϊόντος Έγκαιρη δράση ίσως μπορέσει να αποτρέψει το σχηματισμό βιουμενίων