Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελληνογαλλική σχολή ‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ’’
Advertisements

Επιμέλεια: Τίκβα Χριστίνα
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
Εισαγωγή στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών
ΧΡΗΣΗ Η/Υ Σημειώσεις για το μάθημα του 1ου εξαμήνου σπουδών για την ειδικότητα Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου ΙΕΚ Ξάνθης ΜΑΘΗΜΑ 1: Εισαγωγή στην τεχνολογία.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Λίγα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε για τους υπολογιστές!
Μια παρουσίαση από την …
Εφαρμογές Πληροφορικής A’ Λυκείου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ηλεκτρονικός υπολογιστής
Η ιστορία των Η/Υ Σταθμοί στην εξέλιξη της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών Μάθημα: Τεχνολογία Επικοινωνιών Υπεύθυνη Μαθήματος: Μιχαήλ Σταυρούλα.
Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων, 80 μ.Χ. Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Η Ιστορία των υπολογιστών
Το υλικό του Υπολογιστή
ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
Ο υπολογιστής στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Γνωριμία με το Λογισμικό του Η/Υ
Πώς φθάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές
Εφαρμογές Πληροφορικής A’ Λυκείου
Η ιστορια των υπολογιστων
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, χρήση Η/Υ και γραφικά περιβάλλοντα επικοινωνίας Ονομ/νυμο Επιμορφωτή Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή ΥΠΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ.
Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Μάθημα 1.2 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές;
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Διακρίνεται σε:
Ελληνογαλλική σχολή Πειραιά Saint Paul
Κεφάλαιο 4 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές;
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
1.5 Γλώσσες Προγραμματισμού
1. 2 Η εξέλιξη της μηχανής και η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Εισαγωγή Ο Η/Υ είναι μία μηχανή που εκτελεί μαθηματικές και λογικές εργασίες με καταπληκτική ακρίβεια και ταχύτητα. Έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα:
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ»
La plus rapide conquête connue qui relie les peuples, les groupes et les individus, indépendamment de la race, de l'espèce de la religion et des coutumes.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΓΕΝΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κατασκεύαζαν μηχανές για να επεξεργάζονται πληροφορίες. Άβακας (2000π.Χ, Μηχανισμός Αντικυθήρων 80μ.Χ.)Μετά.
Μάθημα 1.2 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές; ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ α’ γυμνασίου.
LOGO Προγραμματισμός Η/Υ β’ εξάμηνο – εργαστήριο ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Α.Π.Θ. Msc Τηλεπικοινωνίες Πολυτεχνική.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η / Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Β. Χριστοφιλάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ.
Πληροφορική Ενότητα 1 (Μέρος A): Εισαγωγικά. Δήμητρα Αβραμούλη, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Τ.Ε., T.E.I. Θεσσαλίας.
1 Ιστορία των Υπολογιστών. 2 ΙΣΤΟΡΙΑ: Πολύ-πολύ Παλιά... Άβακας (5000π.Χ.) Κίνα, Μεσοποταμία Η ελληνική συμβολή: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (87π.Χ.)
Η ιστορία των υπολογιστών Η ιστορία των υπολογιστών ξεκινάει με το 400 π. Χ. που ήταν η πρώτη αριθμομηχανή. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 δημιουργούνται σύνθετες.
Αρχές Πληροφορικής Ενότητα # 1: Επισκόπηση του πεδίου των ΤΠΕ. Σχέση με την εκπαίδευση Θαρρενός Μπράτιτσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών.
Υπολογιστές Ιστορική Αναδρομή
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ <<ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ>>
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VON NEUMANN
Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά
Μάθημα 1.2 Πώς φτάσαμε στους σημερινούς υπολογιστές;
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
Ο πρώτος υπολογιστής ENIAC.
e-class 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου Η ανάγκη για την εκτέλεση υπολογισμών
Ηλεκτρονικός Υπολογιστών
Η Τεχνολογία από την αρχαία εποχή έως σήμερα
Υλικό Υπολογιστών (Hardware)
Με τι ασχολείται η πληροφορική; Η πληροφορική μελετά με επιστημονικό τρόπο: 1.Τον αποτελεσματικό τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών με τη βοήθεια του υπολογιστή.
Υλικό Υπολογιστών (Hardware)
Η ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής
Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά
Εκατομμύρια εκατοντάδες μονάδες δεκαδικά
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
Κατηγορίες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα είναι οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο παρόλο που δεν έχουν περάσει ούτε 50 χρόνια από την ημέρα που βγήκε στο εμπόριο ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής (1951). Η ιστορία των υπολογιστών χωρίζεται σε 3 μεγάλες περιόδους : των μηχανικών κατασκευών, των αυτόματων υπολογιστικών μηχανών & των Η/Υ εγγεγραμμένου προγράμματος.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ & ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΒΑΚΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ PASCAL LEIBNIZ & ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ BABBAGE CENSUS TABULATOR (ΤΑΞΙΝΟΜΕΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ)

