Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
Advertisements

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ
Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων: Δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας
Derinkuyu’s Underground City (Κατακόμβες)
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ.
«ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» Σχολή: Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Όνομα: Βασίλης Τμήμα: Δομικών Έργων
Διαθεματικές δραστηριότητες-σχέδια εργασίας στην ραψωδία Γ’
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 2. Η ΝΕΟΛIΘIΚΗ ΕΠΟΧΗ.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ ΤΙΤΟΣ ΜΙΝΙΣΣΑΛΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
O πύργος του Ολύμπιου Στο νότιο μέρος του χωριού και κάτω απ' τον επαρχιακό δρόμο Βόλου -Τσαγκαράδας, ανάμεσα σε οπωρώνες στέκεται αγέρωχος ο τρίπατος.
Η ΕΤΙΑ.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ…
Το γιοφύρι της Άρτας.
Το γιοφύρι της Άρτας Γιώργος Κάκαρης Γ
ΟΙ ΟΙΚΙΕΣ ΝΕΦΕΛΗ ΜΕΓΓΟΥΛΗ Ε’2’.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παναγιώτης Στεμπίλης Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
«ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ»
Τότε και Τώρα Μονοκατοικίες – Πολυκατοικίες
Y Τα βουνά της Ελλάδας.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ
Ρυμοτομία  Όροι δόμησης  Εξωτερικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά
Η τέχνη και η γραφή.
Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κήποι - συμβουλές Χαλάς Μάριος Τσουκλείδης Σωτήρης.
Το Κάστρο της Μονεμβασιάς
Γιάννης Βάρης Ε2’ 1 ο πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Διεξαγωγή πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο:
2ο ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑ
Διδάσκοντες: Β.Καρβουντζή, Κ. Σερράος Nexus World Fukuoka Ιαπωνία Σπουδάστριες: Μητρατζά Χριστίνα, Μίχαλου Μαρία Μαργαρίτα Steven Holl.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δ………………… και περισσότερο π……………………….παρουσιάζει.
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δρόμους και περισσότερο πράσινο.
Η ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
13ο. Επανάληψη: H αρχιτεκτονική την εποχή των Παλαιολόγων
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Μινωικός πολιτισμός (καθημερινή ζωή, θρησκεία, γραφή)
6o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κατασκευή και Τύποι θερμοκηπίων
ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ναταλία Καντιώ. Λευκός Πύργος Παρθενώνας Γέφυρα Ρίο-Αντί Ρίο Ναός του Δία Επίδαυρος Το Μαντείο των Δελφών Κνωσός Μυκήνες Το Γεφύρι.
ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Τριανταφύλλου Σταυρούλα Σχολικό Έτος (Α΄ Τετράμηνο)
Πατήστε για προσθήκη κειμένου Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου είναι ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα κάθε περιοχής, στοχεύει στην εξασφάλιση των απαραίτητων εσωκλιματικών.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ Κότσιαλος Ευάγγελος Φούσιας Ιωάννης.
Τουαρεγκ Εφραιμία Αναστασίου.
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
Φανή Λαζάρου-Τρανού 1ο Π.Π.Δ.Σ. Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ- ΑΠΘ Ε
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ΚΑΒΑΛΑ 2015
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Θ.Ε.1 ΔΡ.7 Λουβουλίνα Μαρία Β1
Το κλίμα.
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης!
Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ
παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου»
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Διδάσκουσα : Μαρία Φακίρη. Η έννοια της κατοίκησης Κατοίκηση : κατοικία Ανάγκες : Aσφάλεια Φυσιολογία Κοινωνικός χαρακτήρας Εργασία Ελεύθερος χρόνος.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
Το Πάπιγκο και το Φαράγγι του Βίκου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική που εστιάζει στον άνθρωπο και σέβεται το περιβάλλον του. Χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση του φυσικού τοπίου, των ντόπιων υλικών δόμησης και την οργάνωση του χώρου με βάση τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Τα Πέτρινα Γεφύρια Τα πέτρινα γεφύρια είναι κτίσματα που επιβιώνουν από την μινωική Κρήτη και την μυκηναϊκή Πελοπόννησο τα οποία εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και διανύοντας τις εποχές της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας και της τουρκοκρατίας αργότερα. Τα πέτρινα γεφύρια υμνήθηκαν από τους έλληνες ποιητές καθώς αναφέρονται συχνά στα δημοτικά ποιήματα.

