Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

2 2.Ορισμός - χαρακτηριστικά
Έννοιες, μεγέθη & αρχές στην ενότητα: ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 6.Aπόδοση Kc 1.Αμφίδρομη αντίδραση 5.Αρχή LeChatelier Χημική ισορροπία 2.Ορισμός - χαρακτηριστικά 4.Παράγοντες που την επηρεάζουν 3.Δυναμική ισορροπία no2n2o4equilV8.html

3 Είναι δύσκολη η διδασκαλία-κατανόηση της ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ;
Οι Finley, Stewart & Yarroch μελέτησαν το επίπεδο δυσκολίας των διαφόρων θεμάτων στη χημεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χημική ισορροπία είναι η πιο δύσκολη ενότητα. Έρευνες των Berquist & Heikkinen έδειξαν ότι: Η Ισορροπία, είναι ένα από τα πιο δύσκολα χημικά θέματα για να διδαχθεί-μαθευτεί …''. Επομένως αναμένεται μια μεγάλη ποικιλία παρανοήσεων εξαιτίας των δυσκολιών στη διδασκαλία και την κατανόησή της.

4 Επισκόπηση των συνηθέστερων παρανοήσεων – εναλλακτικών ιδεών των μαθητών στη ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Οι Tyson, Treagust & Bucat, Banerjee, Power & Hackling & Garnett, μελέτησαν την κατανόηση της χημικής ισορροπίας από τους μαθητές και εντόπισαν τις παρακάτω παρανοήσεις: Δεν μπορεί να αλλάξει η ποσότητα ενός στερεού σε ένα μείγμα ισορροπίας (...) Οι συγκεντρώσεις όλων ουσιών στο μείγμα της αντίδρασης είναι ίσες στη θέση ισορροπίας ''. Μεγάλη τιμή Κc συνεπάγεται μια πολύ γρήγορη αντίδραση (...) Η αύξηση της θερμοκρασίας μιας εξώθερμης αντίδρασης θα μειώσει την ταχύτητα της προς τα δεξιά αντίδρασης.

5 Η αρχή Le Chatelier θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί η Kc.
Η ταχύτητα της προς τα δεξιά αντίδρασης αυξάνεται με το χρόνο από την ανάμειξη των αντιδρώντων μέχρι την αποκατάσταση της ισορροπίας (...) Όταν ένα σύστημα βρίσκεται σε ισορροπία & γίνει μια αλλαγή στις συνθήκες, η ταχύτητα της προς τα δεξιά αντίδρασης αυξάνεται, αλλά η ταχύτητα της προς τα αριστερά αντίδρασης μειώνεται(...) Η ταχύτητα της προς τα δεξιά & της προς τα αριστερά αντίδρασης επηρεάζονται διαφορετικά με την προσθήκη καταλύτη.

6 Οι Berquist & Heikkinen συνόψισαν τις παρανοήσεις των μαθητών σχετικά με χημική ισορροπία:
Η προς τα δεξιά αντίδραση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της αντίστροφης, και προσθήκη περισσότερου αντιδρώντος αλλάζει μόνο τη συγκέντρωση του προϊόντος. Οι μαθητές δείχνουν σύγχυση σχετικά με την έννοια της Kc, αναφέροντας ότι μεταβάλλεται, σε σταθερή θερμοκρασία, ενώ θεωρούν ότι οι αλλαγές στις ποσότητες αντιδρώντων προϊόντων μεταβάλλουν την τιμή της Kc.

7 Χημική ισορροπία = Δυναμική ισορροπία
Άλλα ζητήματα στη χημική ισορροπία Η χημική ισορροπία είναι στατική και όχι δυναμική (« Η αντίδραση ολοκληρώθηκε, δεν θα αντιδράσει τίποτα πλέον, …», 76% των μαθητών) «Η αντίδραση ισορροπίας περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές, ανεξάρτητες αντιδράσεις» (80% των μαθητών, Johnstone, 1977) – Ένα βέλος, μια αντίδραση – δύο βέλη, δύο αντιδράσεις.

8 Χημική ισορροπία = Δυναμική ισορροπία
.

9 Χημική ισορροπία = Δυναμική ισορροπία
Προσομοίωση !

10 Old Chemists Never Die. They just reach equilibrium


Κατέβασμα ppt "Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google