ΕΛΛΑΔΑ Η Ελλάδα ή Ελλάς (πολυτονικά: Ἑλλάς, επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία), είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γερμανία Μαρίλια Διόλα.
Advertisements

Ενότητα 1 ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Μαθήματα
ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΦιλανδIα Μαρία Ιωσήφ.
Παραδοσιακοί Χοροί της Μακεδονίας
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Ευρώπη Ελλάδα Ρωσία Γαλλία Γερμανία Αυστρία Αγγλία Ιταλία Κύπρος
Βασίλης Σωτηρακόπουλος Χρήστος Τομαράς  Η Ελλάδα έχει πρωτεύουσα την Αθήνα που εκεί υπάρχει η ακρόπολη που είναι χτισμένος ο Παρθενώνας.  Η Ελλάδα.
Τουρκία και Κωσταντινούπολη
ΑΝΝΑ ΤΖΙΓΑΝΗ/ΓΚΡΕΤΑ ΜΠΕΝΙΑ /ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΟΥ Μαθήτριες του ΣΤ2
Τι θα γνωρίσουμε στην ιστορία της Δ΄ Τάξης
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης
MENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΡΟΚΟ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΧΩΡΕΣ
ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ
Κάνε κλικ στη χώρα που σε ενδιαφέρει…
Το κλίμα της Ευρώπης.
Μεσόγειος θάλασσα μια κλειστή θάλασσα.
ΜENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΑΛΛΙΑ ΒΟΣΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Λίγα λόγια για τη Αγγλία Πρωτεύουσα νόμισμα κλπ. Εικόνες Επομένη χωρά
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
Χώρες της Ευρώπης Μαρία Μπαλωμένου Γ’3.
MENU ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ ΒΟΣΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ
Γιάννης Βαρής Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΚΥΠΡΟΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΙΛ
Παγκόσμιος Χάρτης.
Οι Βαλκανικές χώρες.
Μεσογειακή Βλάστηση.
25η Μαρτίου.
Χώρες Δανάη Σαρναζίδου.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ Αντώνης Μπασάκης Ε’
MENU ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
Το κλίμα της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Γεωγραφικά Στοιχεία ● Έκταση: km² ● Πρωτεύουσα: Σόφια ● Πληθυσμός: ● Γλώσσες: Βουλγαρική, Τουρκική, Τσιγγάνικη και άλλες.
Ημερίδης Άγγελος Μπαχλιτζανάκης Γιώργος Μωυσιάδου Χριστίνα Σταφυλίδου Σοφία.
MENU ΙΤΑΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΛΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ
Αγγλία.
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
Βουλγαρια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖ. ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Από την μαθήτρια Έλενα Σωκράτους
Το κλίμα.
ΗΠΑ.
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
Με τη γεωγραφική θέση προσδιορίζουμε ακριβώς που είναι η Αλεξανδρούπολη. Από τη σχετική θέση της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα παίρνουμε και άλλες.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής
Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
Παρουσίαση: «ονοματεπώνυμο σπουδαστών»
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
MENU ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ TIRANA ΑΘΗΝΑ.
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΜΑΘΗΜΑ 14 Η Μεσόγειος θάλασσα
Μεσόγειος θάλασσα μια κλειστή θάλασσα.
Κολομβία Η Κολομβία είναι χώρα που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της Λατινικής Αμερικής, με έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1.
Παράγοντες που επηρεάζουν το ΚΛΙΜΑ της Ευρώπης
-MENU- Χώρες Μεσογείου Μάλτα Ισπανία Γαλλία Ελλάδα Ιταλία.
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
ΓΕΡΜΑΝΙΑ DEUTSCHLAND.
ΑΥΣΤΡΙΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΛΛΑΔΑ Η Ελλάδα ή Ελλάς (πολυτονικά: Ἑλλάς, επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία), είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης καταλαμβάνει την 97η θέση, ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Πρωτεύουσα της Ελλάδας και μεγαλύτερη πόλη είναι η Αθήνα. Συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Αλβανία, στα βόρεια με τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) και στα βορειοανατολικά με την Τουρκία. Βρέχεται στα ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος, στα δυτικά από το Ιόνιο και νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η Ελλάδα αποτελείται από ένα μεγάλο ηπειρωτικό τμήμα, το νότιο άκρο των Βαλκανίων, το οποίο ενώνεται με την πρώην ηπειρωτική Πελοπόννησο με τον Ισθμό της Κορίνθου, αφού η Πελοπόννησος μετά την κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου είναι στην πραγματικότητα νησί. Η χώρα περικλείεται από το Ιόνιο, το Αιγαίο, το Λιβυκό Πέλαγος και το Λύκιο Πέλαγος. Το Αιγαίο περιέχει πολυάριθμα νησιά, ανάμεσά τους την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ενώ νότια βρίσκεται η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου Γεωγραφικά η Ελλάδα διαιρείται σε 9 διαμερίσματα, τα οποία χωρίζονται σε 51 νομούς.

