Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρυμοτομία  Όροι δόμησης  Εξωτερικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρυμοτομία  Όροι δόμησης  Εξωτερικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6-ΠΝΟΙ «Η σύγχρονη αρχιτεκτονική ενταγμένη σε έναν παραδοσιακό οικισμό»

2 Ρυμοτομία  Όροι δόμησης  Εξωτερικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά
Η αρχιτεκτονική της κατοικίας στο Πήλιο δεν υπήρξε ένα αυτόνομο πολιτισμικό φαινόμενο. Ήταν απλά μία από τις εικαστικές εκφράσεις όπως δημιουργήθηκαν τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αρχιτεκτονική, στη γενική της μορφή, δέχτηκε πολλές επιδράσεις, για να καταλήξει στην τωρινή. Υπάρχουν βέβαια κάποιες τοπικές κατασκευαστικές διαφορές. Έτσι, στο βαλκανικό και μικρασιατικό χώρο, η αρχιτεκτονική των επαρχιακών και ορεινών κέντρων παρουσιάζουν μια αξιοπρόσεκτη ενότητα, με κάποιες τοπικές ιδιομορφίες.

3 Ρυμοτομία Οι οικισμοί του Πηλίου και η αρχιτεκτονική τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς της περιοχής. Η ομορφιά του οικισμού ξεκινά από τη θέση που βρίσκεται, αρμονικά συνταιριασμένη με το περιβάλλον. Ο πυρήνας του χωριού είναι η πλατεία του, γύρω από την οποία αναπτύσσεται ο οικισμός. Σε μερικούς οικισμούς όπως στην Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα παρατηρούνται πολλοί πυρήνες με κέντρο την δική τους πλατεία, ενώ όλοι μαζί αποτελούν τον οικισμό. Αυτή τη μοναδική αρχιτεκτονική αρμονία διαταράσσουν συστηματικά οι σύγχρονες κατασκευές, που αναπαραγάγουν κακέκτυπα συχνά, την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. 

4 Λίγη Ιστορία Τα περισσότερα παραδείγματα παραδοσιακών σπιτιών που υπάρχουν σήμερα ανήκουν στο 19ο αιώνα. Έγιναν όμως πολλές επισκευές σύμφωνα με μαρτυρίες που μιλούν για καταστροφές στα τέλη του 18ου και 19ου . Πληροφορίες μας δίνουν μια εικόνα για ορισμένους οικισμούς, όπου υπάρχουν πολλά σπίτια, ψηλά, με γούστο φτιαγμένα. Έτσι στο γύρισμα του 18ου στο 19ο αιώνα η εικόνα που έχουν τα χωριά, θα υιοθετηθεί σύμφωνα με την οικονομική ακμή της εποχής. Την αρχιτεκτονική της περιόδου αυτής επηρέασαν οι τεχνίτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή από τη Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και κυρίως από την περιοχή του Πεντάλοφου Κοζάνης, που ονομάζονταν τότε Ζουπάνι. Οι Ζουπανιώτες μαστόροι, μερικοί από τους οποίους έμειναν ονομαστοί, προσδώσανε τη σημερινή αρχιτεκτονική εικόνα των οικισμών, που ακολουθεί τον τύπο του βορειοελλαδίτικου σπιτιού.

5 Πώς χτίζουμε όμως σήμερα στο Πήλιο;

6 Όροι δόμησης Ελάχιστο πρόσωπο : είκοσι μέτρα
Ελάχιστο εμβαδόν : χίλια τ.μ. Ελάχιστη απόσταση κτιρίων από τα όρια του οικοπέδου : 0,90μ. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 60% για τα πρώτα 300 τ.μ. και 50% για το υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου. Ο συντελεστής δόμησης για κτήρια κατοικίας : για το τμήμα του οικοπέδου μέχρι 300 τ.μ. : 0,80 για το τμήμα του οικοπέδου από 300 τ.μ. έως 1000 : 0,40 για το τμήμα του οικοπέδου από 1000 τ.μ. και άνω : 0,15

7 Όροι δόμησης Ο συντελεστής δόμησης για κτήρια κατοικίας :
Ο συντελεστής δόμησης για κτήρια κατοικίας : για το τμήμα του οικοπέδου μέχρι 300 τ.μέτρα : 0,80 για το τμήμα του οικοπέδου από 300 τ.μέτρα έως 1000 : 0,40 για το τμήμα του οικοπέδου από 1000 τ.μέτρα και άνω : 0,15 Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων 2. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών στους παραλιακούς οικισμούς 7,50 μ. μη συμπεριλαμβανομένης της στέγης ενώ στους μη παραλιακούς 10 μ.

