4FHH1154 Συστήματα Οργάνωσης, Τροφοδοσίας - Διανομής και Ασφάλειας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Οι ερωτήσεις συντάχθηκαν από τους μαθητές των τμημάτων ΣΤ1, ΣΤ2, ΣΤ3, με την αντίστοιχη καθοδήγηση από την εκπαιδευτικό. Το ερωτηματολόγιο.
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
Επιστημονική ομάδα Πόσο έχουν επηρεάσει οι οικονομικές συνθήκες τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων; Μια πρώτη ματιά.
Πρόγραμμα αντιμετώπισης Μεταβολικού Συνδρόμου
ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ PHILOXENIA 2011 ORGANIC PRODUCTS CLUSTER MORIHOVOU SQ. 1 THESSALONIKI ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Κοστολόγηση Μάθημα 13.
ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥ
Θέμα: Οργάνωση Συνεδριών
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
42ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Κοστολόγηση Μάθημα 12.
ΕΝΟΤΗΤΑ:7 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Κοστολόγηση Μάθημα 1ον.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση.
Εισαγωγή στο Εδεσματολόγιο
ΕΝΟΤΗΤΑ:7 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Τεχνολογία Απαιτήσεων u Καθορίζει τι θέλει ο πελάτης από ένα σύστημα λογισμικού.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Σχεδιασμός διαδικασιών
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή η διεύθυνση επισιτιστικών τμη­μάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ασχολείται.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ»
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Καραβασίλογλου Παρθένα-Ζωή Μπαζιώτη Βενετία Ακ.Έτος : Β΄ εξάμηνο πρακτικής άσκησης ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμήμα.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Πρακτική στην Κοινότητα
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΙ 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ι 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Το κόστος Ποιότητας    
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πρακτική στη Κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

4FHH1154 Συστήματα Οργάνωσης, Τροφοδοσίας - Διανομής και Ασφάλειας Σχεδιασμός και Σύνταξη Μενού ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΤΑΝΑ ΣΤΑΛΩ

Μαθησιακά Αποτελέσματα Στο τέλος του μαθήματος και με κάποια επιπλέον μελέτη, θα είστε σε θέση να ... Περιγράψετε το ρόλο και τις αρχές της σύνταξης και του σχεδιασμού ενός μενού για μη εμπορικούς οργανισμούς Εξηγήσετε τι πρέπει να κάνετε για να ολοκληρώσετε την πρώτη σας εργασία – σχεδιασμός και σύνταξη ενός μενού Εντοπίσετε πηγές πληροφοριών για να σας βοηθήσουν

Τι είναι Μενού ;   Μια λίστα τροφίμων/ φαγητών που είναι διαθέσιμα σε ένα εστιατόριο ή σε κέντρα εστίασης με καθορισμένες τιμές με ατομικά/ μεμονωμένων πιάτα ή σε ολόκληρα γεύματα με όρους πώλησης, ή ένας κατάλογος φαγητών χωρίς τιμές που προορίζεται για ένα επίσημο γεύμα όπου οι συμμετέχοντες δεν πληρώνουν. Sinclair (2005) Dictionary of Food: International Food and Cooking Terms from A to Z

Τι είναι Μενού ; To μενού είναι μια παρουσίαση διαφόρων τροφίμων και ποτών που προσφέρονται για κατανάλωση. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από μια λίστα επιλογών ή από μια προκαθορισμένη λίστα. Το Μενού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια πιο γενική έννοια, η οποία συνδέεται με τη διατροφή - την επιλογή των τροφίμων που είναι γενικά διαθέσιμα, σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία ή ( εθνικότητα) πολιτισμό

Σχεδιασμός Μενού “Το μενού είναι το προσχέδιο στο οποίο βασίζεται η παροχή υπηρεσιών εστίασης και ο χρόνος που ξοδεύεται για το σχεδιασμό του ποτέ δεν πάει χαμένος " Rick Wilson (2007) Manual of Dietetic Practice. Oxford: Blackwell Science, page 124.

Ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν προγραμματίζετε ένα μενού;

1. Τα άτομα που θα καταναλώσουν το γεύμα -αρέσκειες/δυσαρέσκειες -πολιτιστικές και θρησκευτικές προτιμήσεις -φυσικές ανάγκες - χρόνος- πότε τους αρέσει να τρώνε - πως θέλουν να τρώνε -εάν χρειάζονται βοήθεια για να φάνε 2. Διαθεσιμότητα πόρων/κόστος - προσωπικό/εξοπλισμός / μεταφορά 3. Τοποθεσία που θα εκτελεστεί το μενού ( εστιατόριο/νοσοκομείο)

χρησιμότητα των Μενού; χρησιμότητα των Μενού; Απαραίτητο για την οργάνωση ( πρακτική σχεδιασμού); Οδηγίες για την εργασία και τη τροφοδοσία ; Μια λίστα όπου μπορεί να βασιστεί η προμήθεια των τροφών ( ψώνια); Προϋπολογισμός-κόστος- οικονομικά την οργάνωση των υπηρεσιών τροφίμων / σύστημα (Βασικά προϊόντα / Εξοπλισμός / Προσωπικό / γενικά έξοδα) Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τι θα φάνε; ( επιλογή καταναλωτή, προσδοκίες και ανάγκες) Τρόπος να καλυφθούν οι διατροφικές απαιτήσεις; Ένα πλάνο για να διατρέφονται οι άνθρωποι;  

