Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: 6.000 χρόνια διαφορά
Ενότητα 1 - Κεφάλαιο 4 - Η ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής Η Πληροφορική είναι μια καινούργια επιστήμη. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα διάφορες κατασκευές, για να κάνουν υπολογισμούς και να επικοινωνούν. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αβάκιο, ο Τάλως. Εικόνα 4.1: Τα εργαλεία και οι μηχανισμοί αντιστάθμισαν τη μικρή φυσική δύναμη του ανθρώπου. Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά

2 Κεφάλαιο 4 - Η ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής
Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν ο ENIAC και ο EDVAC και κατασκευάστηκαν γύρω στο Ήταν τεράστιοι και πολύ πιο αργοί σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές Πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος και την εξέλιξη των διαφόρων σχετικών επιστημονικών θεωριών που οδήγησαν στην κατασκευή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, διάφοροι προικισμένοι άνθρωποι κατασκεύαζαν ολοένα και πιο σύνθετες υπολογιστικές μηχανές με μηχανικά εξαρτήματα (Πασκάλ, Λάιμπνιτς, Μπάμπατζ). Με το πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος κατάλαβε ότι η αποτύπωση και αργότερα η μετάδοση χρήσιμων πληροφοριών ήταν σημαντική για τη βελτίωση της καθημερινής του ζωής: ζωγραφιές στα σπήλαια, γραφή, αριθμοί-σύμβολα, αλφάβητο, τυπογραφία, τηλέγραφος, τηλέφωνο, δορυφόροι, ραδιόφωνο, τηλεόραση, υπολογιστής Από τις αρχές της ιστορίας της Τεχνολογίας οι εφευρέτες θέλοντας να απαλλάξουν τους ανθρώπους από τους κουραστικούς και μηχανικά επαναλαμβανόμενους υπολογισμούς, κατασκευάζουν υπολογιστικά εργαλεία. Στα μέσα του 20ου αιώνα κατασκευάζεται ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος δεν κάνει απλώς αριθμητικούς υπολογισμούς, αλλά επεξεργάζεται δεδομένα για την παραγωγή χρήσιμων πληροφοριών. Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας:

3 Οι τρεις κύκλοι της Ιστορίας του Αυτόματου Υπολογισμού
Κεφάλαιο 4 - Η ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής Οι τρεις κύκλοι της Ιστορίας του Αυτόματου Υπολογισμού 1ος κύκλος: από την αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία του 1930 αρχικά εργαλεία υπολογισμού (αριθμητήριο) σύνθετες υπολογιστικές μηχανές για την αυτοματοποίηση της εκτέλεσης των βασικών αριθμητικών πράξεων 2ος κύκλος: μέχρι τη δεκαετία του 1950 υπολογιστικές μηχανές που καταλαμβάνουν τεράστιους χώρους και αποτελούνται από ηλεκτρικά κυκλώματα με ηλεκτρονικές λυχνίες και καλώδια μεγάλο κόστος κατασκευής και συντήρησης (κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς) 3ος κύκλος: μέχρι σήμερα κατασκευή των τρανζίστορ που αντικαθιστούν τις ηλεκτρονικές λυχνίες μείωση του μεγέθους των υπολογιστών, μείωση του κόστους κατασκευής ενσωμάτωση χιλιάδων τρανζίστορ σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (τσιπ-chip)

4 Κεφάλαιο 4 - Η ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής
Εικόνα 4.3: Διάφορες πλακέτες υπολογιστών. Μέσα σε δύο δεκαετίες το μέγεθος μικραίνει εντυπωσιακά. (από τα αριστερά): ENIAC, EDVAC (ηλεκτρονικές λυχνίες), ORDVAC (τρανζίστορ), BRLESC-I (1962, ολοκληρωμένα κυκλώματα).

5 Ενότητα 1 - Κεφάλαιο 4 - Η ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής

6 Ενότητα 1 - Κεφάλαιο 4 - Η ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής


Κατέβασμα ppt "Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google