Eμφιαλωμένα νερά Αθηνά Μαυρίδου Καθηγήτρια Μικροβιολογίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2002 Thomson / South-Western Slide 2-1 Κεφάλαιο 2 Διαγράμματα και Γραφήματα Περιγράφικής Στατιστικής.
Advertisements

Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μάρτιος 2011 Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές. “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Στόχοι της εκπαίδευσης:
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Eπεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων
Μικροβιολογία του πόσιμου νερού
Επιμένετε στο εμφιαλωμένο νερό; ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ Σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει ο υπερκαταναλωτισμός, η υπερβολή και το πλαστικό, δημιουργούνται συνεχώς.
Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Της μαθήτριας: Αρμπούζη Γεωργίας Τάξη Α1 του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης
Βιοτεχνολογία.
ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ
Αντιμικροβιακές μεμβράνες από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
2006 GfK Praha CORRUPTION CLIMATE IN EUROPE % % % %0 - 10% % % % % % ΚΛΙΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
Ρύπανση των υδάτων Κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή του νερού που το καθιστά ακατάλληλο για τους οργανισμούς 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας.
ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΧΑΜΗΛΗ ΔΟΣΗ ΥΨΗΛΗ ΔΟΣΗ.
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
Μaθημα 1ο ΕισαγωγικeΣ ΕννοιεΣ ΧημεΙαΣ
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Επεξεργασία και απολύμανση πόσιμου νερού
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Διαχειριση φυσικων πορων
Φωτοχημικό νέφος 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Ενότητα 1.1 Νερό.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Η Ρύπανση Του Νερού Στα Βριλήσσια
Εργασία των μαθητών Βασίλη Παπαγεωργιου Ηλία Μαζιανίτη
Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη διατάραξη.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού.
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Ρύπανση από ανθρωπογενείς παράγοντες Γ.Ε.Λ. Νιγρίτας
1 Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος Ρύπανση Υδάτινων Πόρων Ενότητα 3: Ποιοτικά Χαρακτηριστικά του νερού Θεοχάρης Μενέλαος – Μυριούνης Χρήστος.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΩΝ Microch Α. Μπλουγουρά Υγιεινολόγος ΤΕ – Δ / νση Δημόσιας Υγείας Νομαρχιακή.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καθαρισμός Νερού.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
ΝΕΡΟ Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη ανόργανη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, αφού καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας. Το νερό στις «συνηθισμένες.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΑΠΗΤΟΚΑθΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
Νερό Είναι ζωτικός πόρος για τη γεωργία, τη βιοτεχνία, τις µεταφορές και άλλες αµέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες. Από το συνολικό διαθέσιµο νερό στη.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Eμφιαλωμένα νερά Αθηνά Μαυρίδου Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας

Κατηγορίες Φυσικό μεταλλικό νερό: υπόγειο νερό με ειδικές ιδιότητες Επιτραπέζιο νερό: Επεξεργασμένο νερό με ιδιότητες νερού δικτύου Νερό πηγής: υπόγειο νερό με χαρακτηριστικά πόσιμου νερού

Κατηγορίες Φυσικό νερό Ανθρακούχο νερό (φυσικό, τεχνητό).

«Το εμφιαλωμένο νερό ίσως δεν είναι πιό ασφαλές ή πιο υγιεινό από το νερό της βρύσης σε πολλές χώρες αν και μέχρι 1000 φορές πιο ακριβό»

Κατανάλωση στην Ελλάδα Κατανάλωση (1999): 500 εκατ. Λίτρα. 1989-1993: μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης 27,3%. 2003-2006. 10% αύξηση της ετήσιας παραγωγής.

Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι τόσο «αθώο» καθώς: Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι τόσο «αθώο» καθώς:  Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παρουσίας τόσο μικροβίων     όσο και επιβλαβών χημικών ενώσεων  Έχει αποδειχθεί ότι ο έλεγχος τόσο των υπηρεσιών ελέγχου,     όσο και των ίδιων των εταιριών είναι ανεπαρκής  Τα υλικά εμφιάλωσης δεν είναι «αθώα»   Οι συνθήκες αποθήκευσης από τα καταστήματα πώλησης αποτελούν     ερωτηματικό  Η υψηλή τιμή συγκριτικά με το πόσιμο