ΚΛΙΜΑ Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το μεσογειακό τύπο του εύκρατου κλίματος και έχει ήπιους υγρούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια. Οι θερμοκρασίες είναι σπάνια υπερβολικές στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις κλειστές εσωτερικές πεδιάδες και στα υψίπεδα της χώρας παρατηρούνται τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά εύρη -τόσο ετήσια όσο και ημερήσια. Οι χιονοπτώσεις είναι κοινές στα ορεινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου (στη βόρεια Ελλάδα, τέλη Οκτωβρίου κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη χώρα), ενώ στις πεδινές περιοχές χιονίζει κυρίως από το Δεκέμβριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Έχει χιονίσει, πάντως, ακόμα και κατά μήνα Μάιο στη Φλώρινα. Στις παραθαλάσσιες περιοχές των νησιωτικών περιοχών οι χιονοπτώσεις συμβαίνουν σπανιότερα και δεν αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του κλίματος. Οι καύσωνες επηρεάζουν κυρίως τις πεδινές περιοχές και είναι συχνότεροι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σπάνια, πάντως, διαρκούν περισσότερες από 3 ημέρες.

ΙΣΤΟΡΙΑ Η Ελληνική ιστορία είναι η ιστορία των Ελληνικών φύλων και πολιτισμού, από την εμφάνισή τους έως σήμερα. Παρ' όλο το ότι ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ελλάδα αναγνωρίσθηκε μόλις το 1828, η Ελληνική ιστορία εκτείνεται πέρα από τα γεωγραφικά όρια του σημερινού κράτους και σε μακριά περίοδο αιώνων προς το παρελθόν. Σε γενικές γραμμές η Ελληνική ιστορία χωρίζεται στις εξής περιόδους, συνήθως χωρίς σαφή όρια ανάμεσά τους: Μινωικός πολιτισμός (πριν το 3000 π.Χ.-1420 π.Χ.) Αιγαιακός πολιτισμός (πριν το 1600 π.Χ.) Μυκηναϊκός πολιτισμός (περίπου 1600-1100 π.Χ.) Σκοτεινοί αιώνες ή Γεωμετρική Εποχή (1100-800 π.Χ.) Αρχαϊκή εποχή (περίπου 800 π.Χ.-περίπου 500 π.Χ.) Κλασική εποχή (περίπου 500 π.Χ.-323 π.Χ.) Ελληνιστική περίοδος (323-146 π.Χ.) Ρωμαϊκή περίοδος (146 π.Χ.-330 μ.Χ.) Βυζαντινή περίοδος (330-1453) Οθωμανική περίοδος (1453-1821) Νεότερη ή σύγχρονη Ελλάδα (1821-)

Σύνταγμα και οργάνωση των εξουσιών Το Σύνταγμα του 1975 περιέχει εκτενείς εγγυήσεις των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του πολίτη, που ενισχύθηκαν περαιτέρω με την αναθεώρηση του 2001. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την αναθεώρηση αυτή κατοχυρώθηκαν, για πρώτη φορά συνταγματικά, πέντε ανεξάρτητες αρχές, οι τρεις των οποίων (Συνήγορος του Πολίτη, Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) είναι ταγμένες στην προστασία και διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η Έκθεση για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες, που συντάσσει κάθε έτος το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει για την Ελλάδα (2007): «Η κυβέρνηση δεν τηρεί στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες. Περίπου 97% των πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνορθόδοξοι. Το υπόλοιπο 3% του πληθυσμού αποτελείται από Ορθόδοξους Παλαιοημερολογίτες, Μουσουλμάνους, Αλώβητες Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, οπαδούς της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι), Σαϊεντολόγους, Εβραίους, Μπαχάι, μέλη του Χάρε Κρίσνα, και οπαδούς αρχαίων ελληνικών πολυθεϊστικών θρησκειών.

Πήραν μέρος σε αυτήν την εργασία Πολύχρονης Παπαδόπουλος Αντώνης Παπαδόπουλος Τάξη Β3