Ένα μαθηματικό παράδειγμα με διαφορετικά επιστημολογικά πλαίσια αναφοράς Τα κλάσματα είναι ένα βασικό κεφάλαιο της μαθηματικής παιδείας. Πως αντιμετωπίζονται.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μαθηματικό εργαστήριο Γ. Λαγουδάκος
Advertisements

ΣΧΕΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΑΘΗΜΑ 2. ΣΧΕΣΙΑΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ • Μια σχεσιακή ΒΔ καταγράφει δεδομένα μέσα σε σχέσεις (πίνακες). • Μια πραγματική οντότητα γίνεται.
Τα Μαθηματικά στην Αρχαία Αίγυπτο Ν. Καστάνη
GEORG CANTOR ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΜ:3318 Μάθημα: Ιστορία της Λογικής
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Στοιχεία Θεωρίας Συνόλων
Απαντήσεις Θεωρίας - Ασκήσεων
ΣΧΕΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΑΘΗΜΑ 3.
A΄ ΤΑΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Γιάννης Θωμαΐδης Πέτρος Οικονόμου
ΣΧΕΣΙΑΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΜΑΘΗΜΑ 4.
Γ΄ κατεύθυνση Προβληματισμοί για τους ορισμούς, θεωρήματα, παραδείγματα και τις ασκήσεις του 3ου κεφαλαίου
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
Alfred Schutz. O Alfred Schutz θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φαινομενολογίας στις κοινωνικές επιστήμες. Η συνεισφορά του.
Η Δημιουργικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Μαθηματικής Παιδείας μετά τον Ευκλείδη.
Οι Εννοιολογικές Αλλαγές στην Ιστορία τηςΑλγεβρικής Σκέψης Μέρος 1ο Οι Εννοιολογικές Αλλαγές στην Ιστορία της Αλγεβρικής Σκέψης Μέρος 1ο Ν. Καστάνη.
Σχετικά με κλασματικές παραστάσεις
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ
Εθνομαθηματικά του Ν. Καστάνη.
Ν. Καστάνη για τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. Ακαδημαϊκό έτος,
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 6η.
project: οψεις της ψυχολογιας
Γνωστική προσέγγιση στη ψυχολογία μάθησης των Μαθηματικών
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών
Ένα δείγμα προβλημάτων στα Αριθμητικά του Διόφαντου
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πατσαλίδου Κυριακή
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου)
Η έννοια του κλάσματος πρώτες βασικές έννοιες. η έννοια του κλάσματος  πώς μπορούμε να δουλέψουμε με κλάσματα δίχως να χρησιμοποιήσουμε μαθηματικά σύμβολα;
ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ενότητα 5: Οι διαδοχικές επεκτάσεις της έννοιας του αριθμού: ακέραιος, κλάσμα,
Στατιστική Επιχειρήσεων Ενότητα 4: Αναλογικοί Αριθμοί και Αριθμοδείκτες. Σαντουρίδης Ηλίας Καθηγητής, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ για επεξεργασία δεδομένων έρευνας Εμμανουήλ Κακάρογλου Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι
Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών και Διδακτική Πράξη
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασίλης Γκιμίσης
Καλωσήρθατε!!!.
Ο μαγικός αριθμός π.
Θετικοί & αρνητικοί αριθμοί
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Γραφή μετρήσεων με σημαντικά ψηφία
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 8: ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ LAGRANGE
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Α) Κριτική Θεωρία.
Αριθμοί- αλγεβρικές εκφράσεις
Πι.
A.C. Μεγέθη Το ημιτονικό εναλλασσόμενο ρεύμα i δίνεται από την σχέση
Sullivan Street Bakery: Η καλύτερη τετράγωνη πίτσα στην Νέα Υόρκη
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασίλης Γκιμίσης ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Συμφραζόμενα Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες εννοιών στις οποίες η αναφορά περιέχει έναν ή περισσότερους μη-κενούς εννοιολογικούς γράφους, έχουν δηλαδή.
Μαθηματικά: Βασικές έννοιες της αναλυτικής γεωμετρίας
Εισαγωγή στην μέθοδο του κοινωνικού σχεδιασμού
ΤΑΝΓΚΡΑΜ «Η Γεωμετρία έλκει την ψυχή προς την αλήθεια και αναπτύσσει το φιλοσοφικό εκείνο πνεύμα, που εξυψώνει το βλέμμα μας προς τα ανώτερα πράγματα».
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΦΥΣΙΚΗ Γ. ΜΗΤΣΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ένα μαθηματικό παράδειγμα με διαφορετικά επιστημολογικά πλαίσια αναφοράς Τα κλάσματα είναι ένα βασικό κεφάλαιο της μαθηματικής παιδείας. Πως αντιμετωπίζονται τα κλάσματα στη δευτεροβάθμια ελληνική εκπαίδευση; Δηλ. με τι είδους γνώση χειρίζεται ο μαθηματικός τα κλάσματα στα ελληνικά Γυμνάσια; Και με τι είδους γνώση για τα κλάσματα μορφώθηκε ο ίδιος ο μαθηματικός στις πανεπιστημιακές του σπουδές;

