 Η ανακάλυψη της ετυμολογίας και της ακριβούς σημασίας των λέξεων στην ελληνική γλώσσα,  η συστηματική αντιπαραβολή με την τρέχουσα χρήση τους στην.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ι. Καραγιάννης,Σχ. Σύμβουλος ΠΕ03 Ο ρόλος των Μαθηματικών στο Νέο Γενικό Λύκειο και ΕΠΑ.Λ. Παρουσίαση του νέου Νόμου για τα ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Μια πρώτη.
Advertisements

ΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΟΤΙΚΗ
Ο ρόλος των Μαθηματικών στο Νέο Γενικό Λύκειο και ΕΠΑ.Λ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Η αξιοποίηση της ιδέας του σεναρίου στη διδασκαλία της ΑΕΓΓ στο Λύκειο
Παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων συστήματος υαλοπετάσματος ELVIAL Εισηγήτρια: Τάνια Τζίκα, MSc. Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2003.
4. Η Καινη Διαθηκη Β΄: Οι Επιστολες και η Αποκαλυψη
Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες - Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες Βασίλης Γαργανουράκης
Θεωρητική Παρουσίαση Μαθήματος Γυμνασίου ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ MSc ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕ11 ΠΕΛΛΑΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ.
Ερευνητική Εργασία Β2 Λυκείου Γ.Ε.Λ. Βαθέος Αυλίδος.
Δευτερεύουσες προτάσεις Συμπερασματικές Εναντιωματικές Παραχωρητικές
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Όταν θέλουμε να καταγράψουμε κάποια στοιχεία από το σύνολο ή τα επιμέρους στάδια μιας πράξης (επιστημονικό.
Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ-4ο ΓΕ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Ενότητα 6
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκκλησία Η λέξη Εκκλησία έχει συνεχή χρήση στην ελληνική γλώσσα από τηνελληνική γλώσσα αρχαιότητα. Ετυμολογείται απο το ρήμα εκ-καλώ, με χρήση του θέματος.
Δημιουργία: Όλγα Παΐζη, Φιλόλογος, Μed – users.sch.gr/olpaizi
Λεξικολογία-Λεξικογραφία
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
Χρησιμοποίησέ το ξανά … και ξανά … και ξανά
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΑΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Β ΚΑΛΩΤΑ ΑΝΝΑ Β
Ας θυμηθώ τις βασικές έννοιες που έμαθα!
project: οψεις της ψυχολογιας
Δεκέμβριος 2014 Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη Αρσάκεια –Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη.
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
Η εικονογραφικη μεθοδοΣ
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
ΣΥΝΟΛΑ.
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
Οι κινηματογραφικές ταινίες στη διδακτική διαδικασία.
Τα μαθηματικα στην τεχνη και στη φυση
Ελλάδα Θαύματα ομόνοιας Δράματα διχόνοιας Το θέμα μας Ο εκκολαπτόμενος αυριανός πολίτης, ο νέος μαθητής καλείται να αναζητήσει το πώς και το γιατί,
Κοσμάς Τουλούμης Διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών με ΤΠΕ: Δημιουργώντας σενάρια Δημοτικό Ωδείο Δράμας Σύνδεσμος Φιλολόγων 13 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου.
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Η παράγραφος Είναι το βασικό δομικό στοιχείο ενός κειμένου.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Κατά τη διάρκεια των χιλιάδων ετών της ιστορίας της κινεζικής γλώσσας, μπορούμε να δούμε καθαρά πώς τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Πηγή: Ματσαγγούρας, Η. (2000) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Το θάυμα της Νότιας Κορέας
Ελληνισμος και χριστιανισμοσ
Φοιτήτρια: Γιάου Ευαγγελία
Εργασία στην Ιστορία Έτος Πράππα Κωνσταντίνα Ροπόκη Στέλλα
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Η ετυμολογία της λέξης «Εκκλησία»
Τ.Ε.Α.Π.Η 25/11/2015 ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
Multimedia.
ΟΡΙΣΜΟΙ Επιστήμη Το σύνολο συστηματικών και επαληθεύσιμων γνώσεων, καθώς και η έρευνα αυστηρώς καθορισμένων πεδίων του επιστητού με συγκεκριμένες και.
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥ
Πίστη και επιστήμη. Αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμΠληρούμενα
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.
2η επιμορφωτική συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2014
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
To Teach Curricular Subjects
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Η ανακάλυψη της ετυμολογίας και της ακριβούς σημασίας των λέξεων στην ελληνική γλώσσα,  η συστηματική αντιπαραβολή με την τρέχουσα χρήση τους στην νεοελληνική Κοινή, μαζί με απόπειρες ερμηνείας των σημασιολογικών διαφοροποιήσεων.

