ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Advertisements

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μορφές Ενέργειας.
Φυσική Α Γυμνασίου Αξιολόγηση.
Εσωτερική Ενέργεια.
Ηλεκτρικές Οικιακές Συσκευές
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Εγκαύματα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πρώτου βαθμού – κοκκίνισμα και πόνος στο δέρμα
Θερμοκρασία και Θερμότητα
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία
Θερμικές ιδιότητες της ύλης
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Κεφάλαιο 2 ον ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.
Αντικείμενο μελέτης της Φυσικής είναι:
6.3 ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Φύλλο εργασίας 4 Μετρήσεις θερμοκρασίας- η βαθμονόμηση
Θερμοκρασία και Θερμότητα
1. Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας
6.1 ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ενέργεια Η ενέργεια είναι κάτι πολύ χρήσιμο στην ζωή μας. Την χρησιμοποιούμε καθημερινά,χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε.Η ενέργεια παρουσιάζεται.
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑ Β’
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ανάλογα με την προέλευση της ενέργειας και τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε, ονομάζουμε την ενέργεια:
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
6.2 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
Η θερμότητα και η θερμοκρασία
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης: Μετρήσεις Θερμοκρασίας – Η Βαθμονόμηση Ηλ
Sir Isaac Newton 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727.
Οι μαθητές της Ε’ δημοτικού εργάστηκαν ….. για το καλό του πλανήτη μας! Ο πλανήτης κινδυνεύει… πρέπει να δράσουμε!!!
Βασικες Εννοιες Φυσικης
Μαθήματα θερμοδυναμικής 5. ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ ΜΗΧΑΝΩΝ Holton & Brush: σελ και
Μαθήματα θερμοδυναμικής 2. ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Holton & Brush: σελ , The Feynman Lectures on Physics, Volume I: 4-1, 4-2 (
Βασικες Εννοιες Φυσικης Βασιλης Κολλιας Βασικές Εννοιες Φυσικής _ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Θερμοκρασία- Σχετική & Απόλυτη Θερμ.
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.  Εισαγωγή  Στην αρχαιότητα, σαν πρώτη θερμική μηχανή αναφέρεται ο ατμοστρόβιλος του Ήρωνα τον Αλεξανδρινό περίπου το 100 μ.Χ.  Θα ακολουθήσουν.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Θερμότητα & Τρόποι μετάδοσης της Θερμότητας
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Μεθοδοι ΜαγειρεματοΣ 2.
1ος Θερμοδυναμικός Νόμος
Θερμότητα.
Θέμα: Επιστήμη στο πιάτο
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Mορφές Ενέργειας Στ΄ ΙΓ΄ Δημοτικό Πάφου.
Τι μελετάει η Θερμοδυναμική;
Εσωτερική Ενέργεια ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Επανάληψη στις δυνάμεις
Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
Τρόποι Μεταφοράς Θερμότητας
Θέμα: «Γνώσεις και Δεξιότητες Φυσικών Επιστημών για τους Εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο Δημοτικό Σχολείο» Εισηγητής: Ιωάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
Οι σημαντικότερες εναλλακτικές ιδέες
Μορφές ενέργειας Ενότητα 1η.
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
1ος Νόμος της Θερμοδυναμικής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Κλείσε γρήγορα το παράθυρο, Το κρύο μεταφέρεται; Κλείσε γρήγορα το παράθυρο, μπαίνει κρύο!

Τι είναι αυτό που μεταφέρεται από την φλόγα στο νερό και αλλάζει η ένδειξη του θερμομέτρου;

Τι είναι θερμότητα; Για την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού ξοδεύτηκε καύσιμο, αφού <<κάτι>> μεταφέρθηκε μέσω της φλόγας στο νερό. Αυτό το <<κάτι>> που έχει σχέση με το καύσιμο που ξοδεύτηκε, στη Φυσική, το λέμε: ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Επομένως, μέσω της φλόγας, ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ στο νερό: ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Αυτή την ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ από την φλόγα στο νερό που ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ του νερού, τη λέμε ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.

