Κόστος Κεφαλαίου και Αξιολόγηση Επενδύσεων σε Καθεστώς Κινδύνου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συγκρούσεις Συμφερόντων μεταξύ Δανειστών και Μετόχων •Αύξηση μερίσματος με μείωση ενεργητικού ή σχεδιαζόμενων επενδύσεων •Νέος δανεισμός με ίση ή υψηλότερη.
Advertisements

VaR Η VaR ενός χαρτοφυλακίου ορίζεται σαν η μέγιστη ζημιά που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Η μόχλευση σε ανταγωνιστική και χωρίς φόρους οικονομία
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (2ηδιάλεξη)
Κεφάλαιο 6 Εκτίμηση και Ομολογία.
Προϋπολογισμός & Εκτίμηση Διεθνών Επενδύσεων
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Επιτόκιο & Μετασχηματιστές 1. Διττή αξία του χρήματος • Το χρήμα έχει διττή αξία, ήτοι την αριθμητική τιμή του καθώς και την χρονική στιγμή στην οποία.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (RISK MANAGEMENT)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το κόστος (ιδίων) κεφαλαίου των επιμέρους επενδυτικών σχεδίων μιας επιχείρησης Υπολογισμός του Κόστους Κεφαλαίου της επιχείρησης (WACC) Ισοδύναμο.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
16- 1 ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ  Venture Capital  ΠΡΩΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (The Initial Public Offering)  ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ –ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ.
ΘΕΜΑΤΑ Θεωρία Χαρτοφυλακίου κατά Markowitz
Κεφ. 7: Χρήμα – πληθωρισμός
Θεωρία Κεφαλαιακής Διάρθρωσης: Το Υπόδειγμα Κόστους-Οφέλους
Σχέση Απόδοσης- Κινδύνου στα Πλαίσια της Θεωρίας Χαρτοφυλακίου
Copyright © 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved 7- 1 McGraw-Hill/Irwin ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ  Η Ιστορία της Κεφαλαιαγοράς  Μετρώντας.
Οι Εταιρικές Απαιτήσεις και Επενδύσεις ως Δικαιώματα
Αποτίμηση Ομολόγων και Μετοχών
Κεφάλαιο 11 Επενδύσεις και Αναζήτηση Αξίας Χρηματοοικονομική Επιχειρήσεων.
Κεφάλαιο 12 Χρηματοοικονομική Επιχειρήσεων
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΡΕΙΕΣ.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Αξιολόγηση Επενδύσεων στη Γεωργία (διάλεξη 5η)
Σελίδα 1 Έκτακτη Γενική Συνέλευση 5 Δεκεμβρίου 2007 Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου.
10 Νοεμβρίου 2003 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.
Αξιολόγηση & Ανάλυση Επενδυτικών Αποφάσεων
1 Αξιολόγηση Επενδύσεων στη Γεωργία (διάλεξη 6 η ) Δρ. Σταμάτης Αγγελόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων,
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Παρουσίαση για το μάθημα “Στρατηγική και Οικονομική των Π.Σ.” Καραμιχάλη Ιφιγένεια Κολλιάρου Μαρία-Ελένη.
ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 1η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 2η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 3η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6η
Κεφάλαιο 2 Πώς υπολογίζονται οι παρούσες αξίες Αρχές
Κεφάλαιο 5 Καθαρή παρούσα αξία και άλλα επενδυτικά κριτήρια Αρχές
Αρχές Χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων Κεφάλαιο 6
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Νο3.
Προγραμματισμός Επενδύσεων Κεφαλαίου (ΠΕΚ) Εύρεση, ανάλυση, σύγκριση και ιεράρχηση μακροπρόθεσμων επενδυτικών προγραμμάτων Δύο βασικά χαρακτηριστικά Υψηλό.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
Κεφάλαιο 4 Αρχές Χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων 4Η αξία των κοινών μετοχών McGraw-Hill/Irwin 2013 Utopia Publishing, All rights reserved.
Εφαρμογές (Ερωτήσεις 1-3) Αναλυτής εκτιμά ότι η απόδοση της μετοχής Α και Β θα κατανεμηθεί ως ακολούθως : ΠιθανότηταΑπόδοση ΑΑπόδοση Β
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 7: Καθαρή Παρούσα Αξία Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιμέλεια: Ειρήνη Μανωλοπούλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Διδάσκουσα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ Επιμέλεια: Ειρήνη Μανωλοπούλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Διδάσκουσα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών σύμφωνα με το Π.Δ.
1 Σύγκριση Μεθόδων Αξιολόγησης Επενδύσεων 4η Διάλεξη.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (CAPITAL BUDGETING) Επιμέλεια: Ειρήνη Μανωλοπούλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Διδάσκουσα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΤΕΙ Κρήτης-ΣΔΟ-Τμήμα Λογιστικής και Χρημ/κής 1 Χρηματοοικονομική Διοίκηση 3η Εισήγηση Αποτίμηση και Απόδοση αξιογράφων.
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων Ενότητα: Τύποι χρηματοδότησης (Μέρος β) Καραμάνης Κωνσταντίνος.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν.
Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα: Σύνθετη Κεφαλαιοποίηση Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Κριτήρια Αξιολόγησης Επενδύσεων 3η Διάλεξη.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Κίνδυνος και Προϋπολογισμός Επενδύσεων Κεφαλαίου
Κίνδυνος και ΠΕΚ Έως τώρα υποθέταμε ότι οι ταμειακές ροές είναι βέβαιες, δεν ενέχουν κάποιον κίνδυνο Στην πραγματικότητα οι ταμειακές ροές ενός επενδυτικού.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Αξιολόγηση Επενδύσεων
Αξιολόγηση Επενδύσεων
Άσκηση 1.
Ανάλυση χρηματοδοτικών προβλημάτων
ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Κόστος Κεφαλαίου Πολυεθνικών Επιχειρήσεων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κόστος Κεφαλαίου και Αξιολόγηση Επενδύσεων σε Καθεστώς Κινδύνου Κεφάλαιο 10 Χρηματοοικονομική Επιχειρήσεων Κόστος Κεφαλαίου και Αξιολόγηση Επενδύσεων σε Καθεστώς Κινδύνου

