Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Υδατάνθρακες.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Οι Βιταμίνες.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Project:”Διατροφή και υγεία”
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων Τα τρόφιμα αποτελούνται από βιοχημικά συστατικά τα οποία προέρχονται από φυτικές ή ζωικές πρώτες ύλες. Τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα είναι κυρίως θρεπτικά χρήσιμα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενδέχεται όμως να υπάρχουν σε αυτά και τοξικά συστατικά. Προκειμένου να καταναλωθούν υφίστανται επεξεργασία (processing) για συντήρηση, βελτίωση της ποιότητας, και επέκταση του χρόνου ζωής τους.

Τα συστατικά των τροφίμων (food components) ανήκουν σε τρεις κύριες ομάδες: τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη και παράγωγά τους. Επιπλέον στα τρόφιμα υπάρχουν σε μικρές αναλογίες και άλλα συστατικά ανόργανα και μέταλλα καθώς και ομάδες οργανικών συστατικών, όπως βιταμίνες, ένζυμα, χρωστικές, αρωματικές ουσίες και νερό.

Η σύσταση και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται προσδίδουν σε κάθε τρόφιμο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: δομή, υφή, χρώμα, άρωμα και τη θρεπτική τους αξία. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφίμων μπορεί να προστίθενται σε αυτά διάφορα συστατικά (φυσικά ή συνθετικά) με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, της θρεπτικότητας, των ιδιοτήτων ή της διατηρησιμότητάς τους (π.χ. γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, αρώματα κτλ.). Η γνώση της χημείας και των ιδιοτήτων των συστατικών των τροφίμων είναι απαραίτητη για την Επιστήμη των τροφίμων.

Τα συστατικά των τροφίμων έχουν θρεπτική αξία (nutritional value) και διαθέτουν λειτουργικές ιδιότητες (functional properties) - φυσικοχημικές ιδιότητες που εξυπηρετούν τη χρήση τους σε εφαρμογές στην τεχνολογία των τροφίμων. Για αυτό το λόγο τα θρεπτικά συστατικά απομονώνονται από πηγές τροφίμων (τρόφιμα ή παραπροϊόντα επεξεργασίας τροφίμων) και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων τροφίμων (processed food products). Τα συστατικά τροφίμων (food ingredients) μπορεί να είναι επομένως της ίδιας χημικής φύσης με τα περιεχόμενα στις πρώτες ύλες τροφίμων, ενώ διάφορα νέα συστατικά έχουν γίνει αποδεκτά για τη χρήση τους σε τρόφιμα και έχουν εισαχθεί στη διατροφή.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τα τρόφιμα είναι πολύπλοκα συστήματα - μίγματα χημικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό - εξυπηρετούν ως θρεπτικά είτε βοηθώντας στην ανάπτυξη του οργανισμού και τη διατήρηση της κατάστασης υγείας του, είτε προμηθεύοντας την απαιτούμενη ενέργεια για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος ή τέλος παρέχοντας δομικά συστατικά του σώματος ή προϊόντα απαραίτητα για το μεταβολισμό.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων είναι πρωτεΐνες, λίπη ή λιπίδια και υδατάνθρακες (σάκχαρα και πολυσακχαρίτες) που ονομάζονται μακροθρεπτικά και οι βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ένζυμα κ.α. που ονομάζονται μικροθρεπτικά συστατικά. Τα μακροθρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα τρόφιμα της τάξης των (g) ενώ τα μικροθρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες της τάξης των (mg ή μg). Και οι δύο κατηγορίες συστατικών, μακρο- και μικρο- θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητα για τη διατροφή του ανθρώπου.

Κύρια θρεπτικά συστατικά των τυπικών τροφίμων Νερό Σακχαρίτες Πρωτεΐνες Λίπη Ανόργανα στοιχεία Βιταμίνες

Οι υδατάνθρακες (σακχαρίτες), τα λίπη και οι πρωτεΐνες εμπλέκονται σε διαφορετικές δομές στους φυτικούς και ζωικούς ιστούς των τροφίμων. Οι δομές που κατασκευάζονται από τα συστατικά αυτά είναι υπεύθυνες για τη μορφή και την αντοχή των ιστών ή δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες για τις συντελούμενες στα τρόφιμα μεταβολικές δράσεις.