Φυσικο-χημικά χαρακτηριστικά του νερού Ανόργανα Συστατικά Ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, όξινα ανθρακικά, θειικά, χλωριούχα, νιτρικά, πυριτικά, σκληρότητα, ολικά διαλυμένα στερεά (TDS), αγωγιμότητα, αιωρούμενα στερεά. Οργανικές ενώσεις Τριαλομεθάνια (ΤΗΜs), παρασιτοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) Ραδιενεργά στοιχεία Ακτινοβολία άλφα, βήτα και γάμα Αισθητικά χαρακτηριστικά Οσμή και γεύση

Χημικά συστατικά διάφορων δειγμάτων νερού Χημικά συστατικά διάφορων δειγμάτων νερού Παράμετροι Χιόνι (Νεβάδα, 2500m) Βροχή (Βέλγιο) Θάλασσα (Αιγαίο) Πόσιμο Θες/νίκης Γ/θ Νιγρίτας (60οC) Σουρωτή mg/L Ca2+ 0,0 3,3 400 81 160 176 Mg2+ 0,2 0,4 1480 21 105 58 Na+ 0,6 1,0 12000 34 529 80 K+ 580 2 89 13 NH4+ 0,01 0,3 0,50 HCO3- 3,0 165 342 2220 890 SO42- 1,6 6,1 3030 20 130 56 CI- 2,0 21900 48 162 66 NO3- 0,1 2,2 4,5 1,80 Ολ. Διαλ. Στ. 4,8 19,6 38000 390 2400 1,01 As 1,1 Β 4,60 4,6 3,10 pH 5,6 4,4 7,000 7,4 7,0 6,10

Μικροβιολογικά Χαρακτηριστικά του Νερού 1. Κατηγορίες Μικροοργανισμών Μικροβιολογικά Χαρακτηριστικά του Νερού 1. Κατηγορίες Μικροοργανισμών Βακτήρια Ψευδομονάδες, Aeromonas hydrophila, Legionella, Yersinia, Escherichia coli, Κλωστηρίδια, Στρεπτόκοκκοι, Campylobacter, Salmonella. Ακτινομύκητες Μύκητες Μούχλες, Ζύμες. Φύκη Πρωτόζωα Αμοιβάδα, Giardia lamblia, Κρυπτοσπορίδιο. Ιοί

2. Παράγοντες ανάπτυξης μικροοργανισμών Θερμοκρασία pH Υγρασία Θρεπτικές ουσίες Αέρια Μικροβιακές αλληλεπιδράσεις Δυναμικό οξειδοαναγωγής Ακτινοβολία

Θερμοκρασιακό εύρος ανάπτυξης μικροοργανισμών Μικροοργανισμός Θερμοκρασία (οC) Ελάχιστο Άριστο Μέγιστο Κλωστρίδιο 0-45 - 60 Escherichia coli 3-10 37-41 48-50 Ψευδομονάδα -7-4 20-30 31-43 Aeromonas hydrophila 4-5 28 42-43 Legionella 20 36 46 Salmonella 5-10 35-37 46-49 Σταφυλόκοκκος 35-40 46-48 Στρεπτόκοκκος 25-30 Ζύμες 0-7 17-42 29-50 Μούχλες -1-5 25-40

Είδη μικροοργανισμών και pH όπου αναπτύσσονται Μικροοργανισμός pH Ελάχιστο Άριστο Μέγιστο Κλωστρίδιο 4,8-5,0 6,0-8,0 8,5-8,8 Escherichia coli 4,3-4,4 9,0-10,0 Ψευδομονάδα 5,6 6,6-7,0 8,0 Salmonella 4,5-5,0 6,0-7,5 8,0-9,6 Σταφυλόκοκκος 4,0-4,7 6,0-7,0 9,5-9,8 Στρεπτόκοκκος 4,1-4,8 6,4 9,2 Ζύμες 1,5-3,5 4,0-6,5 8,0-8,5 Μούχλες 4,5-6,8 8,0-11,0

3. Μικροβιολογικοί δείκτες 3. Μικροβιολογικοί δείκτες Ολικά Κολοβακτηρίδια Κοπρανώδη κολοβακτηρίδια Κοπρανώδεις στρεπτόκοκκοι Θειοαναγωγικά κλωστηρίδια Ολικός αριθμός βακτηρίων

