Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Για να διατηρηθεί ο άνθρωπος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του, χρειάζονται ορισμένες βασικές.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Διατροφή και Ασθένειες
Διατροφή-Διαιτολογία
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική

 Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία

Γιατί τρεφόμαστε;  Φυσιολογική ανάγκη για: ενέργεια λίπη υδατάνθρακεςπρωτεΐνηιχνοστοιχείαβιταμίνες νερό νερό

Τα φυτά επίσης περιέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά σημαντικά στην υγεία  Ινδόλες  Φλαβόνες  Ισοφλαβόνες  Πολυφαινόλες  Φυτο-οιστογόνα  Φυτοστερόλες  Σαλικυλικό άλαs  Σαλικυλικό άλαs Salicylates

Τα φυτά επίσης περιέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά

Ενέργεια,

Κατανάλωση ενέργειας από τα διάφορα όργανα του σώματος (βασικός μεταβολισμός)

Γιατί τρεφόμαστε Υδατάνθρακες417 Πρωτεΐνες416 Λίπος937 Αλκοόλ729 kcal /gramkJ /gram Ενεργειακή παραγωγή των μεταβολικών καυσίμων

Ενεργειακό ισοζύγιο

Υδατάνθρακες Σύνθετοι Απλοί Φυτικές ίνες

Υδατάνθρακες  οι μέσες δίαιτες παρέχουν 45% ενέργεια από υδατάνθρακες  ιδανικά αυτό δεν πρέπει να αυξηθεί σε 55% της ενέργειας

Πρωτεΐνη (Ζωικής και φυτικής προελεύσεως)

Λίπος Απαραίτητα λιπαρά οξέα: λινολεικό & λινολενικό οξύ ΚορεσμέναΠολυακόρεστα

Βιταμίνες

Ιχνοστοιχεία / Μέταλλα

Hypothalamic appetite centres lateral hypothalamus – Κέντρα ρύθμισης αισθήματος πείνας ventromedial hypothalamus Κέντρα Κορεσμού amygdala (temporal lobe) – learned food behaviour Διατροφική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα μάθησης Υποθαλαμικά κέντρα ρύθμισης της όρεξης

Παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές τροφίμων  Διαθεσιμότητα τροφίμων  Κόστος τροφίμων  Χρόνος προετοιμασίας φαγητών και κατανάλωσης τους  Σωματική αναπηρία ή ασθένεια  Προσωπικές προτιμήσεις  Δυσανεξίες και Αλλεργίες  Το εάν τρώμε μόνοι ή με παρέα  Διαφήμιση  Θρησκευτικά και ηθικά taboo  Λόγοι υγείας  Τροποποιημένη διατροφή για τον έλεγχο κάποιας ασθένειας

Επάρκεια + Ποικιλία + Ισορροπία =Σωστή Διατροφή

4 κατηγορίες φυτοφάγων  Αυστηρά φυτοφάγοι (vegans)  Λάκτοφυτοφάγοι  Ωοφυτοφάγοι  Λακτοωοφυτοφάγοι  Ψαροφυτοφάγοι  Μερικώς φυτοφάγοι

Εάν τα τρόφιμα δεν αφομοιωθούν και απορροφηθούν αποβάλλονται, οπότε δεν παρέχουν θρεπτικές ουσίες

Απορρόφηση Fe NonHeme Heme

Διατροφή και Υγεία

Υπερσιτισμός και Υποσιτισμός Daniel Lambert, (weight 330 kg)

Διατροφή και Χρόνιες Παθήσεις  Οι ασθένειες που είναι σημαντικές αιτίες πρόωρου θανάτου και νοσηρότητας στις αναπτυγμένες χώρες, είναι σπάνιες στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες –Καρκίνος –Καρδιακές παθήσεις –Εγκεφαλικά Είναι η διατροφή ένας παράγοντας στην αιτιολογία αυτών των ασθενειών; Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο;

Διατροφή & Χρόνιες Εκφυλιστικές Παθήσεις Βασικές αιτίες θανάτου στις δυτικές ευροπαϊκές χώρες  Καρδιακές παθήσεις  Καρκίνος  Εγκεφαλικά USA

Η ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Πολλά τρόφιμα ήταν σπάνιες πολυτέλειες (ή άγνωστα) κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ζάχαρη επεξεργασμένα δημητριακά επεξεργασμένα και συντηρημένα χάμπουργκερ fish fingers chips πίτσα Μπορεί αυτές οι αλλαγές να αποτελούν παρόντες κίνδυνου που δεν έχουμε (ακόμα) εξελιχθεί για να αντιμετωπίσουμε;

Διατροφική Επιδημιολογία  Παρέχει τα καλύτερα δυνατά επιστημονικά στοιχεία για να κατανοηθεί ο πιθανός ρόλος της διατροφής στην αιτιολογία διαφόρων παθήσεων.

Ουσιαστικές αλλαγές στην διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης και πολυακόρεστου λίπους (Wales, 1870 – 1990) Unsaturated fatCholesterol intake

Διατροφικό λίπος και χοληστερόλη ορού Πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων Πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων

Καρκίνος του μαστού και διατροφική πρόσληψη λίπους.

Θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού και πρόσληψη ενέργειας από ζωικά προϊόντα

Θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου και πρόσληψη ενέργειας από ζωικά προϊόντα

Επίπεδα Βιταμίνης Ε πλάσματος και θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις

Case-control studies Καροτένιο Πλάσματος και Καρκίνος

 χαμηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού και του προστάτη  χαμηλά ποσοστά οστεοπόρωσης παρά το χαμηλό peak bone density  υψηλή κατανάλωση προϊόντων σόγιας Japan

 Η επιστήμη της διατροφής είναι σύνθετη και πολύπλευρη.  Το τι τρώμε σχετίζεται άμεσα με την επικινδυνότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων παθήσεων.