Προοπτικές Σύγκλισης & Μεγέθυνσης στην ΕΕ & τη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Μια βαθύτερη αιτία της κρίσης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© GfK 2013 | Η Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη – 2013 | Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου GfK Hellas | Consumer Experiences | Dr. Spyridon Tryfonas Αθήνα, 4 Φεβουαρίου.
Advertisements

Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Γλωσσική Δοκιμασιολογία και την Αξιολόγηση της Γλωσσικής Επίδοσης
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πληροφορίες.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης Ιούλιος 2012 Παύλος Μυλωνάς.
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Ευρωπαϊκη ενωση Το μετέωρο βήμα….
ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΣΜΑ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Πανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΕρευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής Πανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΕρευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής.
Οικονομική κρίση και φτώχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ: Οι επιδράσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής προστασίας Γιάννης Δαφέρμος, Ινστιτούτο.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ– ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46, , Αθήνα Τηλ , Fax
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Ημερίδα Τράπεζας της Ελλάδος Ελληνική αγορά εργασίας: Χαρακτηριστικά, εξελίξεις και προκλήσεις Περιφερειακές αποκλίσεις και εμμονή της ανεργίας Εμπειρικές.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΦΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΒΡΑΣΙΔΑ Πανεπιστήμιο.
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.  E.R.P μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών.
ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Δρ Νικόλαος Λυμούρης.
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη μεταξύ των χωρών τους ήταν να ενωθούν αυτές οικονομικά.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
Τα Σύμβολα της Ενωμένης Ευρώπης
Εξευρωπαϊσμός και Μεταβολή Περιβαλλοντολογικής Πολιτικής: Ένα Ερευνητικό Πρόγραμμα για τη Μελέτη της Νοτίου Ευρώπης Στέλλα Λαδή Πανεπιστήμιο του Sheffield.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
ΧΡΗΜΑΤΟ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 2008 – 2009 ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση: 28 κράτη μέλη 5 υποψήφια 3 δυνάμει υποψήφια.
Α. ΔΕΔΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ◦ PATH DEPENDENCE ◦ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗ.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ
Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο:
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Στρατηγική Επιχειρήσεων Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πάτρα) ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας Δρ. Απόστολος Ραφαηλίδης.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 12 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROPEAN REGIONAL SCIENCE ASSOCIATION.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 8 ο εξάμηνο, Διάλεξη 10 η, 8/4/2016 Διδάσκουσα: Ασημίνα Χριστοφόρου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ.
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Bασικές Έννοιες Στην Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης-Ολοκλήρωσης
Δρ. Σίσκος Ευάγγελος, Τακτικός Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Κλαδική Ειδίκευση και Εξαγωγικός Προσανατολισμός των Χωρών της ΕΕ και των Περιφερειών τους στην περίοδο της κρίσης Ιωάννης Βαβούρας*, Στρατούλα.
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Mathew Shane & David Kelch
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑΣ
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤηΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευρωπαϊκή Ένωση.
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
Οικονομική κρίση και φτώχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ: Οι επιδράσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής προστασίας Γιάννης Δαφέρμος, Ινστιτούτο.
Ημερίδα Τράπεζας της Ελλάδος
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Μελέτη Κόστους Κινητών Επικοινωνιών
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προοπτικές Σύγκλισης & Μεγέθυνσης στην ΕΕ & τη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Μια βαθύτερη αιτία της κρίσης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Αριστέα Γκάγκα, Οικονομικό Επιμελητήριο – 6 ο Περιφ. Τμ. Ηπείρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμ. Οικονομικών Επιστημών

