Η ΠΕΙΘΩ ΕΙΔΗ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πόσο ασφαλή είναι (ή πρέπει να είναι) τα γεωτεχνικά έργα
Advertisements

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2-ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (BULLYING)
15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (PROJECT) ΘΕΜΑ: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” ΜΑΪΟΣ 2012 ΜΑΘΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΒΥΡΩΝ,
Γιατί να μελετούμε Ιστορία;
Κειμενοκεντρικη προΣεγγιΣη
Δρ. Τζάμου Αικατερίνη Φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Βαρβακείου Σχολής
Πώς να γράψετε μια έκθεση
Αγάθη Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 22-24/10/2007 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Όταν θέλουμε να καταγράψουμε κάποια στοιχεία από το σύνολο ή τα επιμέρους στάδια μιας πράξης (επιστημονικό.
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Μια διδακτική παρέμβαση για τις Α΄ και Β΄ Τάξεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013.
Έντυπη ειδησεογραφία.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ κεφάλαιο 2 κατανοώντας τα πράγματα
Παραγωγή γραπτού λόγου - Παραμύθι
Συλλογισμοί Οι σκέψεις μας τείνουν να είναι οργανωμένες.
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ας θυμηθώ τις βασικές έννοιες που έμαθα!
Παράδειγμα δυνατού ξεκινήματος 1. ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ 1. Ποιο είναι ένα δυνατό ξεκίνημα; 2. Πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω; 3. Ποιό είναι.
Ερευνητικές Εργασίες: Πόσο
ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΗΤΣΕΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Κουκουρίκου Αρίστη Δασκάλα Βέροια, 2010.
Ιστορία Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την ανθρώπινη παρούσα εποχή.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΙ-ΠΕΡΙΟΔΟΙ-ΕΠΟΧΕΣ
Αύγουστος Κόντ Η ζωή και το έργο του.
ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (περί επαγωγής) Ευαγγελία Α. Φτάκα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ε.Μ.Φ.Ε. Σεμινάριο Φυσικής 2009 Υπεύθυνος: Α. Αραγεώργης.
ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ, Τεύχος Α΄
Η παράγραφος Είναι το βασικό δομικό στοιχείο ενός κειμένου.
Project 2013 Α΄ Ομάδα : Η πειθώ στον διαφημιστικό λόγο
Εβδομάδα Βιβλίου 1-8 Φεβρουαρίου 2008 Έκθεση Βιβλίου - Αφιέρωμα στο Ταξίδι Επίσκεψη του συγγραφέα Σάκη Σερέφα Θέμα: Λογοτεχνία, ένα ταξίδι στον κόσμο της.
2.5. Αριστοτελική Λογική.
Ιστορία της φιλοσοφίας: Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης Σ. Σταυριανέας Τμήμα Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών 14/10/2015.
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
Γ ΡΑΜΜΑ ΑΠ ' ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ε ΥΡΩΠΑΙΟΥΣ. ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ: τη χρήση της γλώσσας, την οργάνωση της επιχειρηματολογίας, τα χαρακτηριστικά του κειμενικού.
H παράγραφος. H δομή της παραγράφου  1. Θεματική περίοδος: η κεντρική ιδέα, «το θέμα» της παραγράφου. Βρίσκεται συνήθως στην αρχή της παραγράφου.  2.
 Η γλώσσα του κειμένου είναι ποιητική, με αποτέλεσμα τη συναισθηματική φόρτιση του αναγνώστη. Π.χ. «Κρατώ αυτά τα τσαλακωμένα από τους κρυψώνες χαρτιά.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ.  α. ξεκαθαρίζουμε το θέμα που θα την απασχολήσει και  β. σκεφτόμαστε εκ των προτέρων την ανάπτυξή της, συγκεντρώνοντας για.
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Η σύνδεση των παραγράφων (6ο μάθημα)
Καθιστώντας τους μαθητές υπεύθυνους
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Δομή ερευνητικής εργασίας
ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΙΣ
Ο ΕΥΚΛΕΊΔΗΣ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΈΡΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΣΧΟΛΉ ΤΩΝ ΑΘΗΝΏΝ ΤΟΥ ΡΑΦΑΉΛ
2ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου
ΕΙΔΗ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΩΝ της Αναστασίας Κάλφα, Mst Φιλόλογος
ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ.
ΑΦΗΓΗΣΗ Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Νέες Τεχνολογίες Ι Ομάδα Story 3 Υπ. Καθ.
Ακαδημαϊκές και Επαγγελματικές Δεξιότητες
Η κατανομή του πληθυσμού της Γης
Επίκληση στο «ήθος» του πομπού
Ways of Worldmaking Goodman Nelson
Έκφραση – Έκθεση Γ’ Λυκείου ΘΕΩΡΙΑ σε διαγρΑμματα
έκθεση – έκφραση α΄ λυκείου
ΕΚΘΕΣΗ –ΕΚΦΡΑΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική
ΕΚΘΕΣΗ –ΕΚΦΡΑΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Τα όρια της υπακΟΉς (Ε.Παπανούτσος)
ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ  επίκληση στη λογική εεπίκληση στο συναίσθημα (του δέκτη) εεπίκληση στο "ήθος" (του πομπού)
ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ  επίκληση στη λογική εεπίκληση στο συναίσθημα (του δέκτη) εεπίκληση στο "ήθος" (του πομπού)
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Τεχνολογία και Επιστήμη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΠΕΙΘΩ ΕΙΔΗ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΩΝ

1. Ποιους τρόπους πειθούς χρησιμοποιεί ο συγγραφέας; ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ 2. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ 3. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΠΟΜΠΟΥ 4. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΑ 5. ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

Α. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ 1. Ποια μέσα πειθούς χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην επίκληση στη λογική του δέκτη; ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ 2. ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Τι είναι τεκμήριο; ΑΠΑΝΤΗΣΗ - αυθεντίες, στατιστικά δεδομένα, πορίσματα έρευνας, ιστορικά γεγονότα, παραδείγματα, ειδήσεις της επικαιρότητας, γνωμικά, αξιόπιστες μαρτυρίες, αλήθειες...

