ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς
Advertisements

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
Η Γρίπη Θωμάς Αρμένης-Κωνσταντίνος Μυτιληνέλης Γ1’ Εργασία Βιολογίας.
ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Είναι γνωστό σε όλες μας πλέον ότι πολλά από τα συστατικά πού περιέχονται στα καλλυντικά μας είναι χημικές τοξικές ουσίες άλλες πιο.
Εργασία βιολογίας Κων/νος Πετρίδης Γ2
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
Πρώτες βοήθειες σε Απόφραξη αεροφόρων οδών
ΜΕΤΡΗΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
1)Τι είναι οι αλλεργίες ; 2) Πώς προκαλούνται οι αλλεργίες ;
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΓΡΙΠΗ Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους.
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
Εμβόλια στο Αλλεργικό Παιδί
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Β’ ΕΠΑ.Λ.
ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΒΑΙΟΣ Τεχνολόγος Οχημάτων. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC) Έχουν τη δική τους ιδιαίτερη οσμή. Με την παρουσία οξειδίων του αζώτου και ηλιακού.
Δηλητηριασεισ Χρυσάνθη Ρηγοπούλου Α2’.
ΤΥΦΟΣ Ο τύφος είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτηρίδια. Υπάρχουν δύο τύποι βακτηριδίων που προκαλούν τύφο, οι Ricketsia typhi και Ricketsia prowazewkii.Υπάρχουν.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
2.10.α. ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ Γ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
1.12. ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ Γ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ Βελιώτης Χαράλαμπος Παιδίατρος- Νεογνολόγος
Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις τροφές
Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα
ΣΥΜΙΝΤΙΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ
ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 8.
ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ 2 Επιστημονική-Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
8.1. ΚΝΙΔΩΣΗ – ΑΓΓΕΙΟΓΕΝΕΣ ΟΙΔΗΜΑ ΣΤΟ Σ ΚΑΙ ΤΗ Γ
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία!
1.9. ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ-ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΟ Σ
Αναπνευστική δυσχέρεια στο οδοντιατρείο
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
ΕΚΖΕΜΑ-ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ Οι όροι έκζεμα-δερματίτιδα είναι συνώνυμοι όροι.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ Είναι οι δερματοπάθειες που προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον και η αιτία που τις προκαλεί είναι κάτι που έχει άμεση σχέση.
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χορηγηθούν με εισπνοές, από το στόμα ή παρεντερικά. Προτιμάτε η χορήγηση με.
ΕΠΙΓΛΩΤΤΙΤΙΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ « ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
Αλλεργική δερματίτιδα (εξ επαφής). Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Προκαλείται, λόγω επαφής του δέρματος, με παράγοντες.
Αλλεργική δερματίτιδα (εξ επαφής). Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Προκαλείται, λόγω επαφής του δέρματος, με παράγοντες.
Υπάρχει ένας κίνδυνος μόλυνσης όσο μικρό και αν είναι το ζώο!
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ«ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ»-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD
Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα φαρμάκων
Νόσος Αλτσχάιμερ ΟΝΟΜΑΤΑ: ΜΑΡΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΣΗ , ΜΑΡΚΕΛΑ ΚΟΣΙΝΤΖΗ.
Προβλήματα και λύσεις στο αναπνευστικό σύστημα
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (ΑΙDS)
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
Αναφυλαξία
AIDS.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως πρωτεΐνη). Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί το αλλεργιογόνο Από τη στιγμή που το ανοσολογικό σύστημα ‘αποφασίσει’ ότι μια συγκεκριμένη τροφή είναι ‘επικίνδυνη’ για τον οργανισμό, παράγει ειδικά αντισώματα εναντίον της ώστε να την εξουδετερώσει. The next time the individual eats that food, the immune system releases massive amounts of chemicals, including histamine, in order to protect the body. These chemicals trigger a cascade of allergic symptoms that can affect the respiratory system, gastrointestinal tract, skin, or cardiovascular system.

Τι συμβαίνει στην τροφική αλλεργία Λήψη της τροφής. Η τροφή φτάνει στο στομάχι και το λεπτό έντερο όπου διασπάται, με ατελή πέψη των πρωτεϊνών. Οι ακέραιες πρωτεϊνες περνούν από το τοίχωμα του εντέρου και απορροφούνται στην κυκλοφορία. Το ανοσολογικό σύστημα τις αντιλαμβάνεται ως επιβλαβείς και παράγει αντισώματα εναντίον τους για να τις απομακρύνει. Οι αλλεργικοί παράγουν αντισώματα τύπου IgE εναντίον αυτών των πρωτεϊνών. Οι πρωτεϊνες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα. Οι IgE συνδέονται στην επιφάνεια μαστοκυττάρων και βασεοφίλων και είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε επόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Επανέκθεση στην τροφή 7. Ο αλλεργικός ασθενής ξανατρώει την τροφή στην οποία έχει ευαισθησία. 8. Η πρωτείνη εισέρχεται στην κυκλοφορία και 9. Συνδέεται με δύο γειτονικές IgE στην επιφάνεια του κυττάρου 10. Αυτό προκαλεί ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων και βασεοφίλων, με αποτέλεσμα να εκκρίνουν διάφορες ουσίες που βρίσκονται στα κοκκία τους. 11. Τα κοκκία αυτά περιέχουν περισσότερες από 40 διαφορετικές ουσίες, όπως: ισταμίνη, προσταγλανδίνες λευκοτριένες κ.α.

