ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ – ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Advertisements

Ανδρέας Στρατηγάκης Έλενα Συλλαίου Χρήστος Σπηλιόπουλος
ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Κατεργασία εδάφους.
Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα :
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ,
Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας έρευνα της Λαρισαϊκής αγοράς φθινόπωρο 2009.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Φώκια Monachus Monachus
ΗΗΜΕΙΑ.
O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου Δημήτρης Τοπάλης Δημήτρης Τοπάλης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΣ ΙΑΛΥΣΟΥ Γιώργος Χρονόπουλος.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εισήγηση του Δημήτρη Ι. Κάργα, Η-Μ www. kargas-dimitris.gr
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ; 50: ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ 500, ,000.
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
Διάγραμμα 1: Φύλο. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΔΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ.
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Και πώς να τις κατασκευάσετε
Η Χριστίνα και η Κωνσταντίνα παρουσιάζουν την Ορχιδέα Φαλαινόψις
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
Ενότητα 1.1 Νερό.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Λιβαδι Θεσσαλονικης-Καστανεωνας
Φανή Λαζάρου – Τρανού Ε ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ / νίκης.
Τίτλος Εργασίας: Το θρεπτικό μπρόκολο συμβάλει στην ζωή μας!!
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Οι επιδράσεις των δασών στη ζωή των ανθρώπων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ.
Τα κάστανα Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1ΟΠρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
Μύκητεσ – Ταξινομηση Αντιβιοτικα - Δραση
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
Οποιαδήποτε ζωοτεχνική μονάδα, είναι σε θέση να υπολογίσει εβδομάδες πριν την παράδοση του προϊόντος. Ο σαλιγκαροτρόφος των άλλων μεθόδων.
Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού υλικού. Στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές που θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα αυτό να είναι σε θέση να γνωρίζουν πρακτικά.
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
ΕΥΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ /05/ /05/ /07/ /07/2012.
Σκίαση θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
Προοπτικές της καλλιέργειας Γκότζι Μπέρι (Goji berry)
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
Αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά
Η επιρροη του φαινομενου του θερμοκηπιου στην καθημερινη Μασ ΖΩΗ
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ των ζώων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ – ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΔΑΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το θέμα μανιτάρι και σήμερα συγκρίνει παρά πολλούς για διαφορετικό λόγο τον καθένα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να καλλιεργήσουν μανιτάρια, σαν μια απασχόληση που θα τους φέρει πολλά χρήματα. Αν και τα μανιτάρια είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες στη φύση, είναι λίγα εκείνα που τρώγονται και ακόμα λιγότερα εκείνα που καλλιεργούνται. Ιδιαίτερα θα μας απασχολήσουν εκείνα που καλλιεργούνται.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ Κλάση : Basidiomycetes Υποκλάση : Holobasidiomycetes Τάξη : Hymenomycetes Οικογένεια : Agaricaceae Γένος : Agaricus Είδος : bisporus