Μονότοξα και Πολύτοξα Γεφύρια Τα πέτρινα γεφύρια διακρίνονται σε δυο κατηγορίες με βάση τα τόξα τους: Μονότοξα: κατασκευάζονται συνήθως στα στενώματα του ποταμού ή σε χαράδρες και μπορούν να ξεπερνούν τα 30 μ. άνοιγμα. Πολύτοξα: συναντώνται σε ημιορεινά εδάφη και θεμελιώνονται σε βάθρα από ξύλινους πασσάλους και οριζόντιες σκάρες όμοιων δοκών.

Κατασκευή γεφυριών Τα τόξα κατασκευάζονται πάνω σε ξύλινα καλούπια τα οποία στηρίζονται με ακυρώσεις πάνω σε λίθινα βάθρα στις γενέσεις του τόξου. Η κατασκευή ξεκινούσε τους καλοκαιρινούς μήνες που τα νερά των ποταμών ήταν χαμηλά.

Δυσκολίες Κατασκευής Κατασκευή τόξου Θεμελίωση Επιλογή εποχής (αποτελεί αστάθμητο παράγοντα και εξαρτάται από τη στάθμη και την ορμή των νερών του ποταμού). Μονότοξο γεφύρι Πολύτοξο γεφύρι

Χωρική Κατοικία Το εσωτερικό της χωρικής κατοικίας είναι απλό και λιτό και εξυπηρετεί τις ασχολίες των κατοίκων. Η εστία κατασκευάζεται από χώμα, ξύλο και τούβλα και η καμινάδα παρουσιάζεται με διάφορες μορφές. Εσωτερικό χωρικής κατοικίας Για τον ύπνο χρησιμοποιείται μια υπερυψωμένη επιφάνεια ο χώρος κάτω από την οποία χρησιμεύει ως αποθήκη ή μαγειρειό. Ο αργαλειός καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε κάθε κατοικία, καθώς ήταν αναντικατάστατο εργαλείο για τις γυναίκες της εποχής. Το δάπεδο είναι συνήθως χωμάτινο ή στρώνεται με πρόχειρα υλικά.

Βοηθητικοί χώροι Η αυλή για την αποθήκευση γεωργικών εργαλείων και καυσόξυλων Ο στάβλος για τα ζώα Ο αχυρώνας για τις ζωοτροφές Το πατητήρι για το πάτημα των σταφυλιών

Τύπος οχυρής κατοικίας-Αρχοντικά Τον 18ο αιώνα σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία Θεσσαλία και Ήπειρος εμφανίζονται οι πύργοι ή πυργόσπιτα βυζαντινής προέλευσης κτίσματα αυτά είχαν μικρά τοξωτά ανοίγματα (παράθυρα) στο ψηλότερο μέρος. Στη Μάνη οι επίσης Βυζαντινής προέλευσης οχυρωμένοι πύργοι εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς. Συναντώνται επίσης οχυρωμένες πολυώροφες κατοικίες  και πυργόσπιτα . 

Αρχοντικά και Πυργόσπιτα Στην δυτική κυρίως Κρήτη μετά την επανάσταση του 1770 οι Τουρκοκρήτες μπέηδες κατοικούν σε πυργόσπιτα  που ονομάζονται κονάκια. Στις περιοχές της  βόρειας Ελλάδας υπάρχουν αρχοντικά κτισμένα από πέτρα ενώ οι επάνω όροφοι κτίζονται με ελαφρότερα υλικά. Σε αυτά τα αρχοντικά οι οικογένειες το χειμώνα ζούσαν στο πρώτο όροφο ενώ το καλοκαίρι στο δεύτερο. Ο κεντρικός χώρος του σπιτιού λέγεται αξάτος, δοξάτος, κρεβάτα, μεσιά και από αυτόν τον χώρο γινόταν η πρόσβαση στους άλλους χώρους. Τέλος στο ισόγειο ήταν οι αποθήκες και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Νησιωτική Αρχιτεκτονική Η νησιωτική Ελλάδα παρουσιάζει μια ομοιομορφία όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, καθώς τα περισσότερα σπίτια κτίζονται με απλά υλικά, σε σχήμα κύβου, με νοτιοανατολικό προσανατολισμό, με ένα άνοιγμα στην βόρεια πλευρά για να εξασφαλίζεται η δροσιά και με λευκό χρώμα στους τοίχους για να περιορίζεται η απορρόφηση θερμότητας. Κατοικίες στην Σαντορίνη