Ανοσολογικός μηχανισμός τροφικής αλλεργίας Λήψη-διάσπαση τροφής Απελευθέρωση αλλεργιογόνου και είσοδό του στην κυκλοφορία Σύνδεση αλλεργιογόνου με αντισώματα IgE IgE ΜΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΟ Ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων και βασεοφίλων και έκκριση ουσιών όπως ισταμίνη, λευκοτριένια κ.α. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ποιός θα εκδηλώσει τροφική αλλεργία; Το 30% των ενηλίκων πιστεύει ότι πάσχει από τροφική αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο. Όμως, οι περιπτώσεις πραγματικής τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται σε λιγότερο από το 2% του πληθυσμού. Στα παιδιά, το 5% πάσχει από τροφική αλλεργία Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας στα παιδιά εμφανίζονται νωρίς και συνήθως υποχωρούν μετά από λίγα χρόνια.

Ποιός θα εκδηλώσει τροφική αλλεργία; Αν και, οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μπορεί να γίνει αλλεργικός σε κάποια τροφή, η τροφική αλλεργία φαίνεται να συνδέεται και με κληρονομική προδιάθεση. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από τροφική αλλεργία, υποφέρουν επίσης από ατοπική δερματίτιδα, βρογχικό άσθμα, ή αλλεργία στο λάστιχο.

Τροφική αλλεργία: ένα παγκόσμιο πρόβλημα Τροφική αλλεργία: ένα παγκόσμιο πρόβλημα ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ Φωλιές πουλιών Θαλασσινά Αυγό Γάλα Η.Π.Α. Γάλα Αυγό Ξηροί καρποί Θαλασσινά ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Γάλα Αυγό Ξηροί καρποί Σουσάμι Θαλασσινά ΓΑΛΛΙΑ: Αυγό Ξηροί καρποί Γάλα Μουστάρδα ΙΤΑΛΙΑ: Γάλα Αυγό Θαλασσινά

Οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες Τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποια-δήποτε τροφή, αλλά οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται πιο συχνά από: Πιο συχνά στα παιδιά Γάλα Αυγό Σόγια Σιτηρά Παιδιά και ενήλικες Φυστίκια Ψάρι Σαλιγκάρια Καρύδια Οι τροφές αυτές είναι υπεύθυνες για το 90% των τροφικών αλλεργιών παγκοσμίως

Οι πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες Οι τροφές που ευθύνονται για τις πιο επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις, είναι: Φυστίκια Καρύδια Ψάρι Σαλιγκάρια The foods that cause the majority of reactions include fish, shellfish, peanuts, and tree nuts. The reactions to these foods can be severe, especially with peanuts and tree nuts. Peanuts in particular appear to the leading cause of severe reactions in both children and adults.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λεπτά ή λίγες ώρες μετά τη λήψη της τροφής. Σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα, ακόμη και η οσμή ή η επαφή με το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας δεν είναι τα ίδια σε όλους ανθρώπους. Το ίδιο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει εντελώς διαφορετικό τύπο και βαρύτητα συμπτωμάτων σε διαφορετικούς ανθρώπους. Στον ίδιο άνθρωπο, η ίδια τροφή μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, που μπορεί να διαφέρουν στην βαρύτητα, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως προέρχονται από τρία συστήματα: Δερματικές εκδηλώσεις Εκδηλώσεις από το αναπνευστικό (μύτη, λαιμός, πνεύμονες) Εκδηλώσεις από το πεπτικό

