Πρόληψη Να διατηρούμε πολύ καλή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα νοσήματα του στόματος
Advertisements

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΝΗ» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μέσα στοματικής υγιεινής για ένα αστραφτερό χαμόγελο.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
Καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια με νήμα
Οδηγίες για Έλεγχο της Στοματικής Υγείας των μαθητών και Φθορίωση
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ 1ο
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στοματική υγιεινή Τάξεις στις οποίες υλοποιήθηκε το πρόγραμμα: Α’ – Β’
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
4.2 Στοματική υγεία Στόχος της υποενότητας αυτής είναι οι μαθητές: Να ενημερωθούν για τη στοματική τους υγεία και τα προβλήματα της στοματικής τους κοιλότητας.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Τερηδόνα.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΑ BASS
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Δρ. Ιπποκράτης Δημόθυρας, Χειρουργός Οδοντίατρος
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
42 Δημοτικό Σχολείο Πατρών
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Dr. med. dent. ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΩΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ενότητα 4.2 { Στοματική υγεία }.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ & ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ A.M.E.A.
Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρόληψη Να διατηρούμε πολύ καλή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας. Η διάρκεια του βουρτσίσματος να είναι δύο με τρία λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μαλακή οδοντόβουρτσα την οποία αλλάζουμε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Χρησιμοποίηση φθοριούχας οδοντόπαστας και φθοριούχου διαλύματος. Χρήση οδοντικού νήματος. Καθαρισμός των δοντιών δύο φορές τον χρόνο. Εμβόλιο κατά της τερηδόνας.

Σωστή παιδική οδοντόκρεμα Tο φθόριο που περιέχει να μην ξεπερνά τα 1000ppm F-. Να έχει ευχάριστη γεύση Να μην περιέχει ζάχαρη. Να έχει συσκευασία ευχάριστη για το παιδί.

Σωστή παιδική οδοντόβουρτσα Να έχει μικρή κεφαλή. Να έχει μαλακές νάιλον τρίχες. Να έχει μεγάλη και ανατομική λαβή για ευκολότερο χειρισμό. Να έχει όμορφη σχεδίαση για να προσελκύει την προσοχή του παιδιού και να κάνει το βούρτσισμα μια ευχάριστη διαδικασία.

Αλλαγή οδοντόβουρτσας Μόλις οι τρίχες της κεφαλής αρχίσουν να χάνουν τη φυσική τους θέση. Περίπου κάθε 3-4 μήνες . Μετά από κάποια ίωση.

Κανόνες υγιεινής ΔΕΝ πρέπει να δανείζετε την οδοντόβουρτσά σας . ΔΕΝ πρέπει να δανείζετε την οδοντόβουρτσά σας .  Ξεπλύνετε καλά την οδοντόβουρτσα μετά από κάθε χρήση. Τινάξτε την οδοντόβουρτσα για να φύγει το πολύ νερό. Τοποθετήστε την σε όρθια θέση για να στραγγίζει εύκολα. Τοποθετήστε την σε καλά αεριζόμενη θέση.

Σωστό βούρτσισμα Τοποθετήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας λοξά στο σημείο που ενώνονται τα δόντια με τα ούλα έτσι ώστε οι ίνες να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών. Πιέστε τη βούρτσα με κατεύθυνση από τα ούλα προς την κορυφή των δοντιών και κάντε μικρές επιτόπιες κυκλικές κινήσεις.

Σωστό βούρτσισμα Βουρτσίστε πρώτα τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών και κατόπιν τις εσωτερικές. Οι μασητικές επιφάνειες βουρτσίζονται τελευταίες με προσθοπίσθιες κινήσεις. Στο τέλος δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε και τη γλώσσα μας για να απομακρύνουμε τα βακτήρια και να έχουμε πιο δροσερή αναπνοή.

Οδοντικό νήμα Το οδοντικό νήμα αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής στοματικής υγιεινής. Το βούρτσισμα δεν καταφέρνει να απομακρύνει όλη την βακτηριακή πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών από δύσκολες περιοχές όπως είναι τα μεσοδόντια διαστήματα. Με τη χρήση του οδοντικού νήματος μια φορά την ημέρα μπορούμε να εξασφαλίσουμε σχεδόν πλήρη απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας.