Θέματα Το Κόστος Κεφαλαίου του Έργου Το Κόστος Κεφαλαίου της Εταιρείας Κόστος Μετοχικού Κεφαλαίου Κόστος Χρέους Η Έννοια του Σταθμικού Μέσου Κόστους Κεφαλαίου (ΣΜΚΚ) Προβλήματα με τη Χρήση του ΣΜΚΚ στην Αξιολόγηση Έργων

Το Κόστος Κεφαλαίου του Έργου Το κατάλληλο προεξοφλητικό επιτόκιο για κάθε επένδυση είναι αυτό που είναι προσαρμοσμένο για τον συστηματικό κίνδυνο της επένδυσης. Δεν είναι το κόστος δανεισμού της εταιρείας… …Ούτε η απόδοση που επιθυμούν οι μέτοχοι.

Το Κόστος Κεφαλαίου του Έργου Έστω ότι η αναμενόμενη απόδοση του χαρτοφυλακίου της αγοράς είναι 15% και η απόδοση από ασφαλείς επενδύσεις είναι 5%. Έστω επίσης ότι το βήτα ενός έργου Α είναι 1,2. Το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι: κΑ = Ε(τA) = 0,05 + 1,2[0,15 − 0,05] = 0,17

Το Κόστος Κεφαλαίου του Έργου Προβλήματα: Το έργο δεν είναι γνωστό από τους επενδυτές. Το έργο δεν έχει προηγούμενο και δεν έχει ομοιότητες με άλλα έργα στην εταιρεία ή στην οικονομία. => Άγνωστο το βήτα. Τι κάνουμε; Στρεφόμαστε στο βήτα της εταιρείας ή του κλάδου με την ελπίδα ότι θα προσεγγίσουμε το σωστό κόστος κεφαλαίου για το έργο.

Το Κόστος Κεφαλαίου του Έργου Γενικότερη κριτική Ένα έργο μπορεί να έχει χαμηλό βήτα και υψηλότατο κίνδυνο για την εταιρεία. Η χρήση του ΥΑΠΣ για τέτοια έργα πρέπει να γίνεται με επιφύλαξη. Άλλοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, όπως το μέγεθος του έργου και η δυνητική ζημία για την εταιρεία και οι δυσχέρειες που αυτό θα επιφέρει.