Φυσικο-χημικές Διεργασίες Παραγωγής Εμφιαλωμένου Νερού Ειδικές Διεργασίες Αποσκλήρυνση Διύλιση (με χρήση μεμβρανών, με ενεργό άνθρακα, με φίλτρα άμμου) Απολύμανση (με χλώριο, με όζον, με υπεριώδη ακτινοβολία, αποστειρωτική διήθηση Συσκευασία (γυαλί, πλαστικές φιάλες, πώματα) Διεργασίες εμφιάλωσης (εμφιάλωση, πωματισμός, ετικετάρισμα, εγκιβωτισμός, παλετοποίηση, αποθύκευση)

Συνοπτική Σύγκριση Μεθόδων Απολύμανσης UV Χλώριο Όζον Πάγιο Κόστος χαμηλό χαμηλότερο υψηλό Λειτουργικό Κόστος Ευκολία Εγκατάστασης εξαιρετική καλή κακή Ευκολία Συντήρησης Κόστος Συντήρησης μέτριο Συχνότητα Συντήρησης όχι συχνή συχνή συνεχής Σύστημα Ελέγχου εξαιρετικό κακό καλό Απόδοση Απολύμανσης θανατώνει όλα τα μικρόβια αφήνει μερικά παθογενή Κίνδυνοι χαμηλοί υψηλοί Επίδραση στο Νερό καμμία oργανικά χλωρίδια, γεύση και αλλαγές στο pH άγνωστη Χρόνος Επαφής 0,5 – 5 sec 30 – 60 min 10 – 20 min

Σταδία παραγωγής εμφιαλωμένου νερού Προσαγωγή του νερού Φιλτράρισμα Νερού Προμήθεια υλικών συσκευασίας Αποθήκευση Νερού σε δεξαμενή Επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες Προπλάσματα φιαλών Έτοιμες φιάλες Φυσικό μεταλλικό νερό Απολύμανση νερού Κατασκευή και πλύσιμο φιαλών Πλύσιμο φιαλών Εμφιάλωση Κατασκευή πωμ’ατων Φιάλες Πωματισμός φιαλών Πώματα Ετικετοποίηση Παλετοποίηση Σταδία παραγωγής εμφιαλωμένου νερού Αποθήκευση τελικού προϊόντος Μεταφορά Προς κατανάλωση

Mέσα στο μπουκάλι Οι αυτότροφοι (αυτόχθονες) μικροργανισμοί πολλαπλασιάζονταιυπό κατάλληλες συνθήκες Οι εττερότροφοι (από επιμολύνσεις) μικροοργανισμοί επιβιώνουν για κάποιο χρονικό διαστημα και καταστρέφονται Χαμηλή αρχική φυσική χλωρίδα αυξάνει τον χρόνο ζωήςτου νερού στο ράφι. Αυξημένη φυσική χλωρίδα μπορεί να ευθύνεται για υποβάθμιση των οργαμοληπτικών ιδιοτήτων του νερού. Στην Ελλάδα υπάρχει ημερομηνία λήξης (ένας χρόνος) σε πολλές άλλες χώρες όχι

Συνήθως για τη μόλυνση του νερού ευθύνονται τόσο οι ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης, όσο και οι ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Οι θερμοκρασιακές μεταβολές σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού αποτελούν το καλύτερο υπόβαθρο για την ανάπτυξη μικροοργανισμών με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη υποβάθμιση του προϊόντος θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η παρουσία χημικών ουσιών μπορεί να προέρχεται από την ελλιπή προστασία της πηγής υδροληψίας, από το σχηματισμό παραπροϊόντων κατά τη διαδικασία της απολύμανσης (ισχύει μόνο για την απολύμανση με όζον) καθώς και από τη χρήση ακατάλληλων υλικών συσκευασίας. Η εμφάνιση παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να οφείλεται επίσης στην ακατάλληλη απολύμανση τόσο του νερού όσο και των υλικών συσκευασίας, στον εξοπλισμό (ακατάλληλο σχεδιασμό με πολλά νεκρά σημεία και δυσκολία στον καθαρισμό και την απολύμανση), στο προσωπικό (ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων) καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο.

Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. το σύστημα HACCP αποτελεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό σύστημα ελέγχου της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων στη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού. αναγνωρίζει, εκτιμά και ελέγχει όλους τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα στάδια παραγωγής, από την άντληση του νερού μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος.