Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη

2 Ξέρατε ότι.. 1 ΜΟΝΟ κύτταρο E.coli αυξανόμενο εκθετικά
(σε ιδανικές συνθήκες) …. …..παράγει βιομάζα μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης …. ……σε λιγότερο από 48 ώρες!

3 Περιορισμός μικροβιακής αύξησης
Αναστολή ή Πλήρη καταστροφή του οργανισμού Δηλαδή… Αποστείρωση: είναι η στέρηση μικροβιακής αναπαραγωγικής ικανότητας

4 Δράση αντιμικροβιακών σύμφωνα με:
Α) Είδος μικροοργανισμών Β) Φυσική κατάσταση μικροοργανισμών Γ) Οργανικό υλικό περιβάλλοντος Δ) pH

5 Θερμότητα Θερμικό σημείο θανάτου Θερμικός χρόνος θανάτου
Ελάχιστη θερμοκρασία που απαιτείται για να επέλθει ο θάνατος σε 10 λεπτά Θερμικός χρόνος θανάτου Ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να θανατωθούν όλα τα βακτήρια σε μια δεδομένη θερμοκρασία Δεκαδική μείωση θανάτου Ο χρόνος σε λεπτά κατά τον οποίο θανατώνεται το 90% των βακτηρίων σε μια δεδομένη θερμοκρασία

6 Υγρή θερμότητα Αυτόκαυστο 121οC για 15 λεπτά σε 1 Αtm
Θρεπτικά υλικά, γυαλικά, πλαστικά, σύριγγες κλπ

7 Ξηρή Θερμότητα Διήθηση Φλόγα Bunsen: κρίκος Κλίβανος: 170οC για 2 ώρες
Ηθμός-φίλτρο με πολύ μικρούς πόρους δεν επιτρέπει την διέλευση μικροοργανισμών Διέλευση υγρού ή αέριου Ένζυμα, αντιβιοτικά, μερικά θρεπτικά υλικά, εμβόλια

8 Παστερίωση Γάλα: 63οC για 30 λεπτά ή 72οC για 15 δευτερόλεπτα Μετά ψύξη και αναστολή ανάπτυξης των λίγων οργανισμών που έμειναν Ψύξη 0-7οC μειώνεται η μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών Πολλοί όμως ανθεκτικοί Η αργή ψυξη είναι πιο αποτελεσματική γιατί οι κρυσταλλοι πάγου καταστρέφουν την κυτταρική δομή

9 Αφυδάτωση Οσμωτική πίεση Απομάκρυνση νερού με λυοφιλίωση
Οι μικροοργανισμοί δεν αυξάνονται αλλά παραμένουν βιώσιμοι για χρόνια Οσμωτική πίεση Υψηλή συγκέντρωση αλάτων ή σακχάρων για διατήρηση τροφίμων Απομάκρυνση υγρών λόγω υπερτονικότητας Συρρίκνωση κυττάρου Σταμάτα η αύξηση του αλλά ο θάνατος δεν είναι άμεσος

10 Ακτινοβολία Επιδρά στο DNA Ιονίζουσα ακτινοβολία: γ, ακτίνες Χ
Υψηλής ενέργειας Σύριγγα μιας χρήσης, καθετήρες, χειρουργικά γάντια Μη ιονίζουσα: Υπεριώδης ακτινοβολία Καταστρέφει το DNA στα 260nm Οροί, εμβόλια, πόσιμο νερό και υδατικά απόβλητα Οι μικροοργανισμοί για να πεθάνουν πρέπει να εκτεθούν άμεσα.

11

12 Χημικά απολυμαντικά Με βάση τη Φαινόλη
(η ίδια αποφεύγεται γιατί προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Χρησιμοποιείται σε μικρά ποσοστά) Κρεζόλη: όχι πια. Συνθετικές πλέον ουσίες (Dettol) Λιζόλη (καθαρισμών πάγκων, πατωμάτων κλπ) Εξαχλωροφαίνιο (στα σαπούνια και καλλυντικά) Δρά εναντίον Gram+ σταφυλόκοκκων και στρεπτόκοκκων

13 Αλογόνα Ιώδιο Δρά ενάντια σε όλα τα βακτήρια, πολλά ενδοσπόρια και μύκητες και αρκετούς ιούς. Για το δέρμα: Βάμμα ιωδίου, betadine Χλώριο Υποχλωρικό οξύ (σχηματίζεται όταν χλώριο προστεθεί στο νερό) Για απολύμανση χώρων: χλωρίνη

14 Αλογόνα Φθόριο Αναμιγμένο με χλώριο και νερό χρησιμοποιείται για αντισηψία ούλων και δοντιών Βρώμιο Καταστολήνευρικού συστήματος

15 Αλκόολες Νεκρώνουν αποτελεσματικά βακτήρια και μύκηρες αλλά όχι ενδοσπόρια και ιούς που δεν φέρουν μανδύα Αποδιατάσσουν πρωτείνες, καταστρέφουν λίπη, Αφου δράσουν εξατμίζονται χωρίς να αφήνουν υπολείματα. Κάτω από τη περιοχή δράσης τους όμως τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται 70% αιθανόλη, ισοπροπανόλη: καλύτερα ταχύτατα αποτελέσματα

16 Βαρέα μέταλλα Άργυρος Υδράργυρος Αντισηπτικά Χαλκός
Υδράργυρος Αντισηπτικά Χαλκός Χλωριούχος ψευδάργυρος: στοματικές πλύσεις Οξείδιο του χαλκού: αντιμυκητοκτόνο στις βαφές

17 Απορρυπαντικά και άλλα
Σαπούνια Συγκεντρώνονται στις ενδιάμεσες επιφάνειες και παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία μικροοργανισμών Φορμαλδεύδη Αέριο –αποστείρωση χώρων Υγρό-αποστείρωση εργαλείων και σκευών Οξείδιο αιθυλενίου Αποστείρωση χειρουργικών εργαλείων, κλινοσκεπασμάτων, ενδοσκοπίων Αντιβιοτικά…. (Κεφ 7)


Κατέβασμα ppt "Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google