Πώς ελέγχουμε την αξιοπιστία των τεκμηρίων; ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Εξετάζουμε αν σχετίζονται με το θέμα, είναι αμερόληπτα, είναι αποδεκτά σήμερα, θεωρούνται αυθεντικά και είναι επαρκή για να στηρίξουν το επιχείρημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Το επιχείρημα αποτελείται από ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΕΣ και ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Τι είναι επιχείρημα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Το επιχείρημα αποτελείται από ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΕΣ και ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.

Πώς ελέγχουμε την ορθότητα ενός επιχειρήματος; ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Ελέγχουμε την αλήθεια των ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩΝ - Ελέγχουμε τη σχέση ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩΝ- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ= εγκυρότητα

Ποια είναι τα είδη των συλλογισμών; ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ (από το ΓΕΝΙΚΟ στο ΕΙΔΙΚΟ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2004 - όπου απουσιάζει ο ανταγωνισμός, ο άνθρωπος δεν πλουτίζει τα εφόδιά του. - σε παλαιές εποχές απουσίαζε ο ανταγωνισμός. - Άρα, ο άνθρωπος σε παλιές εποχές δεν πλούτιζε τα εφόδιά του.

ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ (από το ΕΙΔΙΚΟ στο ΓΕΝΙΚΟ): Π.χ. Η μηλιά, η αχλαδιά..είναι οργανισμοί. Η μηλιά, η αχλαδιά …είναι φυτά. Άρα, τα φυτά είναι οργανισμοί.

Γ. ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ: από το ΕΙΔΙΚΟ στο ΕΙΔΙΚΟ Π.χ. Κάποια καλή μαθήτρια βραβεύτηκε. Η Ελπίδα είναι καλή μαθήτρια. Άρα, η Ελπίδα είναι πιθανό να βραβευτεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2002 Ο 20ός αιώνας δικαίως χαρακτηρίζεται ως αιώνας των μεγαλύτερων και σημαντικότερων κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών. Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ο μέσος “Δυτικός άνθρωπος” ζει στο κατώφλι του 20ού αιώνα. Ένα σημαντικό ποσοστό ευθύνης γι’ αυτές τις δραματικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή φέρει και η πρόοδος στις λεγόμενες βιοϊατρικές επιστήμες. Η ανακάλυψη της δομής του DNA, πριν από 45 περίπου χρόνια , και η επακόλουθη “έκρηξη γνώσης” στους τομείς της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής φέρνουν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια νέα τάξη πραγμάτων.

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 2. ΑΦΗΓΗΣΗ 3. ΧΙΟΥΜΟΡ/ΕΙΡΩΝΕΙΑ 4. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ 5. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ 6. ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ α. Ο Α γυμνάζεται καθημερινά και γι’ αυτό διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Ο Β γυμνάζεται επίσης καθημερινά. Ο Β διατηρείται πιθανόν σε καλή κατάσταση.

β. Όλοι οι φιλόσοφοι ερευνούν την αλήθεια β. Όλοι οι φιλόσοφοι ερευνούν την αλήθεια. Ο Αριστοτέλης είναι φιλόσοφος και επομένως ερευνά και αυτός την αλήθεια.

γ. Ο Ιανουάριος έχει 31 μέρες, ο Φεβρουάριος 28 ή 29, ο Μάρτιος έχει 31 μέρες κλπ. Άρα κανένας μήνας δεν έχει περισσότερες από 31 μέρες.

Ο Χ διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα Ο Χ διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα. Ο Ψ και ο Ζ σκότωσε για ασήμαντο λόγο. Τελικά όλες οι αποτρόπαιες πράξεις γίνονται από άντρες.

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΠΟΜΠΟΥ Α΄ ΠΡΟΣΩΠΟ- Ο ΠΟΜΠΟΣ ΑΥΤΟΕΠΑΙΝΕΙΤΑΙ

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΣΥΓΚΡΙΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΙΤΙΟ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

1. ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Θ.Π.=ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ/ΙΔΕΑΣ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΛΕΠΤ.= ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ/ΩΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ= ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2. ΣΥΓΚΡΙΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ Θ.Π.=ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑΣ/ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΛΕΠΤ.= ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ Α` ΜΕΛΟΥΣ/ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ Β` ΜΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ= ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ/ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ-ΓΕΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

3. ΟΡΙΣΜΟΣ Θ.Π.=ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ-ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΓΕΝΟΣ/ΕΙΔΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΕΠΤ.=ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ/ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ/ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΩΝΥΜΩΝ-ΑΝΤΩΝΥΜΩΝ/ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ= ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

5. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ Θ.Π.=ΘΕΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΕΠΤ.=ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ/ΚΡΙΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ=ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ/ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ

. ΔΙΑΙΡΕΣΗ Θ.Π.=ΔΙΑΙΡΕΤΕΑ ΕΝΝΟΙΑ ΛΕΠΤ.= ΔΙΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΑΣΗ/ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ/ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ/ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ=ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

6. ΑΙΤΙΟ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Θ.Π.=Α` ΑΙΤΙΟ=Β` ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΛΕΠΤ.= ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ= ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

7. ΑΝΑΛΟΓΙΑ Θ.Π.= ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΗ/ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΛΕΠΤ.= ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ/ΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ= ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