4Ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ : ΑΤ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 22/01/2014 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ:ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!
Advertisements

Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
Ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος
Εναλλασσόμενα Ρεύματα
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
4 ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΑΣ ΑΤ 1 ΜΑΘΗΜΑ : εφαρμογές πληροφορικής ΜΑΘΗΜΑ : εφαρμογές πληροφορικής Ονοματεπώνυμο : Μπίφσα Ηλίας Ονοματεπώνυμο : Μπίφσα Ηλίας.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Β΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι Φ Ν
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
Δυναμικός Ηλεκτρισμός
Ο μαθητής να μπορεί να Στόχος
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύμα και Αντίσταση
Μ ά θ η μ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» / Ενότητα 1η
Ο νόμος του Ωμ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 4
Μετασχηματιστές Μετρήσεων
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5
ΤΥΠΟΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ Ε.Π.ΠΑΙ.Κ
Κατανοεί τη συμπεριφορά της χωρητικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
τη συμπεριφορά της επαγωγικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΣΧΥΣ.
Ο εναλλακτήρας και η αρχή λειτουργίας του
σχεδιάζει το τρίγωνο των ισχύων σε σύνθετα κυκλώματα Ε.Ρ .
Ειδικότητα Ηλεκτρολογίας
Η ΙΣΧΥΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΩΜ
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5
αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ηλεκτρική Αντίσταση είναι η ιδιότητα των υλικών να δυσκολεύουν το πέρασμα του ηλεκτρικού ρεύματος από μέσα τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα.
Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Άσκηση 1 η Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος έχει ονομαστική ισχύ, ρεύμα και τάση 30hp, 110 A και 240V αντίστοιχα. Η ονομαστική.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
Ηλεκτρικό Ρεύμα Γαλβανικό Φαραδικό
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Η Συνολική Τάση εξ’ επαγωγής (Ηλεκτρεγερτική Δύναμη) του συνόλου των τυλιγμάτων μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος ισούται με: C – Μια σταθερά διαφορετική.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος Σ.Ρ. 100 V, 10 kW, διέγερσης σειράς, έχει αντίσταση τυμπάνου ίση με R α = 0,1 Ω και αντίσταση πεδίου ίση με R f = 0,05 Ω. Η.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Αντίσταση αγωγού.
ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Χρήση οργάνων μέτρησης Ηλεκτρολογικό Εργαστήριο και Αυτοματισμοί.
Ξεκίνημα ηλεκτροκινητήρα με σύστημα Αστερο-Τριγώνου (Υ-Δ) για εκκίνηση
Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ
Τα μέρη ενός ηλεκτρικού κινητήρα είναι:
ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
Ηλεκτρικές Μηχανές Κωνσταντίνος Γεωργάκας.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΧΟΙ Να μπορείτε να: (α) Ορίζετε το Ηλεκτρικό Ρεύμα
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Συνδεσμολογία R - C Σειράς
ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ
Αντίσταση αγωγού.
Αυτές οι μηχανές λειτουργούν πάντα;
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
1 Δυναμικός Ηλεκτρισμός Το ηλεκτρικό ρεύμα. 2 Τι κοινό υπάρχει στη λειτουργία όλων αυτών των συσκευών;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

4Ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ : ΑΤ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 22/01/2014 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ

Ορισμοί ΄, σύμβολα και μονάδες που μετριούνται τα παρακάτω μεγέθη : Θέμα 1ο Ορισμοί ΄, σύμβολα και μονάδες που μετριούνται τα παρακάτω μεγέθη : α) Ηλεκτρική τάση : (Διαφορά δυναμικού) Μεταξύ δύο σημείων που ονομάζονται πόλοι της πηγής . Συμβολίζεται με U και μετριέται σε [V] . β) Ένταση ηλεκτρικού ρεύματος : Είναι η ποσότητα των ηλεκτρονίων ανά sec . Συμβολίζεται με Ι και μετριέται σε Α γ) Ηλεκτρική Αντίσταση : Η δυσκολία που φέρνει ένα σώμα στο να περάσει το ηλεκτρικό ρεύμα . Συμβολίζεται με R και μετριέται σε Ω .