Εισαγωγή (1)  Ο πυρήνας της νεοκλασικής σκέψης: απελευθέρωση αγορών, διεθνοποίηση οικονομιών, εντατικοποίηση του διεθνούς ανταγωνισμού, με στόχο: Την ενίσχυση της δυναμικής της μεγέθυνσης, Την εξισορρόπηση των ανισοτήτων, Την πρόκληση σύγκλισης ανάμεσα στις διαφορετικές οικονομίες.  Από τη δεκαετία του 1980, ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που αφορά το πώς επιδρά η εντατικοποίηση του διεθνούς εμπορίου στην οικονομική μεγέθυνση, καθώς και στις τάσεις διακρατικής σύγκλισης.  Υποκειμενικοί λόγοι – που σχετίζονται με το διαφορετικό σημείο εκκίνησης διαφόρων κοινωνικοπολιτικών ρευμάτων – καθώς και αντικειμενικοί λόγοι που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά των επιμέρους εμπειρικών ερευνών – διαφορές που εντοπίζονται στις μεταβλητές που χρησιμοποιούνται, στο δείγμα και τα στατιστικά δεδομένα, καθώς και στις οικονομετρικές τεχνικές που εφαρμόζονται – δημιούργησαν ένα πλήθος από βιβλιογραφικές αναφορές με αντικρουόμενα συμπεράσματα.

Εισαγωγή (2)  Πιο συγκεκριμένα ως προς τις ευρωπαϊκές χώρες, μερικοί συγγραφείς παρέχουν ενδείξεις υπέρ της σύγκλισης, άλλοι καταλήγουν σε μικτά αποτελέσματα, ενώ αρκετοί συγγραφείς επιχειρηματολογούν υπέρ της απόκλισης, κυρίως επειδή εστιάζουν σε ανόμοια σύνολα χωρών και χρονικών περιόδων. Για παράδειγμα: Yin et al. (2003) Also Hoen (2000) Barro and Sala-i-Martin (1991, 1995) Veiga (1999) Neven and Gouyette (1994) Neven (1995) López-Bazo et al. (1999) Barrios and Strobl (2005) Cappelen et al. (2003) Basile et al. (2001) … με ενδείξεις υπέρ της σύγκλισης … με ενδείξεις υπέρ της απόκλισης

Εισαγωγή (3)  Η εικόνα που εισπράττουμε από τη σχετική βιβλιογραφία, είναι ότι, ειδικά για την ΕΕ, κάτι «τρέχει» στη δεκαετία του 1980! Πολλοί ερευνητές το βλέπουν ως μια προσωρινή επίδραση: η μεγάλη ύφεση του ή η ένταξη των νότιων ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία) θεωρούνται ως οι αιτίες.  Βεβαίως, οι υφιστάμενες μελέτες εμφανίζουν μια βασική αδυναμία: όλες καλύπτουν μια χρονική περίοδο που διαρκεί, τις περισσότερες φορές, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του  Άρα αποτυγχάνουν να εντοπίσουν αυτό που εμείς παρουσιάζουμε σε αυτή την εργασία: το πρόβλημα με τη δεκαετία του 1980 δεν είναι ότι έχουμε ένα βραχυπρόθεσμο «διάλειμμα» μιας συνεχούς τάσης, αλλά μια πλήρη μεταβολή των εξελίξεων, μια διαρθρωτική μεταβολή μιας προηγούμενης μακροπρόθεσμης σύγκλισης σε μια διαρκή περίοδο συνεχούς απόκλισης!  Προκειμένου να συζητήσουμε πιο αναλυτικά τα παραπάνω και να εκτιμήσουμε την ισχύ της νεοκλασικής θεωρίας στα τεκταινόμενα στην ΕΕ θα προσεγγίσουμε εμπειρικά (χρησιμοποιώντας στοιχεία από Eurostat AMECO Database) τρία επιμέρους ερωτήματα: Πως εξελίσσεται η σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, Πως εξελίσσεται η ενδοκρατική ανισότητα μεταξύ των διαφορετικών τάξεων στο εσωτερικό των κρατών και Ποιες είναι οι τάσεις μεγέθυνσης στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ερώτημα 1ο: Σύγκλιση στην ΕΕ-15 Διάγραμμα 1: Η σύγκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ- 15 απεικονιζόμενη από την ετήσια τυπική απόκλιση των κατά κεφαλήν εισοδημάτων  Εκτιμώντας την τυπική απόκλιση μεταξύ των κατά κεφαλήν εισοδημάτων των χωρών μελών της ΕΕ-15 και βλέποντας την ετήσια εξέλιξής από το 1960 έως το 2005, γίνεται φανερό ότι μια προηγούμενη περίοδος σύγκλισης μετατρέπεται από τις αρχές του 1980 σε μια συνεχή πορεία απόκλισης και διεύρυνσης των διακρατικών ανισοτήτων.

