Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
«Χοληστερόλη ή Χοληστερίνη» • Η χοληστερόλη είναι απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού των θηλαστικών, ανθρώπων και ζώων. • Προέρχεται βασικά από δύο πηγές, το ήπαρ και τη διατροφή. • Η χοληστερόλη, όπως και τα άλλα λιπίδια είναι αναγκαία και απαραίτητα για τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων. • Αποτελεί δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών συμβάλλοντας στη σταθερότητα των κυττάρων
Είδη χοληστερόλης. • “ Καλή” χοληστερίνη (HDL): Πρόκειται για λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και τη θεωρούμε “καλή” επειδή προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές και μειώνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου. • “Κακή” χοληστερίνη (LDL): Πρόκειται για λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, της οποίας όταν το επίπεδο είναι αυξημένο, μπορεί να αποτελέσει την κύρια αιτία της αθηροσκλήρωσης και της στεφανιαίας νόσου.
Επίπεδα χοληστερόλης στον άνθρωπο. Ολικά επίπεδα χοληστερίνης Κατηγορία • Κάτω από 200 mg/dL ->Επιθυμητά όρια. • 200 έως 239 mg/dL ->Οριακά υψηλά. • 240 mg/dL και άνω-> Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.
Επίπεδα HDL χοληστερόλης. Επίπεδα HDL χοληστερίνης,Κατηγορίες: • Κάτω από 40 mg/dL (για άντρες) -> Χαμηλή HDL χοληστερίνη. Μείζων παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο. • Κάτω από 50 mg/dL (για γυναίκες)-> Χαμηλή HDL χοληστερίνη. Μείζων παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο. • Πάνω από 60 mg/dL -.Υψηλή HDL χοληστερίνη. HDL χοληστερίνη θεωρείται προστατευτική για την καρδιακή νόσο.
Επίπεδα LDL χοληστερόλης. Επίπεδα LDL χοληστερίνης, Κατηγορίες: • Κάτω από 100 mg/dL ->Συνιστώμενα όρια Από 100 ως 129 mg/dL ->Κοντά στα συνιστώμενα όρια • Από 130 ως 159 mg/dL ->Οριακά υψηλά επίπεδα • Από 160 ως 189 mg/dL ->Υψηλά επίπεδα • Πάνω από190 mg/dL-> Πολύ υψηλά επίπεδα
Παθήσεις που προκαλούνται… • Η υψηλή χοληστερόλη αίματος, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την υγεία. Οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη αίματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές παθήσεις. • Πάρα πολλή χοληστερόλη στο αίμα μας μπορεί να σκληρύνει τα τοιχώματα των αρτηριών μας που φέρνουν το αίμα από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος. • Αυτή η συγκέντρωση της χοληστερόλης καλείται αθηρωματική πλάκα. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών. Αυτό καλείται αθηροσκλήρωση.
Πως όμως αντιμετωπίζετε η κακή χοληστερόλη?? Χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων, μπορεί εύκολα να ελέχθει η χοληστερόλη στο αίμα, διατηρώντας τη στο σωστό επίπεδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιες σωστές διατροφικές επιλογές, καθώς και έναν υγιεινό τρόπο ζωής!.
Ποια όμως πρέπει να είναι αυτή η σωστή διατροφή?? • Επιλέγουμε να καταναλώνουμε κυρίως προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και αντικαθιστούμε τα τηγανητά φαγητά με ψητά • Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας φαγητά πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια. • Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών. • Πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, άπαχο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. • Επιλέγουμε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. • Αντικαθιστούμε τα ζυμαρικά με όσπρια. • Αυξάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. • Πίνουμε αλκοολούχα ποτά με μέτρο. • Αποφεύγουμε να τρώμε περισσότερους από 4 κρόκους αβγού την εβδομάδα, καθώς και τη συχνή κατανάλωση γαρίδων και αλλαντικών. • Όταν ψωνίζουμε στο σούπερ-μάρκετ, ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων και να επιλέγουμε αυτά που περιέχουν λιγότερο από 15 γρ. λίπους. • Μειώνουμε την κατανάλωση του αλατιού.
Πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος ζωής..Πως δηλαδή? • Άσκηση. Όλοι οι επιστήμονες συνιστούν την άσκηση ως την καλύτερη πρόληψη κατά της χοληστερόλης. • Χάνουμε βάρος ή το διατηρούμε σε ένα σταθερό επίπεδο. Η μείωση του βάρους θα πρέπει να γίνει με μία ισορροπημένη δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά της προτίμησής μας, αλλά σε σωστές μερίδες και ποσότητες. • Κόβουμε το κάπνισμα. Τ ο να ελαττώσουμε απλώς το κάπνισμα, δεν αρκεί γιατί αποτέλεσμα θα είναι να εξαντλήσουμε το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας και να αυξήσουμε τον κίνδυνο εμφράγματος. • Δεν ξεχνάμε ποτέ. Η πρόληψη είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη υγεία! ιδανικό λοιπόν, είναι να κάνουμε μία φορά τον χρόνο ένα τσεκ- απ για να ενημερωνόμαστε για τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας, έτσι ώστε να είμαστε πάντοτε υγιείς.
• Βιβλιογραφία: •