8 Σύνθεση όγκων Η διάταξη των όγκων των κτιρίων προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος, ως προς τη σύνθεση, την κλίμακα και τις αναλογίες των επί μέρους όγκων. Η στέγη είναι τετράκλινη ή πολύκλινη με κλίσεις όχι μεγαλύτερες του 40%. Η επικάλυψη της στέγης γίνεται με σχιστόπλακες. Η επικάλυψη της στέγης γίνεται και με βυζαντινά ή ρωμαϊκά κεραμίδια μόνο στους οικισμούς της ομάδας III και σε μερικούς της ομάδας II.

9 Διάταξη κτηρίων Η διαμόρφωση των όψεων δεν πρέπει να είναι επίπεδη.
Καπνοδόχοι, σωλήνες αποχετεύσεων και άλλες εγκαταστάσεις επιβάλλεται να είναι εντοιχισμένες. Κατασκευάζονται προεξοχές (κλειστοί εξώστες) στον τελευταίο όροφο και σε όλες τις όψεις του κτιρίου. Το μέγιστο πλάτος τους είναι 0,60μ. Οι μανδρότοιχοι κατασκευάζονται από εμφανή λιθοδομή ολόσωμη (όχι επένδυση). Οι αυλόθυρες της κυρίας εισόδου είναι ξύλινες.

10 Μορφολογικά στοιχεία Οι χρωματισμοί των εξωτερικών τοίχων γίνονται με λευκό χρώμα ή απόχρωση αυτού. Όλα τα κουφώματα των όψεων είναι ξύλινα. Τα εξώφυλλα πρέπει να είναι ταμπλαδωτά ή καρφωτά. Τα ανοίγματα ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα, τόσο ως προς τη θέση όσο και προς τη μορφή και τις διαστάσεις. Τα κιγκλιδώματα ασφαλείας στα παράθυρα και στις πόρτες είναι σιδερένια και απλής μορφής. Αυτά χρωματίζονται μαύρα. Τα κιγκλιδώματα στους προβόλους είναι απλής μορφής ξύλινα ή σιδερένια.

11 Η αλλοίωση των παραδοσιακών χωριών του Πηλίου
Η αλλοίωση των παραδοσιακών χωριών του Πηλίου Σήμερα στο βουνό των κενταύρων επικρατεί πολεοδομική «αναρχία» λόγω της ανεξέλεγκτης δόμησης χωρίς κανόνες και περιορισμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί. Η άναρχη αυτή δόμηση παρουσιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του `80. Η μεγάλη κατασκευαστική έκρηξη ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος της δεκαετίας του 90. Οι ιδιοκτησίες, που ήταν μεγάλες, με τη μέθοδο της κατατμήσεως γίνανε μικρές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών.

12 Η αλλοίωση των παραδοσιακών χωριών του Πηλίου
Η αλλοίωση των παραδοσιακών χωριών του Πηλίου Με τις λάθος ενέργειες των ανθρώπων καταστρέφεται το φυσικό τοπίο και απαξιώνεται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική εικόνα των οικισμών του Πηλίου. Το βουνό καταστρατηγείται συστηματικά. Τα μεγάλα οικόπεδα χωρίζονται σε μικρότερα, με το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατ΄ αυτόν τον τρόπο υπερδιπλασιάζουν την επιτρεπόμενη δόμηση της συνολικής έκτασης, μετατρέποντας συχνά τους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους και τους υποτιθέμενους χώρους στάθμευσης σε κατοικήσιμους.

13 Επιχείρηση «τετραγωνικά»
Σε ένα ενιαίο οικόπεδο στην Πορταριά τ.μ. κτίζω: (300 τ.μ.Χ 0,80) + (700 τ.μ.Χ 0,40) + (3.000 τ.μ.Χ 0,15) = = 970 τ.μ. Αν το δώσω σε εταιρεία, το κόβει σε τέσσερα ανεξάρτητα οικόπεδα των τ.μ., που είναι το ελάχιστο όριο αρτιότητας. Στην πραγματικότητα όμως δεν ανήκουν σε ξεχωριστούς ιδιοκτήτες. Το κάθε ένα οικόπεδο από τα τέσσερα κτίζει : (300 τ.μ.Χ Ο,8) + (700 Χ 0,40) = = 520 τ.μ. Οπότε τελικά έχω : 4 Χ 520 = 2080 τ.μ. συνολική δόμηση έναντι των 970 τ.μ. που θα είχα αν ήταν ενιαίο το οικόπεδο.

14 Τσιακατήρης Αποστόλης
Ομάδα εργασίας Παπαπαναγιώτου Νίκος Τσιακατήρης Αποστόλης Λαμάι Κλέβιν Κοντός Πέτρος Κοντός Αλέξανδρος Διβάνης Κώστας


Κατέβασμα ppt "Ρυμοτομία  Όροι δόμησης  Εξωτερικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google