ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πέψη και Απορρόφηση Θρεπτικών Συστατικών
Advertisements

ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Τα δόντια μας.
…ένα ταξίδι που διαρκεί Δημιουργία παρουσίασης
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δομή και λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Από το κύτταρο στον οργανισμό
  Επιμόρφωση REGIO Εκπαιδευτικοί ΠΕ 70: Τσαούση Κατερίνα-Σαουλίδου Χαρά-Βεργόπουλος Βασίλης-Δόμβρος Γιάννης-Κεχαγιάς.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Επιθηλιακός ιστός
Το ταξίδι της τροφής Το πεπτικό μας σύστημα ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΪΜΑΚΗ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
Το πεπτικό σύστημα.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Π Ε Π Τ Ι Κ Ο Σ Υ Σ Τ Η Μ Α 3η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
2.1 Η παραγωγή θρεπτικών ουσιών στα φυτά – Η φωτοσύνθεση
Καραματσούκη Αγγελική
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Τρώτε μια σοκολάτα Προσπαθήστε να φανταστείτε τι πορεία θα ακολουθήσει μέσα στο σώμα σας από την στιγμή που θα δαγκώσετε το πρώτο κομμάτι.
Πεπτικό σύστημα Φυσικά Ε΄ Δημοτικού Άρχισε
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΖΩΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
2.4 Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Π ΕΨΗ ΚΑΙ Α ΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Άντρη Τζιωνή. Γ ΕΝΙΚΑ Οι θρεπτικές ουσίες πρέπει πρώτα να υποστούν πέψη (μηχανική και χημική διάσπαση) για να καταλήξουν.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος 2013
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Το πεπτικό σύστημα Μαρία και Λιλή.
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
Μεταβολικές διαδικασίες
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΗΚΑ, ΕΛΕΝΑ ΚΑΒΑΣΗ, ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΩΤΖΙΟΥ, ΠΑΡΑΣΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΓΙΩΓΡΟΣ.
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Γεια σας είστε έτοιμοι να συμμετέχετε στο quiz της φυσικής;;;
Διατροφή-Διαιτολογία
Τα δόντια μας.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ 9 ΠΕΨΗ ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ/ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ: Ορίζει την σημασία της πέψης και να επεξηγεί τη σημασία της   Απαριθμεί τα μέρη του πεπτικού συστήματος Κατονομάζει τους τρόπους επεξεργασίας των τροφών από το πεπτικό σύστημα Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κάθε μέρος του πεπτικού συστήματος συμβάλλει στην πέψη των τροφών Ορίζει τις έννοιες «απορρόφηση», «αφομοίωση», και περισταλτική κίνηση 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Οι περισσότερες τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος είναι ακατάλληλες για άμεση χρήση από τον οργανισμό γιατί είναι πολύπλοκες, ξένες για το σώμα και περιέχουν άχρηστες ουσίες Το οινόπνευμα και το νερό αποτελούν εξαίρεση γιατί είναι έτοιμα διαλύματα Οι μονοσακχαρίτες και τα άλατα λόγω του μεγέθους τους μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από το λεπτό έντερο στο αίμα Οι τροφές πρέπει να τροποποιούνται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να τις απορροφήσει και να τις αφομοιώσει

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ Πέψη είναι η λειτουργία κατά την οποία οι τροφές μεταβάλλονται από πολύπλοκες σε απλές και από εχθρικές σε φιλικές και χρήσιμες, ώστε να τις χρησιμοποιήσει ο οργανισμός για να κρατηθεί στην ζωή.

ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το πεπτικό σύστημα έχει μήκος 7 – 9 μέτρα και αποτελείται από τα ακόλουθα επτά κύρια σημεία: Το στόμα Τον οισοφάγο Το στομάχι Το δωδεκαδάκτυλο Το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο Το πρωκτό Για να γίνει η πέψη των τροφών είναι απαραίτητα και τα ένζυμα τα οποία βρίσκονται στα διάφορα υγρά που παράγουν οι αδένες.

ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ Στον πεπτικό σωλήνα γίνονται δύο λειτουργίες: Η πέψη των τροφών, η οποία αρχίζει από το στόμα και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο. Η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, η οποία γίνεται στο λεπτό έντερο.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα χρησιμοποιεί δυο ειδών επεξεργασίες για την πέψη των τροφών: Μηχανικές οι οποίες γίνονται: Στο στόμα (από τα δόντια και τη γλώσσα) Στο στομάχι Στο λεπτό έντερο με τις παλμικές κινήσεις Χημικές επεξεργασίες γίνονται με τη βοήθεια των πεπτικών υγρών και παρατηρούνται: Στο δωδεκαδάκτυλο Στο λεπτό έντερο

ΤΟ ΣΤΟΜΑ Είναι το πρώτο μέρος του πεπτικού συστήματος. Με την είσοδο της τροφής σ΄αυτό αρχίζει η πέψη. Οι επεξεργασίες που γίνονται εδώ είναι οι: Μηχανικές που γίνονται από τα δόντια που κομματιάζουν την τροφή με το μάσημα. Η γλώσσα την ανακατεύει με το σάλιο και την κάνει μπουκιά, για να περάσει από τον φάρυγγα στο οισοφάγο (κατάποση). Χημικές που γίνονται από το ένζυμο αμυλάση, που περιέχει το σάλιο, το οποίο είναι προϊόν των σιελογόνων αδένων. Οι αμυλούχες τροφές όταν παραμείνουν στο στόμα παρατεταμένα, με την επίδραση της αμυλάσης παίρνουν γλυκιά γεύση.

Ο ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ Είναι σωλήνας καλυμμένος εσωτερικά με υγρό, το οποίο υποβοηθά την κίνηση της τροφής από το στόμα στο στομάχι. Η μεταφορά αυτή γίνεται με την περισταλτική κίνηση και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, χρόνος που δεν επιτρέπει καμιά αλλαγή στην τροφή Ψυχολογικές ή παθολογικές ενοχλήσεις είναι δυνατό να επηρεάζουν τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να προκαλούν εμετό. Τότε η κατεύθυνση της περισταλτικής κίνησης αλλάζει και είναι γνωστή ως αντιπερίσταλση

ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ Το στομάχι είναι ελαστικός σάκος ο οποίος δέχεται όλη την τροφή. Όπως στο στόμα, η τροφή υποβάλλεται στις δύο επεξεργασίες: Στις μηχανικές κατά τις οποίες οι παλμικές κινήσεις του στομάχου ανακατεύουν την τροφή με τα γαστρικά υγρά και στις χημικές κατά τις οποίες οι αδένες στο εσωτερικό του στομάχου εκκρίνουν τα πιο κάτω γαστρικά υγρά: Υδροχλωρικό οξύ που ρυθμίζει το pH στο στομάχι, που πρέπει να είναι χαμηλό (ξινό περιβάλλον). Νερό Ένζυμα τα οποία επιδρούν στα λίπη (λιπάση) και στις πρωτεΐνες (πεψίνη). Ο χρόνος παραμονής των τροφών στο στομάχι εξαρτάται από τη σύσταση του γεύματος Νερό ½ ώρα Υδατάνθρακες 1-2 ώρες Πρωτεΐνες 2-3 ώρες Λίπη 4-5 ώρες

Ο ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΣ Είναι το χημικό εργαστήρι του πεπτικού συστήματος γιατί σ΄αυτόν γίνονται πολλές χημικές μεταβολές με την επίδραση της χολής και του παγκρεατικού υγρού Η χολή παράγεται στο συκώτι, συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη και χύνεται στο δωδεκαδάκτυλο. Σκοπός της είναι: Να προετοιμάσει τα λίπη να δεκτούν την επίδραση του παγκρεατικού και εντερικού υγρού Να διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών: A,D,E,K. Το παγκρεατικό υγρό, το οποίο παράγεται στο πάγκρεας, περιέχει πέντε ένζυμα, τα οποία επιδρούν στις πρωτεΐνες, στα λίπη και στους υδατάνθρακες

ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ Στο λεπτό έντερο η πέψη ολοκληρώνεται με την επίδραση του εντερικού υγρού. Περιέχει επτά ένζυμα, τα οποία μετατρέπουν: Τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα Τα λίπη και λάδια σε γλυκερίνη και λιπαρά οξέα Τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη Στη συνέχεια αυτά τα χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία απορροφούνται, περνούν δηλαδή στο αίμα και μεταφέρονται σε όλα τα μέρη του σώματος, για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Τα άχρηστα σπρώχνονται στο παχύ έντερο.

ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ Το παχύ έντερο έχει σχήμα πετάλου και σ΄αυτό συγκεντρώνονται όλα τα κατάλοιπα της πέψης όπως τις φυτικές ίνες, το νερό, τα κατεστραμμένα κύτταρα, τα πεπτικά υγρά κ.α. Αυτά παραμένουν στο παχύ έντερο για 12 περίπου ώρες, μέρος από το νερό απορροφάται, ενώ η υπόλοιπη μάζα (κόπρανα και περιττώματα) αποβάλλεται με την περισταλτική κίνηση από τον πρωκτό.