Οπτικές Ίνες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οπτικές ίνες-Καλώδια οπτικών ινών
Advertisements

Lambda-Sat Διαστημικές αποστολές 12 Γυμνάσιο Αχαρνών Γραπτή εργασία:
Κεφάλαιο 4 Επικοινωνία δεδομένων και δίκτυα Η/Υ
Εξοπλισμός Ήχου & Εικόνας
Επικοινωνιες-δικτυα-διαδικτυο-ιστοσελιδεσ
Αρχές Επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Οπτικά Δίκτυα - Ι Γενικά.
Οι Η/Υ στον κινηματογράφο
Οπτικές ίνες “Fibreoptic”
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΕΦ 17 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΗΧΟ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ
2.4 Επίδραση Μέσου Μετάδοσης
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Οπτικες ινες και ενδοσκοπιο
3.1.1 Ενσύρματα μέσα μετάδοσης
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17
Δίκτυα Υπολογιστών Ι Δρ. Ηλίας Σαράφης.
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ.
Οπτικές Ίνες Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, με διάμετρο μικρότερη των 8μm όπου από μέσα τους, μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα,
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Μέσα Μετάδοσης Μάθημα: Επικοινωνίες & Δίκτυα Η/Υ
Ερωτήσεις Σχολικού Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα.
Μέσα μετάδοσης σημάτων
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Βαλασωτήρη Νικολίνα, Γεωργόπουλος Σπύρος, Ζιάκα Δήμητρα, Καρνάρης Αντώνης.
Επιλογή Μέσου Μετάδοσης
Πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Οπτικές ίνες Οι οπτικές ίνες άρχισαν να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας. Χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σήμερα στις επικοινωνίες και σε διαφόρων.
Επιμέλεια Κωστούλας Γεώργιος Κανδρέλης Σταύρος Νάστος Αλέξανδρος.
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
9. ΦΑΚΟΙ & ΟΠΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.
Παραγωγή και διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
Δίκτυα & Επικοινωνία Κεφάλαιο 12.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
Τύποι Καλωδίων Καλώδια Συνεστραμμένων ζευγών
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Μετάδοση Δεδομένων CD/DVD Σκληρός Δίσκος Ποντίκι Modem Η/Υ
Οπτικές Ίνες Οι οπτικές ίνες είναι λεπτά νήματα τα οποία κατασκευάζονται από γυαλί ή από πλαστικό .Το σχήμα τους είναι κυλινδρικό και η διάμετρος τους.
Οπτικές Επικοινωνίες Μαρινάκης Ιωάννης (2009)
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
VIDEO 1.
Εφαρμογές Πληροφορικής Β’ & Γ’ Λυκείου Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Οπτικές Ίνες Κονίδης Στράτης Κολοβού Σταματίνα Κούρο Χριστίνα
Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
ΗΜΥ 007 – Τεχνολογία Πληροφορίας Διάλεξη 3 Βασικές αρχές αναπαράστασης πληροφορίας με δυαδικά ψηφία TΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.
Οπτικές Ίνες Ελένη Κορομβόκη – Παρασκευή Μυλωνάκου
2 ο Γυμνάσιο Σπάρτης Τμήμα : Γ’3.  Οι οπτικές ίνες αντικαθιστούν σταδιακά τα καλώδια και το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δίνει την θέση του στις φωτεινές.
Εφαρμογές Πληροφορικής Β’ & Γ’ Λυκείου
Εργασία στη Χημεία για την Γ' Γυμνασίου
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ-ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ Παπαδημητρίου Παναγιώτης Σαραντόπουλος Γιώργος
ΟΘΟΝΕΣ ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΕΡΑΣ Β1/ΒΠ 2013.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ ΕΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΥ ΓΙΩΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14
ΥΛΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Ο.Τ.Ε. Έχετε αναλογιστεί ποτέ τον ρόλο του Ο.Τ.Ε στην ζωή μας; Πόσο εξαρτιόμαστε από αυτόν; Σκεφτείτε αν κάποια μέρα ξυπνούσαμε.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ.
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
ΚΑΦΑΟ, υπαίθριες καμπίνες του ΟΤΕ
DVD Player Δεν έχει περάσει τόσος πολύς καιρός από τότε που οι κασέτες VHS κυριαρχούσαν στην αγορά οικιακών συσκευών αναπαραγωγής βίντεο, αλλά τώρα, έχουν.
Σπουδάστρια: Καρυοφυλλάκη Μαριάνθη Επιβλέπων: Αναστάσιος Πολίτης, Κωνσταντίνος Χειλάς Ανάπτυξη και συγγραφή εργαστηριακών ασκήσεων για το όργανο μετρήσεων.
Κεφάλαιο 6 Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Εισαγωγικά. Κατηγορίες Δικτύων Με βάση τη γεωγραφική περιοχή –Τοπικά Δίκτυα (LAN) –Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN)
XDSL Δίκτυα ΙΙ Ενότητα 6.8. Τι σημαίνει DSL Η τελευταία και αρκετά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ταχύτητας του τοπικού βρόγχου είναι μια τεχνολογία.
Τηλέφωνο. Τέλος ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΙΚΟΣ ΛΑΣΚΑΚΗΣ Βιογραφεία Το πρώτο τηλέφωνο εφευρέθηκε από τον Alexander Graham Bell το 1876 (Reuters) Το τηλέφωνο είναι μία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Τεχνολογίες ψηφιακής συνδρομητικής γραμμής xDSL
ΗΜΥ 007 – Τεχνολογία Πληροφορίας Διάλεξη 3
Το πυρίτιο Ιδιότητες και χρήσεις.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Οπτικές Ίνες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οπτικές Ίνες