 Η γνώση της σχέσης έννοιας-λέξης είναι θεμελιώδης τόσο για τη διανοητική κατάρτιση των μαθητών της Β΄ λυκείου, όσο και για την όλη τους ψυχοδιανοητική συγκρότησή τους,  ανοίγει καινούργιους ορίζοντες τόσο στο επικοινωνιακό, όσο και στο φανταστικό πεδίο, καθώς μια τέτοια μελέτη μπορεί ν’ αποδειχτεί εξαιρετικά ελκυστική και γεμάτη εκπλήξεις.

 Μελέτη (επισήμανση, αποδελτίωση και ετυμολογική-σημασιολογική επεξεργασία λέξεων από λεξικά σε ομάδες εργασίας, καθώς και αναζήτηση άρθρων σχετικών με το θέμα και ανάγνωσή τους).  Συστηματική ανταλλαγή παρατηρήσεων στις σχολικές συναντήσεις.  Λογοτεχνική ή και καλλιτεχνική αξιοποίηση των λέξεων.

 Παρουσίαση του υλικού, στην τελική του μορφή, σε έναν τόμο με ενδεικτικά παραδείγματα. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα μπορεί εύστοχα να εκφραστεί από τη ρήση που αποτυπώνεται σε αφίσα που κυκλοφορεί στο μετρό της Αθήνας: “ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΕΞΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”(!)

 ΕΤΥΜ: αρχ. (ήδη μυκ. e-re-u-te-ro) < ε- πρόθεμα + Ι.Ε. *leudh- «αυξάνω, αναπτύσσομαι». Από το ίδιο Ι.Ε. θέμα προέρχονται διάφορες λέξεις των γερμ. και σλαβ. γλωσσών με τη σημ. λαός.  Η λέξη, αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ως αντίθετο του δούλος για να δηλώσει τον άνθρωπο με πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Λαμβάνοντας υπόψην, τη σημασία της Ι.Ε. ρίζας *leudh, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε, ότι κάποιος μπορεί να είναι ελεύθερος, μόνο εάν αναπτύσσεται διαρκώς.

 ΕΤΥΜ: αρχ. έμπορος [ήδη ομηρικό], σύνθετο εκ συναρπαγής της φράσης εν πόρω (ων) «αυτός που ταξιδεύει στη θάλασσα» ή «αυτός που διασχίζει τη θάλασσα ως επιβάτης πλοίου»  Αρχικά, η λέξη δήλωνε αυτόν που διέσχιζε τη θάλασσα χρησιμοποιώντας πόρον, δηλ. πλοίο, πράγμα το οποίο κατ’ εξοχήν εφαρμοζόταν σε όσους ασχολούνταν με αγοραπωλησία προϊόντων. Η σημερινή ερμηνεία, δηλ. αυτή του ανθρώπου που ασχολείται με το εμπόριο αντικειμένων, με στόχο το κέρδος, είναι ήδη αρχαία.

 ΕΤΥΜ: μτγ., σύνθετο εξ(εκ)+ -άλλος  Η αρχική σημασία της λέξης ήταν «ξεχωριστός, παράξενος, ασυνήθιστος». Η σημασία αυτή δικαιολογείται, αν αναλογιστούμε μία δεύτερη σημασία, δηλ. «αυτός που μεταβάλλεται, που γίνεται άλλος». Συνεπώς, οι τρεις πρώτες σημασίες της λέξης, έχουν κυρίως αρνητική σημασία, αφού υποδηλώνουν τον άνθρωπο που ξεχωρίζει, γίνεται παράξενος και ασυνήθιστος, επειδή μεταβάλλεται και βγαίνει εκτός εαυτού.

