Τι θα πει Δίκαιο; Δίκαιο είναι ένα σύστημα κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο δεσμευτικό την κοινωνική συμπεριφορά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Advertisements

Συγχώρα με, Αγάπη μου, που Ζούσα Πριν σε Γνωρίσω
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
Μαθαίνοντας να παίρνουμε...
Ελέυθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου
Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στο σχολείο όπως και στην κοινωνία οφείλουμε να καλλιεργούμε σχέσεις αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Η χρήση σωματικής ή λεκτικής, ψυχολογικής ή άλλης μορφής.
Ανθρώπινα Δικαιώματα.
15. Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Δίκαιο και Ηθική Κανόνας Δικαίου Αφορά την κοινωνική συμπεριφορά Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα Αν δεν τηρηθεί, επιβάλλονται κυρώσεις Κανόνας Ηθικής Αφορά τη.
Διακρίσεις Δικαίου Έννομη τάξη= όλοι οι κανόνες δικαίου
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 16 η Νικόλαος Καρανάσιος Τα πράγματα (Εμπράγματα δικαιώματα)
Dead Man Walking Σοφία Ηλιακοπούλου Ναταλία Καπώνη Ελένη Λάδη
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Το δίκαιο Αρχαία Αθήνα.
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2 Κανόνες Δικαίου και Ηθικής: Η διαφορά
1. Λευκής σαρκός 2. Οργάνων 3. Όπλων.  Ορισμός : Η στρατολόγηση και μεταφορά γυναικών και παιδιών, κυρίως από την μία χώρα στην άλλη, με σκοπό την προώθησή.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια (www
Ποιος από τους παρακάτω είναι Φυσικό Πρόσωπο; (Φ.Π)
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
Άρθρο 60 Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα Εξύβριση ανωτέρου ή κατωτέρου 1.
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
“ΕΓΩ, Ο AΛΛΟΣ, Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ … ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΙ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
ΔΙΑΛΕΞΗ 10η Η ποινική ευθύνη κατά την ενάσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος Η προσταγή Η άμυνα Ποινικές διατάξεις που πρέπει να γνωρίζουν οι νοσηλευτές.
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
«Το νομικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες για τους ασθενείς στην κρίση» Δημήτρης Κρεμαλής, LL.M., Ph.D. LMU Munich Εταίρος, ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία Πρόεδρος.
 ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ  Οικονομικός Λόγος  Φιλοσοφικός Λόγος  Λόγος των ενδιάμεσων.
 ΠΩΣ βλέπετε τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα από εσάς; Τους θεωρείτε ίσους με εσάς; Δυστυχώς,
ΝΟΜΙΚΟ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Νομικό έγκλημαΠραγματικό έγκλημα έννοια τυπική/συμβατική = κατασκεύασμα του νομοθέτη που διαρκεί όσο και η ισχύς της διάταξης.
Σχέσεις δικαίου ΕΕ και εθνικών δικαίων. Σχέσεις εξελισσόμενες Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Νέες αρμοδιότητες και νέα όργανα. Παράλληλα, νέα έννοια ήδη υφιστάμενων.
Οδηγία 93/13 Εκδόθηκε από το ΕΚ και το Συμβούλιο την 5η Απριλίου 1993
ΔΙΑΛΕΞΗ 9η Ελληνικός Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας.
Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι νέες πολιτικές έννοιες
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Η ποινική ευθύνη κατά την ενάσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος
Ο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
2. Το οικονομικό σύνταγμα της Ελλάδας
7.4. Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
Το Ελληνικό συνταγματικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των παιδιών με ΕΕΑ
Κοινωνικά Δικαιώματα.
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
Ανθρώπινα δικαιώματα.
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2010/C 83/02)
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
ROSA PARKS Η Ρόζα Παρκς (Rosa Louise McCauley Parks, 4 Φεβρουαρίου Οκτωβρίου 2005) ήταν μια έγχρωμη μοδίστρα, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Δίκαιο.
2. Οι αξίες της ΕΕ.
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
7. ΚτΠ και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Ο σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ
Συμμόρφωση με τον GDPR από την Νόπη Τιντζογλίδου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ισότητα των δυο φύλων Η θέση της γυναίκας ιστορικά
Διδάσκουσα : Μαρία Φακίρη. Η έννοια της κατοίκησης Κατοίκηση : κατοικία Ανάγκες : Aσφάλεια Φυσιολογία Κοινωνικός χαρακτήρας Εργασία Ελεύθερος χρόνος.
διπλωματικη προστασια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τι θα πει Δίκαιο; Δίκαιο είναι ένα σύστημα κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο δεσμευτικό την κοινωνική συμπεριφορά

