Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
Είναι τα μεγαλύτερα από όλα τα μικρόβια. Βρίσκονται στον αέρα, στα φυτά ή στο νερό. Η μούχλα, που αναπτύσσεται πάνω στο ψωμί, είναι ένα είδος μύκητα. ΒΑΚΤΗΡΙΑ Είναι τόσο μικρά, ώστε μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες βακτήρια στην τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης. Κάποια είναι χρήσιμα όπως για την παρασκευή γιαουρτιού και τυριού. Κάποια είναι βλαβερά και προκαλούν λοιμώξεις. ΙΟΙ Οι ιοί είναι τα μικρότερα από τα μικρόβια και μπορούν να ζουν ακόμα και μέσα σε άλλα μικρόβια. Οι ιοί μας αρρωσταίνουν όπως με ασθένειες σαν τη ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ και τη ΓΡΙΠΗ. Μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε ένα άλλο.

2 ΜΥΚΗΤΕΣ Οι μύκητες εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και υπάρχουν παντού. Οι περισσότεροι ανευρίσκονται στο έδαφος και τα φυτά και διατρέφονται από οργανικά συστατικά ζώντων ή νεκρών οργανισμών γι' αυτό και θεωρούνται το "βιολογικό εργαστήριο αποδόμησης των οργανικών ουσιών".

3 ΒΑΚΤΗΡΙΑ Τα βακτηριόφυτα, λεγόμενα και σχιζομύκητες, ευρύτερα γνωστά ως βακτήρια είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι (σπάνια πολυκύτταροι), προκαρυωτικοί οργανισμοί, που συναντούνται σε κάθε είδους βιότοπο και σε πολύ μεγάλους αριθμούς, όπως σε δισεκατομμύρια ανά γραμμάριο γόνιμου κηποχώματος ή σε εκατομμύρια σε μια σταγόνα σάλιου.

4 IOI 1. *Οι ιοί είναι τα μικρότερα από τα μικρόβια και μπορούν να ζουν ακόμα και μέσα σε άλλα μικρόβια! *Μερικοί ιοί μας αρρωσταίνουν. *Ασθένειες όπως η ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ και η ΓΡΙΠΗ προκαλούνται από ιούς. *Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε ένα άλλο, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο του ιού.

5 IOI 2. Αυτή η ερώτηση τίθεται, επειδή οι ιοί, αν και αναπαράγονται, και έχουν δικό τους γενετικό υλικό, ΔΕΝ είναι αυτοδύναμοι οργανισμοί. Δεν μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν μόνοι τους. Πρέπει να μπουν μέσα στα κύτταρα ενός άλλου πλάσματος, και να τα ανα-προγραμματίσουν με το δικό τους DNA, ώστε τα κύτταρα αυτά να αρχίσουν να εργάζονται γι' αυτούς! Τότε τα κύτταρα αυτά, αρχίζουν να παράγουν τις πρωτεϊνες και το υλικό του ιού, και να κατασκευάζουν και άλλα αντίγραφα του ιού αυτού, μέχρι που με το θάνατό του κυττάρου, να απελευθερωθούν στον οργανισμό περισσότεροι ιοί, που θα μολύνουν άλλα κύτταρα!

6

7 Κύτταρο Με τη βοήθεια των μικροσκοπίων σήμερα γνωρίζουμε ότι κύτταρο είναι η μικρότερη ζωντανή μονάδα που μπορεί να τρέφεται , να αναπνέει, να αναπαράγεται Ευκαρυωτικά είναι τα κύτταρα που έχουν πλήρες σχηματισμένο πυρήνα και μπορούμε να τα βρούμε μόνα τους ή σε ομάδες Προκαρυωτικά είναι τα κύτταρα που δεν έχουν σχηματισμένο πυρήνα

8 Ευκαρυωτικά κύτταρα Μονοκύτταροι οργανισμοί Πολυκύτταροι οργανισμοί
Μονοκύτταροι οργανισμοί Πολυκύτταροι οργανισμοί Μονοκύτταρος οργανισμός είναι ο ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από ένα και μόνο κύτταρο, σε αντιδιαστολή με έναν πολυκύτταρο οργανισμό, που αποτελείται από πολλά κύτταρα. Οι πολυκύτταροι οργανισμοί αποτελούνται από πάνω από ένα κύτταρα σε αντίθεση με τους μονοκύτταρους οργανισμούς[1], των οποίων αποτελούν μετεξέλιξη.