Ποιος πρέπει να συμμετέχει ; Σεφ & το προσωπικό τροφοδοσίας ; Διευθυντής τροφοδοσίας ; Καταναλωτής; Υπεύθυνος του προϋπολογισμού; Διαιτολόγος ;

Εργασία: Σχεδιασμός Μενού Δυο εργασίες (1) σχεδιασμός και σύνταξη μενού (2) υπολογισμός και ανάλυση μενού Εξάμηνο A Μια γραπτή εργασία που θα παρουσιάζει τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό ενός μενού για μια ομάδα υγιών ατόμων. Αυτό θα απαιτήσει το σχεδιασμό ενός 5 ήμερου μενού για μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού. Θα πρέπει να αποφασίσετε πόσες επιλογές θα πρέπει να προσφέρονται σε κάθε γεύμα και τι θα πρέπει να παρέχουν (π.χ. κρύο / ζεστό / μαλακό / χορτοφαγικό μενού κλπ). Ένα παράδειγμα πίνακα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση του σχεδιασμού του μενού παρουσιάζετε πιο κάτω.

Εξάμηνο B θα υπολογίσετε την διατροφική άξια μια ημέρας από το 5-ημέρο μενού που σχεδιάσατε το πρώτο εξάμηνο, θα τη συγκρίνετε με τις Διαιτητικές Τιμές Αναφοράς (Dietary Reference Values- DRV) για να ελέγξτε εάν το μενού είναι διατροφικά επαρκής και εάν όχι τροποποιήστε το ανάλογα για να κωλυθούν οι διατροφικές ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού. Επιπλέον θα χρειαστεί να ελέγξτε διάφορα μενού για την θρεπτική τους επάρκειά και εάν καλύπτουν τις ανάγκες των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων.

Εργασία: Σχεδιασμός Μενού (1) Σχεδιασμός και σύνταξη μενού Στόχος να βοηθήσει και να στηρίξει τους σπουδαστές να κατανοήσουν πως γίνετε ο σχεδιασμό και σύνταξη ενός μενού Όριο λέξεων 1000 max. συν παραρτήματα και το σχεδιασμό του μενού Ημερομηνία 13 εβδομάδα -10/1/13 Βάρος 25%

Εργασία: Σχεδιασμός Μενού (1) Σχεδιασμός και σύνταξη μενού Επιλογή τριών ομάδων: Παιδία ηλικίας 10-11 ετών τα οποία κατασκηνώνουν σε καλοκαιρινή κατασκήνωση Ηλικιωμένοι που κατοικούν σε οίκο ευγηρίας Άνδρες που υπηρετούν μακροπρόθεσμη ποινή φυλάκισης Όλα τα μενού που θα σχεδιαστούν πρέπει να καλύψουν όλες τις διατροφικές ανάγκες μιας από τις παραπάνω ομάδες

Εργασία: Σχεδιασμός Μενού (1) Σχεδιασμός και σύνταξη μενού Υποθέσεις Όλα τα άτομα είναι υγιείς (χωρίς ειδικές διατροφικές απαιτήσεις) Το φαγητό που παρέχεται από το μενού είναι η μόνη πηγή τροφίμων για αυτά τα άτομα

Τι πρέπει να σκεφτείτε ; Για ποιον γίνετε οι τροφοδοσία; Εγκαταστάσεις / προσωπικό; Προϋπολογισμός/ κοστολόγηση ; Υπάρχουν επιλογές και πόσες; Ποτά/ ροφήματα; Διατροφικές απαιτήσεις;

Ημέρα 1 Ημέρα2 Ημέρα 3 πρωινό Μεσημεριανό Βραδινό

; Εβδομάδα 1 Ημέρα 1 Ημέρα2 Ημέρα 3 πρωινό Πρωινά Δημητρακά Ημέρα 1 Ημέρα2 Ημέρα 3 πρωινό Πρωινά Δημητρακά Ψωμί με μαρμελάδα ή μέλι Τσάι, καφέ, χυμό πορτοκαλιού Τσάι, καφέ ; Δεκατίανο Μπάρα δημητριακών /φρούτο Ημίγλυκο μπισκότο Μεσημεριανό Ψάρι ψητό με σάλτα Λαζάνια λαχανικών Πατάτες ,καρότα και μπιζέλια Μηλόπιτα με παγωτό Φρουτοσαλάτα Τυρόπιτα η κοτόπιτα Πουρέ πατάτας Ρυζόγαλο Βραδινό Σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν Γιαούρτι φρούτο Ρολό με σαλάτα Χορτόσουπα Ψωμάκι

Συχνές ερωτήσεις Χρήση αναφορών/ βιβλιογραφίας Πηγές Χρειάζονται παραδείγματα;

Πηγή πληροφοριών Caroline Walker Trust Cross M, MacDonald B (2009) Nutrition in Institutions. Oxford: Wiley-Blackwell Thomas, B. and Bishop, J. (2007). Manual of dietetic practice. (4th ed.). Oxford: Blackwell Publishing. McVety PJ. (2008) Fundamentals of menu planning (3rd ed.). Wiley

Αξιολόγηση Αξιολόγηση και κριτήρια αξιολόγησης Ανατροφοδότηση Αξιολόγηση και κριτήρια αξιολόγησης Παρουσίαση 10% Βιβλιογραφία/αναφορες 15% Περιεχόμενο 50% Συζήτηση 25% Ανατροφοδότηση