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης από τρόφιμο; Αναπνευστικό σύστημα: Μύτη: καταρροή, συμφόρηση, κνησμός Πνεύμονες: βήχας, δύσπνοια, συριγμός, δυσφορία, άσθμα Πεπτικό: Άλγος στην κοιλιά, ναυτία, έμετοι, διάρροια Δέρμα: Γενικευμένο εξάνθημα, κνησμός, οίδημα βλεφάρων και/ή χειλέων, γλώσσας Symptoms of a reaction can vary from person to person for the same food. For example, one person might have hives after drinking milk, another might have swelling of the mouth. Symptoms can also vary from one reaction to another, even for the same person. Symptoms can occur in one or more of the organ systems and include: Respiratory tract: tingling of the mouth (often patients report that they knew immediately they were going to have a reaction because they felt tingling in their mouth as soon as they put the food in it. This may proceed to itching or swelling of the mouth area or throat. Some people develop a rapid or staccato cough, they may have difficulty breathing, asthma. Cardiovascular: As the reaction proceeds, patients may have a drop in blood pressure and progress into shock. Gastrointestinal Tract: In the GI tract symptoms may include severe abdominal cramps, vomiting, and diarrhea. Skin: Some, not all, patients develop hives and swelling, especially in the face or around the eyes. Those that have eczema may have a flare-up. Κάποιες φορές τα συμπτώματα εκδηλώνονται αρχικά πολύ ήπια, μπορεί όμως να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις που οφείλονται σε τρόφιμο, είναι ήπιες. Ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων όμως, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν τη λεγόμενη αναφυλακτική αντίδραση ή αλλεργικό shock.

Συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης Αναπνευστικό Δυσχέρεια αναπνοής, δυσκολία στην κατάποση με βράγχος φωνής, δυσφορία στο στήθος, οίδημα στο στόμα, τη γλώσσα ή το λάρυγγα Καρδιοαγγειακό Πτώση αρτηριακής πίεσης, ταχυκαρδία, απώλεια συνείδησης

Αναφυλακτική αντίδραση από τρόφιμα Θανατηφόρες αντιδράσεις από τρόφιμα ~150 θάνατοι ετησίως στις Η.Π.Α. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκλήθηκαν από τρόφιμο για το οποίο ήξερε ο ασθενής ότι είχε ευαισθησία Of significant concern is the increase in reports of fatal food anaphylaxis. Approximately 150 individuals in the United States die each year from these events, a number believed to be underestimated due to the exclusion of those who die before reaching a hospital or sudden deaths attributed to other causes. Death is usually caused by a known food allergen ingested away from home and the failure to administer epinephrine promptly. This may be due to a delayed recognition of the seriousness of the reaction and a “wait and see” approach during an insidious progression of symptoms to a severe and irreversible level. Individuals at great risk for a fatal reaction include those with asthma, a prior anaphylactic history, and those who deny symptoms and therefore delay treatment with epinephrine. In one study (Sampson et al) many cases of fatal food-induced anaphylaxis occurred in a biphasic clinical pattern. In these, mild oral and gastrointestinal symptoms occurred within 30 minutes of food ingestion. These symptoms resolved, only to be followed 1–2 hours later by severe respiratory symptoms and hypotension. Due to the potential for this presentation, it is critical that patients with food-induced anaphylaxis presenting for emergency care be closely observed for a minimum of 4 hours following their recovery from the initial event. Anaphylaxis Committee, AAAAI. Anaphylaxis. Teaching Slides. 2000. Sampson HA, et al. Fatal and near-fatal anaphylactic reactions to food in children. N Engl J Med 1992;327:380–384. Yuninger JW, et al. Fatal food-induced anaphylaxis. JAMA 1988;260:1450–1452.

Αναφυλακτική αντίδραση από τρόφιμα Ποιοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αναφυλακτική αντίδραση: Ευαισθησία σε ξηρούς καρπούς Ιστορικό άσθματος Ασθενείς που έχουν ήδη εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση στο παρελθόν Αποτυχία ή μη λήψη κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής Σε πολλές περιπτώσεις η αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί σε δύο φάσεις (διφασική) Άμεση φάση  σε λεπτά ως δύο-τρεις ώρες από τη λήψη Όψιμη φάση  6-8 ώρες μετά τη λήψη

