ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Για να διατηρηθεί ο άνθρωπος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του, χρειάζονται ορισμένες βασικές γνώσεις ,η εφαρμογή των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα την καλή του υγεία… Ο παράγοντας για την καλή ποιότητα ζωής κάθε ανθρώπου είναι η διατήρηση της υγείας του. Καθημερινά όμως ,διαπιστώνουμε ότι διάφορες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν φθορά στην πολύτιμη υγεία μας . Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας μας είναι η σωστή διατροφή μας τρόπος μαγειρέματος και τα υλικά που χρησιμοποιούμε ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε και η ποιότητα επίσης .Εκείνο που έχει σημασία να αποκτήσουμε ,από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι η γνώση η οποία μας βοηθά να διατρεφόμαστε σωστά και σύμφωνα με τις ατομικές μας ανάγκες.
ΤΡΟΦΙΜΑ Ως τρόφιμο ορίζεται γενικά κάθε ουσία οργανική ή ανόργανη που κρίνεται απαραίτητη για τη διατροφή του ανθρώπου. Υπό την ευρύτερη έννοια τα τρόφιμα ίσως να ταυτίζονται με τις τροφές, επειδή ομοίως νοούνται οι θρεπτικές ύλες με θερμική αξία (όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες), αλλά και ακόμα όσες δεν έχουν θερμική αξία που όμως κρίνονται απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιβίωσή του ανθρώπου, όπως οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα και πολύ περισσότερο το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και το νερό Διάκριση τροφίμων "φυτικής προέλευσης", που διακρίνονται επιμέρους ανάλογα του είδους τους ή της ανατομίας τους (καρποί, φύλλα, κόνδυλοι κ.λπ.) και "ζωικής προέλευσης", που διακρίνονται επιμέρους ανάλογα της ταξινόμησής τους (ψάρια, πουλερικά κ.λπ.), Άλλη διαδεδομένη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται ανάλογα με την επεξεργασία τους και τον χρόνο διάθεσής των, σε "νωπά τρόφιμα", που καταναλώνονται χωρίς προηγούμενη κατεργασία, εκτός της διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας, και σε "συντηρημένα" τρόφιμα" όπως π.χ. τα αποξηραμένα, τα καπνιστά, τα κατεψυγμένα, τα κονσερβοποιημένα, τα παστά, τα παστεριωμένα κ.λπ.
ΕΝΝΕΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Γενικά όμως, σήμερα, τα τρόφιμα διακρίνονται σε εννέα βασικές κατηγορίες που καθιερώθηκαν και ως είδη μεταφορών οι οποίες και είναι: Σιτηρά και προϊόντα αυτών Αμυλούχες ρίζες Όσπρια Φρούτα και λαχανικά Κονσερβοποιημένα φρούτα, κομπόστες, μαρμελάδες, σάκχαρα και σιρόπια Κρέας, ψάρια και αυγά. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Λίπη και έλαια, και Ποτά.
ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες είναι μεγάλες ενώσεις που αποτελούνται από μικρότερες ομάδες που ονομάζονται αμινοξέα. Τα αμινοξέα περιέχουν άνθρακα , υδρογόνο , άζωτο και θείο…Περιέχονται στο κρέας ,τα αυγά , τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. ΟΙ ΠΡΩΤΕЇΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ: ΣΤΗΝ <<ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ>>ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ . ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ (ΕΝΖΥΜΑ, ΟΡΜΟΝΕΣ). ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ,ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες είναι μια ομάδα χημικών στοιχείων που σχηματίζονται από απλά μόρια, γνωστά ως σακχαριτές . Περιέχονται σε τροφές φυτικής προέλευσης π.χ. Φρούτα ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. 3. Σάκχαρα Τα σάκχαρα είναι απλοί υδατάνθρακες και διακρίνονται σε δυο κατηγορίες τους μονοσακχαριτές και τους δισακχαριτές.. Λίπη Τα λίπη είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στην κατασκευή των κυττάρων ,στη μεταφορά βιταμινών ,στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία στο σώμα μας κ.τ.λ. , αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάμε το 30% από τις συνολικές θερμίδες
…ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΑ,ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ: ΤΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ,ΤΑ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ(ελαιόλαδο).
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Λαχανικά και φρούτα Γάλα και προϊόντα γάλακτος Ψωμι και δημητριακά Κρέας και εναλλακτικά τρόφιμα
Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί, ζωοτροφές, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, για τη βιομηχανία χαρτιού, καθώς και για άλλους βιομηχανικούς κλάδους. Τα δημητριακά στη μεγάλη τους πλειονότητα ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστιδών και τα περισσότερα κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Ασίας. Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της φυτικής παραγωγής κάθε χώρας και στις πιο πολλές χώρες η καλλιέργειά τους κατέχει την πρώτη θέση της γεωργικής παραγωγής. Χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: στα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί και πολλά άλλα παρόμοια είδη στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια (που θεωρείται σαν ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή), οι φακές, τα ρεβίθια κλπ. και τέλος στα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι και πάλι η σόγια, ο ηλιόσπορος και πολλά άλλα. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ Σακχαρώδης διαβήτης Υπέρταση Στεφανιαία νόσος Αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου Καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού Παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του ήπατος Αναπνευστικές διαταραχές Ουρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση Περιορισμός της δραστηριότητας Κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Σακχαρώδης Διαβήτης Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από αγγειακές παθήσεις της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των περιφερικών αγγείων, του οφθαλμού κ.λπ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων και παρουσιάζει διεθνώς τάσεις ταχείας αύξησης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης ή υδατανθράκων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να έχουν προληπτικό ρόλο έναντι αυτής. Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια Οι αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η υπέρταση. Η ισχυρή αιτιολογική συσχέτιση των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου με την υπέρταση οδηγεί στη δευτερογενή τους συσχέτιση με αρκετούς διατροφικούς παράγοντες. Η μεγάλη κατανάλωση άλατος και η μεγάλη θερμιδική πρόσληψη που οδηγεί σε παχυσαρκία, αποτελούν παράγοντες που συνδέονται με τις εγκεφαλικές αγγειακές παθήσεις
Διατροφή και Καρκίνος Καρκίνος Παχέος Εντέρου Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στις αναπτυγμένες χώρες, όπου είναι μέχρι και 10 φορές συχνότερος από ό,τι στις φτωχότερες χώρες .Ένας σημαντικός αριθμός ερευνών τεκμηριώνει τη συσχέτιση της νόσου με μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης διατροφής: Την υψηλή πρόσληψη λιπών, τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και την περιορισμένη πρόσληψη φυτικών ινών. Καρκίνος Στομάχου Ο καρκίνος του στομάχου είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που η συχνότητά τους στις αναπτυγμένες χώρες μειώνεται. Η συχνότητα της νόσου παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των διαφόρων χωρών και είναι συχνότερη σε άτομα ομάδας αίματος Α (γεγονός που δείχνει την επίδραση κάποιου γενετικού παράγοντα), καθώς και σε ασθενείς με ατροφική γαστρίτιδα. Οστεοπόρωση Η οστεοπόρωση είναι νόσημα κατά το οποίο μειώνεται η πυκνότητα των οστών, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου για κατάγματα, εντούτοις διατροφικοί παράγοντες και τρόποι ζωής που σχετίζονται με τη σωματική άσκηση έχουν σημαντική επίδραση στην εκδήλωσή της
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Βρήκαμε πληροφορίες από το Google και από διάφορα βιβλία της βιβλιοθήκης… ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Παπαδοπούλου Μαρία Σαμσωνίδης Κυριάκος Σπυριδοπούλου Κυριακή Σιδηροπούλου Δέσποινα