Εισαγωγή Όπως είναι γνωστό, τα καλώδια κατασκευάζονται από χαλκό ή κράματά του. Όμως ο χαλκός παράγεται σε λίγες μόνο χώρες του κόσμου. Έτσι οι υπόλοιπες xώρες είναι εξαρτημένες από αυτές που τον παράγουν. Οι ερευνητές ωθήθηκαν στο να προτείνουν πιο συμφέρουσες εναλλακτικές λύσεις παρακινούμενοι και από την προσπάθεια απεξάρτησης από τις χώρες παραγωγής χαλκού και από την προσπάθεια αποτροπής υποκλοπών στις τηλεπικοινωνίες καθώς και μεταφοράς μεγαλύτερου “όγκο” πληροφοριών. Έτσι οδηγηθήκαμε στην κατασκευή των οπτικών ινών. 

Τι είναι οι οπτικές ίνες και πως λειτουργούν Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτές κυλινδρικές ίνες γυαλιού ή πλαστικού με διάμετρο κάτω των 8μm (δηλαδή πιο λεπτές από μια τρίχα). Είναι διαφανείς και εύκαμπτες. Κατασκευάζονται από εξαιρετικά καθαρό γυαλί, με τρόπο ώστε να αντανακλούν το φως προς τον άξονά τους – να το κρατούν στο εσωτερικό τους. Έτσι ,οι δέσμες φωτός μεταδίδονται εύκολα και γρήγορα. Με τις ακτίνες λέιζερ, ένα σήμα μπορεί να μεταδοθεί δια μέσου οπτικών ινών σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 χλμ. Χωρίς ενδιάμεση ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ότι οι οπτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικές από τα χάλκινα καλώδια. Με ένα μόνο ζεύγος οπτικών ινών μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις

Οι εφαρμογές τους Οι οπτικές ίνες βρίσκουν πάρα πολλές εφαρμογές. Η πιο σημαντική εφαρμογή των οπτικών ινών αφορά τις τηλεπικοινωνίες. Ίσως όλοι μας έχουμε ακούσει για την χρήση των οπτικών ινών στις ψηφιακές (digital)τηλεπικοινωνίες. Η χρήση τους έφερε την επανάσταση στο χώρο αυτό για τους λόγους που αναφέρουμε παρακάτω: Με την βοήθεια μιας ίνας μπορούμε να μεταφέρουμε ταυτόχρονα και χωρίς παρεμβολές χιλιάδες τηλεφωνήματα, δεκάδες εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών και μεγάλο αριθμό δεδομένων υπολογιστών. Οι διαστάσεις των καλωδίων των οπτικών ινών και το βάρος τους είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα του χαλκού. Για παράδειγμα, ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να αντικαταστήσει χάλκινο καλώδιο δεκαπλάσιας, περίπου, διαμέτρου και τριάντα φορές, περίπου, μεγαλύτερου βάρους. Κατά τη μεταφορά των πληροφοριών δεν έχουμε παράσιτα. Είναι πολύ δύσκολη η υποκλοπή (τοποθέτηση “κοριών” ) ή η συνακρόαση. Δεν χρειάζονται γείωση. Μπορούν να παραχθούν από κάθε χώρα με συνέπεια την απεξάρτησή της από χώρες που παράγουν χαλκό. Έτσι επιτυγχάνεται και τεχνολογική διάχυση. Στην Ελλάδα υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής οπτικών ινών, δηλαδή επεξεργασίας του διοξειδίου του πυριτίου, με πρώτη ύλη την άμμο. Στην Ελλάδα ο ΟΤΕ έχει αντικαταστήσει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μέρος του παλιού δικτύου του με δίκτυο οπτικών ινών.