Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Τεχνολογία από την αρχαία εποχή έως σήμερα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Τεχνολογία από την αρχαία εποχή έως σήμερα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Τεχνολογία από την αρχαία εποχή έως σήμερα
Ονοματεπώνυμο:Μαυριά Ιωάννα

2 Η τεχνολογία στην αρχαία εποχή και στην σημερινή

3 Ορισμός H τεχνολογία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις τέχνη και λόγος, αλλά σημαίνει κάτι ευρύτερο από αυτές τις λέξεις. Η τεχνολογία μπορεί να αναφέρεται σε υλικά αντικείμενα, όπως μηχανές ή σκεύη, αλλά και σε κάποια συστήματα. Οι πρώτοι άνθρωποι ξεκίνησαν τη σχέση τους με τη τεχνολογία μετατρέποντας τις φυσικές πρώτες ύλες σε απλά εργαλεία. Για εκείνη την εποχή τεχνολογία ήταν η ανακάλυψη της φωτιάς ή το να φτιάξουν ένα μαγειρικό σκεύος.

4 Η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα
Κατά την κλασική εποχή οι τεχνολογικές καινοτομίες μοιάζουν περιορισμένες. Όμως από τα μέσα της ελληνιστικής και Αλεξανδρινής εποχής και μετέπειτα, η τεχνολογική εξέλιξη σημειώνει πρωτόγνωρη ακμή. Όμως με την επικράτηση των Ρωμαίων η τεχνολογική πρόοδος γνωρίζει την ύφεση.

5 Ο μηχανισμός των αντικυθήρων
Ο μηχανισμός των αντικυθήρων γνωστός και ως αστρολάβος είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

6 Τάλως: το πρώτο ρομπότ των Αρχαίων Ελλήνων
Ένα από τα πιο γνωστά αρχαία ρομπότ στην Ελλάδα ήταν ο διάσημος Τάλως. Κατασκευάστηκε από τον θεό Ήφαιστο. Ο Τάλως ήταν τεράστιος ανθρωπόμορφος και χάλκινος. Μπορούσε να κινείται πολύ γρήγορα και ήταν σε θέση να κάνει σε μια μέρα τρεις φορές το γύρο της Κρήτης. Είχε τη δύναμη να εκσφεντονιζει τεράστιους βράχους ή να τους καίει με την αναπνοή του.

7 Σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα
Α. Τεχνολογία και μετρική: Μέτρηση Γης-Ηλίου και προσδιορισμός της περιφέρειας της Γης. Όργανο σκόπευσης (διόπτρα). Όργανο συντεταγμένων(οδόμετρο). Μετρικά εργαλεία όπως ο αστρολάβος του Απόλλωνα.

8 Β. Αυτοματισμός, Μηχανολογία και τεχνικά έργα.
Επιβλητικά ανάκτορα Αποχετευτικά δίκτυα Υδραγωγεία Έμβολα και αντλίες Εφευρέσεις Ήρωνα: ατμοστρόβιλος ανεμογεννήτρια.

9 Γ. Στρατιωτικές Εφαρμογές:
Φλογοβόλο Άρμα μάχης Χειροσιφωνες(φορητά φλογοβόλα) Πυροβόλα

10 Δ. Επικοινωνίες: Η κυλινδρική λακαιδεμονικη σκυτάλη Οπτικός τηλέγραφος Φωτεινά σήματα με ασπίδες Υδραυλικός τηλέγραφος Χρήση πολύχρωμων σημαιών

11 Η τεχνολογία στις μέρες μας
Α. Υπολογιστές: Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστες διευκόλυναν πάρα πολύ τη ζωή μας και αυτό αποδεικνύεται επί καθημερινής βάσεως. Καταρχάς χωρίς τον ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο, το οποίο στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε άνθρωπο. Μέσω του διαδικτύου και κατ' επέκταση του υπολογιστή μπορούμε να ενημερωθούμε, να αντλήσουμε πληροφορίες για τις εργασίες μας, να διαβάσουμε ότι μας ενδιαφέρει.

12 Β. Κινητά τηλέφωνα: Στις μέρες μας είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς κινητό τηλέφωνο, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους. Ποια είναι, επομένως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθημερινής χρήσης των κινητών τηλεφώνων; Πρώτα από όλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι χάρη στα κινητά τηλέφωνα έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε άμεσα, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε. Ιδιαίτερα σε επείγουσες περιπτώσεις, το κινητό τηλέφωνο είναι πολύ χρήσιμο και διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον, παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας στους γονείς επιτρέποντάς τους να τηλεφωνούν στα παιδιά τους, όποτε το θεωρούν αναγκαίο

13 Η τεχνολογία του μέλλοντος
Α. Εικονική πραγματικότητα: Η Εικονική πραγματικότητα αναφέρεται σε αλληλεπιδραστικά, πολύ-αισθητικά, βασισμένα στην όραση, τρισδιάστατα, περιβάλλοντα εμβυθισης, δημιουργημένα από υπολογιστή.

14 Οι υπολογιστές στο μέλλον
Είναι γνωστό πως οι υπολογιστές γίνονται συνεχώς ισχυρότεροι και ταχύτεροι. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μέχρι το 2015 οι υπολογιστές βασισμένοι στο πυρίτιο…θα βρουν τοίχο. Μέχρι τότε λένε ότι οι επεξεργαστές τους θα είναι μερικά εκατομμύρια του χιλιοστού παχείς και θα έχουν μερικά δισεκατομμύρια τρανζίστορ πάνω τους.

15 Τα κινητά τηλέφωνα στο μέλλον
Τα κινητά τηλέφωνα στο μέλλον θα μπορούν να βλέπουν, να γεύονται, να μυρίζουν, να ακούν, ακόμη και να «χαρτογραφούν» επιφάνειες και αντικείμενα, υποκαθιστώντας την ανθρώπινη αφή.

16 Επαυξημένη πραγματικότητα
Ονομάζεται η τεχνολογία με την οποία μπορούμε να εξάγουμε τα γραφικά από τον υπολογιστή και να τα εισάγουμε σε περιβάλλοντα πραγματικού κόσμου. Με άλλα λόγια ένας υπολογιστής δέχεται δεδομένα όπως ήχο, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα GPS, και δημιουργεί γραφικά τα οποία προσθέτει στον πραγματικό κόσμο.

17

18

19 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η Τεχνολογία από την αρχαία εποχή έως σήμερα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google