δ) Ηλεκτρική ισχύ : Το γινόμενο της ηλεκτρικής τάσης επί την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος. Συμβολίζεται με P και μετριέται σε W . ε) Ηλεκτρική ενέργεια : Το γινόμενο της ηλεκτρικής ισχύος σε watt επί το χρόνο t σε ώρες . Συμβολίζεται με Ε και μετριέται σε J στ) Περίοδος : O χρόνος T σε sec που χρειάζεται να γίνει μια πλήρης κίνηση. Συμβολίζεται με Τα και μετριέται σε h

ζ) Συχνότητα : Ο αριθμός των περιόδων δηλαδή των πλήρη κύκλων σε 1 sec ζ) Συχνότητα : Ο αριθμός των περιόδων δηλαδή των πλήρη κύκλων σε 1 sec . Συμβολίζεται με f και μετριέται σε Hz.

Θεμα 2ο Να δώσετε τους παρακάτω ορισμούς : α) Αγώγιμα σώματα : είναι τα σώματα που επιτρέπουν να περάσει το ηλεκτρικό ρεύμα από μέσα τους. β) Ημιαγώγιμα : Τα σώματα που επιτρέπουν την κίνηση των ηλεκτρονίων υπό συγκεκριμένες συνθήκες. γ) Μονωτές ή Μονωτικά ή κακοί αγωγοί : Όλα τα υλικά που δεν επιτρέπουν την κίνηση των ηλεκτρονίων

Θέμα 3ο Γράψτε και εξηγήστε τους τύπους των παρακάτω : α) Νόμος του Ωμ : Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανάλογη της ηλεκτρικής τάσης και αντιστρόφως ανάλογη της ηλεκτρικής αντίαστασης.

β) Τύπος ηλεκτρικής ισχύος : το γινόμενο της ηλεκτρικής τάσης επί την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος. γ) Τύπος της ηλεκτρικής ενέργειας : To γινόμενο της ηλεκτρικής ισχύος σε watt επί τον χρόνο σε ώρες .

Θέμα 4ο α) Ηλεκτρική πηγή : είναι μια μηχανή που δημιουργεί και κρατάει σταθερά την διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε δύο σημεία που λέγονται πόλοι της πηγής . β) Είδη ηλεκτρικών πηγών : Σ.Ρ ή D.C . Τέτοιες πηγές συνεχούς ρεύματος είναι όλες οι μπαταρίες . Ε.Ρ ή A.C , υπάρχουν σε γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος και συνεχούς ρεύματος.

γ) Χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών στοιχείων : Επαναφορτιζόμενα Μιας χρήσης Ονομαστική τάση Χωρητικότητα Διαστάσεις (μήκος , πλάτος , ‘υψος , θέσεις πόλων) Για τις επαναφορτιζόμενες υπάρχει ο αριθμος φορτοεκφορτίσεων .

Χαρακτηριστικά γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος : Είδος τάσης συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος Ονομαστική ισχύ Ονομαστική τάση Ονομαστική συχνότητα αν είναι εναλλασσόμενου ρεύματος.

Θέμα 5ο Σε ένα ηλεκτρικό θερμοσίφωνο διαβάζουμε τα εξής στοιχεία : U = 240V , P = 4000W και f = 50Hz . α) Ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος : P = U*I  4000/240 = I  I = 16,6 A β) Την ηλεκτρική αντίστασή του : I = U/R  R = 72/5 = 14,4Ω

Γ) Την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώσει σε μία ώρα E = Pt  E = 4000*1 = 4Kwh Δ) Το κόστος σε ευρώ αν 1kwh = 0.1 ευρώ Κόστος = 4*0.1 = 0.4 ευρώ .