Αναφυλαξία και τροφική αλλεργία 35%–55% των περιπτώσεων αλλεργικού shock οφείλεται σε τροφική αλλεργία Η συχνότητα των σοβαρών επεισοδίων τροφικής αλλεργίας φαίνεται να αυξάνεται Το τρόφιμο που προκάλεσε την αντίδραση, στις περισσότερες περιπτώσεις λήφθηκε από απροσεξία Food allergy is the most common cause of anaphylaxis, accounting for 35% to 55% of cases. The prevalence of food allergy is highest in the first year of life. Overall, 6% to 8% of young children display food allergy in population studies employing oral food challenges. The greater susceptibility of young infants is believed to be the result of immunologic immaturity and, to some extent, immaturity of the gut. Introducing solid foods to an infant’s diet after 4 months of age has been shown to prevent some food allergy. As children mature, the prevalence of food allergy declines. Oral food challenge studies in adults have indicated that 1% to 2% are affected by food allergies. It appears that, for both children and adults, the incidence of food allergy and anaphylaxis is increasing. More children are demonstrating peanut allergy, possibly due to early exposure through breast milk, as well as many environmental factors. More adults are reporting allergic reactions to foods, possibly due to a greater exposure to processed and foreign foods. The incidence of food-related anaphylaxis is underreported for several reasons. First, anaphylaxis is not reportable by the CDC. In addition, many patients fail to recognize a particular food as the stimulus for a reaction, and, if the reaction was mild, may have self-medicated with over-the-counter antihistamines and never consulted a physician. If the patient did seek emergency medical care, there is a good chance that follow-up with a primary care physician or an allergist was never scheduled. Kemp SF, et al. Anaphylaxis. A review of 266 cases. Arch Intern Med 1995; 155:1749–54. Pumphrey RSH, et al. The clinical spectrum of anaphylaxis in northwest England. Clin Exp Allergy 1996; 26:1364–1370. Bock SA. Prospective appraisal of complaints of adverse reactions to foods in children during the first 3 years of life. Pediatrics 1987;79:683–688.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ Σωστή και λεπτομερής λήψη του ιστορικού Δερματικές δοκιμασίες και ειδικές εξετάσεις του αίματος (RAST) θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση του αιτίου, αλλά και άλλων τροφών, συγγενών με αυτό που θα πρέπει να αποφεύγει ο πάσχων Δοκιμασία πρόκλησης σε επιλεγμένες περιπτώσεις και σε νοσοκομειακό περιβάλον

Θεραπεία Οι ήπιες αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με αντιϊσταμινικά και κορτιζονούχα φάρμακα Το φάρμακο εκλογής στην αντιμετώπιση των οξέων, σοβαρών αντιδράσεων, είναι η αδρεναλίνη Epinephrine is available by prescription in an auto injector, called EpiPen, and should be administered promptly. Many food-allergic individuals with a history of severe reactions have a prescription for epinephrine. It should be administered promptly to control the reaction. If a diner is having an anaphylactic reaction, a restaurant should get help immediately. They should call 911 and tell them that someone is having a severe allergic reaction.

Εγκαιρη εντοπιση και εξακριβωση του αιτιου και ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗ Θεραπεία Τα βασικότερα μέτρα στην αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας είναι Εγκαιρη εντοπιση και εξακριβωση του αιτιου και ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Θεραπεία Επί του παρόντος δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την τροφική αλλεργία, παρά μόνο συμπτωματική. Υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες για την απευαισθητοποίηση των ασθενών με τη χρήση εμβολίων σε συνδυασμό με νέα φάρμακα, με πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Σημεία που πρέπει να θυμόμαστε Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται σε λεπτά ως δύο-τρεις ώρες από τη λήψη της τροφής Σχεδόν οποιαδήποτε τροφή θεωρητικά, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμο, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και με λήψη ελάχιστης ποσότητας. Κάποιες φορές μια ήπια αντίδραση μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή The release of massive amounts of chemicals results in symptoms of a food-allergic reaction. These symptoms can be slight, or they can be severe. There is no way to predict the severity of the reaction at its onset. Food containing protein can cause a reaction; a recent study showed that there are 160 foods implicated in allergic reactions according to the medical literature. Kiwi fruit is one example of an unusual cause of food-allergic reactions. It is important to note that at this time, there is no cure for true food allergy. Complete and strict avoidance is the only way to prevent a reaction.

Ζώντας με τροφική αλλεργία Δίαιτα αποφυγής για 2-3 χρόνια, μπορεί να οδηγήσει στα παιδιά σε εξάλειψη του προβλήματος (εξαρτάται από την τροφή Η τροφική αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, ψάρι και θαλασσινά συνήθως παραμένει εφ’όρου ζωής Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ριζική εξάλειψη του προβλήματος Απόλυτη και αυστηρή αποφυγή, είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε μια αλλεργική αντίδραση Διαβάζετε πάντα τις ταμπέλες που αναγράφουν τα συστατικά των τροφών Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρετε πώςμπορεί να εξελιχθεί μια αλλεργική αντίδραση, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και γρήγορα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΜΑΤΙΑ Κνησμός Ερυθρότητα Δακρύρροια ΜΥΤΗ Καταρροή Συμφόρηση ΛΑΡΥΓΓΑΣ Οίδημα Βράγχος φωνής ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Δύσπνοια Βήχας Συριγμός ΠΕΠΤΙΚΟ Ναυτία Έμετοι Πόνος Διάρροια ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ Ταχυκαρδία Υπόταση Αρρυθμία Απώλεια συνείδησης ΔΕΡΜΑ Εξάνθημα Οίδημα βλεφάρων, χειλέων