Η αποικοδόμηση των συστατικών παίζει σημαντικό βιολογικό ρόλο στους οργανισμούς, μερικά από τα συστατικά λειτουργούν ως αποθηκευτικά θρεπτικά συστατικά (άμυλο, γλυκογόνο). Άλλα επίσης συστατικά είναι συνδεδεμένα σε διαφορετικές κυτταρικές δομές ή κατανέμονται σε διαλυμένη μορφή στα υγρά των ιστών των τροφίμων

Το περιεχόμενο νερό των διαφόρων τροφίμων κυμαίνεται από μικρά ποσοστά σε αφυδατωμένα τρόφιμα έως μεγάλα ποσοστά σε ορισμένα τρόφιμα όπως κρέας ή φρούτα. Περιεκτικότητα νερού τροφίμων σκόνη γάλακτος: 6-8%, σπόροι: 15%, βούτυρο: 16-18%, μέλι: 20%, ψωμί: 35%, μανιόκα: 65%, κρέας; 75%, φρούτα και λαχανικά: 90%

Το νερό ακινητοποιείται στους φυτικούς και ζωικούς ιστούς από τα δομικά στοιχεία και διάφορους διαλύτες, συνεισφέρει στο στήριξη των διαμορφώσεων των πολυμερών και αλληλεπιδρά σε μεταβολικές δράσεις. Οι υδατάνθρακες (σακχαρίτες), τα λίπη και οι πρωτεΐνες εμπλέκονται σε διαφορετικές δομές στους φυτικούς και ζωικούς ιστούς των τροφίμων. Οι δομές που κατασκευάζονται από τα συστατικά αυτά είναι υπεύθυνες για τη μορφή και την αντοχή των ιστών ή δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες για τις συντελούμενες στα τρόφιμα μεταβολικές δράσεις.

Η αποικοδόμηση των συστατικών παίζει σημαντικό βιολογικό ρόλο στους οργανισμούς, μερικά από τα συστατικά λειτουργούν ως αποθηκευτικά θρεπτικά συστατικά (άμυλο, γλυκογόνο). Άλλα επίσης συστατικά είναι συνδεδεμένα σε διαφορετικές κυτταρικές δομές ή κατανέμονται σε διαλυμένη μορφή στα υγρά των ιστών των τροφίμων.

Οι υδατάνθρακες (σακχαρίτες) υπάρχουν στις πρώτες ύλες τροφίμων σε κυμαινόμενες περιεκτικότητες. Περιεκτικότητα υδατανθράκων τροφίμων κρέας και ψάρι: 1%, γάλα: 4.5%, πατάτες: 18%, σακχαρότευτλα: 15-20%, σπόροι σιτηρών: 70% .

Οι πολυσακχαρίτες λαμβάνουν μέρος στο σχηματισμό της δομής των φυτών, αποθηκεύονται στα φυτά ως άμυλο και στα ζώα ως γλυκογόνο. Άλλοι σακχαρίτες διαλύονται στα υγρά των ιστών ή εκτελούν διάφορες βιολογικές δράσεις, ή βρίσκονται σε ελεύθερα νουκλεοτίδια ως συστατικά των νουκλεϊκών οξέων ή συνδεδεμένα με πρωτεΐνες ή λιπαρά

Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε διάφορες περιεκτικότητες στα τρόφιμα. Το πρωτεϊνικό περιεχόμενο δίνεται συνήθως ως ακατέργαστη πρωτεΐνη (Νx6.25, υποθέτοντας ότι η μέση περιεκτικότητα των πρωτεϊνών σε Ν είναι 16%). Περιεκτικότητα πρωτεϊνών τροφίμων φρούτα: 1%, πατάτες: 2%, γάλα: 3,2%, αυγά: 12%, σπόρος σίτου: 12-22%, κρέας: 20%, σπόροι οσπρίων: 25-40%

Οι πρωτεΐνες εξυπηρετούν ως δομικά συστατικά των μυϊκών ιστών και άλλων ιστών στους φυτικούς και ζωικούς οργανισμού, παίζουν σημαντικούς μεταβολικούς ρόλους ως ένζυμα και αναστολείς ενζύμων, λαμβάνουν μέρος στη μεταφορά του οξυγόνου και των μεταλλοκατιόντων και εκτελούν ανοσολογικές λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των σπόρων σιτηρών και οσπρίων μεγάλες ποσότητες αυτών αποτίθενται σε κόκκους γνωστές ως αποθεματικές (σωματικές) πρωτεΐνες, π.χ. στη σόγια αυτές οι πρωτεΐνες συνιστούν το 60-70% και οι κόκκοι κατά 80% αποτελούνται από πρωτεΐνες.