Σύγκλιση πραγματικών μισθών & ΑΕΠ στην ευρωζώνη Διάγραμμα 2: Η σύγκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρωζώνη απεικονιζόμενη από την ετήσια τυπική απόκλιση των κατά κεφαλήν εισοδημάτων  Την ίδια εικόνα παρατηρούμε όταν επαναλαμβάνουμε την εκτίμηση της τυπικής απόκλισης μεταξύ των κατά κεφαλήν εισοδημάτων των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Η Σύγκλιση των Αδριατικών και των Βαλκανικών Χωρών  Οι βαλκανικές χώρες αναπαράγουν μια τάση απόκλισης από το μέσο όρο της ΕΕ, αν και μελετήσαμε, λόγω περιορισμένων στα διαθέσιμα στοιχεία μόνο από τις αρχές της δεκαετίας του  Βεβαίως, χώρες που εισχώρησαν στην ΕΕ ή/και είναι χωροθετημένες δίπλα στην ΕΕ (Σλοβενία, Βουλγαρία και Ρουμανία) φαίνεται να έχουν μια καλύτερη πορεία σύγκλισης. Διάγραμμα 3: Εξέλιξη του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Ερώτημα 2ο: Η Εγχώρια Ανισότητα  Προκειμένου να διερευνήσουμε τις εσωτερικές, ενδοκρατικές ανισότητες, απεικονίζουμε την εξέλιξη του λόγου μέσος πραγματικός μισθός ως προς κατά κεφαλήν ΑΕΠ (w/y). Η εικόνα που προκύπτει είναι ανάλογη με αυτήν για τη διακρατική απόκλιση: στις δεκαετίες του 1960 και ’70, ο λόγος αυξάνει, δηλώνοντας μια σταδιακή σύγκλιση στο εσωτερικό των κοινωνιών, ενώ, πάλι, από το 1980 και μετά η τάση μεταλλάσσεται πλήρως: για ο υπόλοιπο διάστημα ακολουθεί ένα συνεχές βάθεμα των εγχώριων ανισοτήτων. Διάγραμμα 5: Η εξέλιξη του πραγματικού μισθού ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ευρωζώνη Διάγραμμα 4: Η εξέλιξη του πραγματικού μισθού ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ-15

Η Εγχώρια Ανισότητα στις Αδριατικές και Βαλκανικές Χώρες  Παρά την ιδιαίτερη εικόνα της Ρουμανίας και της Τουρκίας το 2000 και το 2001 (λόγω ασυνεχειών που δημιουργούνται από τον υπερπληθωρισμό), οι βαλκανικές χώρες αναπαράγουν επίσης μια προοδευτική όξυνση της εγχώριας ανισότητας (μειούμενο w/y).  Μάλιστα αν υπάρχει μια τάση «σύγκλισης» μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, αυτή αφορά την ολοένα και μεγαλύτερη ταύτιση της εσωτερικής τους ανισότητας (του λόγου w/y) Διάγραμμα 6: Η εξέλιξη του λόγου w/y

Η Εγχώρια Ανισότητα στην Ελλάδα Διάγραμμα 7: Η εξέλιξη της εγχώριας ανισότητας στην Ελλάδα (απεικονιζόμενη μέσα από την εξέλιξη του λόγου w/y)