Σχέση Δικαίου και Ελευθερίας Δηλαδή το Δίκαιο περιορίζει την ελευθερία μας; Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Ποινικός Κώδικας (Π.Κ.) Άρθρο 334 Π.Κ. – Διατάραξη οικιακής ειρήνης Όποιος εισέρχεται παράνομα [...] στην κατοικία άλλου [...] τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή

Άρθρο 1012 Α.Κ. Αν ακίνητο στερείται την αναγκαία δίοδο προς το δρόμο, έχει δικαίωμα ο κύριός του να απαιτήσει δίοδο από τους γείτονες έναντι ανάλογης αποζημίωσης και γιατί να μας δεσμεύει το Δίκαιο;

Συνεπώς... Το Δίκαιο δεν αντιβαίνει στην ελευθερία, αλλά την εξασφαλίζει Προστατεύει τα έννομα αγαθά όλων: Ζωή, ιδιοκτησία, ασφάλεια, αξιοπρέπεια... Έτσι, η ελευθερία του ενός συνυπάρχει με την ελευθερία του άλλου

Βασικά χαρακτηριστικά κανόνων Δικαίου Δεσμευτικός χαρακτήρας Όποιος δε συμμορφώνεται, έχει κυρώσεις Άρθρο 308 Π.Κ. Όποιος με πρόθεση προξενεί σε άλλον σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 ετών.

Βασικά χαρακτηριστικά κανόνων Δικαίου Γενική και αφηρημένη διατύπωση Δε ρυθμίζουν δηλαδή μια συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά Εμπίπτει σε αυτούς απεριόριστος αριθμός προσώπων και περιπτώσεων Άρθρο 372 Π.Κ. Όποιος αφαιρεί ξένο κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών.

Βασικά χαρακτηριστικά κανόνων Δικαίου Ρυθμίζουν εκείνες τις κοινωνικές σχέσεις που θεωρούνται σημαντικές για τη διατήρηση της ενότητας στην κοινωνία τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή π.χ. Εμπόριο οικογενειακές σχέσεις οδική συμπεριφορά εργασιακές σχέσεις κλπ.

Δίκαιο και κοινωνική πραγματικότητα Το Δίκαιο παρακολουθεί τις κοινωνικές μεταβολές  Ψήφος και στις γυναίκες  Θέσπιση πολιτικού γάμου  Διατήρηση επωνύμου παντρεμένης  Κατάργηση θανατικής ποινής Το Δίκαιο επιδρά στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας Π.χ. Ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ πολύτεκνων μπορεί να οδηγήσουν νέα ζευγάρια να κάνουν πολλά παιδιά

Πόσο δίκαιο είναι το Δίκαιο; Όταν μέσα από τους κανόνες του επιτυγχάνεται δικαιοσύνη ίση μεταχείριση.... "Έχω ένα όνειρο: ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα αναστηθεί και θα βρει τον αληθινό προορισμό του: αυτή η αλήθεια είναι αυταπόδεικτη: όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι. Έχω ένα όνειρο: ότι μια μέρα τα τέσσερα παιδιά μου θα ζήσουν σε ένα κράτος όπου δε θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. " Martin Luther King