ΑΒΑΚΑΣ Γύρω στο 2200 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το εμπόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δημιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή τον Άβακα.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο «Αρχαιότερος Υπολογιστής». Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. στη Ρόδο και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια.

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ PASCAL Ο Γάλλος μαθηματικός Μπλεζ Πασκάλ κατασκεύασε το 1645 την πρώτη αληθινή αριθμομηχανή, η οποία επονομάστηκε Πασκαλίνα. Με τη μηχανή αυτή μπορούσε κάποιος να κάνει εύκολα μαθηματικούς υπολογισμούς.

LEIBNIZ & ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ O Leibniz, το 1674, τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal ώστε να μπορεί να εκτελεί πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Επίσης επινόησε το δυαδικό αριθμητικό σύστημα που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Το 1822, ο Βρετανός μαθηματικός C. Babbage, σχεδίασε μία πολύπλοκη μηχανή, την αναλυτική μηχανή, η οποία χρησιμοποιούσε διάτρητες κάρτες. Η μηχανή του Babbage δεν τελειοποιήθηκε ποτέ κυρίως λόγω έλλειψης τεχνολογίας.

Census Tabulator (Ταξινομέας Απογραφής) Ο Χέρμαν Χόλεριθ κατασκεύασε μια μηχανή που κατάφερε να ολοκληρώσει την απογραφή του πληθυσμού των ΗΠΑ μέσα σε δύο χρόνια ρεκόρ για εκείνη την εποχή. Η μηχανή αυτή ονομάστηκε Census Tabulator (Ταξινομέας Απογραφής)

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 1η Γενιά Υπολογιστών (1946- 1956) 2η Γενιά Υπολογιστών (1956- 1963) 3η Γενιά (1964- 1971) 4η Γενιά (1971 - σήμερα) 5η Γενιά το … μέλλον !

1η ΓΕΝΙΑ Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες. Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής επονομάστηκε ENIAC (Electronic Numerical Intergrator And Calculator). Ο ΕΝΙΑC ήταν τεράστιος σε μέγεθος (καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο) και έπρεπε να τον ελέγχουν συνεχώς ειδικοί επιστήμονες. Συχνά, επίσης, καίγονταν οι λυχνίες του και έπρεπε να τις αντικαθιστούν.

2η ΓΕΝΙΑ Την περίοδο αυτή οι λυχνίες αντικαθίστανται από τρανζίστορς. Οι ηλεκτρονικές αυτές κατασκευές επιτρέπουν τη δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών. Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης κατασκευάστηκε ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0.

3η ΓΕΝΙΑ Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα. Κατασκεύασε το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα. Το δημιούργημα του Κίλμπυ επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε.

4η ΓΕΝΙΑ Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή, έχει τη δική του μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, πενάκι, ποντίκι κλπ).

5η ΓΕΝΙΑ Η τεχνολογία για τη γενιά αυτή είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς θα είναι η ακόμα ευκολότερη επικοινωνία του Η/Υ με τον άνθρωπο, η πολύ μεγάλη ταχύτητα επεξεργασίας & η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλ. η ικανότητα των υπολογιστών να σκέπτονται, και να μπορούν να καταλαβαίνουν την ανθρώπινη φωνή.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!! ΜΑΘΗΜΑ: Πληροφορική ΜΑΘΗΤΗΣ:Φρατζάκης Χάρης