Ο ρυθμός μεγέθυνσης στην ΕΕ συγκριτικά με την παγκόσμια οικονομία  Η EΕ-15, η ευρωζώνη και κυρίως 7 χώρες παρουσιάζουν μια αυξανόμενη υστέρηση συγκριτικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης στον κόσμο: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.  Το αντίθετο ισχύει μόνο για το Λουξεμβούργο, την ιδιαίτερη περίπτωση της Ιρλανδίας και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι παρά, ή εξαιτίας της περιφερειακά περιορισμένης διαδικασίας διεθνοποίησης, η προοπτική των Ευρωπαϊκών χωρών να μεγεθυνθούν έχει επηρεαστεί αρνητικά. ` Διάγραμμα 8: Ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ-15 σε ετήσια βάση (κόκκινη καμπύλη) και ως προς τον αντίστοιχο ρυθμό της παγκόσμιας οικονομίας (μπλε καμπύλη) Διάγραμμα 9: Ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση (κόκκινη καμπύλη) και ως προς τον αντίστοιχο ρυθμό της παγκόσμιας οικονομίας (μπλε καμπύλη)

Συμπεράσματα (1)  Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να κερδίζουν από τη συμμετοχή τους σε μια περιφερειακή ζώνη απελευθέρωσης του εμπορίου και οικονομικής ενοποίησης / ολοκλήρωσης. Εξαιρουμένης της Ιρλανδίας, η ευρωζώνη μεγεθύνεται από το 1960 με έναν προοδευτικά μικρότερο ρυθμό από ό,τι η παγκόσμια οικονομία.  Επιπλέον, σύμφωνα και με προσφάτως δημοσιευμένες διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών οικονομιών συμβαδίζει με μια όξυνση της ανισότητας στο εσωτερικό τους: καθώς ο ρυθμός μεγέθυνσης γίνεται πιο ισχυρός, ο λόγος w/y πέφτει σημαντικά.  Τέλος, υπάρχει μια ξεκάθαρη ένδειξη για μια ριζική διαρθρωτική μεταβολή ως προς τα διανεμητικά πρότυπα, η οποία προσδιορίζεται χρονικά γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1980: Κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της υπό μελέτη περιόδου, τόσο η διακρατική όσο και η εγχώρια ανισότητα περιορίστηκαν. Αυτή η εικόνα άλλαξε εντελώς μετά το 1980! Η προηγούμενη τάση αντιστράφηκε πλήρως με την ανισότητα να βαθαίνει τόσο μεταξύ των χωρών μελών όσο και στο εσωτερικό τους. Μια εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή ως μια βαθύτερη αιτία της έντασης με την οποία εξελίσσεται η παγκόσμια κρίση στην ΕΕ, καθώς επίσης και της αδυναμίας αντιμετώπισης.

Συμπεράσματα (2)  Η αναγνώριση των λόγων που κρύβονται πίσω από αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή βρίσκεται πέρα από τους σκοπούς αυτής της εργασίας. Παρόλα αυτά, επιδιώκοντας μια πρώτη εξήγηση, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η εμφάνιση μιας διαρκούς περιόδου μιας συνεχούς απόκλισης μπορεί να ερμηνευτεί μόνο από μόνιμες, διαρθρωτικές εξελίξεις!  Το 1974, ορίστηκε το ECU (European Currency Unit - Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα) και στις 13 Μαρτίου 1979, τέθηκε σε ισχύ το European Monetary System (EMS), βάσει της συμφωνίας που υπογράφτηκε την ίδια μέρα μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών.  Είναι μήπως η προοδευτική μετατροπή της Ευρωπαϊκής ζώνης ελεύθερου εμπορίου σε μια οικονομική και νομισματική ένωση, η οποία συνοδεύεται από την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η βαθύτερη αλλαγή που ανέστρεψε την προηγουμένως παρατηρούμενη σύγκλιση;