4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Advertisements

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR)
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
2η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 11/3/2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Νερό Τα 2/3 του βάρους του σώματος μας αποτελούνται από νερό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ.
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
Διατροφή 6-12 ετών: τα χρόνια του Δημοτικού
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΕΨΗ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΜΑΘΗΜΑ 2. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ Η’ ΘΕΡΜΙΔΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Η’ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Η’
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων. % Πρόσληψη Ημερήσιας Ενέργειας.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Ανάλυση Σύστασης Σώματος
Κατάρτιση διαιτολογίου
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Η υγεία μας Στάθης Αντωνάκης Θοδωρής Kιοσελάκης Τατιάνα Μακαρίδου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Διατροφή-Διαιτολογία
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου Η έννοια της ισορροπίας

Μαθησιακά Αποτελέσματα Στο τέλος αυτού του μαθήματος και με επιπλέον διάβασμα, θα πρέπει να είστε σε θέση να κατανοείτε και να εξηγείτε τις έννοιές /σημασία των ακόλουθων Πρόσληψη/ απώλεια Εξίσωση ισορροπία θετικό /αρνητικό ισοζύγιο Διασπώμενες και μη – διασπώμενες θρεπτικές ουσίες χρονικές κλίμακες Διατροφική ισορροπία

πρόσληψη και απώλεια πρόσληψη απώλεια

πρόσληψη Τροφή Ροφήματα Αέρας Έντερο Δέρμα Πνεύμονες

Απώλεια Κόπρανα Ούρα Άλλα σωματικά υγρά Αέρας Έντερο Ουροδόχος κύστη Δέρμα Πνεύμονες

Πρόσληψη = Απώλεια Διατροφικό ισοζύγιο Πρόσληψη = Απώλεια Διατροφικό ισοζύγιο Πρόσληψη Απώλεια Σταθερό Βάρος

Πρόσληψη > Απώλεια Θετικό Ισοζύγιο Πρόσληψη > Απώλεια Θετικό Ισοζύγιο Πρόσληψη Απώλεια Αύξηση σωματικού βάρους

Πρόσληψη > Απώλεια Αρνητικό Ισοζύγιο Πρόσληψη > Απώλεια Αρνητικό Ισοζύγιο Απώλεια Πρόσληψη Μείωση σωματικού βάρους

Ισοζύγιο Διατροφικό Ισοζύγιο Πρόσληψη = Απώλεια θετικό Ισοζύγιο Πρόσληψη = Απώλεια θετικό Ισοζύγιο Πρόσληψη > Απώλεια Αρνητικό Ισοζύγιο Πρόσληψη < Απώλεια

Άσκηση: Ποίες είναι οι θρεπτικές ουσίες;

Μη διασπώμενες θρεπτικές ουσίες Άσκηση – ποιες είναι μη διασπώμενες; Ενέργεια Μακροστοιχεία: Μικροστοιχεία: Πρωτεΐνη Λίπη Υδατάνθρακες Φυτικές ίνες Βιταμίνες Ανόργανα στοιχεία π.χ. ασβέστιο, κάλιο Ιχνοστοιχεία π.χ. σίδηρο, ιώδιο

Διατροφικό Ισοζύγιο στη διάρκεια του χρόνου Διατροφικό Ισοζύγιο στη διάρκεια του χρόνου Για να υπολογιστεί το ισοζύγιο … πόσος χρόνος χρειάζεται; A) 24 ώρες B) 7 ήμερες Γ) 28 ημέρες Δ) 12 μήνες

Διατροφικό Ισοζύγιο στη διάρκεια του χρόνου Διατροφικό Ισοζύγιο στη διάρκεια του χρόνου Άσκηση Υγιές ενήλικας ετών 50 Πήρε 12,7 κιλά στην διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων Υπολογίστε την επιπλέον ενέργεια που καταναλώθηκε Υποθέστε πως όλη η αύξηση βάρους είναι λιπώδης ιστός Λιπώδης ιστός (σύνθεση)

Λιπώδης ιστός (σύνθεση)= 80% λίπος + 3% πρωτεΐνη +18% νερό 80%=80γρ =80* 9 =720 kcal 3%= 3γρ = 3* 4 = 12 kcal 720 + 12 = 732 kcal /100 g = 7.3 kcal/g Άρα 12,7 κιλά = 12,700 g = 92,710 kcal

Διατροφική ισορροπία στο χρόνο Άσκηση 12,700 g = 92,710 kcal περίσσεια Καταναλώθηκαν στην διάρκεια 20 ετών = 7,300 ημέρες Περίσσεια ενέργειας ανά ημέρα= 92,710 / 7,300 = 12.7 kcal / ήμερα

Διατροφική ισορροπία στο χρόνο Η μέτρηση του ισοζυγίου για κάθε θρεπτική ουσία ποικίλη στο χρόνο Την πρόσληψη και την απώλεια πρέπει να την μετράμε στο ίδιο χρονικό διάστημα Στη μέτρηση πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ίδιες μονάδες

Διατροφικό ισοζύγιο Εξίσωση ισοζυγίου Ισοζύγιο = πρόσληψη – απώλεια Όταν η πρόσληψη = απώλεια  διατροφικό ισοζύγιο Όταν η πρόσληψη > απώλεια  θετικό ισοζύγιο Όταν η πρόσληψη < απώλεια  αρνητικό ισοζύγιο Πιο ισοζύγιο θεωρείται ιδανικό ;

Διατροφικό Ισοζύγιο Άσκηση A) 3-μηνών βρέφος B) Παιδί σχολικής ηλικίας Γ) Αθλητής σε προπόνηση Δ) Έγκυος E) Θηλάζουσα ΣΤ) Παχύσαρκος ενήλικας Ζ) Υπερήλικας Η) Ενήλικας Ποιο είδος ισοζυγίου είναι επιθυμητό;

πρόσληψη απώλειες διατροφική πρόσληψη σύνθεση σώματος απώλειες

Βιβλιογραφία Συντώσης Λ ( 2006). Διατροφή και μεταβολισμός. Εκδόσεις Πασχαλίδης Geissler C, Powers H (2005). Human Nutrition, 11th edition. Edinburgh: Elsevier. Chapter 5, pages 83-102. Mann J, Truswell AS (2007). Essentials of Human Nutrition, 3rd edition. Oxford: OUP. Chapter 5, pages 73-88.