Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
το αμπέλι 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου Δ΄ Τάξη
Advertisements

Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας μ.)
ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία και ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική
ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΙΛΑΝΑΚΗ ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΥ
Να σκέπτεσαι και... να ενεργείς Η διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών δεν έγκειται στην ηλικία της χώρας.
2o ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΧΟΡΟΣ ΤΣΑΜΙΚΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΜΕΑΣ Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Μαύρη Κορινθιακή σταφίδα.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΛΕΥΚΑ ΠΕΤΡΗΕΣΣΑ ΜΑΚΡΥ ΛΙΘΑΡΙ ( σαββατιανό – ροδίτης )
Η Σάμος διαθέτει πολλά αξιοθέατα για τον επισκέπτη της, αυτό οφείλεται τόσο στην μεγάλη ιστορία της όσο και  στης φυσικές ομορφιές της. ΣΑΜΟΣ.
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Χαράλαμπος Αποστολόπουλος
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.  E.R.P μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών.
Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα:
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ- Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα
ΚΡΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Μαρία Κρόκου Σοφία Κότσαρη Δήμητρα Γιαγκίνη.
ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Ανδρέας - Χρήστος - Παναγιώτης-Βαγγέλης
EXTREME SPORTS. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ RAFTING ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ.
“STELVIN®: Το πώμα που σφραγίζει τον πλούτο του κρασιού.”
Η Σ ΥΜΒΟΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ Η επίδραση της καλλιέργειας της αμπέλου στο περιβάλλον.
Νίκος & Λίνα ΠΑΤΡΑ Ιστορία Το 1859 ο Γουσταύος Κλάους, αντιπρόσωπος της εταιρείας Φελς και Σια, προβαίνει στην αγορά μιας έκτασης 60 στρεμμάτων στα 500.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Ιθάκη Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ Ο Δαρβίνος γεννήθηκε στην Αγγλία το 1809, έτος δημοσίευσης της εργασίας του Λαμάρκ Αν και ως μαθητής ενδιαφερόταν για τη μελέτη.
4. Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Σαβάνες Σαβάνες.
Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
Βεζούβιος Εργασία στην Γεωγραφία των μαθητών : Χρήστος Πανδής
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
Αυτόχθονες πληθυσμοί Μενεξιά Στ1..
Το πρόγραμμα «Ο Ιλυρρικός λαός από το χθες στο σήμερα» Μας έδωσε την ευκαιρία να…
Διδασκαλία Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ MSc Βιολόγος.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Click to add Text ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΤΑ Μαρία Νικολέτα Αρετή.
5 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
Έρευνα, Καινοτομία, Τεχνολογική Ανάπτυξη & Έρευνα, Καινοτομία, Τεχνολογική Ανάπτυξη & Εξωστρέφεια στην Αγροδιατροφή Δρ. Κ. Γρηγοριάδου Γεωπόνος - Βιοτεχνολόγος,
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Το Αμπέλι και το Κρασί στην Ερμιονίδα Τάξη Α΄ Γενικού Λυκείου Ερμιόνης Σχολικό Έτος:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Οι παραδόσεις μας έχουν άμεση σχέση με τη χριστιανική θρησκεία, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά παγανιστικές.
Επιτραπέζιο σταφύλι ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ.
6ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Μαριάντζελα Μάθημα Πληροφορικής Ταξη Δ’
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Πώς φτιάχνουμε το κρασί στον Κάτω Όλυμπο. Γνωριμία με τον τοπικό και γειτονικούς αμπελώνες.
 Τα Αρωματικά Φυτά αποτελούν μια σπουδαία παράδοση για την Κρήτη.  Βοτανολογικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι το νησί έχει από τα πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα.
ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄τάξης Σχολ. Έτος: Θέμα: ‘Τοπικά προϊόντα της περιοχής μας: σίτος, οίνος, έλαιον – τα τρία αγαθά της γης’ Υπεύθυνη.
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
5ο εργαστήριο: Πορτοκαλοειδή
5ο εργαστήριο: Πορτοκαλοειδή
Οι Έλληνες δημιουργούν αποικίες
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Μάθημα 14: Η Μεσόγειος.
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ - ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΕΙΔΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου Μέσα από το μάθημα της ερευνητικής εργασίας μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την καταγωγή και τις ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο. Ασχοληθήκαμε με την καταγωγή, και της βασικότερες Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά κρασιά, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά της Γαλλίας και της Ιταλίας, αντιθέτως ορισμένα από αυτά κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως, διότι ευνοούνται από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές μας συνθήκες. Παρακάτω αναφέρουμε την καταγωγή και την ιστορία της αμπέλου.

