Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Advertisements

Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/ Junior Achievement Greece
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ε1) 2.4 Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγραμμάτων ταυτοτήτων
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Βασικοί παιδαγωγικοί όροι
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Έλενα Βλαχογιάννη Φιλόλογος – Επιμορφώτρια ΤΠΕ
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 5. Πολυγραμματισμοί
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
1 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ (Critical Discourse Analysis) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
John Dewey
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Ερμηνευτική προσέγγιση
εκπαιδευτικη μεταβαση
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Αναλυτικό Πρόγραμμα & Εκπαιδευτικός
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
Δραστηριότητα στο ΑΠΣ Α΄ Λυκείου
Διδάσκοντας ομάδες ενηλίκων Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.
Giroux & McLaren «Βorder pedagogy»
Ελληνογερμανική Αγωγή
Θεωρίες γύρω από το Αναλυτικό Πρόγραμμα
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου Βασίλειος Κωτούλας – vaskotoulas@sch.gr 2η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας Αίθουσα ΤΕΔΚ – 10 Οκτ 2014

Τι είναι η κριτική παιδαγωγική; Το βασικό δόγμα της Κριτικής Παιδαγωγικής είναι ότι υφίσταται άνιση κοινωνική διαστρωμάτωση που βασίζεται στην τάξη, τη φυλή και το φύλο. Ο McLaren αναφέρει: «Η κριτική παιδαγωγική αποσκοπεί στο να μετατρέψει τον κόσμο παρέχοντας την ιστορική, πολιτιστική, πολιτική και ηθική κατεύθυνση για τους εκπαιδευτικούς που τολμούν ακόμα να ελπίζουν. Η κριτική παιδαγωγική δεσμεύεται προς την πλευρά των καταπιεσμένων, είναι ουσιαστικά ανοικτή στην αλλαγή, η απελευθέρωση είναι ένας αυθεντικός στόχος, και μέσω αυτής μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα ριζικά διαφορετικό κόσμο».

Ira Shor (Empowering Education, 129) «Σκέψεις, κείμενα και λόγος βαθύτερα από την επιφάνεια των νοημάτων των πρώτων εντυπώσεων, των κυρίαρχων μύθων, των επίσημων διακηρύξεων, των παραδοσιακών κλισέ, της σοφίας που έχει μεταδοθεί, και των απλών γνωμών, που στοχεύουν στην κατανόηση του βαθύτερου νοήματος, των βασικών αιτιών, του κοινωνικού πλαισίου, της ιδεολογίας, και των προσωπικών συνεπειών κάθε δράσης, γεγονότος, αντικειμένου, διαδικασίας, οργάνωσης, εμπειρίας, κειμένου, θέματος, πολιτικής, μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιχειρημάτων.»

Paulo Freire: Banking concept of education Στην τραπεζική αντίληψη της εκπαίδευσης, η γνώση είναι ένα δώρο που δίνεται από εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους γνώστες (εκπαιδευτικοί) σε εκείνους τους οποίους θεωρούν ότι δεν ξέρουν τίποτα (μαθητές).

Απομνημόνευση: Κυρίαρχη αντίληψη Η απομνημόνευση χαρακτηρίζει τις εξετάσεις επιβάλλοντάς την ως πρακτική και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι σφάλμα να εστιάζουμε αποκλειστικά και σε όλες τις βαθμίδες στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν σε επιτυχία στις εξετάσεις.

Εκδοχές της πραγματικότητας Στο πλαίσιο της κριτικής παιδαγωγικής είναι δεκτές οι εμπειρίες και οι σκέψεις των παιδιών κάθε καταγωγής. Απόρριψη και περιθωριοποίηση είναι άγνωστες ενέργειες για το πλαίσιο της κριτικής παιδαγωγικής.

Τι κερδίσαμε από τη δημιουργία του σχολικού κήπου - 1 Χαλάρωση των ηγεμονικών χαρακτηριστικών: Οι γνώσεις που μεταδίδει το σχολείο και οι εμπειρίες που αποκτώνται κατά τη φοίτηση σε αυτό με τους όρους που έχει θέσει αυτό και οι γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί στην οικογένεια απέκτησαν την ίδια αξία με συνέπεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο περιβαλλόντων στα οποία κινείται το παιδί. Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας: Δίνοντας την πρέπουσα σημασία στο οικογενειακό περιβάλλον και στις γνώσεις και δεξιότητες των ενήλικων μελών της κοινότητας, φέραμε κοντά τα παιδιά με τους γονείς τους, πίστεψαν στην κληρονομιά τους, εκτίμησαν τις δυνατότητές τους διαφορετικά. Διδασκαλία γνώσεων και δεξιοτήτων διαφορετικών χαρακτηριστικών: Η καλλιέργεια μπορεί να μην έχει τους κανόνες της ορθογραφίας, έχει όμως τους δικούς της κανόνες που είναι εξίσου σύνθετοι. Προσεγγίσαμε μαθητές με διαφορετικές ικανότητες.

Τι κερδίσαμε από τη δημιουργία του σχολικού κήπου - 2 Νέα διάσταση των εκπαιδευτικών ενεργειών: Το σχολείο δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατο, καλλιεργώντας αποκλειστικά γνώσεις ενός τύπου. Η δημιουργία του σχολικού κήπου δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλή εκμετάλλευση. Καλλιέργεια συνθηκών πολιτικού χαρακτήρα : Ως τέτοιες νοούμε την καλλιέργεια συλλογικότητας, την αποτροπή της περιθωριοποίησης, την αποδοχή, τη συνεργασία για την επίτευξη σκοπού. Την ανάληψη ισχυρών πολιτικών ρόλων: Η πρώτη ανάγνωση της έννοιας φέρει στο νου δομές εξουσίας που σε καμιά περίπτωση δεν εννοούμε: αυτό που κρίναμε πως μπορεί να καλλιεργηθεί είναι η άποψη των ενεργειών, η συνεργασία και το δικαίωμα λόγου.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!