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ Σώμα θαλλός ( δεν έχουν βλαστό, φύλλα, αγγεία). Τα κύτταρα φέρουν κυτταρικό τοίχωμα Στερούνται χλωροφύλλη Το σώμα τους διακρίνεται σε βλαστικό (μυκήλιο) και αναπαραγωγικό τμήμα Είναι ετερότροφοι, ευκαριωτικοί οργανισμοί.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ Ο αγενής πολλαπλασιασμός γίνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους και γίνεται στους υδρόβιους μύκητες, με ζωοσπόρια, ενώ στους χερσαίους με ενδοσπόρια και εξωσπόρια. Ο εγγενής πολλαπλασιασμός συμβαίνει μια φορά μόνο το χρόνο και γίνεται στους κατώτερους μύκητες ( φυκομύκητες) με ισογαμία. Στους ανώτερους μύκητες (ασκομύκητες, βασιδιομύκητες) ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σωματογαμία.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ Αγενής αναπαραγωγή ονομάζεται και σωματική ή βλαστική δεν προϋποθέτει σύζευξη πυρήνων ή γαμετών, συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους στο βιολογικό κύκλο και εξασφαλίζει τεράστιο αριθμό ατόμων ( σπορίων). Εγγενής αναπαραγωγή, είναι πολύπλοκη ,χαρακτηρίζεται από την συγχώνευση της γενετικής ουσίας δύο πυρήνων διαφορετικού φύλου . Συμπληρώνεται μία φορά το χρόνο.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΥΚΗΤΩΝ Την άνοιξη τα σπόρια της εγγενούς φάσης ελευθερώνονται και προκαλούν τις πρωτογενείς μολύνσεις. Στη συνέχεια με την αγενή μορφή προκαλούν τις δευτερογενείς μολύνσεις.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ 22 Θερμίδες / 100 γρ. μανιταριών Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη Μηδενική χοληστερόλη Ελάχιστο νάτριο (Να) Πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β Μεταλλικά ιχνοστοιχεία (σελήνιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο).

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Μελετήθηκαν η ποικιλία Pleurotus ostreatus. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πήραμε 2,3 kg σε σύγκριση με την χειμερινή καλλιέργεια μανιταριών που ήταν 8 kg.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ , ΥΛΙΚΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ Χώροι φωτεινοί, υγροί και δροσεροί (αποθήκες, υπόγεια, θερμοκήπια) Άχυρο ή κορμοί δένδρων, πλαστικές σακούλες Σπόρια μανιταριού του γένους Pleurotus Κοπή του άχυρου σε μικρά τεμάχια Καταβροχή του υποστρώματος για δύο μέρες σε νερό Απολύμανση με βραστό νερό στους 90° C Εμβολιάζουμε τα σπόρια με τον μύκητα σε αναλογία 100 γρ. σπόρια σε 3 κιλά ξηρό ή 5 κιλά νωπό άχυρο Τοποθέτηση σε πλαστικές σακούλες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ Χειμερινές ποικιλίες συνιστάται η θερμοκρασία των 18-28 °C για τη βλάστηση και για την καρποφορία 18-20 ° C Καλοκαιρινές ποικιλίες συνιστώνται των 20-23 ° C και 15-25 ° C αντίστοιχα Η βλάστηση των επιτυγχάνεται σε 5 εβδομάδες Η καρποφορία διαρκεί 3-4 μήνες εώς ότου εξαντληθεί όλο το υλικό Από φθινοπωρινή σπορά παίρνουμε μανιτάρια την άνοιξη, ενώ από ανοιξιάτικη το φθινόπωρο Έλεγχος υγρασίας του υποστρώματος κάθε 2-3 μέρες Ψεκασμός του υποστρώματος με ένα μικρό ψεκαστήρα Κοπή κάθε 3η βδομάδα αφού ανοίξει η ομπρέλα και πριν προλάβει να σκληρύνει η επιδερμίδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η συνολική παραγωγή από την καλοκαιρινή ποικιλία PLEUROTUS σε υπόστρωμα άχυρο ήταν 2,3 kg ενώ σε αντίστοιχη χειμωνιάτικη ήταν 8 kg. λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι όπου εμποδίζουν την βλάστηση και καρποφορία των μανιταριών. Η καλλιέργεια PLEUROTUS πλεονεκτεί έναντι της AGARICUS διότι απαιτεί λιγότερα έξοδα εγκατάστασης και είναι πιο απλή η διαδικασία παραγωγής του μανιταριού. Δεν είναι τυχαίο, ότι η μόνη μονάδα μανιταριών που προχωρά σχεδόν χωρίς προβλήματα και με αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα, παράγει το μανιτάρι PLEUROTUS.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ PLEUROTUS OSTREATUS Στη χώρα μας συναντάτε στη φύση από τους Λευκώνες της Θράκης μέχρι τους Ελαιώνες της Κρήτης. Δεν χρειάζεται φως για την ανάπτυξη του μυκηλίου, είναι όμως απαραίτητο για να σχηματιστούν οι καταβολές της καρποφορίας. Θερμοκρασία : άριστη ανάπτυξη στους 25-30°C και στους 20° C αρκετά γρήγορη. Απαιτούνται μεγάλα ποσά υγρασίας (90-95%) και CO2.

ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ PLEUROTUS Προετοιμασία υποστρώματος -άχυρο (τεμαχισμένο) 93% -αζωτούχο υποπροϊόν 4% -γύψος αγροτικός 3% Σπορά – επώαση (βλαστικό στάδιο) - σπορά σε αναλογία 20 λίτρα μυκηλίου για κάθε τόνο υποστρώματος - κανονική θερμοκρασία για την επώαση 25-30° C, ελάχιστη 20° C - ανάπτυξη μυκηλίου σε 21 μέρες Συγκομιδή – συσκευασία – συντήρηση καρποφοριών. - συγκομίζονται μέχρι 250 κιλά ανά του νωπού υποστρώματος - συγκομιδή με τα χέρια - θερμοκρασία συντήρησης στους 2°C, έτσι διατηρούνται για 10 ημέρες σε άριστη κατάσταση.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ AGARICUS BISPORUS Παραγωγή υποστρώματος : Φάση 1: - ανάμιξη άχυρου-κοτίσιας κοπριάς-γύψου - προύγρανση 3 ημέρες - ελεγχόμενη ζύμωση 7 ημέρες Φάση 2 : - παστερίωση- ωρίμανση 6-7 ημέρες Φάση 3 : - επώαση 14 ημέρες Παραγωγή μανιταριών Φάση 4 : - επικάλυψη- ανάπτυξη μυκηλίου 10 ημέρες Φάση 5 : - επαγωγή 11 ημέρες Φάση 6 : - συγκομιδή 25 ημέρες Φάση 7 : - απολύμανση με ατμό- άδειασμα θαλάμων 3 ημέρες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το κόστος της μονάδας μιας καλλιέργειας μανιταριών μπορεί να ξεκινήσει από 3.000 ευρώ μέχρι και πολλές χιλιάδες ευρώ. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται στο 35% και για νέους αγρότες φτάνουν μέχρι 60%. Έστω ότι έχουμε 4 θαλάμους παραγωγής Agaricus με ωφέλιμη επιφάνεια 1.248 τετρ. μέτρα, η παραγωγική δυνατότητα της μονάδας είναι 119.340 κιλά μανιτάρια. Αντίστοιχα η ίδια επιφάνεια για Pleurotus θα δώσει μικρότερη παραγωγή, θάλαμοι διαστάσεων 240 τετρ. μέτρα και οι σακούλες δίνουν βάρος 100 κιλά ανά τετρ. μέτρο, θα δώσουν 72.000 κιλά νωπά μανιτάρια.

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ Έντομα : Τάξη Collembola : Achorutes armatus, Hypogastura manubrialis. Τάξη Diptera, οικογένεια Phoridae : Megaselia nigra, Megaselia helterata. Οικογένεια Lycoriidae : Lycoriella solani, L.auripila, Bradysia brunnipes. Οικογένεια Cecomyiidae : Heteropeza pygmaea, Henria psalliotae, Lestremia cinerea, Mycophila speyeri, M. baenesi

- Chrysosporium sp. – κίτρινη μούχλα ΜΥΚΗΤΕΣ -Scopulariopsis fimicola – άσπρη μούχλα - Fusarium oxysporum - Chrysosporium sp. – κίτρινη μούχλα - Chaetomium sp. – ελαιόχρωμη μούχλα - Aspergilus sp. - Pennicillium sp. – πράσινη μούχλα - Botrytis cristallina – καστανή κηλίδα - Papulaspora bussina – καστανή μούχλα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!