Η Καταγωγή της Αμπέλου Η άμπελος προήλθε από την άγρια μορφή (Vitis vinifera), πατρίδα της οποίας είναι οι πλαγιές του Καυκάσου.Όταν άρχισαν οι μεταναστεύσεις των λαών που κατοικούσαν νοτίως του Καυκάσου επεκτάθηκε η άμπελος και προς τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου όπου μέσα από την θρησκεία και την τέχνη διαμορφώθηκε ο μεγάλος ιστορικός της κύκλος, που αρχίζει από την ομηρική εποχή και φθάνει ως της μέρες μας. Οι αρχαιολογικές έρευνες απέδειξαν ότι ο οίνος ήταν γνωστός στην ανατολική Μεσόγειο και στον Ελλαδικό χώρο το αργότερο μέχρι το 2000 π.Χ Παρακάτω αναγράφονται οι βασικότερες ποικιλίες σταφυλιών μέσα στον Ελλαδικό χώρο.

Αγιωργίτικο Η ποικιλία αγιωργίτικο (γνωστή σαν Νεμέας) είναι μια απο τις εκλεκτές και τις πιο πλούσιες σε χρώμα Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Είναι εξαιρετικά παραγωγικό. Παρουσιάζει όμως κάποιες ευαισθησίες στην ξηρασία και στον παγετό

Μοσχοφίλερο Η ποικιλία αυτή είναι μια από της πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην αμπελοκαλλιέργεια. Έχει υποστεί πολλές μεταλλάξεις ως προς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της όπως είναι το χρώμα των ρογών, ο χρόνος ωρίμανσης η αρωματική γεύση, η περιεκτικότητα σε διάφορα συστατικά κ.α

Ασύρτικο Η ποικιλία είναι ευαίσθητη στον άνεμο καλλιεργείται κυριολεκτικά υπό τη γη, με το χαρακτηριστικό κλάδεμα της γραφικής καλαθιάς. Είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στα ξηροθερμικά περιβάλλοντα. Θεωρείται απο ποιοτική οινοποιητική άποψη σαν η καλύτερη Ελληνική λευκή ποικιλία.

Μαυροδάφνη Ποικιλία μέτριας ζωηρότητας, φυτό γόνιμο, παραγωγικό αλλά ευαίσθητο στην ξηρασία. Όταν καλλιεργείται σωστά, στο κατάλληλο εδαφολογικό περιβάλλον, δίνει κρασιά ξηρά, υψηλόβαθμα, μέτρια οξύτητας, με καλό χρώμα όπως και θαυμάσια γλυκά κρασιά.

ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ Είναι φυτό με κορμό πολύ ισχυρό και μεγάλου μήκους και με παχιές κληματόβεργες. γλυκιά, εύγευστη. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Είναι ποικιλία πολύ παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες και απαιτεί μακρύ κλάδεμα, γιατί οι τρείς πρώτοι κόμβοι της κληματόβεργας είναι άγονοι.

ΡΟΜΠΟΛA Η Ρομπόλα είναι μία από τις πλέον ευγενείς ελληνικές λευκές ποικιλίες με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ).Το σταφύλι, υπόξανθο με στρογγυλή, λεπτόφλουδη ρώγα, αγαπάει τα φτωχά, πετρώδη εδάφη, γι' αυτό και απαντάται στα ημιορεινά και ορεινά μέρη του νησιού, που αποτελούν τη Ζώνη Ρομπόλας Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ.

Μαλαγουζιά Η ποικιλία Μαλαγουζιά δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας και πολύ αρωματικά.