Η σημασία της σωστής διατροφής Η διατροφή μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Η υγιεινή δίαιτα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη. Πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κύριες ομάδες τροφών : φρούτα και λαχανικά, όσπρια και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι κ.λ.π. Η βακτηριακή πλάκα που είναι ο κυριότερος εχθρός της στοματικής μας υγείας τρέφεται και αναπτύσσεται από τα σάκχαρα των τροφών. Καλό είναι να μην εθίζουμε τα παιδιά μας στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη ή υποκατάστατά της.

Φθόριο Η αντίσταση της αδαμαντίνης στην τερηδογόνο προσβολή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με τη χορήγηση φθορίου. Το φθόριο ενσωματώνεται στους κρυστάλλους της αδαμαντίνης οι οποίοι γίνονται περισσότερο ανθεκτικοί στα οξέα και ενισχύει την επανατοποθέτηση αλάτων ασβεστίου και φωσφόρου στην επιφάνεια της.

Μέθοδος χορήγησης φθορίου Φθορίωση πόσιμου νερού. Χρήση φθορίου με δισκία ( χάπια ) Φθορίωση του μαγειρικού άλατος. Τοπικές εφαρμογές φθορίου από τον οδοντίατρο. Φθοριούχες οδοντόκρεμες. Στοματικά διαλύματα. Οδοντότσιχλες. Γάλα.

Περιεκτικότητα τροφών σε φθόριο Κολιός ξηρός 84,5 Αυγά 1,2 Κολιός φρέσκος 26,9 Μέλι 1 Σαρδέλες 16,1 Μοσχάρι 0,90 Σκόρδο 17,7 Αμύγδαλα 0,90 Μπακαλιάρος 7 Καλαμπόκι 0,62 Σπανάκι 1,8 Ψωμί 0,54 Τυρί 1,6 Σοκολάτα 0,50 Βούτυρο 1,5 Πορτοκάλια 0,34 Κοτόπουλο 1,4 Ζάχαρη 0,32 Βοδινό 1,3-2 Μήλα 0,22–1,32 Φυστίκια 1,36 Πεπόνι 0,20 Αρνί 1,2 Καρπούζι 0,11

Η σημασία της διατροφής Η διατροφή μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Η υγιεινή δίαιτα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη. Πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κύριες ομάδες τροφών : φρούτα και λαχανικά, όσπρια και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι κ.λ.π. Η βακτηριακή πλάκα που είναι ο κυριότερος εχθρός της στοματικής μας υγείας τρέφεται και αναπτύσσεται από τα σάκχαρα των τροφών. Καλό είναι να μην εθίζουμε τα παιδιά μας στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη ή υποκατάστατά της.

Η σημασία της διατροφής μικρές συμβουλές... Μην τρώτε πολλά γλυκά. Να τρώτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά αλλά χωρίς ζάχαρη (γάλα, γιαούρτι, ρύζι, κρέας, ψάρι, φρούτα) Μην πίνετε πολλά αναψυκτικά γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Μη θεωρείτε γλυκό μόνο ότι έχει γλυκιά γεύση. Ελέγχετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η κατανάλωση γλυκών πρέπει να γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια των κύριων γευμάτων. Μην τρώτε γλυκά ανάμεσα στα γεύματα. Αποφεύγετε τις καραμέλες γιατί διατηρούν όξινο περιβάλλον στο στόμα για πολλή ώρα.

Η σημασία του οδοντίατρου Ο οδοντίατρος δεν αποκαθιστά μόνο τα προβλήματα των δοντιών, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη και στην αποφυγή τους. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή για όλη σας τη ζωή. Θα εντοπίσει έγκαιρα τα δόντια που κινδυνεύουν από την τερηδόνα και θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε πριν προχωρήσει και προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα δόντια. Θα διαγνώσει τυχόν άλλα προβλήματα στοματικής υγείας και θα σας ενημερώσει για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθείτε για να προστατεύετε τα δόντια και τα ούλα σας.