Τα λίπη ή λιπίδια απαντώνται ως επί το πλείστον σε λίπη, έλαια ή λιπαρά τρόφιμα, ενώ σε άλλα τρόφιμα αποτελούν λιγότερο από 1% του βάρους τους. Περιεκτικότητα λιπών τροφίμων φρούτα: <1%, λαχανικά, ψάρια: 3.5%, γάλα: 3,5%, κρέας βοδινό: 6%, αυγά: 32%, βούτυρο: 85%

Τα λίπη που περιέχονται σε μικρές περιεκτικότητες στις πρώτες ύλες τροφίμων εξυπηρετούν κυρίως ως συστατικά των μεμβρανών των πρωτεϊνών-φωσφολιπιδίων και εκτελούν μεταβολικές λειτουργίες. Στα περισσότερα τρόφιμα τα αποθηκευμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε μορφή τριακυλογλυκερολών, τα μικρότερα κλάσματα αυτών αποτελούν άλλα συστατικά όπως στερόλες, υδρογονάνθρακες, βιταμίνες και χρωστικές τα οποία είναι σημαντικά για το μεταβολισμό.

Η σύσταση των διαφόρων πρώτων υλών τροφίμων εξαρτάται από το είδος, την ποικιλία στα ζωικά και φυτικά τρόφιμα, από τις συνθήκες καλλιέργειας και συλλογής των φυτικών υλών, από τη διατροφή και την ηλικία των ζώων ή την εποχή αλίευσης των ιχθηρών, και τις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα μετά τη συγκομιδή/συλλογή κατά την αποθήκευση. Η βιομηχανία τροφίμων καθορίζει προδιαγραφές ποιότητας για τις πρώτες ύλες και διενεργεί ελέγχους κατά την παραλαβή τους με σκοπό να διαπιστώσει εάν η σύσταση των πρώτων υλών για τα βασικά συστατικά βρίσκεται εντός των επιθυμητών ορίων.

Στη σύσταση των πρώτων υλών εμπεριέχονται επιθυμητά συστατικά (βασικά θρεπτικά και άλλα όπως αντιοξειδωτικά κτλ.), ενδέχεται όμως να υπάρχουν και ουσίες προερχόμενες από μολύνσεις (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.α.). Η σύσταση των επεξεργασμένων τροφίμων εξαρτάται από τη «συνταγή» και τις μεταβολές που συμβαίνουν κατά την επεξεργασία, συντήρηση και αποθήκευσή τους.

Η ποιότητα των τροφίμων, οι χαρακτηριστικές ιδιότητες που προσδιορίζουν το βαθμό αποδοχής του καταναλωτή, είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών που συνεισφέρουν στην ικανοποίηση του πελάτη από το προϊόν. Η σύσταση και η χημική φύση των συστατικών των τροφίμων επηρεάζουν όλα τα χαρακτηριστικά ποιότητας.

Η χημική φύση των συστατικών των τροφίμων έχει καθοριστική σημασία για όλα τα χαρακτηριστικά ποιότητας αυτών. Είναι καθοριστική για τη θρεπτικότητα των τροφίμων, την οργανοληπτική αρεστότητα, την ανάπτυξη των επιθυμητών χαρακτηριστικών ή των ανεπιθύμητων αλλοιώσεων από αλληλεπιδράσεις με άλλα συστατικά ή κατά την επεξεργασία και την ευπάθεια σε αλλοίωση κατά την αποθήκευση.

Η ασφάλεια των τροφίμων, η κατάσταση αυτών κατά την οποία δεν περιέχουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς ή επικίνδυνα συστατικά για την υγεία του καταναλωτή. Οι επικίνδυνοι παράγοντες (παθογόνοι μικροοργανισμοί, χημικά φυσικά ή μολυντές από περιβάλλον, συσκευασία ή ελλιπή υγιεινή και ξένα σώματα) αποκαλούνται κίνδυνοι των τροφίμων. Τέτοιοι κίνδυνοι μπορεί να ενυπάρχουν από τη φύση στα τρόφιμα ή να αναπτύσσονται κατά την αποθήκευση ή και την επεξεργασία των τροφίμων. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται πρέπει να είναι ασφαλή, επομένως δεν πρέπει να περιέχουν κινδύνους σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα από τη νομοθεσία όρια.

Η οργανοληπτική ποιότητα των τροφίμων, όπως γίνεται αντιληπτή από τον καταναλωτή με τις αισθήσεις, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή και αποδεκτότητα του τροφίμου από τον καταναλωτή. Πολλές από τις επιθυμητές ιδιότητες των τροφίμων επηρεάζονται από τις ιδιότητες των πρώτων υλών, άλλες γεννώνται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Για να διατηρήσει ένα προϊόν τα ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά πρέπει η επεξεργασία του να γίνει στις βέλτιστες συνθήκες και να αποθηκευτεί στις συστηνόμενες καλύτερες συνθήκες.