ΣΤΑΛΙΝ ( stal=ατσάλι στα ρώσικα) Ιωσήφ( ο Θεός θα αυξήσει) Βησσαριόνοβιτς Βήσσα= φαράγγι με δέντρα Αρίων( Άρης, ο Θεός του Πολέμου ) Τζουγκασβίλι( νησί Τζου-Τζούγκα οι κάτοικοι του)

teu (φουσκώνω, ριζώνω) ΣΩΜΑΣΩΤΗΡΙΑΣΩΣΤΟΣ ΣΩΟΣ ( ΑΣΩΤΟΣ)

ΣΩΜΑ Πτώματα (Κατά τον Όμηρο). Σύνολο προσώπων (Κατά την Καινή Διαθήκη). Συστελλόμενο – Διαστελλόμενο «μπαλόνι».

Σωστός ( αυτός που μπορεί να σωθεί) Σώος ( ισχυρός, δυνατός ) Σωτηρία ( απαλλαγή από τα πάθη)

«Το σώο σώμα στη σωστή Σωτηρία.»

 ΕΤΥΜ: αρχ. < βοηθόος [ήδη ομηρικό] <βοή + θόος < θέω «τρέχω» συνθ. εκ συναρπαγής από τη φρ. (επί) βοήν θέω «σπεύδω στην κραυγή (για βοήθεια)».  1 η ερμηνεία: Ο βοηθός τρέχει για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να εξυπηρετήσει τον ανώτερο του.  2 η ερμηνεία: Τρέχει για να βοηθήσει τον άνθρωπο που έχει ζητήσει τη βοήθειά του.

 ΕΤΥΜ: αρχ.,επιρρ. σχηματισμός σε –υς, πιθ. σύνθεση από την προθ. εν + αμάρτυρη, λ. που σημαίνει «χέρι».  Η λέξη εγγύς σημαίνει κοντά, σε πολύ μικρή απόσταση. Εν προκειμένω, θα σήμαινε ότι κάτι είναι τόσο κοντά που μπορείς να το φτάσεις με το χέρι σου.

 ΕΤΥΜ: αρχ., σύνθετο είλι- + -κρινής <κρίνω. Αβέβαιη παραμένει η ταυτότητα του 1 ου συνθετικού είλι-. Πιθανή σύνδεση με το αρχ. ουσιαστικό είλη «θερμότητα του ήλιου», άρα θα σήμαινε «ευδιάκριτος στον ήλιο».  Η αρχική σημασία της λέξης ήταν «αμιγής, αγνός». Από τα συνθετικά της προκύπτουν δύο ερμηνείες: α) κάποιος είναι ειλικρινής επειδή ασκεί ουσιαστική κριτική χωρίς να κρύβει τα λόγια και τις προθέσεις του και β) ειλικρινής είναι αυτός που διακρίνεται από γνησιότητα και άρα είναι φανερό το αληθινό του πρόσωπο.

 ΕΤΥΜ: αρχ., αρχική σημασία ‘Η λυδία λίθος για την εξακρίβωση του γνήσιου χρυσού’.  ΕΤΥΜ: αρχική σημασία «ελέγχω εξονυχιστικά, εξετάζω» < βάσανος.  Βάσανος: εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούνταν για την εξακρίβωση του βαθμού γνησιότητας του χρυσού και του αργύρου.  Βασανίζομαι: η αρχική σημασία της λέξης, οφείλεται στη σύνδεση του ρήματος με την ανάκριση αιχμαλώτων. Σήμερα, χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ταλαιπωρία (σωματική, ψυχική).

 ΕΤΥΜ: αρχ. <βασιλεύς για τη σημασία «δύει (ο ήλιος)» (ήδη μσν.)  1 η ερμηνεία: Ο ήλιος στο ηλιοβασίλεμά έχει την πιο όμορφη όψη. Μ’ αυτόν τον τρόπο συνδέεται με το «βασιλεύει» στην παλαιότερη σημασία του: «ζω ως βασιλιάς, επικρατώ, κυριαρχώ».  2 η ερμηνεία: Συνδέεται με την παλαιότερη σημασία του ρ. βασιλεύω «αυξάνω, προοδεύω».

 ΕΤΥΜ: αρχ. < γλέπω (δωρ.) *βλώψ, σύνθετο από τις Ι.Ε. ρίζες *gwel- «ρίχνω, πετάω» & *okw- «μάτι».  Πιθ. αρχική σημ. «αυτός που ρίχνει μια ματιά».