Αμέσως μετά την ανάμειξη, πώς μεταβάλλεται: Αν αντί για φλόγα με νερό, φέρουμε σε επαφή: νερό μεγαλύτερης θερμοκρασίας με νερό μικρότερης θερμοκρασίας, θα αλλάξουν οι αρχικές ενδείξεις των θερμομέτρων; Αμέσως μετά την ανάμειξη, πώς μεταβάλλεται: α) η θερμοκρασία του νερού του δοχείου πυρέξ και β) η θερμοκρασία του νερού της λεκάνης πυρέξ;

Με βάση τις αρχικές και τελικές ενδείξεις των θερμομέτρων στις παρακάνω εικόνες, από ποιο σώμα μεταφέρεται θερμότητα; Θα=80oC Θτ=55oC Θτ=55oC Θα=20oC Μετά την επαφή, το νερό του δοχείου με το νερό της λεκάνης αποκτούν ίσες θερμοκρασίες, οπότε σταματά η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ: λέμε ότι βρίσκονται σε ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Συμπέρασμα 1ο Οικοδομήσαμε….. την Θερμότητα Συμπέρασμα 1ο Οικοδομήσαμε….. την Θερμότητα Η θερμότητα είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από το σώμα μεγαλύτερης θερμοκρασίας (΄΄θερμότερο΄΄) προς το σώμα μικρότερης θερμοκρασίας (΄΄ψυχρότερο΄΄)

Η Θερμότητα μεταφέρεται από το σώμα μικρότερης θερμοκρασίας ( ΄΄ψυχρότερο΄΄) προς το σώμα μεγαλύτερης θερμοκρασίας (΄΄Θερμότερο΄΄ ); Θ2=27oC Θ=55oC Θ=27oC Θ2=20oC Αν αναμείξουμε το ΄΄θερμότερο΄΄ νερό του δοχείου πυρέξ με το ΄΄ψυχρότερο΄΄ νερό της λεκάνης πυρέξ: από ποιο σώμα μεταφέρεται θερμότητα;

Συμπέρασμα 2ο Προς τα πού μεταφέρεται η θερμότητα; Συμπέρασμα 2ο Προς τα πού μεταφέρεται η θερμότητα; Η θερμότητα μεταφέρεται ΠΑΝΤΑ από τα σώματα με την μεγαλύτερη θερμοκρασία (΄΄τα θερμότερα΄΄) προς τα σώματα με την μικρότερη θερμοκρασία (΄΄τα ψυχρότερα΄΄).

Τελικά…, μπαίνει κρύο;

Η Θερμοκρασία ενός σώματος έχει σχέση με τις κινήσεις των μορίων του; Μεγάλη θ Μικρή θ Αν τα μικρά σφαιρίδια αναπαριστούν τα μόρια του νερού, η μικρή ή η μεγάλη θερμοκρασία του νερού έχει σχέση με τις κινήσεις των μορίων του;

Η Θερμοκρασία ενός σώματος και η σχέση της… Η Θερμοκρασία ενός σώματος και η σχέση της….με τις κινήσεις των μορίων του. Άνοιξε την προσομοίωση phet ή phet online Τοποθέτησε με το ποντίκι σου το ΄΄χεράκι΄΄ στην μικρότερη θερμοκρασία (cool) και παρατήρησε τις κινήσεις των μορίων του νερού. Στη συνέχεια, σύρε με το ποντίκι σου το ΄΄χεράκι΄΄ προς τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, μέχρι την μέγιστη. Τα μόρια κινούνται γρηγορότερα στις μεγαλύτερες ή στις μικρότερες θερμοκρασίες; Τα μόρια έχουν μεγαλύτερη κινητική ενέργεια: στις μεγαλύτερες ή στις μικρότερες θερμοκρασίες;

Συμπέρασμα 3ο Σχέσεις…. θερμότητας - θερμικής ενέργειας και θερμοκρασίας Η θερμοκρασία ενός σώματος αυξάνεται όταν αυξάνονται οι κινητικές ενέργειες των μορίων του ( δηλαδή η θερμική του ενέργεια). Συνεπώς, η θερμότητα- δηλαδή η ενέργεια που μεταφέρεται σ΄ ένα σώμα, αυξάνει την θερμική του ενέργεια και επομένως την θερμοκρασία του.