Αντιβιοτικά και Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Ιωάννης Γ. Γριβέας Nεφρολογικό Τμήμα 401 ΓΣΝΑ
ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΛΑΧΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Κολοβακτηριδίαση του μηρυκαστικών και χοίρου
Μηνιγγιτιδόκοκκος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Βιοτεχνολογία.
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Χρήση Αντιβιοτικών και Θεραπευτική Εδώ μπορείτε να βρείτε τα Διαγράμματα των ΦΕ 1 και ΦΕ 2, που μπορεί να είναι χρήσιμα για προβολή στην τάξη.
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ Στοιχεία, δεδομένα, επιχειρήματα και ερωτηματικά 24/10/09.
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
Εκπαίδευση προσωπικού και ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΝΟΥΚΛΕΑΣΕΣ
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
Αντιβιοτικά Τα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακά) φάρμακα είναι φάρμακα ενάντια των λοιμώξεων. Παράγονται από μικροοργανισμούς (μύκητες/βακτηρίδια) και κατευθύνονται.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών. Έναυσμα Ενδιαφέροντος Διατύπωση Υποθέσεων.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Κεφάλαιο 7 ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕΙΣΜΩΝ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Κινολόνες και Αντισηπτικά των Ουροφόρων Οδών
Αναστολείς της Σύνθεσης Κυτταρικού Τοιχώματος. Μερικά αντιμικροβιακά φάρμακα παρεμβαίνουν επιλεκτικά στη σύνθεση του βακτηριακού κυτταρικού τοιχώματος.
ΑΚΤΙΝΟΒΑΚΙΛΛΩΣΗ ΑΚΤΙΝΟΜΥΚΩΣΗ ΝΕΚΡΟΒΑΚΙΛΛΩΣΗ
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων. 2  Η ασθένεια που προκαλείται από τη μετάδοση μικροβιακού παράγοντα (ή τοξίνης) σε ένα ευπαθή ξενιστή.
Αντιμυκοβακτηριδιακά φάρμακα. Γενικά… Οι μυκοβακτηριακές λοιμώξεις είναι ενδοκυττάριες και οδηγούν στον σχηματισμό βραδείας ανάπτυξης κοκκιωματωδών βλαβών.
1. Άνθρωπος & υγεία (1.1 – 1.2) Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας.
Αντιβιοτικά Κεφάλαιο 12 Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. Ιστορικό Υπόβαθρο Α. Fleming 1928: Ανακάλυψη της αντιβακτηριακής δράσης του Penicillium nοtarium στον.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
Αρχές αντιμικροβιακής θεραπείας. Αντιμικροβιακή θεραπεία Εκμεταλλεύεται τις βιοχημικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μικροοργανισμών και ανθρώπων Χρήση.
9. ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική, MD, PhD Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 18 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (ORGANIZATIONAL CULTURE)
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Γ. Καπαρός, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ…ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ!
«Διαχρονική εξέλιξη της Φυματίωσης στο νομό Μαγνησίας»
ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Bauer A.W., Kirby W.M.M., Sherris J.C. and Turck M.
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική Λέκτορας Μικροβιολογίας
Ανίχνευση Βιολογικού σήματος με ενίσχυση: Καλλιέργεια, εμβολιασμός σε θρεπτικά υλικά, αντιβιόγραμμα Εισαγωγή στις Ασκήσεις 2 & 3 Copyright© 2007 (Ν. 2121/93),
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΕΛΟΝΟΣΙΑ.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
3. Θεραπευτική των λοιμώξεων
AIDS Acquried Immune Deficiency syndrome
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με λοίμωξη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αντιβιοτικά και Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά Αντιβιοτικά και Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά

Αντιβιοτικά Τα αντιβιοτικά είναι δραστικά φάρμακα, που αντιμετωπίζουν τις βακτηριακές λοιμώξεις Ετυμολογία Αντι – κατά βιοτικό – που χρησιμεύει για τη ζωή

Ανακάλυψη Αλέξανδρος Φλέμινγκ, 1928 Ήταν «ακατάστατος» επιστήμονας Ήταν «ακατάστατος» επιστήμονας Γύρισε από διακοπές και βρήκε μούχλα να αναπτύσσεται σε τρυβλία με σταφυλόκοκκο Παρατήρησε ότι ο σταφυλόκοκκος δεν μπορούσε να αναπτυχθεί κοντά στην μούχλα Η μούχλα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη του βακτηρίου!

Πως δρουν τα αντιβιοτικά Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι είτε: Ευρέως Φάσματος Σκοτώνουν πολλά είδη βακτηρίων π.χ. η πενικιλίνη Στενού Φάσματος Σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων π.χ. Ισονιαζίδη Τα αντιβιοτικά δρουν με δύο τρόπους: Βακτηριοκτόνα Εξοντώνουν τα βακτήρια Βακτηριοστατικά Αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων

Θαυματουργή θεραπεία; Πριν το 1930, δεν υπήρχε θεραπεία για τις βακτηριακές λοιμώξεις Μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης, η βιομηχανία άρχισε να αναζητά περισσότερα αντιβιοτικά στην φύση Η στρεπτομυκίνη ήταν το πρώτο αντιβιοτικό που ήταν αποτελεσματικό στην φυματίωση – μια ανίατη ασθένεια, μέχρι τότε Οι χειρούργοι μπορούσαν να τολμήσουν περισσότερο περίπλοκες εγχειρήσεις

Θαυματουργή Θεραπεία; Κατάχρηση αντιβιοτικών μπορεί να καταστρέψει την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα. Πολλά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά είναι ευρέως φάσματος Αυτά εξοντώνουν τα ωφέλιμα, μαζί με τα βλαβερά, μικρόβια Όταν τα ωφέλιμα μικρόβια εκλείψουν, περισσότερα βλαβερά βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν!

Θαυματουργή Θεραπεία; Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά Πολλά βακτήρια έχουν αναπτύξει την ικανότητα να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτά τα βακτήρια είναι σήμερα μεγάλη απειλή στα νοσοκομεία. Ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο είναι και ο Ανθεκτικός στην Μεθικίλινη Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (MRSA)

Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά Οι κύριες αιτίες Υπερκατανάλωση Αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για θεραπεία λοιμώξεων, για τις οποίες δεν είναι αποτελεσματικά π.χ. για την γρίπη Κατάχρηση Μη ολοκλήρωση της θεραπέιας Χρήση αντιβιοτικών που δεν έχουν συνταγογραφηθεί

Πως μπορεί να αποφευχθεί η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, ΟΧΙ η πρώτη Οι περισσότερες κοινές λοιμώξεις βελτιώνονται μόνες τους, με ξεκούραση, λήψη υγρών και υγιεινή ζωή. Χρήση μόνο συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών Αν συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, ολοκλήρωση της θεραπείας. Αποφυγή χρήσης αντιβιοτικών που «περίσσεψαν» ή συνταγογραφήθηκαν για άλλον Διαφορετικά αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για διαφορετικές λοιμώξεις