ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΓΩΓΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. Ι. Φεγγερός Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής Ζώων του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.
ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ Η παραγωγή προϊόντων (πρωτογενών ή μεταποιημένων) για διατροφή του ανθρώπου. ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η παραγωγή δεν πρέπει να είναι μόνο ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική και να πληρεί τους κανόνες της υγιεινής και της ασφάλειας για τον καταναλωτή και για τα εκτρεφόμενα ζώα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη διαφύλαξη ή και βελτίωση του περιβάλλοντος
Παγκόσμια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (σε εκατ. Τόνους) (BUHLER, 2006)
Τροφές ζωικής προέλευσης ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Φ.Π. Ανόργανη ύλη ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ζ.Π. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (Σύστημα εκτροφής ??) Αντιδιαιτητικά συστατικά Φ.Υ. Συστατικά επιμολύνσεων -Μικρ/μών, μυκήτων, εντόμων, φυτοφαρμάκων,……….???? - Άλλων ????? GMO ???? Κατάλοιπα Φ.Υ. Μικροοργανισμοί Αντιβιοτικά ΑΛΛΑ ??? ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Βαθμός κινδύνου καρκινογένεσης από μυκοτοξίνες (Shun – ichi Undagawa, 2005) Τοξίνη Βαθμός καρκινογένεσης Στον άνθρωποΣτα ζώα Αφλατοξίνη Β 1 Υψηλός Αφλατοξίνη Μ 1 ΜέσοςΥψηλός Ωχρατοξίνη ΑΜέσοςΥψηλός ΠατουλίνηΕλλειπή στοιχείαΜέσος ΖεαραλενόνηΕλλειπή στοιχείαΧαμηλός ΒομιτοξίνηΕλλειπή στοιχείαΜέσος Τ-2 τοξίνηΜέσοςΥψηλός Φουμονισίνη Β 1 ?Χαμηλός
Σαλμονελώσεις μέσω της διατροφικής αλυσίδας ΣHΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι προσβάλλονται από σαλμονέλα (μέσω διαφόρων πηγών) περίπου 1,3 δισεκ. άνθρωποι με 3 εκατ. θανάτους
Τρόφιμα ως πηγές σαλμονελώσεων (%) σε χώρες της ΕΕ (έρευνα ) (EFSA, 2004) Είδος τροφίμου Ορότυπος σαλμονέλας S. enteritidisS.typhimurium Αυγά και προϊόντα αυτών6839 Κέικ και παγωτά82 Κρέας και προϊόντα του433 Μικτά τρόφιμα42 Πουλερικά310 Γάλα και γαλακ/κά …32 Ψάρια και οστρακοειδή23 Άλλα89
Συγκέντρωση PCDD/PCDF σε τρόφιμα (King et al. 1999) Γάλα Προϊό. Γάλ. Κρέας Ψάρια Αυγά Έλαια Ψωμί # Δημ/κά Φρούτα Λαχανικά # pg I-TEQ/g λίπους ή # /g υλικού
Μέτρα για διασφάλιση της ποιότητας και της αξίας των προϊόντων Τυποποίηση του προϊόντος Εφαρμογή προγραμμάτων πρόβλεψης κινδύνων (π.χ. HACCP) Επέκταση του συστήματος ολικής ασφάλειας μέσω ιχνηλασιμότητας πριν και μετά την παραγωγή Εφαρμογή συστήματος άμεσης ειδοποίησης