Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Advertisements

αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΤΠΕ και γραμματισμός Επιμέλεια παρουσίασης: Νότα Σεφερλή.
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Dr. ΜΗΤΣΙΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
EPICT-ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ EPICT-esperides EUROPEAN PEDAGOGICAL INFORMATION AND COMPUTER TECHNOLOGIES ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Σημαντικοί άξονες του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ02)
… ένα σχολείο για όλους… μαθητές, γονείς, κοινότητα Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Περιφερειακή Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 8 η Θεματική ενότητα Το γλωσσικό μάθημα με βάση την κοινωνιογλωσσολογία Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη : από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα Δημήτριος Καλαϊτζίδης Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Σχολικής.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
John Dewey
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Η ταυτότητα και η δράση του Εκπαιδευτικού οργανισμού Φωτόγραμμα
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Βιολογία Γυμνασίου.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Εκπαιδευτική Εκδήλωση Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου
Άξονες σχολιασμού συνέντευξης
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
«Τάξη» έξω από την «τάξη»…
Οργάνωση της Εκπαίδευσης σε Προγράμματα δραστηριοτήτων
Κυκλοφοριακή Αγωγή Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το σχολείο μας (Ειδικό Κωφών & βαρήκοων Ιωαννίνων), καθώς και το Ειδικό Τυφλών Ιωαννίνων.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
Διδασκαλία με την μέθοδο project
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;

Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι πάντα κατανοητή η διαφορά ανάμεσα σε μια πολιτιστική εκδήλωση και ένα ΠΠ. Η διαφοροποίηση του ΠΠ από την Εκδήλωση έγκειται στο ότι το πρώτο έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 μηνών, είναι έρευνα και πράξη μαζί, έχει στοχοθεσία, στηρίζεται σε ένα παιδαγωγικό σχεδιασμό, μια μεθοδολογία και ένα χρονικό οργανόγραμμα από την ομάδα. Ενώ η Εκδήλωση είναι μια πρακτική κυρίως δραστηριότητα, που προετοιμάζεται μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από τους μαθητές και έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. (Κάποιες φορές αποτελεί μέρος ή απόληξη ενός ΠΠ)

Το κατ’ εξοχήν κοινό σημείο όλων των ΠΠ είναι η δουλειά σε ομάδες που σημαίνει έμφαση σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη δυναμική της ομάδας και άσκηση των μαθητών σε συναινετικές και δημοκρατικές διαδικασίες συνύπαρξης. Κοινοί στόχοι όλων των προγραμμάτων – είτε πρόκειται για θεατρική παράσταση, είτε για θεατρικό εργαστήρι, για αφιέρωμα κλπ. – είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα πολιτισμού, η διαμόρφωση στάσης απέναντι σε προβλήματα της εποχής μας και η ενεργή συμμετοχή τους για την αντιμετώπισή τους, η ανάπτυξη δεξιοτήτων κλπ.

Κοινό σημείο όλων των κατηγοριών των ΠΠ είναι πως δεν είναι μαθήματα αλλά αγωγές, Αυτό συνεπάγεται μια άλλη προσέγγιση και μεθοδολογία όπως: Μέθοδος Επίλυσης Προβλήματος, Μελέτη Πεδίου, Μέθοδος Project, Ανθρωποκεντρική, Ομαδοσυνεργατική Μάθηση, Διάφορα Παιχνίδια, Ρόλοι κ.α. Το ότι τα ΠΠ είναι προαιρετικά και πραγματοποιούνται στο περιθώριο του αναλυτικού προγράμματος δεν σημαίνει ότι βρίσκονται εκεί για να συμπληρώνουν τα κενά του. Έχουν αυτόνομη αξία, γιατί εισάγουν μια διαφορετική οπτική στη θεώρηση του μαθητή, του εκπαιδευτικού και του Σχολείου.

μαθητήςΟ μαθητής συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείων ως δέκτης και ως πομπός στη συνέχεια, επισκέπτεται χώρους πολιτισμού, προσωπικότητες κλπ, παρουσιάζει με την ομάδα του μέρος του προγράμματος και τέλος αξιολογεί όσα έγιναν. Ο εκπαιδευτικόςρόλο συντονιστήσύμβουλουεμψυχωτή κύριο μαθητές.Ο εκπαιδευτικός παίζει ένα διακριτικό ρόλο συντονιστή, σύμβουλου και εμψυχωτή των ομάδων και των δραστηριοτήτων, αφήνοντας τον κύριο οργανωτικό ρόλο στους μαθητές.

Στόχος των ΠΠ δεν είναι η μάθηση ενός γνωστικού αντικειμένου, μα η ολόπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητας του μαθητή μέσα από δράση- διάδραση και κοινωνικές διαδικασίες. Τα ΠΠ Δίνουν το προβάδισμα στο δρώντα μαθητή, που ο ίδιος βρίσκεται στο κέντρο του προγράμματος, δουλεύει σε ομάδα, οργανώνει μια έρευνα, προτείνει ιδέες, συλλέγει υλικό, δρα, επικοινωνεί με άλλους μαθητές Συνεργάζεται, επίσης, με Πολιτιστικούς Φορείς της κοινωνίας βγαίνοντας από τα σχολικά τείχη.

Τα ΠΠ είναι προαιρετικ ά και προσφέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία: Τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής του θέματος και προσέγγισής του από μια ευρύτατη θεματολογία Τη δυνατότητα συνεργασιών Τη δυνατότητα ελεύθερης επικοινωνίας με τον έξω κόσμο

Μιλάμε δηλαδή για βιωματική μάθηση, που σημαίνει «Μαθαίνω μέσα από το αντικείμενό μου στο σχολικό περιβάλλον, αλλά κυρίως, στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον». Στα ΠΠ έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε στην ουσία την πρόταση μιας «άλλης» δρώσας εκπαίδευσης, με άνοιγμα στην Κοινωνία και το Περιβάλλον.

ΠΟΙΟΣ μαθαίνει ΤΙ μαθαίνει ΓΙΑΤΙ μαθαίνει ΠΩΣ μαθαίνει ΠΟΥ μαθαίνει ΠΟΤΕ μαθαίνει ο μαθητής κατακερματισμένη γνώση για να πετύχει στις εξετάσεις όλοι μαθητές, καθηγητές σχολείο τον τρόπο που παράγεται η γνώση για να μάθει πώς να μαθαίνει μέσα από πολλούς και διαφορετικούς δρόμους αναζήτησης παντού με κάθε ευκαιρία παθητικά αφομοιώνοντας στην τάξη κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος Η βιωματική μάθηση στα πολιτιστικά προγράμματα Η μάθηση στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό μοντέλο ΠΟΙΟΣ μαθαίνει ΤΙ μαθαίνει ΓΙΑΤΙ μαθαίνει ΠΩΣ μαθαίνει ΠΟΥ μαθαίνει ΠΟΤΕ μαθαίνει ο μαθητής κατακερματισμένη γνώση για να πετύχει στις εξετάσεις όλοι μαθητές, καθηγητές σχολείο τον τρόπο που παράγεται η γνώση για να μάθει πώς να μαθαίνει μέσα από πολλούς και διαφορετικούς δρόμους αναζήτησης παντού με κάθε ευκαιρία παθητικά αφομοιώνοντας στην τάξη κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος Η βιωματική μάθηση στα πολιτιστικά προγράμματα Η μάθηση στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό μοντέλο