Αναλύοντας τη Δημοκρατία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Advertisements

Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Τα πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
Ελέυθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου
6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας Α΄ τάξη - ερευνητική εργασία Σχ
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Η αμερικανικη επαναςταςη
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΣΤ’2 ΤΑΞΗ. ΔΙΚΑΣΤ ΙΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕ ΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕ ΣΤΚΗ.
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ
Τα Αρχαία Πολιτεύματα της Αρχαία Ελλάδας
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Με ποιoύς τρόπους ασκείται η εξουσία; 3.1. Εξουσία και πολιτική εξουσία Εξουσία είναι συνυφασμένη με τις Ανθρώπινες σχέσεις Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί.
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΜΑΡΙΑ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Και ανθρώπινα δικαιώματα
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
6.1. Δικαιώματα και υποχρεώσεις
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Τα Πολιτεύματα Στην Αρχαία Ελλάδα
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ 1)Σημαντική αύξηση του πληθυσμού 2)Αγροτική επανάσταση Δημιουργία μεγάλων αγροκτημάτων Νέες μέθοδοι καλλιέργειας Χρήση.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Αγγλικές αποικίες στην Αμερική : 13 αμερικανικές αποικίες υπό αγγλικό έλεγχο.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι νέες πολιτικές έννοιες
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού στον κόσμο μας
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!!! Είναι δικαίωμά μου;
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
Ανθρώπινα δικαιώματα.
1ο ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ Σχ. Έτος
Ομαδα: …? (Β2) Μαριάννα Αδαμάκη Δήμητρα Ζιώγα Γιώργος Κόκκινος
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τα Πολιτευματα Στην Αρχαϊκη Ελλαδα
Ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα 19ος & 20ος αιώνας
Το δημοκρατικό πολίτευμα σταθεροποιείται
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Χαλούλος Παναγιώτης, Απρ. 2005
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αναλύοντας τη Δημοκρατία Αναλύοντας τη Δημοκρατία Ένα Project από τη Β’ Λυκείου.

ΓΙΑΝΝΛΑΡΗ ΠΕΤΡΙΚΑ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΜΚΑ ΕΣΤΙΝ ΝΤΙΝΕ ΠΑΣΧΑΛΗΣ special εκλεκτοί ΓΙΑΝΝΛΑΡΗ ΠΕΤΡΙΚΑ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΜΚΑ ΕΣΤΙΝ ΝΤΙΝΕ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η Εκκλησία του Δήμου που στην αρχή αποτελείτο από στρατηγούς και αργότερα από όλους τους πολίτες. Ελευθερία στην πόλης-κράτους ήταν η ελευθερία της πόλης και όχι, όπως σήμερα, του ατόμου. Αυτονομία ήταν όταν όλοι οι πολίτες ψήφιζαν για τους νόμους του κράτους. Η δημοκρατία στην εποχή του Περικλή βρισκόταν στο απόγειό της.

πεφωτισμένοι ΒΑΒΛΑ ΧΡΥΣΑ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΙΛΙΝΚΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ «Η γυναίκα έχει δικαίωμα να ανεβαίνει στο ικρίωμα, πρέπει λοιπόν να έχει και το δικαίωμα να ανεβαίνει στο βήμα.» Ολυμπία ντε Γκουζ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ John Locke: Απ’ τους σημαντικότερους προδρόμους του διαφωτισμού.   Montesquieu: Στο βιβλίο του «Το πνεύμα των νόμων» διατυπώνει τη θεωρία της διάκρισης των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Rousseau: Στο έργο του «κοινωνικό συμβόλαιο» υπερασπίζεται την ελευθερία του ανθρώπου. Δέχεται ως κυρίαρχη μόνο τη γενική βούληση. Αμερικάνικη επανάσταση: θεσπίστηκε το σύνταγμα. Ισχύει μέχρι και σήμερα. Στηρίζεται στην αρχή διάκρισης των εξουσιών. Γαλλική επανάσταση: Καταργήθηκε η μοναρχία. Εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία. Διαμορφώθηκαν τρεις ιδεολογικές τάσεις: η δεξιά, η αριστερά και το κέντρο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου: ελεύθεροι πολιορκημένοι ΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΛΚΗΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΤΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου: Η εξουσία πηγάζει από τον λαό, Ασκείται από το λαό και Υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Τα συστατικά στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ελευθερία και η ισότητα.

ΕΙΔΗ: Άμεση ή συμμετοχική Δημοκρατία Αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική Δημοκρατία Αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι και το πολίτευμα της Ελλάδας Η αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχει τρεις μορφές: Βασιλευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία Προεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Είναι έμφυτα και χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε ως ανθρώπινα όντα. Μας επιτρέπουν να αναπτυχθούμε πλήρως και να ικανοποιήσουμε τις πνευματικές και άλλες ανάγκες μας. Η αποστέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τραγωδία και δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής.

Προστατεύουν όσους βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  Αποχή του κράτους. Προστατεύουν την ιδιωτική ζωή από την κρατική εξουσία. Προστατεύουν όσους βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Περιορισμοί τριών ειδών: από το σύνταγμα, από το νομοθέτη, από πραγματικές καταστάσεις. Δικαίωμα στη: ζωή, τιμή, ελευθερία, προσωπικότητα, συνάθροιση, γνώμη –τύπος, εργασία, απεργία, ισότητα.

Είναι: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Εκλέγειν, Εκλέγεσθαι, Ίδρυση/συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα, Δικαίωμα διορισμού, Ένορκος στα δικαστήρια. Τον 19ο αιώνα τα πολιτικά δικαιώματα είχαν όσοι είχαν μεγάλη ιδιοκτησία. Στην Ελλάδα το δικαίωμα ψήφου το έχουν όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή θρησκείας.

Κοινωνικά Δικαιώματα Αναπτύχθηκαν κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον 20ο αιώνα. Είναι παροχές του κράτους και είναι κυρίως οικονομικής μορφής. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην: Παιδεία Εργασία Οικογένεια Μητρότητα Παιδική ηλικία Είναι τα τελευταία που αναπτύχθηκαν και τα πρώτα που περικόπτονται. Με βάση αυτά, το Κράτος είναι κράτος πρόνοιας ή κοινωνικό.

της προσωπικής ασφάλειας, της αξιοπρέπειας. Το Κύμα Τα δικαιώματα που καταλύθηκαν στην ταινία είναι: Το δικαίωμα: της ισότητας, της ελευθερίας, της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ασφάλειας, της αξιοπρέπειας.

Όπως επίσης και τα άρθρα 9, 12, 19, 20 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσα από τα οποία: Άρθρο 9. Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα. Άρθρο 12. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. Καθένας έχει το δικαίωμα να προστατευτεί από τον νόμο από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.

Άρθρο 19. Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης που σημαίνει το δικαίωμα να µην υφίστανται δυσµενείς συνέπειες για τις γνώµες του και το δικαίωµα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, µε οποιοδήποτε µέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσµο. Άρθρο 20. Καθένας έχει το δικαίωμα να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα και για ειρηνικούς σκοπούς. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμετέχει σε ορισμένο σωματείο