ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΓΩΓΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. Ι. Φεγγερός Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής Ζώων του Τμήματος Επιστήμης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

Στόχοι της εκπαίδευσης:
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
1 Μεταλλαγμένα και Ποιότητα Τροφίμων Ποιοτική Γεωργία Δευτέρα Θεσσαλονίκη Οργάνωση : Υ.Α.Α.Τ και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Θεσ/νικης. Η χρήση.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ομάδα : Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα Αθανάσιος Μάνος
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Η ολιστική προσέγγιση της ποιότητας των τροφίμων σαν προαπαιτούμενο
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Συνεργασίες Πανεπιστημίου Πατρών με τον παραγωγικό τομέα «Εργαστηριακή Υποστήριξη Πρωτογενούς Τομέα» Απόστολος Βανταράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Υπεύθυνος.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
1 Διατροφή και Πρόληψη Ι Περιβαλλοντική Υγεία. 2 Η Επιστήμη της Διατροφής & Τοξικολογία Τοξικολογία περιβάλλοντος.
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #1: Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Πρακτική στην κοινότητα.  Γνωριμία διαφόρων ομάδων τροφίμων και ενημέρωση σχετικά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες και συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Χημεία Τροφίμων Ενότητα #1: Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Κατάρτιση διαιτολογίου
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Μάθημα: Υγιεινή Τροφίμων
ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΠΛΑΘΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΟΥ
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Κεφάλαιο 1 Οι γεωργικές επιχειρήσεις σήμερα. Τι είναι η επιχείρηση; Η οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια ενός ή περισσότερων ατόμων να παράγουν και.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΓΩΓΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. Ι. Φεγγερός Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής Ζώων του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ Η παραγωγή προϊόντων (πρωτογενών ή μεταποιημένων) για διατροφή του ανθρώπου. ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η παραγωγή δεν πρέπει να είναι μόνο ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική και να πληρεί τους κανόνες της υγιεινής και της ασφάλειας για τον καταναλωτή και για τα εκτρεφόμενα ζώα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη διαφύλαξη ή και βελτίωση του περιβάλλοντος

Παγκόσμια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (σε εκατ. Τόνους) (BUHLER, 2006)

Τροφές ζωικής προέλευσης ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Φ.Π. Ανόργανη ύλη ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ζ.Π. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (Σύστημα εκτροφής ??) Αντιδιαιτητικά συστατικά Φ.Υ. Συστατικά επιμολύνσεων -Μικρ/μών, μυκήτων, εντόμων, φυτοφαρμάκων,……….???? - Άλλων ????? GMO ???? Κατάλοιπα Φ.Υ. Μικροοργανισμοί Αντιβιοτικά ΑΛΛΑ ??? ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Βαθμός κινδύνου καρκινογένεσης από μυκοτοξίνες (Shun – ichi Undagawa, 2005) Τοξίνη Βαθμός καρκινογένεσης Στον άνθρωποΣτα ζώα Αφλατοξίνη Β 1 Υψηλός Αφλατοξίνη Μ 1 ΜέσοςΥψηλός Ωχρατοξίνη ΑΜέσοςΥψηλός ΠατουλίνηΕλλειπή στοιχείαΜέσος ΖεαραλενόνηΕλλειπή στοιχείαΧαμηλός ΒομιτοξίνηΕλλειπή στοιχείαΜέσος Τ-2 τοξίνηΜέσοςΥψηλός Φουμονισίνη Β 1 ?Χαμηλός

Σαλμονελώσεις μέσω της διατροφικής αλυσίδας  ΣHΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ  Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι προσβάλλονται από σαλμονέλα (μέσω διαφόρων πηγών) περίπου 1,3 δισεκ. άνθρωποι με 3 εκατ. θανάτους

Τρόφιμα ως πηγές σαλμονελώσεων (%) σε χώρες της ΕΕ (έρευνα ) (EFSA, 2004) Είδος τροφίμου Ορότυπος σαλμονέλας S. enteritidisS.typhimurium Αυγά και προϊόντα αυτών6839 Κέικ και παγωτά82 Κρέας και προϊόντα του433 Μικτά τρόφιμα42 Πουλερικά310 Γάλα και γαλακ/κά …32 Ψάρια και οστρακοειδή23 Άλλα89

Συγκέντρωση PCDD/PCDF σε τρόφιμα (King et al. 1999) Γάλα Προϊό. Γάλ. Κρέας Ψάρια Αυγά Έλαια Ψωμί # Δημ/κά Φρούτα Λαχανικά # pg I-TEQ/g λίπους ή # /g υλικού

Μέτρα για διασφάλιση της ποιότητας και της αξίας των προϊόντων Τυποποίηση του προϊόντος Εφαρμογή προγραμμάτων πρόβλεψης κινδύνων (π.χ. HACCP) Επέκταση του συστήματος ολικής ασφάλειας μέσω ιχνηλασιμότητας πριν και μετά την παραγωγή Εφαρμογή συστήματος άμεσης ειδοποίησης