9 Ευκαρυωτικά κύτταρα Ζωικό κύτταρο Φυτικό κύτταρο

10 Λουί Παστέρ Τα πειράματά του επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι πολλές ασθένειες προκαλούνται από μικρόβια, ενώ ο ίδιος δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα (αντιλυσσικός ορός). Είναι επίσης γνωστός από τον τρόπο που εφεύρε για να αποτρέπεται το ξίνισμα του γάλακτος και του κρασιού, καθώς αυτή η διαδικασία πήρε το όνομά του και ονομάζεται παστερίωση.

11 Γεώργιος Παπανικολάου
Ο Γεώργιος Παπανικολάου (13 Μαΐου 1883 – 19 Φεβρουαρίου 1962) ήταν διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την μέθοδο, γνωστή ως Τεστ Παπ, που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου.

12 ‘Αντον Φαν Λέβενχουκ Ο Άντον φαν Λέβενχουκ,(24 Οκτωβρίου Αυγούστου). Πειραματίστηκε με τους αμφίκυρτους φακούς μικρής εστιακής απόστασης και κατόρθωσε να πετύχει μεγεθύνσεις και διαύγεια εικόνων πολύ καλύτερες από αυτές των σύνθετων μικροσκοπίων. Με τα ισχυρά όργανα που κατασκεύασε, παρατήρησε και περιέγραψε τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τους ζυμομύκητες και τα σπερματοζωάρια.

13 Αλεξάντερ Φλέμινγκ Ο επιστήμονας Φλέμινγκ ανακάλυψε τα αντιβιοτικά. Άφησε τρυβλία με θρεπτικό υλικό άγαρ, στο οποίο αναπτύσσονταν βακτήρια, ανοικτά για μια εβδομάδα και το άγαρ μολύνθηκε από κάποιο μύκητα. Όταν επέστρεψε για να πετάξει τα τρυβλία παρατήρησε ότι τα βακτήρια στα τρυβλία δεν αναπτύσσονταν κοντά στον μύκητα! Ο μύκητας ήταν ο Penicillium, τον οποίο ακόμη χρησιμοποιούμε σήμερα στην παρασκευή του αντιβιοτικού πενικιλίνη.

14 Ιγκναζ Σεμελβάϊς Ο επιστήμονας ¨Σεμελβάϊσ ήταν Ούγγρος χειρουργός .Τότε οι γιατροί δεν έπλεναν τα χέρια τους συχνά και ο Σεμελβάϊς παρατήρησε ότι μια ασθένεια που ονόμαζαν "πυρετός της λοχείας" ή "επιλόχειος πυρετός" στις νέες μητέρες μπορούσε να προληφθεί αν οι γιατροί έπλεναν τα χέρια τους. Τελικά η κριτική και δυπιστία τους τον κατέβαλλε και στην ηλικία των 47 ετών, ο Σεμελβάϊς εισήχθη σε άσυλο όπου και πέθανε.

15 Ο επιστήμονας Τζέννερ ήταν ένας 'Αγγλος γιατρός γεννημένος το 1749
Ο επιστήμονας Τζέννερ ήταν ένας 'Αγγλος γιατρός γεννημένος το Παρατήρησε ότι πολλοί ασθενείς του πέθαιναν λόγω μιας θανάσιμης ασθένειας γνωστής ως ευλογιάς, εκτός από τους ανθρώπους που είχαν ήδη κολλήσει την δαμαλίτιδα, από τις αγελάδες τους .Αποφάσισε να τοποθετήσει πύον, από άρρωστες με δαμαλίτιδα αγελάδες, σε ένα κόψιμο στο μπράτσο ενός αγοριού της περιοχής. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Τζέννερ τοποθέτησε πύον από ευλογιά σε ένα άλλο κοψιμο στο μπράτσο του αγοριού. Ευτυχώς το αγόρι δεν πέθανε και έτσι ο Τζέννερ εφηύρε τα εμβόλια.


Κατέβασμα ppt "ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google