Τα κλάσματα στο βιβλίο της Α’ Γυμνασίου

Το κλάσμα προκύπτει από μια διαδικασία μέτρησης ενός μεγέθους, που θεωρείται ως μονάδα. Η διαδικασία μέτρησης διαμορφώνεται με μια ισοδιαμέριση του αρχικού μεγέθους, δηλ. της αρχικής μονάδας. Μ’ αυτό τον τρόπο προκύπτει μια υπομονάδα της αρχικής μονάδας. Στη συνέχεια αυτονομείται και γενικεύεται το αποτέλεσμα αυτής της μέτρησης ως μια συμβολική αριθμητική παράσταση.

Χαρακτηριστικά της σχολικής προσέγγισης των κλασμάτων Η διαδικασία μέτρησης που λειτουργεί ως μηχανισμός διαμόρφωσης του κλάσματος είναι υπονοούμενη, δεν αναφέρεται ρητά. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται ένα τυχαίο κομμάτι του αρχικού μεγέθους, π.χ. ένα κυκλικό τμήμα, ή ένας οποιοσδήποτε κυκλικός τομέας. Το αρχικό μέγεθος, κύκλος, τούρτα, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κ.τ.λ. είναι μια γεωμετρική οντότητα. Οπότε το κλάσμα ως μέρος αυτής της οντότητας έχει υπόσταση, είναι εμπειρικά υπαρκτό αντικείμενο. Η μέτρηση από την οποία διαμορφώνεται το κλάσμα, όπως κάθε μέτρηση, στηρίζεται σε μια προ-υπάρχουσα κλίμακα μέτρησης. Αυτό σημαίνει ότι υπονοείται η ύπαρξη μιας ιεραρχημένης ακολουθίας τιμών. Αυτό σημαίνει ότι η έννοια του κλάσματος διαμορφώνεται με την αντίληψη των διατεταγμένων αριθμών

Τα κλάσματα στην πανεπιστημιακή μόρφωση των μαθηματικών Σελ. 93

Χαρακτηριστικά των κλασμάτων στην πανεπιστημιακή μόρφωση των μαθηματικών Δεν εισάγονται ως μεμονωμένες περιπτώσεις, ως εξατομικευμένα αντικείμενα, αλλά προέρχονται από μια ολότητα, το καρτεσιανό γινόμενο των ακεραίων. Αυτός ο τρόπος θεώρησης λέγεται ολιστικός. Η σημασία του κλάσματος δεν αποκτιέται άμεσα, αλλά έμμεσα, από τις εσωτερικές σχέσεις του συστήματός τους. Ο έμμεσος αυτός προσδιορισμός της σημασίας του κλάσματος από το σύστημά τους λέγεται πλαισιοκρατικός (contextual). Το κλάσμα ορίστηκε ως κλάση ισοδυναμίας που είναι υποσύνολο του καρτεσιανού γινομένου των ακεραίων. Αυτό σημαίνει ότι εκφράζει μια σχέση. Κατά συνέπεια η υφή του συγκεκριμένου τρόπου σκέψης είναι σχεσιακή (relational).