Κόστος Κεφαλαίου Εταιρείας Ας υποθέσουμε ότι το εν λόγω έργο δεν διαφέρει πολύ από το μέσο έργο της εταιρείας. Τότε είναι σαν να ψάχνουμε για το κόστος κεφαλαίου του ενεργητικού της εταιρείας = σταθμικό μέσο κόστος κεφαλαίου κάθε στοιχείου του ενεργητικού. Πρακτικώς αδύνατον.

Κόστος Κεφαλαίου Εταιρείας Εναλλακτικά: Αξία ετ. = {Αξία μετ. κεφ.} + {Αξία χρέους} Αε = Αμ + Αχ Σταθμικό Μέσο Κόστος Κεφαλαίου (χωρίς φόρους):

Κόστος Κεφαλαίου Εταιρείας Εταιρεία λογισμικού αξιολογεί ένα τριετές έργο για κατασκευή παιχνιδιών. Υποτίθεται ότι το νέο έργο δεν διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα έργα της εταιρείας. Το έργο θα κοστίσει 140 χιλιάδες ευρώ και θα αποφέρει 100 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Η αξία των μετοχών της εταιρείας είναι 600 εκατ. ευρώ και του χρέους 400 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος κεφαλαίου είναι 35% για τις μετοχές και 10% για το χρέος.

Κόστος Κεφαλαίου Εταιρείας Προεξοφλούμε με το 0,25. ΚΠΑ = −140 + 100/(1,25) + 100/(1,25)2 + 100/(1,25)3 = 55,2 χιλ. > 0. Δεκτό.

Κόστος Μετοχικού Κεφαλαίου Πρόκειται για το προεξοφλητικό επιτόκιο των μετοχών. Αν είναι γνωστό το βήτα των μετοχών, τότε χρησιμοποιούμε την ΓΑΧ. Π.χ., αν ο συντελεστής βήτα της μετοχής είναι 1,8, το άνευ κινδύνου επιτόκιο είναι 0,1 και η αναμενόμενη απόδοση της αγοράς είναι 15%, τότε το κόστος μετοχικού κεφαλαίου είναι: κμ = Ε(τ) = 0,1 + 1,8[0,15 − 0,1] = 0,19

Κόστος Χρέους Πρόκειται για το προεξοφλητικό επιτόκιο του χρέους. Δυσκολίες: Το χρέος μπορεί να μη γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε χρηματιστήρια, να είναι π.χ., τραπεζικό δάνειο. Αντιμετώπιση: Σταθμικός μέσος του επιτοκίου δανεισμού για όλα τα δάνεια της εταιρείας. Αλλιώς, από τον ισολογισμό, υποθέτοντας ΔΛΠ είναι σωστά, και το χρέος ως συγκεκριμένη ακολουθία, λύνουμε ως προς τ.

Κόστος Χρέους Όλο το χρέος της εταιρείας είναι σε μορφή πενταετών ομολόγων με ονομαστική αξία 100 ευρώ και τοκομερίδιο 10%. Η αξία τους είναι σήμερα 99 ευρώ. Δηλαδή: => κχ = 0,103.

Προβλήματα με το ΣΜΚΚ Η χρήση του ΣΜΚΚ για έργα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα έργα της εταιρείας οδηγεί σε εσφαλμένες αποφάσεις. Με τη μέθοδο της ΚΠΑ οδηγεί είτε σε υπερεκτίμηση είτε σε υποεκτίμηση της αξίας του έργου. Ομοίως, με τη μέθοδο της ΕΑ, αν υποθέσουμε ότι το ΣΜΚΚ θεωρηθεί ως το σωστό κόστος κεφαλαίου.

Προβλήματα με το ΣΜΚΚ Στις περιοχές Β και Ε λαμβάνονται λανθασμένες αποφάσεις. Δ 12 5 ΓΑΧ Απόδοση Α E ΣΜΚΚ Β Ζ Γ 0,8 Βήτα έργου